• امروز : دوشنبه - 23 مهر - 1403
  • برابر با : Monday - 14 October - 2024
کل 3866 امروز 6
8
در چهاردهمین جلسه کمیسیون کسب‌وکارهای دانش‌بنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق بازرگانی مشهد مطرح شد:

ظرفیت خراسان رضوی برای تبدیل شدن به هاب فناوری اطلاعات

  • کد خبر : 34420
  • ۱۶ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۲:۴۱
ظرفیت خراسان رضوی برای تبدیل شدن به هاب فناوری اطلاعات
چهاردهمین جلسه کمیسیون کسب‌وکارهای دانش‌بنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق بازرگانی خراسان رضوی با سه دستور کار برگزار شد که محوری‌ترین موضوع بحث این جلسه، بررسی ظرفیت‌های پارک داده شهید میری مشهد بود. پروژه‌ای ملی که اعضای این کمیسیون، چشم‌‌انداز آن را مورد تحلیل قرار دادند.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، «علی شریعتی مقدم»، رئیس کمیسیون کسب‌وکارهای دانش‌بنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق مشهد در ابتدای این نشست اظهار داد:  جانمایی یکی از قطب‌های مرکز داده کشور در مرکز شهید میری، فرصت ارزشمندی را برای خراسان رضوی فراهم خواهد آورد تا این استان به هاب داده و فناوری اطلاعات در کشور تبدیل شود. نیروی انسانی توانمند در این استان نیز پشتوانه تحقق این هدف خواهد بود.

او به سرمایه‌گذاری‌های بزرگ در حوزه فناوری در استانمان اشاره کرد و ایجاد موانع و ضعف همکاری در این راستا را زمینه‌ساز گریز سرمایه‌ها عنوان کرد.

شریعتی مقدم تاکید کرد: به منظور توسعه کسب و کارهای فناور و دانش بنیان باید یک منطقه آزاد با تسهیلات ویژه در استان شکل بگیرد که در آن محدودیت‌های اینترنت و فیلترینگ رفع شده و زیرساخت‌هایش در تناسب با نیاز شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی فعال در این حوزه باشد.

وی ادامه داد: توان رقابت شرکت‌های دانش بنیان و فناور ما با رقبای جهانی خود تنها از مسیر ارائه تسهیلات حمایتی و فراهم‌سازی زیرساخت‌ها ممکن خواهد شد.

شریعتی مقدم پیشنهاد کرد تا این کمیسیون در راستای اهداف خود، پیرامون این موضوع یک طرح یا پیشنهاد کارآمد ارائه نماید تا موضوع از طریق ظرفیت‌های موجود نظیر شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استانمان پیگیری شود.

شریعتی مقدم، موضوع مالکیت را در بحث جذب سرمایه برای پارک‌های علم و فناوری مهم توصیف و عنوان کرد: اگر مقرر است در این حوزه اراضی اجاره داده شود و سرمایه گذاری کلانی صورت بگیرد باید به مساله مالکیت به منظور اخذ تسهیلات، پشتوانه و پذیرش شرکت ها در بورس توجه ویژه شود. در نتیجه بایستی لیستی از مسائل و چالش های موجود در بحث استقرار شرکت های دانش بنیان در پارک یا مرکز داده تهیه شود تا مورد پیگیری قرار بگیرند.

 

 

* درخواست سرعت‌بخشی و تسهیلگری برای اجرای وعده‌های مرتبط با پروژه پارک داده مشهد

سهیل پروازی، دبیر کمیسیون کسب‌وکارهای دانش‌بنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق بازرگانی مشهد، با تأکید بر اهمیت کلان‌پروژه پارک داده مشهد، از دستگاه های ذیربط خواست تا در تأمین زیرساخت‌های وعده داده‌شده برای این پروژه ملی سرعت عمل بیشتری نشان دهد. وی خاطرنشان کرد که این پروژه به‌عنوان یکی از طرح‌های توسعه‌ای کلیدی، نیازمند آماده‌سازی زیرساخت‌های قوی و کارآمد است تا بتواند به قطب مهمی برای شرکت‌های فناوری و دانش‌بنیان تبدیل شود و در عین حال، انگیزه لازم برای مشارکت آن‌ها را فراهم کند.

پروازی ضمن اشاره به اهمیت سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی در پارک داده، تصریح کرد که تأمین زیرساخت‌هایی چون برق، فیبر نوری، و دیگر امکانات ارتباطی ضروری است. وی افزود: «در حال حاضر نیازهای شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور، به‌ویژه در حوزه اقتصاد دیجیتال، پیوسته در حال تحول است. برای پاسخگویی به این نیازهای جدید، باید حرکت‌های عملیاتی سریع و همسو با نیازهای شرکت‌ها صورت گیرد و امکانات لازم در اختیار آن‌ها قرار گیرد. تعلل در این زمینه می‌تواند به کاهش اعتماد و از دست رفتن فرصت‌های حیاتی منجر شود.»

