به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، «علی اکبر علیزاده قناد»، رئیس این کمیسیون در ابتدای این جلسه اظهار کرد: تصمیمات لحظهای و غیر کارشناسی در حوزه گردشگری به دلیل تجربه ناکافی مدیران این عرصه رخ میدهد. کمکاری انجمنها و تشکلها در حوزه مطالبهگری نیز، بسیار اثرگذار است. در صورتی که انجمنها مطالبهگر باشند، وضع قوانین و کارشناسی در حوزه گردشگری به درستی انجام خواهد شد.
علیزاده قناد با تاکید بر اینکه اقتصاد اول شهر مشهد، گردشگری است و در این خصوص پتانسیلهای زیادی وجود دارد، گفت: طی مطالعات پژوهشی انجام گرفته، متوسط میانگین زمان حضور زائر در حرم رضوی تنها 34 دقیقه است. شرکتهای مسافرتی بایستی از طریق تورها، مسافران را جذب و زمان حضور آنان در شهر مشهد را افزایش دهند. سال گذشته دبی اولین کشور جهان در جذب گردشگر شده است.
رئیس کمیسیون گردشگری اتاق مشهد خاطرنشان کرد: ما میتوانیم خدمات بهتری در ایرلاینها به مسافران ارائه دهیم. قوانین درستی در زمینه تکریم مسافر و استرداد بلیت وجود ندارد. از نمایندگان شرکتهای هواپیمایی و ایرلاینها درخواست میکنم که در جلسات کمیسیون بیشتر شرکت کنند تا در کنار هم بتوانیم مشکلات را تا حدودی برطرف کنیم.
رشد 26 درصدی پروازهای ورودی و خروجی فرودگاه مشهد در چهارماهه ابتدایی امسال
در ادامه این جلسه، علی همتی، معاون اقتصادی و بازرگانی اداره کل فرودگاههای خراسان رضوی در تشریح مشکلات و چالشهای شرکتهای هواپیمایی استان، عنوان کرد: با شیوع ویروس کرونا، صنعت گردشگری خراسان رضوی، بهخصوص حملونقل هوایی و جادهای آسیب دید. اداره کل فرودگاههای استان حمایتهای خوبی از ایرلاینها و شرکتهای هواپیمایی انجام داد تا مشکلات در این بازهزمانی تعدیل شود. سال گذشته در فرودگاه مشهد، ۴۶ هزار و ۷۷۹ پرواز انجام شد و امکان پذیرش پنج میلیون و ۳۰1 هزار نفر در این فرودگاه مهیا گردید. 19 هزار پرواز در چهارماه ابتدایی سال انجام شده است که به طور میانگین روزانه 150 پرواز در فرودگاه مشهد انجام میگیرد. همچنین طی این مدت بیش از دو میلیون نفر در فرودگاه مشهد اعزام و پذیرش شدند که بر اساس این آمار، نسبت به مدت مشابه سال گذشته، در زمینه پروازهای ورودی و خروجی ۲۶ درصد رشد و در اعزام و پذیرش مسافر ۸۱ درصد رشد اتفاق افتاده است و امیدواریم این روند ادامه پیدا کند.
همتی ادامه داد: فرودگاه مشهد، در حوزه بسترسازی در جهت رشد صنعت گردشگری در کنار شرکتهای هواپیمایی خواهد بود تا بتواند خدمات مطلوبی را ارائه و زیرساختهای مورد نیاز را برای فرودگاه مشهد مهیا کند. در این راستا، اقدامات مثبت و سازنده در فرودگاه مشهد درحال انجام است. در تلاش هستیم که به صورت مستمر، بستری مناسب برای گردشگری شهر مشهد و زائران امام رضا(ع) فراهم کنیم.
مژگان ثابت تیموری، نایب رئیس کمیسیون گردشگری اتاق عنوان کرد: موضوعات فرودگاه های تفریحی از جمله فرودگاه نیشابور، کاشمر و گلبهار، یکسان سازی دستورالعمل استرداد بلیت، یکسان سازی نرخ بلیت هواپیما به صورت دلاری و در نهایت موضوع فرآیندهای جاری صدور روادید فرودگاهی از جمله مواردی است که بایستی با حضور دستگاه های مرتبط به صورت تخصصی به آن پرداخته شود.
تلاشهای متولیان گردشگری همسو با یکدیگر نیست
در ادامه این جلسه، حسین ترابیان، مدیرکل هواپیمایی ایران ایرتور شعبه مشهد با اشاره به پیشرفت صنعت گردشگری در ایران بیان کرد: در حوزه برنامه ریزی و تصمیم گیری در زمینه صنعت گردشگری، فاقد دانش کافی و عدم همکاری و هماهنگی در این صنعت هستیم. تلاشهای متولیان همسو با یکدیگر نیست؛ به عنوان مثال، در موضوع قیمتگذاری نرخ بلیت برای اتباع خارجی، متولی امر مشخص نیست و بخشنامههای مختلفی در این زمینه به ایرلاینها ارسال گردیده است.
