• امروز : پنجشنبه - 1 آذر - 1403
  • برابر با : Thursday - 21 November - 2024
کل 4009 امروز 2
19
در نخستین جلسه کمیسیون کسب و کارهای دانش بنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق بازرگانی خراسان رضوی مطرح شد:

تامین زیرساخت‌های‌ مورد نیاز فعالیت دانش‌بنیانی، دغدغه شرکت‌های خراسانی فعال در این عرصه است

  • کد خبر : 10581
  • ۰۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۲۱:۰۰
تامین زیرساخت‌های‌ مورد نیاز فعالیت دانش‌بنیانی، دغدغه شرکت‌های خراسانی فعال در این عرصه است
نخستین جلسه کمیسیون کسب و کارهای دانش بنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق بازرگانی خراسان رضوی، با دستور کار هم‌اندیشی در خصوص محورهای اولویت‌دار برنامه پیشنهادی این کمیسیون، بررسی جایگاه استان در حوزه کسب و کارهای دانش بنیان و اقتصاد دیجیتال، طرح موضوع ایجاد مرکز بین المللی توسعه کسب و کارهای نوآور و نوین در شهرک صنعتی توس و نیز بررسی ابعاد ایجاد بانک اطلاعات جامع اقتصاد استان در اتاق بازرگانی خراسان رضوی، برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، «علی محمد شریعتی مقدم»، رئیس این کمیسیون در ابتدای نشست اظهار داشت: ما در کمیسیون کسب و کارهای دانش بنیان و اقتصاد دیجیتال درصدد پیگیری برای تسهیلگری فرآیندهای مورد نیاز رشد و توسعه صنایع و شرکت‌های دانش بنیان از مسئولان ذیربط در این حوزه هستیم و قطعا در این مسیر از تخصص و انگیزه فعالان این عرصه برای پیشبرد اهداف کمیسیون استفاده خواهیم کرد. به ویژه، اهدافی را که تحقق آنها نیازمند پیگیری در سطح ملی است، با همکاری مسئولان سازمان توسعه تجارت دنبال خواهیم کرد.

وی تصریح کرد: رفع موانع فعالیت در حوزه دانش بنیان و استفاده از ظرفیت‌های اتاق برای مطالبه‌گری در این عرصه، در کانون توجه ما در این کمیسیون است. تاکنون در جلسه شورای گفت‌وگوی استان و کمیته های کارشناسی، بارها تقاضای فراهم شدن زمینه برخورداری از اینترنت پرسرعت و رفع فیلترینگ را برای فعالین حوزه دانش بنیان و اقتصاد دیجیتال مطرح کرده ام؛ چرا که این مهم، یکی از پیش نیازهای اقتصاد دیجیتال است و فعالان این حوزه از اینترنت برای معرفی محصول خود و مبادله کالای خود با مشتریان داخلی و بین‌المللی استفاده می کنند.

شریعتی مقدم خاطرنشان کرد: در گذشته، با همکاری سازمان توسعه تجارت، بسته حمایت از صادرات نرم‌افزار و محصولات دانش بنیان را تدوین کردیم که بخشی از آن عملیاتی شد و به نظر می‌رسد بتوان این مساله را مجددا در سطح ملی پیگیری کرد.

رئیس کمیسیون کسب و کارهای دانش بنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق بازرگانی خراسان رضوی در بخش دیگری از سخنانش به اهمیت راه اندازی مرکز بین المللی توسعه کسب و کارهای نوآور و نوین در استان اشاره کرد و یادآور شد: معرفی ظرفیت های تجاری، بازرگانی، صنعتی، کشاورزی، خدماتی، فناوری و دانش بنیان، حضور حداکثری صاحبان کسب و کار از اقصی نقاط کشور، تلاش به منظور افزایش سهم اقتصاد دیجیتال و ماندگاری در بازارهای هدف صادراتی، تلاش در راستای توسعه بازارهای هدف صادراتی و افزایش بهره وری و کاهش هزینه های بازاریابی و… از مهم ترین اهداف این مرکز است.

راهکار برون رفت از رشد منفی بهره وری، توجه به اقتصاد دانش بنیان است

در بخش دیگری از نشست، «سید حسن هاشمی»، نایب رئیس کمیسیون کسب و کارهای دانش بنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق بازرگانی خراسان رضوی اظهار کرد: متاسفانه از سال 1347 بهره‌وری در کشور ما رشدی منفی داشته است و برنامه 5 ساله ششم توسعه نیز حاکی از رشد منفی بهره وری در حوزه‌های کشاورزی، صنعت، ساختمان و … بوده است. به نظر می رسد تنها راه حل برون رفت از این امر، توجه به اقتصاد دانش بنیان و اقتصاد دیجیتال است؛ مسیری که تمام دنیا نیز در آن گام برداشته‌ اند.

