• امروز : جمعه - 2 آذر - 1403
  • برابر با : Friday - 22 November - 2024
کل 4009 امروز 0
16
در نشست کمیسیون خدمات فنی، مهندسی و عمران اتاق مشهد مطرح شد

الزامات توسعه ارتباطات فنی و مهندسی با کشورهای همسایه

  • کد خبر : 2040
  • ۳۰ مرداد ۱۴۰۱ - ۸:۵۵
الزامات توسعه ارتباطات فنی و مهندسی با کشورهای همسایه
در سی‌‌امین نشست هم‌اندیشی کمیسیون خدمات فنی، مهندسی و عمران اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مشهد، موضوع تشکیل قرارگاه اقتصادی فنی، ‌مهندسی و دانش بنیان و نیز راهکارهای توسعه صادرات به کشورهای آسیای میانه، پاکستان و افغانستان، بررسی شد.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان‌رضوی، محسن خندان‌دل، رئیس این کمیسیون اظهار کرد: بخش‌خصوصی سال‌های متعددی است که نسبت به جلوگیری از وقوع رویدادهایی که منجر به راهیابی فساد در امورات اقتصادی می‌شود، هشدار داده است؛ اما متاسفانه دستگاه‌های اجرایی نسبت به اظهار نظرات بخش خصوصی در تصمیم‌گیری‌ها و سیاست‌های کلان اقتصادی توجهی ندارند.

خندان‌دل معتقد است استفاده‌های ابزاری برخی افراد از لفظ دانش‌بنیان در فعالیت‌های اقتصادی، منجر به نامتعادل‌تر شدن وضعیت اقتصادی حاکم در کشور شده است. در مقابل، حوزه‌های آزمایشگاهی و مهندسی دانشگاه‌هایی که در عرصه دانش‌بنیان فعالیت می‌کنند، از فقر مالی برخوردارند؛ اما نسبت به آن‌ها توجهی نشده و هیچ اقدامی در راستای بهبودی وضعیت‌شان صورت نگرفته است.

رئیس کمیسیون خدمات فنی‌، مهندسی و عمران اتاق مشهد عنوان کرد: عدم حمایت و پشتیبانی لازم از دانشجویان فعال در حوزه مهندسی که به بخش تولید می‌پردازند، موجب سیل عظیم مهاجرت نخبگان علمی و دانشگاهی شده است.

خندان‌دل افزود: راه بهبود و خروج از این شرایط، نظرخواهی و مشورت با بخش خصوصی در راستای پیشرفت و توسعه اقتصادی می‌باشد.

وی، ترویج روحیه مطالبه‌گری را تنها روشی دانست که بخش خصوصی را قادر به خروج از شرایط دشوار کنونی می‌کند. او گفت: تخصیص منابعی که در خراسان‌رضوی با هدف توسعه اقتصادی صورت می‌گیرد، باید به شکل مفیدتری انجام شود و مطالبه‌گری مستمر بخش خصوصی راه دستیابی به این مهم می‌باشد.

رئیس کمیسیون خدمات فنی‌، مهندسی و عمران اتاق مشهد در بخش دیگری از سخنانش به الزامات ارتباط با کشورهای همسایه اشاره و تصریح کرد: ما باید در ارتباطات‌مان با کشورهای همسایه به مسائلی همچون وجود بانک مشترک برای انتقال پول میان دو کشور، خطوط مشترک پروازی، استانداردهای مشترک و قابل قبول فی‌مابین دو کشور و… توجه کنیم تا موفق به رشد و پیشرفت روابط تجاری با کشورهای هدف باشیم.

خندان‌دل تاکید کرد: باید از ظرفیت‌های اتاق بازرگانی و سازمان نظام مهندسی در جهت دستیابی به توسعه اقتصادی استفاده کنیم و با کنار هم گذاشتن ظرفیت دو حوزه مذکور، قدرت واحدی را تشکیل داده و نقش‌آفرینی بزرگی در عرصه اقتصادی داشته باشیم.

توسعه صادرات خدمات فنی‌ومهندسی، کلید کاهش مهاجرت نخبگان این حوزه

مسعود دباغ، عضو هیات مدیره سازمان نظام مهندسی خراسان‌رضوی نیز در این جلسه اظهار کرد: خراسان‌رضوی در خصوص صادرات خدمات فنی‌ومهندسی از ظرفیت مطلوبی برخوردار است و استفاده از این پتانسیل مطلوب در نمایشگاهی که در قرقیزستان برگزار خواهد شد، مثمر ثمر واقع خواهد شد.