وی با بیان اینکه به مسائل زیرساختی شهر مشهد بایستی نگاه ملی شود، افزود: آیا زیرساخت های ما همچون فرودگاه و تعداد هواپیما پاسخگوی خیل عظیم گردشگران و زائران ورودی به شهر مشهد است؟
ابهام در چگونگی تعرفه گذاری بلیت هواپیما
وی با طرح این سوال که تعرفهگذاری بلیت هواپیما به چه شکل انجام میشود؟ گفت: درحال حاضر قیمت بلیت پرواز مشهد به تهران مبلغ یک میلیون تومان به عنوان سقف قیمت تعیین شده است که این قیمت گذاریِ دستوری، شرکتهای هواپیمایی را با توجه به هزینه های بالای نگهداری و بهره برداری هواپیماها با چالش مواجه خواهد کرد. این مسئله بایستی مدنظر قرار گیرد که درحال حاضر، شرکتهای هواپیمایی با نرخهای گذشته و هزینههای فعلی (افزایش هزینهها) اداره میشوند.
ترابیان با بیان اقدامات مثبتی که از سوی مدیریت فرودگاههای استان انجام گرفته است، عنوان کرد: فرودگاه سبزوار به عنوان فرودگاه جانشین عملیاتی شد که موجب سوخت گیری کمتر هواپیما میشود. همچنین ایرلاین ها شاهد حمایت دولت در خصوص موضوع سوخت بودند که ضمن تشکر امیدواریم این حمایت ها افزایش یابد.
ترابیان با اشاره به لزوم توسعه زیرساخته ها در فرودگاه مشهد، ادامه داد: شرکتهای هواپیمایی به شدت درگیر تأمین قطعه و توسعه ناوگان هستند. ولی در سطح خدمات زمینی امکان بهبود شرایط وجود دارد. جدا از بحث تأخیر پروازها، بخشی از نارضایتی مسافران به خدمات زمینی مربوط می شود که می توانیم در این زمینه خدمات بهتری ارائه دهیم. به عنوان مثال اتوبوس های فرودگاه، رفت و آمدهای مسافرین در سالن، تهیه غذا و اسکان مسافرین در مواقع تأخیر از جمله مواردی است که میتوانیم نسبت به بهبود آنها اقدام کنیم. همچنین بایستی به منظور سنجش میزان موفقیت خدمات فرودگاهی و ایرلاین ها، تراز و الگویی در سطح بین المللی داشته باشیم و عملکرد خود را مقایسه کنیم.
ترانزیت از فرودگاه مشهد، به استان اعتبار می دهد
سپس حمیدرضا محمدیان، معاون مدیر کل هواپیمایی آسمان شعبه مشهد با اشاره به اینکه برای اولین بار در فرودگاه مشهد ترانزیت انجام شد که سبب اعتبار استان است، تاکید کرد: ویروس کرونا گردشگری را تحت تاثیر قرار داد و خرسندیم که ترانزیت اتفاق افتاد و از فرودگاه مشهد تقاضا داریم که هتل ترانزیت در فرودگاه راهاندازی نماید.
وی با بیان اینکه تعداد ناوگان هواپیمایی در ایران کم است، ادامه داد: خرید هواپیما برای شرکتهای هواپیمایی فاقد توجیه اقتصادی است. هزینههای نگهداری ناوگان هوایی بسیار بالاست و حقوق کارکنان نیز حدود 40درصد افزایش یافته است؛ اما نرخ بلیت هواپیما حدود یک میلیون تومان است.
محمدیان خاطرنشان کرد: نرخ بلیت هواپیما در دنیا گران است. این مهم باید در تعیین نرخ بلیت هواپیما مدنظر قرار گیرد.
شیوه استرداد بلیت در شرکتهای هواپیمایی یکپارچه نیست
در ادامه این جلسه، علی شکیبا، معاون هواپیمایی کیش ایر مشهد با اشاره به اینکه نرخ بلیت هواپیما چالشهایی برای مسافران ایجاد کرده است، تاکید کرد: نرخ بلیت مشهد- تهران و بالعکس از 800 هزار تومان تا یک میلیون و 200 هزارتومان بوده که این تفاوت نرخگذاری مشکلاتی در زمینه استرداد بلیت ایجاد کرده است. هواپیمایی کیش ایر و فرودگاه مشهد در خصوص تکریم مسافر، در زمان تاخیر پرواز، هر کدام شیوهنامه خاص خود را دارند که این امر، اختلافاتی را به وجود میآورد. شیوه استرداد بلیت در شرکتهای هواپیمایی یکپارچه نبوده و مسافر را سرگردان میکند.
