غلامحسین شافعی در نشست اتاقهای بازرگانی عضو سازمان همکاریهای اقتصادی دی-۸ در داکا (بنگلادش)، افزود: تنها راه فعال کردن اتاقهای بازرگانی و بخش خصوصی کشورهای عضو دی-۸، تقویت زنجیره تأمین، سرمایهگذاری مشترک در کشورهای یکدیگر، تولید مشترک و همکاریهای دوجانبه و چندجانبه اعضا با هدف ارتقای صنعتی و تولیدی کشورها است.
شافعی از آمادگی و تمایل بخش خصوصی ایران برای نقشآفرینی جدی در تعاملاتی کشورهای عضو دی ۸ خبر داد و تأکید کرد: ایران با بهرهمندی از منابع گسترده نفتی و گازی و اقلام مختلف معدنی و قرارگیری در چهارراه ترانزیتی شرق و غرب و شمال و جنوب و دسترسی مناسب به بازارهای منطقه، آماده نقشآفرینی گسترده جهت قرارگیری در این زنجیره و پذیرش سرمایهگذاری در بخشهای مختلف است.
همایش اتاق های بازرگانی ٨ کشور عضو دی-٨ که متشکل از کشورهای ایران، ترکیه، بنگلادش، نیجریه، مالزی، اندونزی و مصر طی امروز و فردا به میزبانی اتاق بازرگانی بنگلادش در شهر داکا برگزار میشود.
رئیس اتاق بوشهر و دو نماینده از مجلس شورای اسلامی نیز در هیات اتاق ایران حضور دارند.
در حاشیه این همایش، نمایشگاهی نیز به منظور معرفی توانمندی ها و قابلیتها اتاق های بازرگانی برگزار شده است. اتاق بوشهر به نمایندگی از اتاق ایران مسئولیت اداره غرفه ایران را برعهده دارد.
متن کامل سخنرانی غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران در نشست اتاقهای بازرگانی عضو سازمان همکاریهای اقتصادی دی ۸ به این شرح است:
جناب آقای شیخ فضل فهیم، ریاست محترم اتاقهای بازرگانی و صنایع سازمان همکاریهای اقتصادی دی ۸
جناب آقای ایزیکا عبدالقدیر امام، دبیر کل محترم سازمان همکاریهای اقتصادی دی ۸
روسا محترم اتاقهای بازرگانی ملی کشورهای عضو سازمان همکاریهای اقتصادی دی ۸
فعالان و کارآفرینان اقتصادی محترم
خانمها و آقایان
در آغاز مایلم از اقدامات و مساعی ارزشمند و میهماننوازی گرم و صمیمانه فدراسیون اتاقهای بازرگانی بنگلادش و اتاقهای بازرگانی دی ۸ در داکا، تشکر و قدردانی کنم. جا دارد همچنین صمیمانه از همه هیئتهای اتاقهای بازرگانی کشورهای عضو سازمان دی – ۸ که در اینجا حضور یافتهاند سپاسگزاری کنم.
امیدوارم این نشست بتواند ما را در جهت تحقق اهداف موردنظر سازمان دی-۸ پیش ببرد. من بهعنوان نماینده بخش خصوصی جمهوری اسلامی ایران تمایل دارم نکاتی را به استحضار برسانم.
گروه اقتصادی دی ۸ متشکل از هشت کشور درحالتوسعه اسلامی، از ظرفیتهای بیبدیلی در حوزههای مختلف اقتصادی، جغرافیایی، فرهنگی و منابع انسانی بهرهمندند که این ظرفیتها بدون همفکری و همکاری جدی اعضا، فعال نخواهد شد. این گروه بر پایه مبانی محکم و قابل اتکایی تأسیس شده است؛ کشورهایی با جمعیتی بیش از یک میلیارد نفر و تولید ناخالص اقتصادی بیش از ۴ تریلیون دلار که با توجه به مناسبات حسنه میان اعضا، میتوانند قدرتی غیرقابلانکار در عرصه اقتصادی و همکاریهای چندجانبه باشند.
توانمندیهای گسترده در زمینه تولید و تکنولوژی روز، منابع عظیم، ریشههای مشترک فرهنگی و اعتقادی در کنار جمعیت جوان، تحصیلکرده و پویا و دسترسیهای جغرافیایی، از فاکتورهای بسیار مهم و قابلتوجه گروه دی ۸ به شمار میآیند که نیازمند برنامهریزیهای دقیقتری نسبت به گذشته جهت بهرهمندی از این مواهب جهت توسعه همکاریها هستیم.
روابط پایدار اقتصادی بین کشورهای درحالتوسعه اسلامی و تقویت نفوذ این کشورها در بازارهای جهانی و تعامل مثبت با جهان صنعتی، مستلزم قرارگیری کشورهای عضو در زنجیره تأمین اعضا و کشورهای منطقه و جهان با منطق همگرایی است. تقویت این زنجیره تأمین که اجلاس جاری در داکا نیز با هوشمندی بر این موضوع تمرکز کرده است، مسیر دقیق و پیش روی این همکاری است.
تنها راه فعال کردن اتاقهای بازرگانی و بخش خصوصی کشورهای عضو دی ۸ نیز تقویت این زنجیره تأمین، سرمایهگذاری مشترک در کشورهای یکدیگر، تولید مشترک و همکاریهای دوجانبه و چندجانبه اعضا با هدف ارتقای صنعتی و تولیدی کشورها است.
کشور ایران با بهرهمندی از منابع گسترده نفتی و گازی و اقلام مختلف معدنی و قرارگیری در چهارراه ترانزیتی شرق و غرب و شمال و جنوب و دسترسی مناسب به بازارهای منطقه، آماده نقشآفرینی گسترده جهت قرارگیری در این زنجیره و پذیرش سرمایهگذاری در بخشهای مختلف است.
موضوعات مطرح شده از جمله ایجاد امکان تهاتر بین کشورهای عضو دی ۸ و یا ایجاد منطقه آزاد تجاری کشورهای دی ۸ بهمنظور تسهیل تجارت بین این گروه از کشورها و همچنین عملیاتی شدن توافقنامه تجارت ترجیحی و گمرکی به همراه لغو رواید بین کشورهای عضو از جمله این موارد است که قبلاً مطرح شده و اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران نیز از آن حمایت میکند.
اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در اینجا از روسای محترم اتاقهای بازرگانی ملی همه کشورهای عضو دعوت میکند تا به همراه هیاتهای تجاری به ایران عزیمت کرده و در همایشهای تجاری، میهمان فعالان اقتصادی ایرانی در اتاق ایران باشند. ضمن اینکه آمادگی داریم برگزارکننده اجلاس اتاق بازرگانی دی ۸ در دورههای بعدی باشیم.
اگرچه دولتها در حال اجرای نقش اساسی تسریع دهنده و فعالکننده رشد اقتصادی هستند؛ اما این مشارکت بخشهای خصوصی فعال بهعنوان موتور محرک همکاریهای سازمان دی ۸ در زمینههای تجاری و بازرگانی است که میتواند از این فرصت همکاری بهرهمند و منتفع گردد.
در پایان به نمایندگی از جامعه فعالان و بخش خصوصی ایران امیدوارم اجلاس جاری، به گشایش افقهای جدید همکاری منجر شود و شاهد رونق گیری همکاریها میان فعالان اقتصادی در کشورهای دوست، برادر و همکار در سازمان همکاری دی ۸ باشیم.