وی تأکید کرد که کمیسیون کسب‌وکارهای دانش‌بنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق بازرگانی، نقش مشورتی و تسهیل‌گر دارد .

پروازی افزود: «رویکرد ما در اتاق بازرگانی همراهی با بخش خصوصی است تا نیازهای تحول‌یافته این شرکت‌ها در عرصه اقتصاد دیجیتال به‌درستی پاسخ داده شود و هیچ مانعی در مسیر رشد و پیشرفت آن‌ها وجود نداشته باشد.»

 

دبیر کمیسیون همچنین خواستار هماهنگی بیشتر میان نهادهای دولتی و خصوصی شد و اظهار داشت که برنامه‌های مربوط به بهره‌برداری از پارک داده باید با جدیت بیشتری دنبال شوند. وی تصریح کرد: «بدون همکاری موثر و سریع میان تمامی دستگاه‌های مرتبط، این پروژه با چالش‌های بیشتری مواجه خواهد شد و از رسیدن به اهداف ملی و بین‌المللی خود باز خواهد ماند.»

پروازی در پایان تاکید کرد که اتاق بازرگانی مشهد، به‌عنوان نماینده بخش خصوصی، تمامی ظرفیت‌های خود در رفع موانع به کار خواهد گرفت و از دولت انتظار دارد که به وعده‌های خود عمل کند تا استان خراسان رضوی بتواند به قطب اصلی اقتصاد دیجیتال کشور تبدیل شود.

*فراهم سازی زیرساخت های لازم در پارک داده 

محمدرضا خلیلی، رئیس پارک فاوا استان خراسان رضوی نیز در این جلسه عنوان کرد: با توجه به سیاست وزارت ارتباطات در راستای توسعه شبکه اقتصاد دیجیتال (تاد) و همچنین حمایت از شرکت های دانش بنیان با هدف کمک به تحقق اقتصاد مقاومتی و نیز با توجه به نقش فناوری در توسعه کارآفرینی دانایی محور، پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) در سال 1396 راه‌اندازی شد. این مجموعه در حال حاضر قطب تولید فناوری در کشور و نیز ارائه دهنده خدمات، تسهیلات و تجهیزات برای شرکت های فناور داخلی در حوزه ITC محسوب می شود. علاوه بر مجموعه اصلی پارک، 7 سایت دیگر نیز در این طرح مصوب شده بود که 6 سایت آن مورد بهره برداری قرار گرفته است.

وی در ادامه گفت: علاوه بر این، پارک داده شهید میری مشهد ( به عنوان قطب داده شرق کشور)، دارای 19 شرکت عضو و 2 شرکت اسکان متقابل و همچنین 18 شرکت استقرار یافته است.

خلیلی متذکر شد: دسترسی این پارک تا شهر مشهد 10 کیلومتر، تا فرودگاه مشهد 37 کیلومتر و تا شهرستان شاندیز 6 کیلومتر است. همچنین برای این مجموعه دسترسی « نقطه تبادل اطلاعات» (IXP ) شرکت زیرساخت نیز تعریف شده است. تاسیسات این پارک نیز مشتمل بر 30 مگاوات شبکه فوق توزیع، فیبر نوری از 2 مسیر و همچین زیرساخت‌های تامین انرژی است.

وی در عین حال اذعان کرد که بازنگری‌هایی در طرح جامع این پارک در دست انجام است که می‎تواند به توسعه بهتر و بیشتر آن کمک کند و در همین راستا از اعضای کمیسیون دانش بنیان اتاق بازرگانی مشهد درخواست کرد تا پیشنهادات خود را حول موضوع این پارک داده و زیرساخت‌های آن، ارائه کنند.

*موانع و نقاط ضعف پارک های علم و فناوری شناسایی شوند

در بخش دیگری از نشست، ابراهیم رضایی نیک، رئیس دانشگاه سجاد در سخنانی تصریح کرد: در پارک های فناوری و شهرک های صنعتی ظرفیت های خوبی فراهم آمده و سرمایه گذاری های کلانی نیز انجام پذیرفته است اما قوانین دست و پاگیر، بوروکراسی سنگین، رویکردهای مانع سازی و … مسائلی را ایجاد نموده که فعالیت خارج از این محیط ها برای کارآفرینان و ایده پردازان، ارجحیت یافته است. یکی از مهم ترین این موانع، بحث مالکیت در پارک های علم و فناوری است. تقاضا می شود موانع و نقاط ضعف این مراکز شناسایی شوند تا در حوزه ایجاد چنین زیرساخت‌هایی به عارضه آزمون و خطا دچار نشویم.