وی خاطرنشان کرد: بایستی بستر مناسب برای زیرساخت ایجاد یک هتل ترانزیت با ظرفیت 270 نفر برای تکریم مسافران در زمان تاخیر پروازها، برقرار شود. ناهماهنگی میان شرکتهای هواپیمایی و فرودگاه در اطلاعرسانی به مسافران نیز مشکلاتی را به دنبال دارد.
در ادامه این جلسه محمد مهدی مدنیفرد، رئیس ایستگاه هواپیمایی قشم مشهد گفت: تعیین نرخ در بلیتهای چارتری مشکلات زیادی در زمینه استرداد بلیت هواپیما ایجاد کرده است.
سپس محسن ابارشی، رئیس ایستگاه هواپیمایی آتا مشهد خاطرنشان کرد: عمده مشکلات شرکتهای هواپیمایی در خصوص فرودگاه، بلیت چارتر و حقوق مسافر است. عدم اطلاع مسافر از حقوق خود سبب نارضایتی آنان میشود. بایستی قبل از تهیه بلیت حقوق مسافر به صورت شفاف توضیح داده شود تا آنان از حقوق خود آگاهی لازم را داشته باشند.
طلب شرکتهای خدمات مسافرتی از ایرلاینهای خارجی
در ادامه این جلسه فرهاد دوائی، دبیر انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی خراسان با تاکید بر اینکه چالشهای متعددی در زمینه فروش و استرداد بلیت هواپیما در سایتهای آنلاین خرید بلیت وجود دارد، عنوان کرد: بیشترین معضل، حضور همیشگی و مداوم ایرلاینهای خارجی در عرصه فروش بلیت و پروازهاست. آنان بازار بلیت را از آن خود کرده اند. شرکتهای خدمات مسافرتی از سال 1399 از ایرلاینهای خارجی طلبکار هستند. این ایرلاینها پایبند به قوانین جمهوری اسلامی نیستند. ما آمادگی لازم برای حمایت از شرکتهای هواپیمایی ایرانی را داریم.
ایرلاینهای خارجی مسافر را سرگردان میکنند
سپس حسین نمائی، قائم مقام شرکت خدمات مسافرتی آتی عنوان کرد: ایرلاینهای خارجی پاسخگوی مسافر و شرکتهای هواپیمایی نیستند. این ایرلاینها مسافر را سرگردان میکنند. در ارتباط این شرکتها با مسافران، عدم مشتریمداری مشهود است. هر ایرلاین قوانین استرداد خاص خود را دارد. مسافران در زمان خرید بلیت، شرایط و قوانین را مطالعه نمیکنند و در زمان استرداد متوجه میزان درصد بازگشت بلیت و یا عدم استرداد بلیت میشوند. از طرفی، سرورهای ایرلاینهای خارجی به سرویسهای مرکزی متصل است و آنها خود فروشنده بلیت هستند. باتوجه به حضور سایتهای آنلاین فروش بلیت و رشد آنان، شرکتهای مسافرتی آینده خوبی نخواهد داشت.
ضرورت پیشگیری از نگاه واسطه ای به آژانسهای مسافرتی
در ادامه این جلسه ابراهیم محرابی، مدیرت خانه مسافر با بیان اینکه بایستی استانداردها تعریف و به قوانین پایند بود، عنوان کرد: سوالی که مطرح می گردد این است که چرا ایرلاین ها ارائه وب سرویس به آژانس های مسافرتی را محدود میکنند و اگر ایرلاین ها، شرکتهای مسافرتی را به عنوان نماینده فروش بلیت قبول دارند، چرا این امر تسهیل نمی گردد؟ نباید نگاه واسطه به آژانسهای مسافرتی داشته باشیم. خدمات ارزندهای توسط این آژانسها به مسافران ارائه میشود.
نرخگذاری در گردشگری موضوعی پیچیده است
مرجان شاه ولایتی، مدیرعامل جامعه هتلداران خراسان رضوی نیز با اشاره به لزوم تشکیل جلسه با اداره کل تعزیرات و صمت در موضوع قیمت گذاری بلیت ها، گفت: نرخ گذاری برای خدمات نسبت به اقلام و کالای مصرفی همچون مواد غذایی، پیچیدگی بیشتری دارد. نرخگذاری در گردشگری موضوعی تخصصی است که می توان پیشنهاد نمود شعبه های تخصصی یا بازرسی های تخصصی در حوزه نظارت بر قیمتها و با رویکرد حمایت از حقوق مصرف کننده ایجاد شود. همچنین به منظور جلوگیری از اجحاف حق فعالان گردشگری، پیشنهاد گردیده است که برای بررسی پرونده های ارجاع شده به اداره تعزیرات، از نماینده تشکل ذیربط جهت ادای توضیحات دعوت گردد.
