به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، «محمدرضا توکلی زاده»، در نشست هم اندیشی با جمعی از فعالان اقتصادی استان در حوزه بازرگانی که با هدف ایجاد اجماع بیشتر در میان جامعه اقتصادی استان برگزار شد، اظهار داشت: هر تشکلی که موثر عمل کند و برای اعضایی که بدنه آن را تشکیل میدهند، خدمات لازم یا مطالبهگری مطلوب داشته باشد، مورد حمایت بیشتر قرار میگیرد و تقویت ظرفیتهای آن دنبال میشود اما منفعل بودن و عدم اثرگذاری، ما را بر آن خواهد داشت که در خصوص تشکل مذکور بعد از عارضهیابی، بازنگری داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: مطابق ماده 5 قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار، اتاقها موظف به زمینهسازی برای ساماندهی، ایجاد و ثبت تشکلهای اقتصادی و نیز ادغام، شبکهسازی، یکپارچه سازی و انسجام تشکلهای موازی هستند. بر این اساس، در دوره کنونی بر لزوم نتیجهمحوری تشکلها تاکید داریم. کسانی که تشکلی ایجاد میکنند قطعا تواناییهایی داشته و خود را صاحب ایده و هدف میدانند. برآیند شکلگیری تشکل توسط این افراد بایستی مشخص و عیان و در نهایت به نفع بخش خصوصی باشد. تشکلها بایستی در زمان شکلگیری برنامه داشته باشند و در راستای تحقق برنامهها اقدام کنند.
رئیس پارلمان بخش خصوصی استان در بخش دیگری از سخنانش، با بیان اینکه از ابتدای فعالیت دوره دهم اتاق، مترصد شنیدن مطالبات و دغدغههای دیگر کاندیداهای انتخابات بوده، تصریح کرد: معتقدیم هر کسی در این رقابت نامزد شد، اهدافی برای تعالی فعالیتهای بخش خصوصی داشته و افراد منتخب موظفند از پیشنهادها، افکار و ایدههای دیگر کاندیداها مطلع شوند. دغدغه آنهایی که به جایگاه اتاق در مقام یک نهاد تشکلی باور دارند، محترم بوده و باید نظرات و ایدههای آنها برای ارتقای ظرفیتهای موجود، شنیده شود.
تاکید اتاق بر فعالیت تشکلهای زیرمجموعه براساس قالب بینالمللی تشکلی
«علی کبیر»، دبیرکل اتاق بازرگانی مشهد نیز در ادامه این نشست اظهار داشت: چرایی اینکه تشکلهای اقتصادی استان بعضا در برخی حوزهها مشارکت داده نشدهاند را بررسی میکنیم و تاکیدمان در این دوره بر مشارکتدهی تشکلهایی است که عملکرد قابل قبولی از خود نشان دادهاند.
وی افزود: نکته مهم اینکه تشکلهایی که از این پس ایجاد میگردند، بایستی بابرنامه، ساختارمند و دارای هدف مشخص باشند. ما صرفا به دنبال افزایش تعداد تشکلهای زیرمجموعه اتاق و ارتقا آمار در این حوزه نیستیم بلکه معتقدیم تشکلی که قرار است به نمایندگی گروهی از فعالان اقتصادی در حوزهای معین فعالیت کند، بایستی به معنای واقعی نمایندگی فعالان آن عرصه را در عملکرد خود نشان دهد؛ در غیر این صورت، ایجاد تشکل به جامعه اقتصادی آن حوزه لطمه وارد میکند.
کبیر با اشاره به فعالیت 29 تشکل ذیل اتاق خراسان رضوی گفت: این تشکلها را براساس قاعده رتبهبندی تشکلها که قالبی بینالمللی است، بررسی و عیارسنجی کردیم و تنها 7 تشکل توانستند در این قالب بگنجند. 22 تشکلی که در این قالب قرار نگرفتند، بایستی طی یک برنامه و فرایند، عملکرد خود را ارتقا دهند. اعتقاد ما بر این است که از هر تشکلی به صرف اینکه ایجاد شده، نباید حمایت نمود.
