به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسانرضوی، «حامد ضیایی»، رئیس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سازههای فولادی ایران در ابتدای این نشست اظهار کرد: صنف تولیدکننده سازههای فولادی از معضلات متعددی برخوردار است که با برقراری تعاملات گسترده با مسئولان ذیربط نسبت به برطرف نمودن مشکلات حاضر در این صنف عمل خواهیم کرد. یکی از پروژه های مهم امروز کشور، ساخت سالانه یک میلیون مسکن است که البته در این زمینه تاکنون آنطور که باید، اقدام مفید و موثری شاهد نبودهایم. از سویی، بیتوجهی به بخش خصوصی و تعیین جایگاه آن در قانون جهش تولید مسکن، موجب اعتراض فعالان این بخش شده است.
ضیایی ضمن تاکید بر لزوم تعیین جایگاه بخش خصوصی در قانون جهش تولید مسکن، عنوان کرد: در صورتی که دولت با حمایتهای مالی پشتیبان بخش خصوصی در عرصه فعالیتهای اقتصادی باشد، شاهد تحولات مطلوب و مفیدی در حوزههای گوناگون اقتصادی خواهیم بود. تعیین جایگاه بخش خصوصی و نقشآفرینی آن در قانون جهش مسکن، از ملزوماتی است که امیدواریم دولت به مطالبهگری بخش خصوصی در این حوزه پاسخ دهد.
وی در بخش دیگری از سخنانش به تفاوت سازه های بتنی و سازه های فولادی اشاره کرد و توضیح داد: سازه های بتنی و فولادی به هیچ عنوان با یکدیگر قابل مقایسه نیستند؛ زیرا سازه فولادی از ابتدا تا انتهای کار از استانداردهای لازم در همه موارد برخوردار است؛ اما در ساخت سازه بتنی استاندارد لازم وجود ندارد. ساختار با سازه بتنی غیراصولی بوده و نظارتها به شکل غیرحرفهای انجام میشوند؛ لذا استفاده از سازه فولادی از هر لحاظ شایستهتر است.
رئیس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سازههای فولادی ایران ادامه داد: مسائل زیست محیطی و آلودگیهای ناشی از تولید سازههای بتنی، از دیگر مواردی است که موجب برتری سازههای فولادی نسبت به سازههای بتنی میشود. تولیدکنندگان سازههای فولادی نیز با آگاهی از موارد مذکور میبایست افراد را نسبت به چرایی تفاوت قیمتها و مزایای سازههای فولادی آگاه کنند.
ضیایی عنوان کرد: صنف سازههای فولادی اشتغالزایی چشمگیر و گردش مالی زیادی دارد و به همین دلیل مسئولان ذیربط میبایست نسبت به توسعه فعالیتهای این صنف و از بین بردن معضلات موجود در این حوزه به چارهاندیشی بپردازند؛ زیرا با بهبود و توسعه وضعیت صنف سازههای فولادی شاهد اشتغال پایدار و به دنبال آن، امنیت اجتماعی خواهیم بود.
وی خاطرنشان کرد: بازارسازی و صادرات سازههای فولادی نیز از اهمیت بهسزایی برخوردار است و امیدواریم با امضای تفاهمنامههای دولتی در این حوزه شاهد افق روشنی نسبت به بازارهای خارجی سازههای فولادی باشیم.
سپس رضا قنبری، دبیر انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سازههای فولادی ایران به اظهار سخن پرداخت و گفت: اعضای هیات مدیره این انجمن با هدف پیگیری و بهبود وضعیت مباحث ملی در این حوزه، به استانهای مختلف کشور سفر میکنند تا با مسئولانذیربط به گفتوگو و هماندیشی بپردازند.
قنبری بیان کرد: امیدواریم بخش خصوصی جهت دستیابی به اهداف متعالی خود موفق به مطالبهگری درست و صحیح بشود و شاهد افزایش همگرایی در صنف سازههای فولادی باشیم.
