• امروز : چهارشنبه - 21 شهریور - 1403
  • برابر با : Wednesday - 11 September - 2024
کل 3723 امروز 0
6
‌در همایش «همدلانه با سلامت» تاکید شد:

سلامت جامعه در گروی مسئولیت‌پذیری اجتماعی

  • کد خبر : 32648
  • ۲۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۱:۴۰
سلامت جامعه در گروی مسئولیت‌پذیری اجتماعی
همایش «همدلانه با سلامت» اولین نشست فعالان اقتصادی حوزه سلامت با رویکرد مسئولیت اجتماعی در خراسان رضوی، با حضور «محمدرضا توکلی‌زاده»، رئیس اتاق خراسان رضوی و «محمود محمدزاده شبستری»، رئيس دانشگاه علوم پزشکی مشهد و نمایندگانی از وزارت بهداشت برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی «محمدرضا توکلی‌زاده»، در این همایش با اشاره به اهمیت ایفای مسئولیت اجتماعی از سوی فعالان اقتصادی تصریح کرد: مسئولیت اجتماعی به‌ویژه در بخش خصوصی فراتر از رویکرد سودآوری است. در واقع مسئولیت اجتماعی به معنای تعهد ما نسبت به بهبود وضعيت اجتماعی و سلامت جامعه و رسالتی است که در این زمینه بر عهده داریم.

وی اضافه کرد: صاحبان کسب‌و‌کار‌ها نباید تنها به سود‌های آنی و مالی خود در انجام فعالیت اقتصادی بیاندیشند؛ بلکه آنان باید نقش فعالی نیز در بهبود کیفیت زندگی و سلامت افراد جامعه ایفا کنند.

توکلی زاده با بیان اینکه حضور خیرین در حوزه سلامت و کمک به ارتقای زسرساخت‌ها و ظرفیت‌های این بخش ، یک سنت حسنه و وقف جاریه از گذشته تا به امروز است ، اظهار داشت: برگزاری همایش‌هایی با چنین موضوعاتی، فرصتی ارزشمند برای تعمق در حوزه مسئولیت اجتماعی و تعمیق مفاهیم این بخش است تا با بهره‌گیری از توانمندی‌های جمعی، گام‌های مهمی در بهبود و ارتقای سلامت جامعه برداریم.

وی در ادامه سخنانش، با اشاره به تشدید شیوع بیماری‌های سرطانی در خراسان رضوی، اذعان کرد: برای این جنس بیماری‌های حاد، باید علاوه بر ارتقای زیرساخت‌های درمانی، به موضوع حفظ محیط زیست و بهبود مولفه های زیست‌محیطی جامعه خود نیز توجه داشته باشیم چون بخشی از عوامل این بیماری‌ها ریشه در تخریب محیط زیست ما دارند.

وی با بیان اینکه فعالان اقتصادی با فعالیت‌های خیرانه و ایفای مسئولیت اجتماعی، می‌توانند در ارتقای سلامت عمومی نقش‌آفرین باشند، خاطر نشان کرد: ما به عنوان بخش خصوصی اقتصاد، با بهره‌گیری از منابع، تخصص‌ها و شبکه‌های گسترده‌ای که در اختيار داریم، می‌توانیم تغییرات موثری در زیرساخت‌های سلامت ایجاد کنیم.

وی یادآور شد: اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی همواره در تلاش بوده تا با هدایت و حمایت از پروژه‌های سلامت‌محور، بهبود خدمات بهداشتی و درمانی در استان را تسهیل کند. علاوه بر این، همکاری‌های مستمر با دانشگاه علوم پزشکی مشهد و دیگر نهاد‌های مرتبط، موجب شکل‌گیری پروژه‌های ارزشمندی شده که به بهبود شاخص‌های موثر بر سلامت در استان کمک کرده است.

توکلی زاده با بیان اینکه هدف ما ارتقاى کیفیت خدمات درمانی و جذب حمایت‌های بیشتر از فعالان اقتصادی در حوزه سلامت است، تصریح کرد: یکی از برنامه‌های مهم اتاق بازرگانی مشهد، پیگیری برای ایجاد اولین شهرک تخصصی فناوری سلامت در استان است. همچنین، تاکید بر همکاری‌های بین بخشی و شبکه‌سازی در این حوزه، از دیگر محور‌های برنامه‌ریزی ما در حوزه سلامت می باشد.

ضرورت افزایش سهم سلامت از درآمد‌های ناخالص ملی

در بخش دیگری از این همایش، «محمود محمدزاده شبستری»، رئيس دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: نگاه ما در بحث نقش‌آفرینی فعالان اقتصادی در حوزه سلامت در استان خراسان رضوی و مشهد، به چهار دهه گذشته برمی‌گردد که به شکل بیمارستان‌سازی و درمانگاه‌سازی خود را نشان داد؛ بنابراین یک پایه و اساس حوزه سلامت یعنی مشارکت‌های مردمی در مشهد نهادینه شده و بار عظیمی از کار درمان شهر را به دوش می‌کشد. بسیاری از این خدمات، رایگان و بسیاری با تعرفه‌های خیریه انجام می‌شود.