وی افزود: توسعه صادرات خدمات فنی ‌و مهندسی به کشورهای همسایه و آسیای میانه، می‌تواند از آمار مهاجرت نخبگان این حوزه بکاهد و موجب تقویت انگیزه و اشتیاق جوانان و دانشجویان بشود.

عضو هیات مدیره سازمان نظام مهندسی خراسان‌رضوی اضافه کرد: درحال حاضر سوریه با توجه به کمبود زیرساخت‌ها فرصت خوبی برای سرمایه‌گذاری ایرانیان و صادرات خدمات فنی ‌و مهندسی می‌باشد.

ضرورت تعامل و اتصال اتاق بازرگانی و سازمان نظام مهندسی

سامان اسدیان، نایب رئیس کمیسیون اشتغال و صدور خدمات مهندسی سازمان نظام مهندسی خراسان‌رضوی نیز از فصل مشترک و ظرفیت ارتباط و تعامل این کمیسیون با کمیسیون خدمات فنی، مهندسی و عمران اتاق مشهد گفت.

وی افزود: قرقیزستان و تعاملات تجاری با این کشور می‌تواند راهی برای آغاز و گسترش روابط میان دو کمیسیون حاضر در سازمان نظام مهندسی و اتاق بازرگانی باشد.

تاسیس مرکز خدمات آزمایشگاهی دانش‌بنیان، از ضروری‌ترین نیازهای استان

در ادامه این نشست، سورنا صراف‌زاده، مدیرعامل شرکت ویستا گسترش پارس، از ترویج فساد در عرصه‌ فعالیت های اقتصادی با استفاده از عنوان دانش‌بنیان از سوی برخی شرکت‌ها گفت.

وی ادامه داد: تاسیس مرکز خدمات آزمایشگاهی دانش‌بنیان یکی از ضروری‌ترین نیازهایی است که دستگاه‌های اجرایی باید زمینه‌های تامین و تجهیز آن را فراهم کنند؛ اما متاسفانه علی‌رغم پیگیری‌هایی که صورت گرفته، توجهی به این مسئله نمی‌شود. بخش خصوصی حتی قادر به پرداخت هزینه تاسیس و تجهیز خدمات آزمایشگاهی بوده اما این مهم همچنان از جمله مطالبات ما باقی مانده است.

صراف‌زاده اضافه کرد: وجود حداقل دو شرکت آزمایشگاهی در مشهد، استاندارد مهمی محسوب می‌شود که متاسفانه مورد توجه مسئولان ذی‌ربط قرار نگرفته است.

وی درباره نقش سازمان متبوعش در توسعه فعالیت‌های فنی و مهندسی گفت: سازمان نظام مهندسی باید با شناسایی پتانسیل‌ها، بررسی بازار هدف و… به تسهیل فعالیت صادرکنندگان خدمات فنی‌ و مهندسی بپردازد.

ضرورت برگزاری نمایشگاه اختصاصی خدمات فنی‌ومهندسی در قرقیزستان

حمید بابازاده، رئیس اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی خراسان‌رضوی نیز پشت تریبون قرار گرفت و گفت: با توجه به حضور مقامات قرقیزی در استان خراسان رضوی در ماه گذشته، پیشنهاد می‌کنم یک نمایشگاه اختصاصی خدمات فنی ‌و مهندسی همراه با چند شرکت سرمایه‌گذار در استان اوش کشور قرقیزستان برگزار شود. با وقوع این امر، می‌توان افق روشنی را نسبت به آینده صادرات خدمات فنی‌ و مهندسی استان پیش‌بینی کرد.

بابازاده ضمن انتقاد از عدم اعطای اعتبارات بانکی به خدمات فنی‌ و مهندسی گفت: بانک‌ها اعتبار لازم را به دفاتر و فعالیت‌های فنی‌ومهندسی اعطا نکرده و بیشتر اعتبارات خود را برای سازمان‌هایی همچون بهزیستی و اعطای وام ازدواج و… درنظر می‌گیرند.

وی متذکر شد: در صورت ادامه‌دار بودن عدم اعطای اعتبار بانک‌ها به شرکت‌های فنی‌ومهندسی، در آینده شاهد کاهش چشم‌گیر و منهدم شدن فعالیت شرکت‌های مذکور خواهیم بود.

کم‌رنگ شدن جایگاه NGOها در سازمان‌ها

در ادامه این نشست، ابوالفضل کشافی، رئیس هیأت مدیره اتحادیه صنف تانیر اظهار کرد: باید نسبت به حفظ، نفوذ و جلوگیری از منهدم شدن NGOها در سازمان‌ها اقدامات جدی و موثری انجام داده و به چاره اندیشی برای نسل آینده بپردازیم.