لزوم توجه ویژه به ساختوسازهای غیراستاندارد
سپس مجید شهیدی، رئیس هیات مدیره شرکت سوله خراسانرضوی پشت تریبون قرار گرفت و گفت: فعالیت های صنعتی خصوصا تولید سازههای فولادی که میبایست برای سالیان طولانی از تداوم و استحکام کافی برخوردار باشند، نیازمند یک چهارچوب و فرایند استاندارد هستند. بیتوجهی به کیفیت و عملکرد سازههای صنعتی و ساختمانی عواقب ناگواری در پی خواهد داشت که متاسفانه طی سالهای گذشته شاهد مواردی از این عواقب بودهایم.
وی افزود: اداره استاندارد در این مبحث نقش پررنگی داشته و از اهمیت چشمگیری برخوردار است؛ لذا انتظار میرود این سازمان در خصوص استانداردهای استفاده و ارائه انواع مختلف سازهها نقشآفرینی مطلوبی داشته باشد.
رئیس هیات مدیره شرکت سوله خراسانرضوی ادامه داد: متاسفانه بخش عظیمی از محصولات سازهای که در کشور ارائه و استفاده میگردد، در شرایطی تولید میشوند که واحدهای تولیدی آن، از پروانه اولیه صنایع برخوردار نیستند. این مسئله مهم نیازمند ساماندهی و بررسی است که امیدواریم در آینده اقدامات لازم در این حیطه صورت گیرد.
شهیدی خاطرنشان کرد: از اداره استاندارد و سازمان نظام مهندسی درخواست میشود به صورت جدی به این موضوع ورود کرده و چارهاندیشی لازم را در این راستا انجام دهند.
وی به مشکل تامین نیروی کار به عنوان یکی از مسائل اساسی صنعتگران در برهه کنونی اشاره و ابراز کرد: تامین نیروی کار طی سال گذشته از وضعیت مطلوبی برخوردار نبود و امسال در فجیعترین حالت ممکن قرار گرفته است؛ لذا ضروری است جهت تربیت نیروی کار متخصص اقدامات لازم انجام گیرد.
رئیس هیات مدیره شرکت سوله خراسانرضوی ادامه داد: استان ما برای تامین گاز اکسیژن و گاز CO2 با مشکلاتی مواجه است. همچنین کیفیت و مقدار این گاز که با سیلندر تحویل داده میشود، از جمله معضلات ما در این زمینه محسوب میشود. از طرفی، نرخ گاز اکسیژن و گاز CO2 هر روز دستخوش تغییر است و قیمت ثابتی ندارد.
درخواست از سازمان نظام مهندسی برای نظارت دقیق بر اسکلت واحدهای صنعتی
محمد کاظم روحانیان، مدیرعامل شرکت دنا صنعت نیز گفت: عمده تمرکز و نظارت اداره استاندارد بر مباحثی همچون مواد غذایی است که در این خصوص عملکرد مطلوبی نیز داشتهاند. باتوجه به این که اداره استاندارد به تنهایی قادر به کنترل فعالیتهای غیرمجاز و بدون مجوز نیست، انتظار ما از ارگانهای ذیربط خصوصا نظام مهندسی این است که در صدور مجوز ساختمانهای صنعتی، به مسئله اسکلت ساختمان در واحدهای دارای پروانه و فعال تاکید داشته باشند.
سپس مهدی حسنزاده، مدیرعامل شرکت فولادسازان بیان کرد: افرادی که قادر به کار کردن با سازههای فولادی هستند و بر این ابزار تسلط دارند، عمدتا میبایست مکانیک باشند که این مهم تامین نیروی کار را برای صنعتگران این عرصه تاحدودی دشوار میکند.
فعالیت ۹۵ واحد سازههای فولادی دارای پروانه در خراسانرضوی
در ادامه قاسم کیومرثی، رئیس اداره صنایع فلزی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسانرضوی پشت تریبون قرار گرفت و اظهار کرد: در خراسانرضوی در حوزه سازههای فلزی حدود ۹۵ واحد دارای پروانه بهرهبرداری وجود دارد. استان ما در خصوص سازههای فلزی ظرفیت بالقوهای دارد که شرط استفاده مطلوب از این ظرفیتها، تدوین برنامههای عمرانی و اجرایی کردن آنها می باشد.