درخواست پیگیری نوسازی ناوگان فرسوده حمل و نقل از سوی اتاق
در ادامه این نشست، تریبون در اختیار فعالان اقتصادی و تشکلی استان قرار گرفت. «مجتبی بهاروند» فعال حوزه حملونقل در این جلسه اظهار کرد: اگر تشکلهای مختلف استان با اتاق بازرگانی همکاری داشته باشند، قطعا شاهد دستاوردها و نتایج بسیار مطلوبی خواهیم بود به طوری که بخش اعظمی از چالش ها و مشکلات کسب و کارها حل و فصل خواهد شد. در این مسیر قطعا از هیچ کوششی در جهت همکاری با اتاق بازرگانی و اعضای هیات نمایندگان دریغ نخواهیم کرد.
بهاروند با بیان اینکه ناوگان حمل و نقل در کشور ما فرسوده است و نوسازی آن قریب به یک دهه به طول می انجامد، افزود: امیدواریم اتاق مشهد در راستای پیگیری حل این مشکل، طرحهایی که در گذشته در اتاق مطرح شده و به سرانجام نرسیده را پیگیری کند.
وی با تاکید بر لزوم ارتقا جایگاه دبیری اتاق گفت: ضروری است در این دوره، دامنه اختیارات دبیرخانه اتاق افزایش یابد.
بهاروند همچنین، خواستار رایزنی برای شکل گیری اتاقهای مشترک بین شهرستانهای دو کشور شد و گفت: اتاقهای مشترک ملی وجود دارد اما باید اتاق مشترکی میان شهرستانهای دو کشور نیز ایجاد شود؛ به طور مثال، میتوان اتاق مشترک مشهد و قندهار ایجاد کرد تا دامنه تعاملات و مبادلات بینالمللی این دو شهر توسعه یابد.
افول صنعت ساختمان طی سال های اخیر
در ادامه، «سید محسن شوشتری»، فعال اقتصادی حوزه ساخت و ساز اظهار کرد: در حوزه صنعت ساختمان در چند سال اخیر چندین چالش مانع از رشد و فعالیت مطلوب این عرصه شده است؛ مسائل مربوط به حوزه تامین اجتماعی، قانون پیش فروش، نظام مهندسی و حتی قوانین شهرداری، در این سالها بیش از پیش برجسته و چالش آفرین شده است. عدم پاسخگویی مسئولان در حوزه شهری، یکی از بزرگترین آفت های سرمایهگذاری در حوزه ساختمان در 5 الی 6 ماه اخیر بوده و انتظار ما از اتاق، پیگیری دغدغههای فعالان این عرصه است.
درخواست تشکیل انجمن صنایع پوشاک با حمایت اتاق خراسان رضوی
در بخش دیگری از نشست، «جواد حسین پور حجار»، فعال اقتصادی حوزه نساجی و پوشاک تصریح کرد: مشهد دومین قطب تولید پوشاک ایران است؛ اما متاسفانه در دو دهه گذشته، پوشاک استان رشد چندانی نداشته است. علی رغم این که بسیاری از رسته های شغلی در اتاق بازرگانی برجسته و مورد تمرکز است؛ اما اتاق چندان به حوزه پوشاک ورود نداشته است.
وی خاطرنشان کرد: متاسفانه حوزه پوشاک حضور برجسته ای در صنعت ندارد و بسیاری از فعالان این حوزه به صورت صنفی فعالیت می کنند، چرا که از موضوع برندینگ شناخت کافی ندارند.
حسین پور حجار ادامه داد: درخواست ما تشکیل انجمن صنایع پوشاک در اتاق بازرگانی است. صنعت پوشاک قطعا برای کشور درآمدزا خواهد بود و توسعه فعالیتها در این عرصه به رشد اقتصادی میانجامد. نمونه بارز آن کشور بنگلادش است که دو دهه اخیر در فقر مطلق بود؛ اما در حال حاضر دومین قطب تولید پوشاک دنیاست.
