بنا بر گفته «محمدحسین روشنک» به خبرگزاری بازار، شرکای تجاری دو طرف از زمان امضای تفاهم نامه همکاری بین ایران و تاجیکستان، تاکنون سه سفر به ایران داشته اند و این نخستین سفر فعالان اقتصادی ایران به تاجیکستان در قالب این تفاهم نامه است که در هیئت اعزامی فعالان اقتصادی و کارآفرینان با تخصص های مختلف صنفی و صنعتی در زمینه سرمایه گذاری، عمرانی، صنایع معدنی، مصالح ساختمانی و مواد غذایی حضور دارند و در نشست تجاری با شرکای تاجیکی درباره آن مذاکراتی خواهند داشت.
وی خاطرنشان کرد: اگر چه سفرهای مقامات سیاسی موجب هموارسازی راه صادرات به کشورهای همسایه شده است اما متاسفانه باید عنوان کرد گرانی کالا در ایران و تورم برای تولید کالاهای صادراتی بر روی صادرات تاثیر مستقیم گذاشته است.
عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی مشهد عنوان کرد: از آن جا که قیمت کالا به یک باره گران شده است؛ لذا امکان صادرات مانند گذشته فراهم نمیشود؛ زیرا کالایی که ما داریم این کالا را در کشور خاورمیانه و افغانستان به این قیمت خریداری نمیکنند و هم زمان با توسعه روابط میبایست بر روی بستر تولید و بازسازی خطوط تولیدی برای رقابت پذیری در بازارهای جهانی سرمایهگذاری کرد.
ضرورت تسهیل صادرات
رئیس اتاق مشترک ایران و تاجیکستان البته برای توسعه صادرات بسترهایی را نیز ضروری می داند و به بازار میگوید: به طور مثال یکی از الزامات تحقق توسعه تجارت با تاجیکستان، برقراری پرواز مستقیم با این کشور است.
روشنک میگوید: هزینههای سفر و حضور در نمایشگاههای بینالمللی برای صادرکنندگان چشمگیر است و بر این اساس، اتاق بازرگانی خراسان رضوی در راستای توسعه تجارت پذیرش بخشی از هزینه برگزاری نمایشگاه و اعزام هیئت تجاری به کشور تاجیکستان را پیش از این پیشنهاد داده است.
وی با تاکید بر قدمت صادرات ایران به تاجیکستان اظهار می کند: بانک تجارت مستقر در کشور تاجیکستان، آنطور که باید در راستای توسعه صادرات به تاجیکستان گام برنداشته است.
این فعال حوزه صادرات بیان می کند: اگر این بانک ارز صادراتی را دریافت و معادل ریالی آن را در کشور تحویل و همزمان تعهد ارزی را انجام دهد صادرات به تاجیکستان افزایش پیدا میکند.
وی تاکید میکند: بدین منظور پیشنهاد میشود نشستی تخصصی در حوزه کاهش هزینه نقل و انتقال پول در تاجیکستان با مدیران این بانک برگزار و مسئله رفع شود.
رییس اتاق مشترک ایران و تاجیکستان اظهار می کند: به طور کلی لغو روادید و حذف ویزا، تامین واگن برای صادرات و تسهیل مسیر حمل و نقل کالا از تاجیکستان به ایران و برعکس، هماهنگی استاندارد مشترک برای تبادل کالا با تاجیکستان، کاهش تعرفه و عوارض واردات برخی کالاها از ایران به تاجیکستان از خواسته های بازرگانان ایرانی است که در این سفر مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.
توافقات دو کشور
روشنک ابراز امیدواری کرد: حضور هیئت تجاری ۵۸ نفره متشکل از تجار و بازرگانان و کارآفرینان خراسان رضوی و سایر استان های کشور در دیدار با هیئت های تجاری و بازرگانی تاجیکستان می تواند به حل و فصل بسیاری از مشکلات و هم چنین آشنایی با پتانسیل های هر رو طرف منجر شود و دستاورد های خوبی را به همراه داشته باشد.
وی به توافقات ۲ کشور در حوزه تجاری در سال گذشته اشاره و بیان کرد: پیش از این و در جریان سفر رییس جمهور تاجیکستان به ایران، تفاهم نامه ای بین اتاق های بازرگانی ایران و تاجیکستان با عنوان شورای مشترک کارآفرینان ۲ کشور امضا شده بود که مسئولیت اجرای آن به اتاق بازرگانی مشترک ایران و تاجیکستان واگذار شد.
نقش خراسان رضوی در صادرات کالا به تاجیکستان
به گزارش خبرنگار بازار؛ خراسان رضوی پنج گمرک در لطفآباد، سرخس، باجگیران، دوغارون و مشهد و دو بازارچه مرزی در تایباد واقع در مرز افغانستان و باجگیران در مرز ترکمنستان دارد.
نگاهی به آمارهای صادراتی نشان میدهد که تا قبل از شیوع کرونا کل صادرات ایران به کشور تاجیکستان حدود ۷۸ میلیون دلار بود که از این میزان ۵۵ میلیون دلار کالا از خراسان رضوی به آن کشور صادر شده است.
عمده اقلام صادراتی ایران به کشور تاجیکستان شامل پلیاتیلن، کلرو وینیل، رنگ و رزین، دارو، شویندهها، لوله و شلنگ، مصالح ساختمانی، شیرینی و شکلات، نخهای پروپیلن و عمده اقلام وارداتی از آن کشور، مواد اولیه و واسطهای برای بخش تولید مانند پنبه، پیله کرم ابریشم، نخهای پنبهای، کاغذ و مقواست.
تاجیکستان به دلیل قرابت فرهنگی و تاریخی با ایران و همچنین همزبانی با مردم کشور، بستر مناسبی برای توسعه مراودات اقتصادی، پذیرش گردشگر بهویژه گردشگری سلامت دارد اما متأسفانه اختلافات ترکمنستان و تاجیکستان طی سال های گذشته راه را برای بازرگانان ایرانی سد کرده بود.
به گزارش خبرنگار بازار؛ براساس مفاد بیانه مشترک امضاء شده بین روسای جمهور دو کشور که در شهریورماه سال جاری صورت گرفت، دو طرف بر لزوم تبادلات اقتصادی و تجاری و ایجاد امکانات و ظرفیتسازی جهت افزایش آن تا حجم ۲۲۰ میلیون دلار در سالهای آتی، تاکید کردند. همچنین طرفها برتقویت همکاریها درحوزههای صنایع، کشاورزی، انرژی و حملونقل تاکید نموده و ایجاد شورای سرمایهگذاری ایران- تاجیکستان و ارتقاء همکاری اتاقهای بازرگانی دو کشور را مهم ارزیابی کردند.