وی افزود: خراسانرضوی برای ارتقاء عملکرد خود و استفاده از پتانسیلهای مطلوبی که در اختیار دارد، از جمله همجوار بودن با کشورهایی همچون افغانستان، میبایست نسبت به بازاریابی تسلط و تمرکز بیشتری داشته باشد که این مهم همکاری مسئولان ذیربط در دستگاههای اجرایی، اداری و بخش خصوصی را میطلبد.
ترانه مهاجر کوهستانی، عضو هیات مدیره و دبیر سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسانرضوی نیز در این جلسه بیان کرد: عدم استفاده از مصالح استاندارد از جمله مسائلی است که ناظران سازمان نظام مهندسی استان در هنگام نظارتها با آن موجه هستند. سازمان نظام مهندسی خراسانرضوی آمادگی دارد مصالح استانداردی را که در حوزه فولاد استفاده میشوند، از طریق وبسایت خود به فعالان این حوزه اطلاعرسانی کند.
وی افزود: همچنین سازمان ما در راستای ارائه محتواهای آموزشی به ناظران و همکاری با ارگانهای ذیربط، اعلام آمادگی میکند.
مهاجر کوهستانی، کمبود کارگر ماهر و حرفهای را از شاخصترین دغدغههایی دانست که سازمان نظام مهندسی نیز با آن روبرو شده است و ابراز امیدواری کرد که این مسئله به همت سازمان آموزش فنی و حرفهای با تربیت کارگران متخصص و آموزشدیده برطرف شود.
ضرورت همدلی بخش خصوصی و دولتی برای پرهیز از به کارگیری سازههای فولادی غیراستاندارد در ساختمانها
سپس فرشاد فیروزآبادی، معاون نظارت اداره کل استاندارد خراسان رضوی بیان کرد: اخذ پروانه استاندارد برای تمام واحدهای تولیدکننده سازههای فولادی الزامی است و پیوستگی یا عدم پیوستگی روند تولید این واحد هیچ تفاوتی در اجبار اخذ پروانه استاندارد ایجاد نمیکند. بایستی به این مهم توجه نمود که علاوه بر اداره کل استاندارد، همکاری و همدلی سایر ارگانهای ذیربط نیز در این حوزه از ورود سازههای فولادی غیراستاندارد در ساختمانها جلوگیری میکند.
وی اضافه کرد: سازمان ملی استاندارد زمانی در دوران اوج خود خواهد بود که استانداردها نه به صورت اجباری بلکه به شکل تشویقی وجود داشته باشند.
احمدکرمی راد، عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سازههای فولادی ایران نیز عنوان کرد: مبحث آب از اصلیترین دغدغههایی است که در حوزه فولاد به وجود آمده است. سازههای بتنی در مقایسه با سازههای فولادی ۴ برابر آب بیشتری را مصرف میکند و شایان ذکر است که در روند استفاده از سازههای بتنی از آب آشامیدنی استفاده میشود و نه آب کشاورزی.
وی افزود: سازههای بتنی در دمای ۴۰۰ درجه سانتیگراد دچار انفجار درونی میشوند؛ این درحالی است که سازههای فولادی در دمای ۹۰۰ درجه سانتیگراد تازه شروع به خمیری شدن میکنند. با این اوصاف جای تعجب است که به کار بردن عایق ضد حریق برای فولاد اجباری شده است و برای سازههای بتنی التزامی در این مورد وجود ندارد.
کرمیراد ادامه داد: استفاده از سازههای بتنی موجب افزایش ترافیک و از بین رفتن نظم شهری نیز میشود. همچنین مزیت تضمین طول عمر سازه نیز از دیگر مسائلی است که میبایست در مقایسه سازه بتنی و فولادی در نظر بگیریم.
وی قرار گرفتن کشورمان روی چند گسل زلزلهخیز را از دیگر دلایلی دانست که ضرورت استفاده از سازههای فلزی به دلیل استحکام بیشتر را نمایان میکند.