مدیر عامل پوشاک اطمینان با بیان اینکه متاسفانه صنعت پوشاک در استان ما متولی ندارد، یادآور شد: در مشهد 16 هزار واحد فروش پوشاک فعالیت دارند که این رقم در تهران 13 هزار واحد است. 3 هزار تولید کننده پوشاک در مشهد وجود دارد و ساماندهی این حوزه ذیل فعالیت تشکلی منسجم بسیار ضروری است. اگر این صنعت جدی گرفته شود، قطعا درآمد زیادی عاید استان خواهد شد.
درخواست برای حمایت اتاق از صنایع چوب و آغاز صادرات از این حوزه
«احد هرمززاده»، رئیس هیئت مدیره انجمن کارفرمایان صنایع چوب، مبلمان و دکوراسیون داخلی استان نیز در این نشست تصریح کرد: تمرکز بر حوزه گردشگری و توریست یکی از اقداماتی است که باید مورد توجه اتاق قرار بگیرد. با وجود پتانسیل موجود در مشهد، در این حوزه ضعف های زیادی مشهود است. به عبارت واضح تر، این ضعف بیشتر در حوزه فقدان هتل- بیمارستانها در مشهد نمود پیدا میکند. امروز به جای این ظرفیت، کلینیکهای بسیار کوچک در مشهد وجود دارد.
هرمززاده عنوان کرد: توجه واقعی به تشکلها و تقویت آن یکی دیگر از اقداماتی است که باید در کانون توجه اتاق باشد، به طوری که تشریک مساعی از حالت شعار خارج شود و اتاق بازرگانی به عنوان یک مادر و هرم اصلی از تشکلها حمایت کند.
رئیس هیئت مدیره انجمن کارفرمایان صنایع چوب، مبلمان و دکوراسیون داخلی استان خراسان رضوی با بیان اینکه توجه به زنان کارآفرین و نقش آفرین در حوزههای مختلف باید بیش از پیش در دستور کار قرار بگیرد، یادآور شد: در حال حاضر بسیاری از زنان در حوزه های مختلف تاثیرگذار هستند اما مطرح نمی شوند و در هیچ جلسه ای حضور ندارند که باید برای این مساله تدبیری اندیشیده شود.
وی افزود: حمایت از صنایع چوب استان از دیگر درخواستهای ما از اتاق بازرگانی است. در این حوزه توانمندیهای زیادی وجود دارد؛ اما هیچ گاه به صادرات صنایع چوب اهمیت داده نشده به طوری که به صراحت میتوان عنوان کرد که صادرات در این حوزه صفر است.
ضرورت توجه ویژه به حوزه حمل و نقل
در ادامه، «حیدر خادم زاده»، فعال حوزه حمل و نقل بین المللی تصریح کرد: متاسفانه تعطیلیهای بسیار در کشور و کاهش بهرهوری ادارات و دستگاهها ضربات جبران ناپذیری به حوزه اقتصادی وارد کرده است که اتاق بازرگانی باید به این حوزه ورود کند و پیشنهادات سازنده در این خصوص به دولت بدهد.
وی با بیان اینکه لجستیک و حمل و نقل مشکلات فراوانی دارد، یادآور شد: هماکنون 32 سازمان رسمی و غیررسمی حوزه حمل و نقل و لجستیک را رصد میکنند. رایزن های اقتصادی و سفرای ما در کشورهای آسیای میانه عملکرد مطلوبی در این حوزه ندارد و دامنه فعالیت ما به عراق، لبنان، سوریه، روسیه، آسیای میانه و افغانستان محدود شده است. کشورهای چین و هند نیز با ما تعامل کافی ندارند. انتظار ما از اتاق، فعالیت ویژه در حوزه حمل و نقل بینالمللی و پیگیری برای توسعه فعالیتهای این بخش است.