عباسعلی بادیانی از فعالان حوزه دانش بنیان در این جلسه با انتقاد بورورکراسی اداری و تمرکزگرایی در موضوع فعالیت شرکت‌های دانش بنیان در پارک های علم و فناوری، تصریح کرد: در حال حاضر این مرکز است که تصمیم می گیرد چه شرکت هایی در پارک‌های داده و یا علم و فناوری استان‌ها مستقر شوند البته این جنس بررسی‌ها و اولویت‌گذاری‌ها از جهاتی ضرورت دارد اما باید این اقدامات و تصمیم‌سازی‌ها به استان‌ها واگذار شود.

او با تشریح تلاش‌های انجام شده از سوی دستگاه‌های دولتی و متولی برای ایجاد پارک داده شهید میری، مشارکت بخش خصوصی در ارائه نظرات برای رفع نقصان‌های آن را مورد تاکید قرار داد.

بادیانی خواستار تمرکززدایی در بحث تصمیم‌سازی‌ها برای حوزه اقتصاد دیجیتال شد و این مهم را مقدمه توسعه دانست. او مصوبات قانونی پیرامون اجرای طرح کلان و معماری شبکه ملی اطلاعات را یادآور شد و بر همت بخش‌های متولی برای تحقق آن نظر به صراحت قانون در این موضوع، تاکید نمود.

ایجاد فضای هم‌آفرینی و کار اشتراکی برای حمایت از کسب‌وکارهای نوآور

در ادامه جلسه، دستور کار دوم مبنی بر ایجاد فضای کار اشتراکی مورد بررسی قرار گرفت. سهیل پروازی، دبیر کمیسیون کسب‌ و کارهای دانش‌بنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق بازرگانی خراسان رضوی، با اشاره به اهمیت تسهیل‌گری برای ایجاد فضاهای کار اشتراکی با رویکرد هم‌آفرینی، اظهار داشت: در جلسات گذشته کمیسیون، بر ضرورت ایجاد فضای کار اشتراکی برای فعالان حوزه کسب‌وکارهای نوآور تأکید شد تا نیازهای تخصصی اعضای اتاق و شرکت‌های دانش‌بنیان در این فضا پوشش داده شود. یکی از حوزه‌های مورد تأکید در این فضا، مسائل مرتبط با صادرات و توسعه بازار برای فعالان این بخش است.

پروازی یکی از راهبردهای مهمی که اتاق بازرگانی خراسان رضوی می‌تواند برای رفع این نیاز دنبال کند را هدایت اکوسیستم به سمت ایجاد مراکز تخصصی هم‌آفرینی عنوان کرد. وی توضیح داد که این رویکرد با همکاری نهادهای مرتبط و استفاده از ظرفیت‌های بخش خصوصی، می‌تواند به ایجاد فضایی تخصصی و کارآمد برای توسعه پروژه‌های نوآورانه کمک کند و به نیازهای متنوع فعالان حوزه دانش‌بنیان پاسخ دهد.

وی همچنین به انجام نظرسنجی‌های تخصصی در بین اعضای اتاق طی هفته آینده اشاره کرد و گفت: به نظر می رسد یکی از دغدغه‌های اصلی فعالان حوزه دانش‌بنیان، نیاز به فضایی برای همکاری و اشتراک منابع با رویکردی تخصصی‌تر و کاربردی‌تر باشد. در این فضاها، افراد و شرکت‌ها می‌توانند با بهره‌گیری از تخصص‌های مختلف و دسترسی به امکانات مشترک، به توسعه کسب‌وکارهای نوآورانه و پیشرفت در بازارهای بین‌المللی دست یابند.

در پایان، پروازی تأکید کرد که ایجاد چنین فضاهای هم‌آفرینی علاوه بر تسهیل همکاری بین فعالان اقتصادی، به ارتقای دانش و توانمندی‌های آنان در حوزه‌هایی نظیر نوآوری، صادرات و دیجیتال‌سازی کمک خواهد کرد و اتاق بازرگانی می‌تواند با مدیریت مستقیم یا هدایت اکوسیستم به سوی این هدف، نقش مهمی در توسعه کسب‌وکارهای دانش‌بنیان ایفا کند.

هدی پیروی، مدیر عامل گروه علمی صنعتی خراسان در همین خصوص عنوان کرد: باید بررسی شود که ایجاد این جنس فضاهای اشتراکی تا چه میزان به حل مسائل شاخص بنگاه‌های اقتصادی ما کمک می‌کند. در این راستا احصاء شبکه مسائل و سپس راهکاریابی با فرض آنکه مبنای اقدام می تواند چنین رویکردهایی باشد، ضروری بهه نظر می رسد.