در ادامه محمود مادرشاهیان، رئیس جامعه حرفهای هتلداران خراسان رضوی با تاکید بر سرمایهگذاری داخلی برای ساخت هتل ترانزیت در فرودگاه مشهد، اظهار کرد: جامعه هتلداران اعلام می کند که سرمایه گذارانی داریم که می تواندد این مهم را اجرایی نمایند. در ادامه ایشان به پذیرایی ضعیف شرکتهای هواپیمایی ایرانی در هواپیما اشاره کردند و فرمودند: بایستی امکان دریافت خدمات پذیرایی در داخل هواپیما و در ازای پرداخت وجه نیز برقرار گردد. قطعاً هرچقدر بتوانیم به زائر و گردشگر خدمات ارائه کنیم، مسافران بیشتری به مشهد خواهد آمد.
سپس سید باقر غفوریان، مدیر هتل الغدیر، با اشاره به اینکه حدود 96 درصد از ظرفیت این هتل در اختیار مسافران خارجی است، تاکید کرد: تمامی ارگانهای دولتی برای گردشگری ایران تصمیمگیری میکنند. گردشگر و مسافر خارجی به سختی جذب میشوند اما نرخ دریافتی از این مهمانها ریالی در نظر گرفته میشود. در ایران مشهد بیشترین حجم مسافر را دارد. این در صورتی است که در فرودگاه مشهد مشکل ترانزیت وجود دارد.
مهدی آجیلیان، مدیر هتل مایسا عنوان کرد: حضور ثابت نماینده ای از شرکت های هواپیمایی در جلسه کمیسیون گردشگری می تواند به حل مشکلات آنها کمک کند. قطعا شرکت های هواپیمایی هم جزیی از خانواده گردشگری هستند و مشتریان زنجیره گردشگری مشترکند و در صورت داشتن انسجام لازم می توان عکس العمل لازم و به موقع نشان داد.
نرخ خدمات به مسافران خارجی افزایش یابد
فریدالدین عطار، مدیر هلدینگ تارا نیز گفت: در دنیا، موضوع قیمت گذاری ها براساس فصل سفر است. در فصل سفر، قیمت بلیت 6 تا هفت برابر زمانهای عادی میشود. چرا نباید از گردشگر و یا مسافر خارجی هزینه بیشتری دریافت شود؟ نرخ ارز در کشورها متفاوت است، اگر به یکی از کشورهای خارجی سفر کنید برای اقامت در یک اتاق بدون هیچ نوع امکانات و خدمات، حداقل 38 یورو بابت هرشب باید پرداخت شود اما چرا هتل پنج ستاره لوکس در مشهد با ارائه بهترین امکانات و خدمات و پذیرایی مجلل صبحانه از مسافر برای هرشب تنها 35 یورو دریافت میکند؟ چه منطقی در این نرخگذاری وجود دارد؟ چرا بایستی یارانه به مسافر خارجی پرداخت شود؟ استاندارد نرخ یک شب اقامت در یک هتل پنج ستاره 100 دلار است.
در ادامه این جلسه محمد نیکو، نایب رئیس جامعه حرفهای هتلآپارتمانداران خراسان رضوی، اظهار کرد: اگر بخواهیم به یکباره بلیت هواپیما را براساس دلار نرخگذاری کنیم، اتفاقات خوبی رخ نخواهد داد. بایستی نرخها به صورت پلکانی، براساس دلار محاسبه شود.
وی گفت: حدود 80 درصد از ظرفیت هتل آپارتمانهای مشهد، در اختیار مهمانهای عراقی است. درحال حاضر، کشور ترکیه درحال جذب مهمان عراقی است و این مسئله در آینده ضربه بزرگی به مشهد و ایران خواهد زد.
صنعت گردشگری به روابط بینالملل نیاز دارد
در پایان این جلسه همتی، معاون اقتصادی و بازرگانی اداره کل فرودگاههای استان پس از استماع سخنان اعضای جلسه کمیسیون، با اشاره به تحریمهای ظالمانه علیه ایران، بیان کرد: صنعت گردشگری به روابط بینالملل نیاز دارد. فرودگاه مشهد در قیاس با فرودگاههای دیگر در سطح کشور، دچار نواقصی است. باید بسترسازی در فرودگاه انجام گیرد. برای ساخت هتل ترانزیت در فرودگاه مشهد اقداماتی انجام شده اما به نتیجه نرسیده است. لذا از سرمایهگذاران برای ساخت هتل ترانزیت در فرودگاه مشهد دعوت به عمل میآوریم.