هاشمی با اشاره به روند پرشتاب کشورهای منطقه به سمت اقتصاد دانش بنیان عنوان کرد: ارزیابی ها حکایت از آن است که عربستان صعودی به لحاظ راهبرد دولتی در توجه به هوش مصنوعی رتبه نخست خاورمیانه و جهان را از آن خود کرده است. مصر در رتبه 23، امارات در جایگاه 24 و ترکیه در رتبه 27 و قطر در رتبه 46 جهان قرار دارند. متاسفانه ایران در این رابطه ارزیابی نشده اما شواهد حاکی از وضعیت نامطلوب کشورمان در این خصوص است.

وی یادآور شد: متاسفانه در حال حاضر شرکت های دانش بنیان کوچک هستند و مگاپروژه ای برای اقتصاد دانش بنیان در کشور تعریف نشده است. این مساله به تدریج سبب نابودی بخش دانش بنیان خواهد شد.

هاشمی با بیان اینکه محدود کردن برخی امکانات به مثابه نابود کردن بخشی از اقتصاد ماست، افزود: در حوزه سیاست گذاری، اقتصاد بخش خصوصی در نظر گرفته نشده است. امیدواریم که طی ارتباط با اتاق ایران و فعالان این حوزه در کشور بتوانیم بسترساز ارتباط و تعامل با عرصه بین المللی باشیم و در یکسال آینده بتوانیم محصولات تولیدی خود را به جهان معرفی کنیم.

با پرهیز از موازی کاری کمیسیون‌ها و اشتراک گذاری توانمندی‌ها، اهداف را پیش می بریم

در ادامه، «محسن خندان دل»، رئیس کمیسیون خدمات فنی، مهندسی، مشاوره ای و عمران اتاق بازرگانی مشهد با اشاره به برخی اهداف مشترک بین دو کمیسیون خدمات فنی و مهندسی با کمیسیون دانش بنیان اتاق بازرگانی استان گفت: بر این باورم که باید با پرهیز از موازی کاری و با اشتراک گذاری توانمندی اعضای کمیسیون ها، اهداف مان را به شکلی منطقی پیش ببریم.

خندان دل ادامه داد: در شرایط فعلی، دقت در حوزه برنامه ریزی و هدف گذاری باید مضاعف شود. آرمان گرایی و هدف های والا داشتن خوب است؛ اما باید با گام گذاشتن در مسیر واقع گرایی بتوانیم به اهداف مان دست یابیم. در این راستا دو کمیسیون می توانند با تعامل و همکاری، آمار و ارقام صحیحی را در این حوزه ارائه کنند و با یک خرد جمعی این مسیر دشوار را طی کنیم.

نگاهی به مهم‌ترین اهداف و برنامه‌های کمیسیون

در ادامه، «سهیل پروازی»، دبیر کمیسیون کسب و کارهای دانش بنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق بازرگانی خراسان رضوی در خصوص محور فعالیت‌های کمیسیون عنوان کرد: بررسی وضعیت و موانع پیش روی کسب و کارهای دانش بنیان و اقتصاد دیجیتال در استان و کشور با ارائه راهکارهای لازم و تشریح شاخص های اقتصاد دیجیتال، ایجاد بانک اطلاعات جامع اقتصاد استان در خراسان رضوی، شبکه سازی و ایجاد هاب کسب و کارهای دانش بنیان و اقتصاد دیجیتال استان از طریق فعالیت های کمیسیون با هدف افزایش و ارتقای سهم اقتصاد دیجیتال GDP استان، تشریح نیازها و تسهیل در فرآیندهای اجرایی و توسعه‌ای کسب  و کارهای دانش بنیان و اقتصاد دیجیتال و کمک به فعالیت مرکز بین المللی توسعه کسب و کارهای نوآور و نوین در شهرک صنعتی توس در راستای اهداف اتاق، از مهم ترین اهداف این کمیسیون است.