او ورود اتاق بازرگانی به بحث ایجاد چنین فضاهای اشتراکی تخصصی را از منظر ایفای مسئولیت اجتماعی و  با رویکرد هدایت‌گری و نه تصدی‌گری، مورد تاکید قرار داد و گفت: طبیعتا تحقق چنین برنامه‌هایی نیازمند جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی و توامان تسهیلگری از جانب نهادهای متولی مربوطه است.

در بخش دیگری از نشست، محسن پورقاسمی، دبیر اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی استان خراسان رضوی در سخنانی تصریح کرد: ذاتا مقوله نوآوری از جسارت در تفکر نشات می‌گیرد. طبیعی است که بخش دولتی در این رابطه از آن پویایی و انگیزه لازم برخوردار نیست اما بخش خصوصی و تشکل‌های متولی آن، باید این رویکرد را در خود پرورش داده و در اجرای برنامه‌های نوآورانه به جای تقلید از دیگر کشورها، خود مبدع ایده‌های جدید باشند.

وی ادامه داد: موضوع ایجاد فضاهای اشتراکی تخصصی، شاید از این منظر نیازمند رویکرد عمیق‌تر و بررسی‌های موثرتر و نگاه نوآورانه‌تری است.

علی شریعتی مقدم، رئیس کمیسیون کسب‌وکارهای دانش‌بنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق بازرگانی خراسان رضوی در خصوص این دستور کار عنوان کرد: ایده ایجاد فضای کار اشتراکی تخصصی می تواند با همکاری مراکز علمی و اتاق بازرگانی استان بررسی و به یک بالندگی برسد و طبیعتا اجرای آن با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی محقق شود و بهره‌بردار نیز فعالان همین بخش خواهند بود.

وی همگرایی تمام بخش‌ها را برای تحقق این جنس ایده‌ها که در زمره دغدغه‌های بخش خصوصی دانش بنیان است، ضروری عنوان کرد.

* فرهنگستان نوآوری دریچه ورود نوجوانان به دنیای کسب و کار

در بخش سوم این جلسه برگزیدگان نوجوان پنجمین بوتکمپ فرهنگستان نوآوری اتاق بازرگانی خراسان رضوی معرفی و مورد تقدیر قرار گرفتند.

لیدا تیموری، دبیر اجرایی این رویداد در تشریح ساز و کار آن عنوان کرد: بوتکمپ فرهنگستان نوآوری اتاق بازرگانی خراسان رضوی طی پنج دوره و با هدف ارتقای مهارت‌ها و انگیزه‌های نوجوانان مستعد برای آشنایی با مقدمات ایجاد یک کسب و کار و هدایت‌ آن‌ها در مسیر تبدیل شدن به کارآفرینان آینده کشورمان، اجرا شد.

وی ادامه داد: ایجاد بستر ارتقای توانمندی‌ و دانش مخاطبان نوجوان این رویداد از طریق آموزش و توسعه مهارت آن‌ها و فراهم نمودن زمینه آشنایی ایشان با فضای کسب و کار از طریق کسب تجربه و پیاده‌سازی این تجارب در قالب رقابتی که به خلق ایده‌های کسب و کار منجر می‌شود، از جمله برنامه‌های ما در این بوتکمپ بوده که با استقبال درخوری نیز مواجه شد.

وی با بیان اینکه فرهنگستان نوآوری دریچه ورود نوجوانان به دنیای کسب و کار و تسهیل شبکه سازی، یافتن و ساختن الگوهای موفق اقتصادی و سرآغاز طراحی مسیر شغلی برای این قشر است، خاطر نشان کرد: برنامه های آموزشی این بوتکمپ 21 روزه تابستانه، شامل آموزش مهارت های توسعه فردی، توانایی رهبری، ارزش آفرینی و تجربه رویداد استارت ویکند بود که با موفقیت اجرا شدند.

دبیر اجرایی فرهنگستان نوآوری نوجوانان اتاق بازرگانی خراسان رضوی تصریح کرد: در پنجمین دوره برگزاری این رویداد، 467 نفر متقاضی ثبت نام نمودند که 350 نفر موفق به شرکت در آزمون آنلاین شدند، پس از سنجش و ارزیابی این افراد در نهایت، حدود 50 نفر برای شرکت در این دوره از بوتکمپ انتخاب شدند و توانستند در این فضا قرار بگیرند و مسیر رشد خود را سپری کنند.

لازم به ذکر است؛ در پایان این جلسه، نوجوانان منتخب پنجمین بوتکمپ فرهنگستان نوآوری اتاق بازرگانی مشهد به بیان ایده های خلاقانه خود برای ایجاد کسب و کار پرداختند. ایده‌هایی که توانستند عناوین برگزیده این رقابت را برای آن‌ها به ارمغان بیاورند.

لینک کوتاه : https://news.mccima.com/?p=34420

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.