وی تصریح کرد: سرانه سلامت ما یعنی میزانی که از درآمد‌های ناخالص ملی به سلامت تخصیص می‌یابد، حدود 5 درصد است. آیا این 5 درصد کفاف سرپا نگه داشتن حوزه سلامت را می‌دهد؟ با توجه به شرایط حوزه درمان و سلامت، خیرین در سال‌های گذشته تلاش نموده‌اند در این حوزه به ایفای مسئولیت اجتماعی و انجام امور خیّرانه بپردازند؛ سرانه ما از درآمد‌های ناخالص ملی کفایت نمی‌کند و امیدواریم این رویکرد در دولت جدید تغییر کرده و نگاه به حوزه سلامت تقویت شود. سهم سلامت از درآمد‌های ناخالص ملی باید افزایش پیدا کند، در بسیاری از کشور‌ها این میزان حدود 9 تا 10 درصد و در برخی کشور‌ها حدود 20 درصد است.

وی ادامه داد: با توجه به محدودیت‌ها در درآمد‌های ناخالص ملی، کمبود‌های مذکور با کمک خیرین، فعالان اقتصادی و مردم جبران می‌شود. اعتراضات و مشکلات پزشکان و پرستاران در بسیاری از مواقع به حق بوده؛ اما سازوکار پاسخگویی به این اعتراضات از دست متولیان امر خارج است.

رئيس دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: زمانی که دانشگاه‌ها، حوزه‌های آموزشی، پژوهشی و بیمارستان‌های ما تنها مانده و با درآمد خود بخواهند تمام مشکلاتشان را حل کنند، اتفاقاتی مانند تاخیر در پرداخت کارانه پرستاران رخ می‌دهد. کسری‌ها را می‌توان با افزایش سهم سلامت از تولید ناخالص ملی یا تفکیک آموزش و درمان جبران کرد که با توجه به زمان‌بر بودن این امر، شاید این راهکار عملیاتی نباشند؛ اما می‌توان از نهاد‌ها و افرادی استفاده کرد که توانایی دارند در این چالش‌ها قسمتی از مشکلات را حل کنند.

شبستری با اشاره به ساخت مرکز درمان سرطان شهید رئيسی در بیمارستان امام رضا (ع) گفت: بیشترین هزینه در کشور در حوزه تشخیص، درمان و هزینه‌های دارویی سرطان است. اگر شرکت‌های بیمه آمار ارائه کنند، بیشترین میزانه هزینه در حوزه سلامت در سرطان و پس از آن در دیابت رخ می‌دهد.

رئيس دانشگاه علوم پزشکی مشهد عنوان کرد: طبقه یک مرکز درمان سرطان شهید رئیسی آماده شده و دستگاه‌های تشخیصی فراوانی در این ساختمان در حال نصب است و طبقات همکف و اول آن ظرف چند روز آینده شروع به فعالیت خواهد کرد.

شبستری ادامه داد: مجموعه عظیمی در بیمارستان امام رضا (ع) جهت درمان‌های پیشرفته و سرطان و تشخیص زودرس آن در حال شکل گرفتن است. همچنین پروژه‌های زیادی در دست احداث بوده یا نیاز به احداث آن‌ها وجود دارد.

ایفای مسئولیت اجتماعی شرکتی، یک ضرورت استراتژیک و اساسی برای کسب‌و‌کار‌هاست

«مرتضی کرباسی»، رئیس کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز در این همایش اظهار كرد: مسئولیت‌های اجتماعی در کسب‌و‌کار‌ها یا همان CSR  به معنای تعهد شرکت‌ها به بهبود مستمر شرایط اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی، سلامت و محیط زیستی جامعه است. در دنیای امروز، مسئولیت اجتماعی شرکتی نه تنها یک انتخاب اخلاقی بلکه یک ضرورت استراتژیک و اساسی برای کسب‌و‌کار‌ها محسوب می‌شود.

وی اضافه کرد: مسئولیت اجتماعی شرکتی تعهداتی در زمینه بهبود محیط زیست، استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر، حمايت از آموزش و پرورش، سرمایه‌گذاری در توانمندسازی جوانان، نگهداشت نیروی متخصص داخلی، ارتقای سلامت سازمانی و رفاهی، شفافیت مالی و گزارش‌دهی دقیق، حمایت از حقوق بشر، رعايت حقوق انسانی در تمام بخش‌های زنجیره تامین، توسعه جوامع محلی و بهبود زیرساخت‌ها و خدمات، مدیریت پسماند، کارآفرینی اجتماعی، حمایت از کسب‌و‌کار‌های دانش‌بنیان، همکاری با نهاد‌های غیر انتفاعی و مشارکت در پروژه‌های خیرانه و سلامت‌محور را در بر می‌گیرد.