وی ادامه داد: توجه و ارائه راهکارهای لازم در گسترش میزان درآمد ارزی در حوزه کسب‌وکارهای دانش بنیان و کسب و کارهای بین المللی به ویژه در زمینه اقتصاد دیجیتال، بررسی سطح دانش بنیانی صنایع، معادن، بخش کشاورزی و بازرگانی استان و استفاده از ظرفیت کمیسیون برای ارتقا آن به منظور بهره مندی بیشتر از فرصت های اقتصاد دیجیتال در هر بخش، ارائه پیشنهادها از طریق خرد جمعی در خصوص خلاهای قانونی در حوزه کسب و کارهای دانش بنیان و اقتصاد دیجیتال و تدوین برنامه ها و رویدادهای تخصصی برای شناسایی و تشویق فعالیت های نوجوانان و جوانان، از دیگر محورهای فعالیت این کمیسیون است.

سهم تجارت الکترونیک در کشور ما 4 درصد از سهم کل تجارت است

«شهریار آل شیخ»، عضو کمیسیون کسب و کارهای دانش بنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق بازرگانی مشهد نیز در ادامه این نشست به ایراد سخن پرداخت و به تمرکز اغلب کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه به موضوع هوش مصنوعی اشاره و عنوان کرد: بیش از 5 سال است که امارات وزارتخانه هوش مصنوعی تاسیس کرده است. ایرانی های خارج از کشور نیز که در حوزه شتابدهنده ها فعال بودند، در حوزه هوش مصنوعی پژوهش های بسیاری داشتند. چنان که در برخی از کشورها ایرانیان در حوزه هوش مصنوعی شرکت های بزرگ خارجی فعال هستند. اما موضع ایران طی چند سال گذشته در حوزه هوش مصنوعی چندان مطلوب نبوده است به طوری که ما نتوانستیم از این ظرفیت بهره مند شویم.

وی خاطرنشان کرد: سهم تجارت الکترونیک در کشور ما 4 درصد از تجارت ماست که این نسبت در کشور ترکیه حدود 20 درصد است اما همین میزان اندک را در کشورمان مدیون فعالیت های بخش خصوصی هستیم.

آل شیخ یادآور شد: بسیاری از بخش های اقتصاد سنتی کشور و استان با مفاهیم اقتصاد دیجیتال و کاربردهای آن در صنعت آشنا نیستند که کمیسیون کسب و کارهای دانش بنیان اتاق بازرگانی مشهد می تواند در شناسایی و معرفی کاربردهای اقتصاد دیجیتال به ما کمک کند و این مساله می تواند در ارتقا بهره وری بسیار موثر واقع شود.

«محسن پورقاسمی»، دبیر اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی خراسان رضوی نیز اظهار کرد: خلأیی در حوزه گردش اطلاعات و داده ها وجود دارد که کمیسیون اتاق می تواند به این حوزه ورود پیدا کند. از سویی، با توجه به اینکه در سالیان گذشته، شرکت ها  برای ورود به حوزه های پر ریسک و استارت آپی عقب نشینی داشته اند، به نظر می‌رسد با همکاری کمیسیون سرمایه گذاری اتاق بتوانیم در آشتی دادن این دو حوزه گام برداریم.

آمادگی پارک علم و فناوری خراسان برای همکاری با کمیسیون کسب و کارهای دانش بنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق بازرگانی مشهد

در بخش دیگری از نشست، «نیکا خواجه پور»، مسئول مالکیت فکری پارک علم و فناوری خراسان رضوی تصریح کرد: پارک علم و فناوری می تواند در زمینه مگاپروژه های دانش بنیان با اتاق و فعالان بخش خصوصی همکاری داشته باشد. همچنین، تمایل داریم در حوزه آموزش و یادگیری مهارت های نرم افزاری، شبکه سازی، ایجاد کسب و کارهای دانش بنیان و اقتصاد دیجیتال و ارائه پیشنهاد در حوزه خلاهای قانونی در زمینه هوش مصنوعی با کمیسیون همکاری داشته باشیم.

در ادامه، «مجتبی شاکری روش»، رئیس سازمان اقتصادی، سرمایه گذاری و مشارکت‌های مردمی شهرداری مشهد نیز گفت: سال گذشته اتاق بازرگانی ایران گزارشی را در خصوص اقتصاد دانش بنیان منتشر کرده است و نقدی را به شرکت ها و کسب و کارهای دانش بنیان وارد دانسته است که مطالعه این گزارش برای فعالان این حوزه خالی از لطف نیست. در این گزارش آمده است که در کشور ما عملکرد اقتصاد دانش بنیان براساس تعداد کسب و کارها و شرکت های فعال این حوزه ارزیابی می شود که نباید صرفا به افزایش تعداد شرکت های دانش بنیان اکتفا کرد بلکه باید به دستاورد نهایی و سهم آنان در اقتصاد کلان نیز توجه داشت.