اهمیت جلوگیری از تصویب قوانین خلق الساعه
در بخش دیگری از نشست، «هدی قرائی وفا»، فعال اقتصادی حوزه صنایع غذایی تصریح کرد: در حال حاضر در حوزه دانه های روغنی با چالش های زیادی مواجه هستیم. بخشی از مشکلات از سمت کشور تامین کننده دانهها همچون سودان، نیجریه، افغانستان، پاکستان و ترکمنستان است چنان که موضوع تامین دانههای روغنی به چالش بزرگی برای ما تبدیل شده است. امروز عراق برای افغانستان و پاکستان خریدار بهتری در حوزه دانههای روغنی نسبت به ایران است. از آن طرف، عراق به صورت قدرتمندتری برای تامین مواد غذایی به این حوزه ورود داشته است.
وی افزود: متاسفانه بسیاری از کشورها تمایلی به فروش دانه های روغنی خود به ایران ندارند. در حال حاضر ایران در حوزه تامین ارز نسبت به گذشته ضعیفتر شده است و صفی طولانی برای خرید ارز و بالتبع آن افزایش دلالان در این حوزه ایجاد شده است.
قرائی وفا با بیان اینکه در گذشته هفته ای دو بار و در حال حاضر هفته ای یکبار می توانیم بار کنجد ترخیص کنیم، یادآور شد: دولت چگونه یک روزه نرخ ارز نیمایی را افزایش می دهد؟ این تصمیمات بدون همفکری با بخش خصوصی و به صورت خلقالساعه اخذ میشود. تغییر اولویت ها در سیاستگذاری و جلوگیری از تغییر قوانین به صورت خلق الساعه باید در دستور کار دولت قرار بگیرد و اتاق بازرگانی به نمایندگی از بخش خصوصی بایستی در این زمینه مطالبه گری کند.
در ادامه این نشست، «حمیدرضا اصیلی»، فعال اقتصادی حوزه صنایع غذایی نیز اذعان کرد: امید داریم اتاق بازرگانی با استفاده از ظرفیتهای موجود مانع از تصویب قوانین خلق الساعه شود. در حوزه تامین ارز هم اتاق میتواند به دولت پیشنهاد دهد که ارز از محل خطهای اعتباری در اختیار فعالان اقتصادی قرار بگیرد.
وی یادآور شد: فعالان اقتصادی برای عضویت در اتاق بازرگانی بایستی با جذابیتهای این حوزه روبهرو شوند. لذا لازم است اطلاعات کامل و جامعی از عملکرد اتاق و تاثیر عضویت در این تشکل در اختیار فعالان اقتصادی قرار بگیرد.
اصیلی در بخش دیگری از سخنانش گفت: نمایشگاه های بین المللی بسیاری با هزینه های بالا برگزار میشود که میتواند در فعالیت واحدهای تولیدی استان اثرگذار باشد. شرکت ها در حوزه صنعت غذا می توانند میزی برای ارائه محصولات خود در نمایشگاه های خارجی تدارک ببیند و هزینه آن را نیز به صورت اشتراکی پرداخت کنند. اتاق میتواند در این عرصه نقش مدیریتی را برعهده گیرد. از طرفی، در حال حاضر اکثر هیاتهای تجاری خارجی عازم پایتخت میشوند. اتاق بازرگانی باید با اتخاذ تدابیر لازم از این هیات ها برای حضور در استان دعوت به عمل آورد تا از یکسو ظرفیتهای توریستی استان و از سوی دیگر پتانسیل صنایع به آنان معرفی شود.
تعامل اتاق با دولت باید بیش از پیش افزایش پیدا کند
«محمد مهدی خوشگفتار»، یکی دیگر از فعالان اقتصادی حاضر در این نشست، خواستار افزایش تعاملات اتاق با دولت به منظور جلوگیری از صدور قوانین و بخشنامه های خلق الساعه شد.
