کاظم شیردل در خصوص امکاناتی که عضویت ایران در سازمان شانگهای برای ایران فراهم میآورد، اظهار کرد: هر کشوری با ورود به پیمانهای جهانی از یکسری امتیازات برخوردار خواهد شد که بر اساس آن برنامههای کشور خود را تنظیم میکند. با توجه به اینکه ایران عضو رسمی سازمان شانگهای شده، باید از این موقعیت به نحو احسن استفاده کند و برنامههای دقیقی از جمله ایجاد زیرساختهای مناسب را در دستور خود قرار دهد.
به گزارش ایسنا، وی افزود: در حال حاضر ایران با برخورداری از ظرفیتهای مناسب اقتصادی در پیمان شانگهای باید پاسخگوی اعضاء این سازمان باشد. باید توجه داشت اگر به دلیل مشکلات زیرساختی نیاز اعضا برآورده نشود، خود به خود از این بازارها حذف خواهیم شد.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی تصریح کرد: عضویت در شانگهای با آمادهسازی زیرساختهای تجاری میتواند بهترین فرصت برای توسعه و رونق اقتصاد کشورمان باشد. همچنین ایران نهتنها در مسائل اقتصادی بلکه در دیگر زمینههای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و گردشگری باید حرفی برای گفتن داشته باشد.
حذف تعرفههای ترجیحی و عوارض گمرگی از مزایای عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای
رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی درباره مزایای تجارت با اعضای شانگهای عنوان کرد: عضویت در سازمان شانگهای علاوه بر حذف تعرفههای ترجیحی سبب حذف عوارض گمرگی برای سهولت مناسبات تجاری بین اعضای این سازمان میشود. همچنین برخورداری از کالاهای قابل ارائه به کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای منافع بسیاری برای کشور به همراه دارد. نباید از یاد برد که فقدان ظرفیت مناسب زیرساختی تنها کشور را به واردکننده کالا تبدیل خواهد کرد. رفع مشکلات زیرساختی مربوط به بخش دولتی است که باید زمینه مناسبی را برای فعالیت تجاری بخش خصوصی فراهم آورد. در مجموع امیدواریم با حمایت و پیگیریهای مداوم از جانب مسئولان شاهد رشد اقتصاد کشور باشیم.
تجارت با اعضای آسیای میانه بهترین گزینه برای دور زدن تحریمهای غرب است
شیردل در پاسخ به اینکه آیا گسترش روابط تجاری با کشورهای عضو شانگهای میتواند تحریمهای غرب علیه ایران را بیاثر کند، بیانکرد: تجارت با کشورهای آسیای میانه بهترین گزینه برای دور زدن تحریمهای غرب است. واقعیت عملیاتی این است که افزایش تجارت با کشورهای چین و روسیه یک رویکرد مثبت است که سبب حل مشکلات تحریمی خواهد شد. همچنین به علت وجود مسائلی همچون تحریم، صادرکنندگان نمیتوانند ارز حاصل از صادرات کالای خود را به داخل کشور بازگردانند. کشورهای آسیای میانه بهترین گزینه برای بازگرداندن ارز به داخل کشور هستند.
وی تاکید کرد: با تقاضای دولت بخش خصوصی باید این سرعت عمل را داشته باشد که کیفیت محصولات را افزایش داده و نیاز اعضای شانگهای در دریافت خدمات فنی مهندسی، مسائل دانشبنیان و محصولات غیر نفتی در راستای افزایش صادرات کشور را برآورده سازد.
افزایش ۲۳۸ درصدی صادرات خراسان رضوی به روسیه در ۵ ماه نخست سال جاری
رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی در خصوص تاثیر این عضویت بر تجارت خارجی خراسان رضوی نیز گفت: بخش خصوصی بزرگترین سهم از اقتصاد خراسان رضوی را به خود اختصاص داده است. اگر دروازهای به روی این بخش باز شود، میتواند موفقیت بسیاری برای استان به ارمغان آورد. در حال حاضر با انعقاد پیمان شانگهای بخش خصوصی استان نیز تمام تلاش خود را به کار گرفته تا از این فرصت به وجود آمده نهایت استفاده را ببرد. تنها مشکل پیش روی بخش خصوصی استان نبود زیرساخت مناسب است. به اعتقاد من با حل این مشکل خراسان رضوی اولین استانی خواهد بود که بتواند به سرعت مناسبات تجاری و اقتصادی با اعضای شانگهای را افزایش دهد.