مهدی منوچهری، دبیر انجمن شرکت های ساختمانی و تأسیساتی خراسان رضوی نیز در ادامه به ایراد سخن پرداخت و گفت: از جمله مشکلات موجود در عرصه صدور خدمات فنی ‌و مهندسی، ناآشنایی فعالان ذی‌ربط به فرهنگ و امورات اقتصادی کشورهای هدف صادراتی‌ است و لازم است در این زمینه تدبیری ویژه اندیشیده شود.

سپس محسن پورقاسمی، دبیر اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی خراسان رضوی، به تعریف آئین نامه حمایتی از صدور خدمات فنی ‌و مهندسی پرداخت و گفت: صادرات خدمات فنی ‌و مهندسی عبارت است از صادرات فعالیت‌های مهندسی مشتمل بر طراحی، نظارت، تامین، تعمیر، نگهداری، اجرا، ساخت، بهره‌برداری، آموزش، خدمات مشاوره‌ای، نصب و راه‌اندازی در رشته‌های تاسیساتی، خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات و نظایر آن به خارج از کشور به نحوی که صرفا صادرات کالا محسوب نشود.

پورقاسمی با بیان اهمیت صادرات خدمات فنی‌ و مهندسی اظهار کرد: ارزآوری بر مبنای دانش و تخصص شرکت‌های فنی ‌و مهندسی، اشتغال‌زایی شرکت‌ها و نیروهای متخصص استان در پروژ‌ه‌های بین‌المللی، کمک به افزایش صادرات کالا و ماشین‌آلات و تجهیزات و… از جمله دلایل اهمیت صادرات خدمات فنی‌ و مهندسی هستند.

فرصت‌ها و تهدیدهای صادرات خدمات فنی و مهندسی به افغانستان

پورقاسمی از ظرفیت‌‎های صادرات خدمات فنی و مهندسی به افغانستان گفت و اظهار کرد: با توجه به نیاز افغانستان به زیرساخت‌های عمرانی در تمامی زمینه‌ها از جمله راه‌سازی و مسکن، برخورداری از ذخایر معدنی غنی و نیاز این کشور به کالا و خدمات، فرصت خوبی برای صادرات خدمات فنی‌ومهندسی از خراسان رضوی وجود دارد.

دبیر اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی خراسان رضوی ادامه داد: نبود ارتباطات بانکی میان دو کشور جهت صدور ضمانت‌نامه‌های مورد نیاز، عدم ثبات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و امنیت جانی برای پیمان‌کاران ایرانی و عدم امکان تامین و انتقال ارز جهت اجرای پروژه‌ها در این کشور از مسیرهای قانونی، از جمله تهدیدات تعامل صادراتی با افغانستان به شمار می‌رود‌.

پورقاسمی با بیان فرصت‌های موجود جهت توسعه روابط صادراتی با پاکستان نیز گفت: نزدیکی جغرافیایی به ایران و همچنین برنامه کریدور اقتصادی چین-پاکستان، نیاز زیاد این کشور به زیرساخت‌های عمرانی و مسکن سازی و عضویت در سازمان‌های بین المللی مالی جهانی از ویژگی‌های توسعه روابط صادراتی با این کشور است.

وی خاطرنشان کرد: از طرفی، چالش‌های سیاسی بعد از سقوط عمران خان، کسری حساب جاری دولت پاکستان در سال ۲۰۲۱ و تضعیف نرخ برابری روپیه پاکستان به دلار به میزان ۷۱ درصد در سال ۲۰۲۲ از تهدیدات گسترش روابط با این کشور است.

دبیر اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی خراسان رضوی از عدم تفویض اختیار تصمیم‌گیری در استان‌ها و زمان‌بر بودن تصمیم‌گیری و ارجاع در پایتخت باتوجه به فورس زمانی در پروژ‌ه‌ها، نبود شاخص عینی و کمی جهت اندازه گیری عملکرد دستگاه‌های اجرایی مطابق آیین‌نامه، هزینه‌های بالای بازاریابی،کاریابی، دور زدن تحریم‌ها و… به عنوان برخی چالش‌های صادرات این بخش نام برد.

پورقاسمی افزود: در خصوص مشکلات داخلی شرکت‌های صادرت خدمات فنی ‌و مهندسی نیز می‌توان به مواردی مثل ارتقا سطح کیفی و توانمندی شرکت‌ها و فقدان موافقت‌نامه‌های استاندارد و ضوابط فنی با کشورهای هدف، عدم آشنایی به مقوله‌های بازاریابی و برندینگ و ابزارهای استاندارد بین‌المللی و… اشاره کرد.

لینک کوتاه : https://news.mccima.com/?p=2040

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.