وی یادآور شد: در دهه 80 الی 90 با 23 کشور دنیا در تعامل اقتصادی بودیم اما امروز با کشورهای بسیار کمتری در تعامل هستیم. به بیان دیگر علاوه بر افول اقتصادی داخلی با افول تجارت جهانی نیز مواجه بودیم. بخشی از این مساله به دولت باز می گردد و بخشی از آن به فعالیت بخش خصوصی. علاوه بر این نرخ تورم به شدت افزایش پیدا کرده و در حال حاضر به بیش از 40 درصد افزایش پیدا کرده است. تمامی این مسائل به حوزه قانونگذاری بازمی گردد اگر قانون گذاری صحیح انجام می گرفت و بخش خصوصی، می توانست حاکمیت را نسبت به تصمیم گیری هایش متوجه کند، امروز شاهد افول سرانه های درآمدی مردم نبودیم.
فعالیت ها در قالب اتاق مشترک باید افزایش یابد
در ادامه، «آذر دهستانی»، فعال حوزه حمل و نقل ریلی تصریح کرد: با توجه به تغییراتی که در حوزه تجارت خارجی انجام شده و ظرفیت های استان و ارتباطات زیاد با کشورهای آسیای میانه پیشنهاد می شود که فعالیت ها در قالب اتاق مشترک و بالتبع آن رویدادهای داخلی در کشور اعم از برگزاری نمایشگاه و جلسات تخصصی افزایش پیدا کند و هیات های تجاری نیز در سطوح بالاتری به استان دعوت شوند.
دهستانی خاطرنشان کرد: تاکنون اتاق بازرگانی پیگیری های بسیار خوبی برای حل مسائل و مشکلات اقتصادی زنان داشته اما نقش زنان در حوزه اقتصادی باید بیش از پیش جدی گرفته شود. فعالان اقتصادی برنامه های زیادی دارند و اگر در دوره انتخابات اتاق، ما از تشکیل کمیسیون بانوان در اتاق سخن گفتیم، به دلیل آن است که اهداف، برنامه و چشم اندازهای زیادی برای توسعه فعالیت زنان داشتیم.
شفافیت و اطلاع رسانی دو مولفهای است که باید در کانون توجه اتاق قرار گیرد
در بخش دیگری از نشست، «کاظم شیردل»، رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی تصریح کرد: کاندیداهای انتخابات اتاق بازرگانی باید در هم افزایی با افراد منتخب به عنوان هیات نمایندگان پارلمان بخش خصوصی استان، پای کار باشند. در واقع تقاضا داریم تمامی ائتلاف ها در اتاق بازرگانی گرد هم آیند و کنار هم قرار بگیرند تا بتوانیم موانع و چالش های اقتصادی استان را مرتفع کنیم.
شیردل افزود: اتاق بازرگانی باید با اعضای خود ارتباط مستمر داشته باشد و سالانه چندین جلسه با دارندگان کارت اتاق بازرگانی برگزار شود و برنامه ها و پیشنهادات آنان از سوی مسئولان اتاق شنیده شود.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی یادآور شد: هیات نمایندگان نیز باید به تناسب تخصص خود، در حوزه های مختلف پای صحبت فعالان اقتصادی بنشینند و جهت حل مشکلات موجود بکوشند و جلساتی با فعالان اقتصادی برای شنیدن صحبت ها و دغدغه های آنان برگزار کنند.
وی با بیان اینکه شفافیت و اطلاعرسانی دو مولفه ای است که باید بیش از پیش در کانون توجه اتاق باشد، ادامه داد: در جلسات مختلف کمیسیونهای اتاق نیز باید از مسئولین ذی ربط دعوت شود و نتایج جلسات به صورت ماهانه اطلاع رسانی شود؛ کمااینکه در این زمینه اخیرا شاهد عملکرد مطلوب اتاق بودهایم و امیدواریم این رویه ادامه یابد.