کرباسی از تلاش برای توسعه زیرساخت‌های بهداشتی، حمایت جامع از پروژه‌های تحقیقاتی، آموزش و آگاهی‌بخشی، انتشار منابع آموزشی، حمایت از کسب‌و‌کار‌های حوزه سلامت، ارائه مشاوره‌های تخصصی و حمایت مالی و معنوی از کسب‌و‌کار‌های مرتبط با حوزه سلامت، تسهیل فرآینده‌های اداری، رفع موانع تولید و توزيع در حوزه سلامت، تدوین استاندارد‌های جدید بهداشتی، نظارت بر اجرا و ارائه راهکار‌های اصلاحی، همکاری‌های میان‌بخشی و تدوين سند اقتصاد سلامت استان با همکاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد، پایش مستمر و ارزیابی وضعیت کسب‌و‌کار‌های حوزه سلامت و همچنین کارسازی و مطالبه‌گری در ایجاد اولین شهرک صنعتی تخصصی فناوری و نوآوری دارو، تجهیزات پزشکی، مکمل‌ها و ملزومات در شرق کشور، به عنوان برخی از اقدامات و اهداف کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی مشهد نام برد.

وی ادامه داد: واضح است که همکاری‌ها و همدلی‌های بین پارلمان بخش خصوصی و دانشگاه علوم پزشكی مشهد از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، همکاری‌هایی از این دست می‌تواند هم به پایداری در توسعه کمک نماید و هم باعث بهبود کیفیت زندگی مردم شود. نمونه‌هایی از این همکاری‌ها را می‌توان در پروژه‌های موفق داخلی و خارجی دید.

رئیس کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: امروز باید بدانیم نقش خیرین حوزه سلامت غیرقابل انکار است، آن‌ها با حمایت مالی و معنوی خود بسیاری از پروژه‌های حیاتی را ممکن می‌سازند. نمونه‌هایی از پروژه‌های موفقی که توسط خیرین سلامت حمايت شده‌اند شامل: ساخت بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها، خانه‌های بهداشت، تامین دارو و تجهیزات پزشکی پیشرفته و حمایت از تحقیقات در دانشگاه علوم پزشکی مشهد  است.

چشم امید بیمارستان‌های خیریه به حمایت خیرین واقعی است

سپس «حسین خانی‌زاده»، نایب رئیس کمیسیون مسئولیت‌های اجتماعی اتاق بازرگانی خراسان رضوی اظهار کرد: ابتدا کار خیر را باید از مسئولیت اجتماعی جدا کرد؛ کار خیر اختیاری و فردی بوده؛ اما انجام مسئولیت‌های اجتماعی وظیفه تک تک ما است. خاستگاه مسئولیت اجتماعی جز اخلاق و قانون نیست؛ اگر اخلاقاً مسئولیت اجتماعی خود را انجام دهیم، اقدامی مطلوب است؛ اما در غیر این صورت، قانون به این کار مجبورمان خواهد کرد.

وی افزود: امیدواریم همانطور که صاحبان صنعت و خیرین مشتاقانه و در جهت امر خیر اقدام می‌کنند، شاهد اجرای ماده 172 قانون مالیات‌های مستقیم باشیم تا معافیت مالیاتی برای آنان اعمال گردد. از مسئولین وزارت بهداشت تقاضا داریم اجرای هرچه بهتر ماده 172 قانون مالیات‌های مستقیم در این حوزه را پیگیری و مطالبه‌گری کنند.

نایب رئیس کمیسیون مسئولیت‌های اجتماعی اتاق بازرگانی خراسان رضوی تصریح کرد: خیریه‌ها و بیمارستان‌های خیریه چشم امیدشان تنها به خیرین واقعی است که چشم‌داشتی در انجام این امور ندارند. به طور میانگین حدود 75درصد پوشش هزینه‌های امور حوزه سلامت در جهان، از طریق ایفای مسئولیت اجتماعی صورت می‌گیرد که متاسفانه با توجه به محدود بودن توسعه فرهنگی و اقتصادی در ایران، این عدد در کشور ما کمتر است.

خانی‌زاده اضافه کرد: از مهم‌ترین چالش‌های حوزه سلامت کشور ما، کمبود نیروی انسانی متخصص است و نیرو‌های انسانی متخصص فعلی نیز با مشکلاتی زیادی رو‌به‌رو هستند که امیدواریم در سایه دولت جدید این معضل حل شود.