ضرورت مطالبه گری برای حفظ قانون جهش تولید دانش بنیان در برنامه هفتم توسعه

در ادامه، «رضا قنبری»، عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد اظهار داشت: در حال حاضر رشد و توسعه شرکت های دانش بنیان تا حدودی مطلوب ارزیابی می شود این در حالی است که 10 سال گذشته بسیاری از مردم با واژه دانش بنیان غریبه بوده اند. توقع ما این است که نقش شبکه سازی حوزه دانش بنیان در کمیسیون مورد توجه قرار بگیرد. همچنین، قانون جهش تولید دانش بنیان بایستی توسط کمیسیون اتاق جدی گرفته شود، چرا که بر این باورم بیش تر از این قانون به چیز دیگری نیاز نداریم. حفظ این قانون در برنامه هفتم توسعه اصل است که باید در این حوزه مطالبه گری صورت بگیرد.

وی عنوان کرد: در حال حاضر توسعه نوآوری به بلوغ رسیده است که امید می رود کمیسیون بتواند در حوزه بسترسازی برای پیشرفت و توسعه نوآوری اقدام کند.

اعزام هیات تجاری به کره جنوبی در ماه آینده با محوریت دانش بنیان

در بخش دیگری از نشست، «محمدعلی امیرفخریان»، رئیس اداره بازرگانی خارجی اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان نیز اظهار کرد: راه اندازی مرکز توسعه کسب و کارهای نوین در شهرک صنعتی توس از جمله اقداماتی است که به تازگی در حوزه دانش بنیان در استان رقم خورده است که پیگیری‌ها برای اخذ مجوز آن در حال انجام است. همچنین، تشکیل کمیته صادرات در پارک علم و فناوری خراسان از دیگر اقداماتی است که در راستای توسعه دانش بنیان انجام گرفته و در حال حاضر اتاق بازرگانی و اداره کل صمت استان عضو این کمیته هستند و گزارش آن در آینده ارائه خواهد شد.

امیرفخریان ادامه داد: برگزاری همایش برای کشورهای هدف و پیرو آن اعزام هیات تجاری به کره جنوبی در ماه آینده با محوریت دانش بنیان در دستور کار ماست که مرکز نوآوری و شکوفایی نیز حمایت مالی در این زمینه را خواهد داشت.

«مجتبی بهنام تقدسی»، مدیرعامل شرکت صنایع پیشرفته رضوی نیز در این جلسه با اشاره به شکل‌گیری و فعالیت تشکل انجمن شرکت‌های دانش بنیان استان خراسان رضوی، ذیل اتاق بازرگانی مشهد، خواستار تدوین برنامه‌های این کمیسیون در مسیری شد که عملکرد این دو ساختار به موازی‌کاری منتج نشود و تاکید کرد: آنچه در این ساختار تخصصی- مشورتی دنبال می‌شود، باید به دور از شعارگرایی و در راستای گره‌گشایی از مشکلات بنگاه‌های اقتصادی دانش‌بنیان باشد.

وی به موانعی اشاره نمود که فعالیت در فضای کسب و کار اقتصادی ایران را برای دانش‌بنیان‌ها دشوار نموده و نسبت به موج مهاجرتی هشدار داد که نخبگان این حوزه را روانه اکوسیستم‌های مساعدتر در کشورهای دیگر می‌کند.

«هدی پیروی»، مدیرعامل گروه علمی صنعتی خراسان نیز در این جلسه با تاکید بر اینکه دو شاخه تخصصی منتخبی که عنوان کمیسیون کسب و کارهای دانش بنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق خراسان رضوی را شکل داده، باید از دو منظر مجزا و با رویکرد اختصاصی خود مورد بررسی قرار بگیرند؛ متذکر شد: الزاما همه کسب و کارهای دانش بنیان در حوزه اقتصاد دیجیتال فعالیت ندارند و این موضوع باید مدنظر باشد که هر کدام از این دو بخش مشکلات، مسائل و نیازهای خاص خود را دارند و در مسیر پیگیری و بررسی مباحث مرتبط با آن‌ها باید نگاه تخصصی مرتبط، مدنظر باشد.

حضور اولین عضو برساخته هوش مصنوعی در کمیسیون‌های اتاق مشهد

یکی از خلاقیت‌های جالب کمیسیون کسب و کارهای دانش بنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق مشهد، حضور یک آواتار ساخته شده با هوش مصنوعی با نام «توس» بود. این عضو قرار است از ظرفیت هوش مصنوعی بهره بگیرد و پیرامون مباحث و مسائل این کمیسیون پیشنهاداتی ارائه کند.

 

لینک کوتاه : https://news.mccima.com/?p=10581

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.