به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، بررسیها نشان میدهد در طول 44 سال اخیر تنها در چهار سال نرخ تورم تک رقمی بوده است و در تمامی این سالها، ایران تورمی دو رقمی را تجربه کرده است. این موضوع البته در چند سال اخیر وضعیت وخیمتری داشته است.
براساس آمار اعلامی از سوی بانک مرکزی، نرخ تورم ایران در سال گذشته، برابر با 46.5 درصد بوده است؛ رقمی که 0.3 درصد بالاتر از نرخ تورم سال 1400 می باشد. ایران در سال 1399 نیز تورمی بالا در محدوده 47.1 درصد را تجربه کرده است.
«محمدرضا توکلیزاده»، عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی معتقد است عدم کنترل و مدیریت تورم افسارگسیخته منجر به جذابیت بازارهای غیرمولد برای مردم شده است.
وی در گفتوگو با خبرنگار ما در خصوص الزامات تحقق مهار تورم به عنوان یکی از ارکان اصلی شعار سال 1402 اظهار کرد: تا زمانی که تورم افسارگسیخته بر اقتصاد کشور حاکم باشد و نتوان آن را مهار کرد، بازارهای غیرمولد مانند طلا، ارز و سکه همچنان جذاب خواهند بود. در حقیقت، مردم برای حفظ ارزش پولشان به این بازارها پناه میآورند و به آنها به چشم کالای سرمایهای مینگرند.
توکلی زاده با تاکید بر اینکه هدفگذاریها باید بر تولید ثروت در کشور باشد و نه تولید فقر، تصریح کرد: در جوامعی که تحت تاثیر بحرانهای تورمی هستند، تولید فقر اتفاق میافتد و در چنین شرایطی، مردم به هر شکلی در تلاشند تا خود را از گرداب فقر نجات دهند. لذا نمیتوان آنان را بابت سرمایهگذاری در بازارهای غیرمولد سرزنش کرد. دولت باید به جای منع کردن مردم و سرزنش آنها بابت حرکت به سمت بازارهای غیرمولد، تورم را به درستی مهار کند.
توکلی زاده در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه نوسانات ارزی زاییده تورم است نه عامل تورم، اذعان کرد: مهار تورم کار چندان دشواری نیست. در وهله نخست باید از اقتصاد دستوری جلوگیری شود؛ زیرا در چنین فضایی، سیاستهای غلط دولتمردان منجر به فشار آوردن به مردم میشود. در چنین شرایطی، بانک مرکزی قادر نیست به صورت مستقل برای اقتصاد کشور سیاستگذاری کند و تا زمانی که ارکان دیگری در این تصمیمسازیها و تصمیمگیریها دخیل باشند و خواسته خود را به بانک مرکزی تحمیل کنند، ممکن است به اقتصاد زیان برسد.
وی یادآور شد: این عدم تناسب و ناترازی در وضعیت اقتصادی کشور، گاها منجر به چاپ پول بدون پشتوانه خواهد شد. حجم زیاد نقدینگی در کشور قطعا سبب حرکت به سمت بازارهای غیرمولد میشود و شاهد این مدعا، افزایش قیمت خودرو در بازار به دلیل نقدینگی زیاد در کشور است.