بانک مرکزی به تازگی آمارهای تورم تولیدکننده را بهروزرسانی کرده است. طبق این آمارها، تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در فروردینماه به 23.8درصد رسیده است که حاکی از کاهش 0.7واحد درصدی این متغیر در مقایسه با ماه گذشته دارد. تورم ماهانه تولیدکننده نیز در فروردینماه طبق آمارهای اعلامی برابر با 1.3درصد است. روند کاهشی تورم تولیدکننده پس از عبور از قله 103.1درصدی این متغیر در اردیبهشتماه1400 آغاز شد و تا فروردینماه امسال ادامه داشته است. وضعیت تورم تولیدکننده که بهعنوان تورم پیشنگر شناخته میشود، نشان از روند کاهشی ولی کند انتظارات تورمی دارد.
تورم فروردینماه
طبق اعلام بانک مرکزی، تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در فروردینماه1403 برابر با 23.8درصد شده است. همچنین تورم سالانه تولیدکننده نسبت به 12ماه مشابه سال پیش از آن برابر با 31.2درصد بوده است. بررسی این آمارها نشان میدهد که تورم ماهانه تولیدکننده برابر با 1.3درصد بوده است. مقایسه تورم نقطه به نقطه تولیدکننده فروردینماه1403 با ماه پیشین نشانگر کاهش 0.7واحد درصدی این متغیر در این ماه نسبت به ماه قبل دارد. مدتی پیش بود که مرکز آمار ایران شاخص قیمت مصرفکننده فروردینماه1403 را نیز اعلام کرد. طبق آمارهای مرکز آمار ایران تورم نقطه به نقطه فروردین ماه برابر با 30.9درصد بوده است که حاکی از کاهش 1.3 واحددرصدی این متغیر در مقایسه با ماه قبل دارد. بررسی این دو آمار نشانگر این است که تورم مصرفکننده نیز همگام با تورم تولیدکننده در حال کاهش است.
بررسی روند بلندمدت تورم
از زمان آغاز اجرای طرح کنترل ترازنامهای در سال1400، نرخ رشد نقطه به نقطه سطح عمومی قیمتهای تولیدکننده به تدریج از قله 103.1درصدی عبور کرد و روندی کاهشی به خود گرفت. این کاهش تا رسیدن تورم نقطه به نقطه تولید به 23.8درصد در فروردین1403 ادامه یافت. به نظر میرسد نقطه اوج این روند که در اردیبهشت1400 رخ داده بود به سبب اثرپذیری شدید تورم تولید از نرخ ارز اتفاق افتاده است. با این حال پس از اجرای طرح کنترل ترازنامهای و بروز روند کاهشی رشد نقدینگی نرخ تورم تولید نیز روندی کاهشی را به خود گرفت. در کنار این امر، ثبات نسبی نرخ رشد ارز را نیز باید یکی از عوامل موثر بر کنترل تورم تولید دانست. تورم مصرفکننده نیز روندی مشابه را از زمان اجرای کنترل ترازنامهای طی کرد. با این حال از خردادماه1401 و با اعلام حذف ارز 4200تومانی از بسیاری از کالاها تورم نقطه به نقطه مصرفکننده با جهش مواجه شد و در سطح بالاتر از 40درصد ایستاد.
روند افزایشی نرخ رشد نقطه به نقطه سطح عمومی قیمتهای مصرفکننده تا اردیبهشتماه 1402 ادامه یافت و در این ماه با رسیدن نرخ تورم نقطه به نقطه به 55.5درصد این متغیر در قله دستکم 12ساله خود ایستاد. پس از عبور از قله اردیبهشتماه، با توجه به ثبات نسبی نرخ رشد ارز و کاهش نرخ رشد نقدینگی، روند نزولی تورم مصرفکننده نیز بار دیگر آغاز شد. روند نزولی نرخ تورم مصرفکننده تا فروردینماه امسال نیز ادامه یافت و در این ماه به 30.9درصد رسید. این رقم پایینترین نرخ تورم مصرفکننده از مردادماه1399 محسوب میشود. در نتیجه میتوان گفت تورم نقطه به نقطه مصرفکننده در کف 45ماهه خود قرار گرفته است. نرخ تورم نقطه به نقطه تولیدکننده نیز در فروردین ماه امسال به 23.8درصد رسیده است که پایینترین نرخ رشد نقطه به نقطه سطح عمومی قیمتها از خردادماه1399 محسوب میشود. به این ترتیب تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در کف 47ماهه خود قرار گرفته است.
اهمیت تورم تولیدکننده
شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) شاخص قیمتی است که میانگین تغییرات قیمتهای دریافتی تولیدکنندگان داخلی را برای تولیدشان اندازهگیری میکند. این شاخص گاهی به نام شاخص قیمت عمدهفروشی نیز شناخته میشود. این شاخص از اهمیت خاصی در نشان دادن هزینههای اثرگذار بر بخش عرضه بازار دارد. با این حال اهمیت آن با کاهش مداوم کالاهای تولیدی بهعنوان سهمی از هزینهها در اقتصاد کاهش مییابد. این شاخص همچنین بهعنوان نمایانگر انتظارات تورمی شناخته میشود. فرضیهای وجود دارد مبنی بر اینکه روند طیشده در این تورم با مدتی تاخیر در تورم مصرفکننده نیز طی میشود و به همین خاطر این تورم به تورم پیشنگر معروف است.
ثبت دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0