وی ادامه داد: تامین سلامت مردم بدون مسئولیت‌پذیری و اقدام‌های سلامت‌محور تمام بخش‌ها از جمله توسعه فرهنگی و اقتصادی امکان‌پذیر نخواهد بود.

سمن‌ها و تشکل‌های غیردولتی، حلقه‌های رابط بین مردم و حاکمیت هستند

در ادامه «محمدجواد حیدری‌پور»، مدیرکل سازمان‌های مردم‌نهاد و خیرین سلامت وزارت بهداشت اظهار کرد: اگر مشارکت مردم نباشد دولت به تنهایی نمی‌تواند بار تامین هزینه‌های حوزه سلامت را به دوش بکشد. توجه به سازمان‌های مردم نهاد و تشکل‌های غیردولتی در سال‌های اخیر پر‌رنگ‌تر شده و امیدواریم این مسیر ادامه پیدا کند.

وی افزود: ما در وزارت بهداشت سعی می‌کنیم در کنار تشکل‌ها تسهیل‌گری لازم را برای انجام مسئولیت اجتماعی از سوی فعالان اقتصادی انجام دهیم. اعتقاد داریم سازمان‌های مردم نهاد و تشکل‌های غیردولتی حلقه‌های میانی رابط بین مردم و حاکمیت هستند.

مدیرکل سازمان‌های مردم‌نهاد و خیرین سلامت وزارت بهداشت تصریح کرد: خراسان رضوی و مشهد یکی از بزرگترین ظرفیت‌های صنعتی و اقتصادی کشور را دارد. در شرق کشور مناطق محروم زیادی داشته و امیدواریم بتوانیم از ظرفیت بنگاه‌های اقتصادی و ظرفیت‌های عظیم صنعتی با کمک اتاق بازرگانی در ارتقای این مناطق استفاده کنیم.

اهمیت تعریف مشوق‌هایی جهت افزایش مشارکت‌ها در مسئولیت‌پذیری اجتماعی در حوزه سلامت

سپس «داوود پیرانی»، رئیس اداره مسئولیت‌پذیری اجتماعی سلامت وزارت بهداشت نیز عنوان کرد: متولی مسئولیت‌پذیری اجتماعی در کشور وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است اما خرسندیم که در وزارت بهداشت اداره‌ای تخصصی برای این موضوع وجود دارد.

رئیس اداره مسئولیت‌پذیری اجتماعی سلامت وزارت بهداشت تصریح کرد: در بهمن‌ماه 1401 دستورالعملی به دانشگاه‌های علوم پزشکی جهت تشکیل کمیته CSR (مسئولیت اجتماعی شرکتی) ابلاغ کردیم تا اگر یک بنگاه اقتصادی با نگاهی اقتصادی قصد کار مشارکتی داشته باشد، روند کار برای او تسهیل شود.

پیرانی ادامه داد: آیین‌نامه‌ای تحت عنوان شورای راهبردی خیرین و سمن‌ها در نظام سلامت به زودی ابلاغ خواهد شد که رئیس این شورا، روسای دانشگاه‌های علوم پزشکی هستند. یکی از اولويت‌های ما در این روزها موضوع سرطان است.

وی با اشاره به تعریف مشوق‌هایی جهت افزایش مشارکت‌ها در مسئولیت‌پذیری اجتماعی در حوزه درمان و سلامت بیان کرد: دستورالعمل پلاک‌کوبی در پروژه برای حفظ برند و معرفی بنگاه اقتصادی مشارکت کننده در آن پروژه، از جمله این مشوق‌هاست. همچنین، اصلاحیه ماده 172 قانون مالیات‌های مستقیم تقدیم کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی شده و موضوعاتی که در اعمال معافیت‌های مالیاتی مندرج در این ماده تفسیر به رأی می‌شد، با این اصلاحیه حل خواهد گردید.

حوزه انتقال خون خراسان رضوی متناسب با بیمارستان‌ها رشد پیدا نکرده است

در بخش دیگری از این همایش «سعید اصغریان»، مدیر کل انتقال خون خراسان رضوی خاطرنشان کرد: سازمان انتقال خون ایران و اداره‌کل خراسان رضوی یک سازمان حیاتی و در عین حال مغفول مانده است. رسالت اصلی این سازمان تامين خون و فرآورده‌های خونی بیماران است. این سازمان عام‌المنفعه بوده و تنها راه تامین خون، اهداکنندگان هستند.

وی اضافه کرد: طبق آمار از هر سه نفر، یک نفر در طول عمر خود به خون و فرآورده‌های خونی نیاز پیدا می‌کند. متاسفانه در سال‌های گذشته در خراسان رضوی متناسب با رشد بیمارستان‌ها، اداره‌کل انتقال خون رشد پیدا نکرده است.

 

لینک کوتاه : https://news.mccima.com/?p=32648

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.