وی از صادرات ۸۲۰ هزار تن کالا به ارزش ۴۵۹ میلیون دلار از خراسان رضوی در پنج ماه نخست سال جاری خبر داد و افزود: صادرات کالای استان در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از نظر وزنی ۳۳ و از نظر ارزش ۲۰ درصد کاهش داشته است.
شیردل اقلام عمده صادراتی از خراسان رضوی طی پنج ماه نخست سال جاری را زعفران، پسته، سیب، کفپوش، پریفرم، فروکروم، روغنهای سبک، پلیاسترین غیر قابل انبساط معمولی، مخمر، کیسه پلیاتیلن و اسپتیک، کولر آبی، لبنیات، هادی برق، شیرخشک صنعتی و پیه صنعتی ذکر و بیان کرد: مقاصد عمده صادراتی استان در این مدت به ترتیب افغانستان، ترکمنستان، عراق، تاجیکستان، ازبکستان، امارات متحده عربی، اسپانیا، پاکستان، قرقیزستان، هند، چین، روسیه، ترکیه، آذربایجان، هلند، سوریه، عمان و ارمنستان بوده است.
وی با بیان اینکه در پنج ماه نخست سال جاری صادرات کالا از خراسان رضوی به افغانستان، ترکمنستان، ازبکستان، پاکستان، چین و هلند در مقایسه با مدت مشابه سال قبل کاهش داشته، عنوان کرد: طی سال جاری صادرات کالا به کشورهای عراق با ۲۳ درصد افزایش در وزن، تاجیکستان با ۲۳۶۲ درصد افزایش در ارزش، روسیه با ۲۳۸ درصد افزایش در ارزش، سوریه با ۳۶۲۴ درصد افزایش در ارزش، اسپانیا با ۳۴۹ درصد افزایش در وزن و ترکیه با ۳۳۶ درصد افزایش در وزن همراه بوده است.
تعهدات ارزی از محدودیتها و مشکلات پیش روی صادرکنندگان استان
رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی از تعهدات ارزی به عنوان دیگر مشکلات صادرکنندگان استان یاد و خاطرنشان کرد: در حال حاضر بازگشت پول به داخل کشور از مشکلات صادرکنندگان استان است که به علت وجود مسائلی همچون تحریم، آنان نمیتوانند ارز حاصل از صادرات کالای خود را به داخل کشور بازگردانند. همچنین نوسانات قیمت دلار نیز به این مشکل دامن میزند.
وی عنوانکرد: به طور مثال یک صادرکننده ۱۰ هزار دلار محصول به تاجیکستان صادر میکند و متعهد است که ۹۰۰۰ دلار معادل ۹۰ درصد آن را بازگرداند. با توجه به نبود یک سیستم بانکی صادرکننده مجبور است از طریق واسطهها که مشکلات زیادی هم برای آنها به همراه دارد، ارز را به داخل کشور بازگرداند. همچنین برای مثال وقتی که دلار ۳۱ هزار تومان است به صادرکننده اعلام میشود محصولات خود را به دلار ۲۹ هزار تومان محاسبه کند که در این صورت مابهالتفاوت آن ۳۰۰۰ تومان است و صادرکننده ناچار است برای جبران این موضوع یا قیمت تمام شده کالا را افزایش دهد و یا اینکه صادرات کالا را متوقف سازد که این مساله نیز مشکلات بسیاری را در پی دارد. تعهدات ارزی باید به صورت کارشناسی شده مورد بررسی قرار گیرد و این موضوع خسارات زیادی را بر صادرکنندگان استان وارد ساخته است.