تولید محصولات ارگانیک با هدف کنترل مصرف نهادههای کشاورزی و در راستای توسعه پایدار کشاورزی و حفظ و پایداری خاک باید مورد توجه قرار بگیرد، کمااینکه رویکرد جهانی به سمت و سوی تولید محصولات ارگانیک رفته است.
آمارها حاکی از آن است که عملکرد مزارع ارگانیک ۱۰ تا ۳۰درصد کمتر از مزارع غیرارگانیک است، اما درصورت برنامهریزی اصولی، میزان عملکرد، تولید و درآمد مزارع ارگانیک میتواند بیشتر از مزارع غیرارگانیک باشد، ضمن آنکه توسعه محصولات ارگانیک منجربه کاهش هزینههای درمان، کاهش انتشار گازهای گلخانهای و مصرف کودهای شیمیایی و بهبود محیطزیست میشود.
با گذشت نیمقرن از تصویب قانون پایش بقایای سموم در محصولات کشاورزی در ایران، امـا هنوز این قانون به صورت کامل اجرایی نشده است. از این رو مصرفکنندگان عمدتا نگران آثار سوء سـموم و کودهای شیمیایی باقیمانده در محصولات تولیدی کشاورزی هستند که با توسعه تولید محصولات ارگانیک در کشور این نگرانیها پایان مییابد. براساس این گزارش، انجمن ارگانیک از سال۸۵ شکل گرفته است، اما هیچ برنامهای در راستای توسعه محصولات ارگانیک تدوین نشده است درحالی که ارائه برنامه مدون درخصوص توسعه تولید و صادرات محصولات ارگانیک علاوهبر تضمین سلامت افراد، ارزشافزوده بالایی در بر دارد. هرچند رتبه ایران در تولید محصولات ارگانیک طی سالهای اخیر ارتقا یافته است، اما طبق گفته کارشناسان با افزودن سالانه نیمدرصد به تولید محصولات ارگانیک طی ۲۰سال میتوان جزو ۱۰تولیدکننده اول دنیا قرار گرفت.
آمارها حاکی از آن است که ۶۵۸نوع سم ثبت شده در کشور وجود دارد که ۱۸درصد آن مربوط به سموم پرخطر، ۲۲درصد متوسط و ۶۰درصد کمخطر است که با توسعه تولید محصولات ارگانیک از خروج حداقل ۲۴۰ تا ۲۵۰میلیون دلار برای واردات مواد اولیه سموم جلوگیری میشود.
پیشبینی افزایش ۱۰۰درصدی تولید محصولات ارگانیک در برنامه هفتم
صدرالدین نیاورانی نایبرییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی گفت: طبق مصوبه مجلس در برنامه هفتم، تولید محصولات ارگانیک با افزایش ۱۰۰درصدی باید به 5/2درصد تولید کشور برسد. افزایشتولید محصولات ارگانیک نیازمند حمایتهای اعتباری لازم دولت به منظور ایجاد زیرساختهای مورد نیاز است، در غیر این صورت تولید محصولات ارگانیک افزایش نمییابد. در شناخت محصولات ارگانیک و ایجاد راهکارها برای شناخت در تولید از طریق آزمایشگاهها باید حمایتهای کافی صورت بگیرد تا محصول سالم و ارگانیک بهدست مردم برسد.
نایبرییس اتحادیه محصولات کشاورزی با بیان اینکه ایران رتبه۷۹ تولید محصولات ارگانیک در دنیا را داراست، گفت: در حال حاضر کمتر از یک درصد محصولات تولیدی کشور ارگانیک است که در راستای کاهش هزینههای درمان باید به سمتوسوی توسعه تولید محصولات ارگانیک برویم.
هر ساله باوجود مصرف کود و سم در بخـش کشاورزی، نهتنها خسارات کمتر نشده، بلکه سطح آلودگی افزایش یافته و فرآیند تولید را با مشکلاتی روبهرو کرده است، چراکه منابع پایه کشاورزی به دلیل کاربرد بیش از حد سموم و کودهای شیمیایی مورد تهدید قرار گرفته است که این مساله زنگ خطری برای تولید غذای سالم و کافی محسوب میشود.
عدم امکان کشت ۱۰۰درصدی محصولات کشاورزی به صورت ارگانیک
در حال حاضر پسته، خرما، عسل، انار، گیاهان دارویی، عرقیجات، چای و زعفران بیشترین صادرات محصولات ارگانیک به کشورهای اروپایی را دارند و بهرغم شرایط تحریم این محصولات به صورت مویرگی صادر میشوند. رضا نورانی رییس انجمن ارگانیک کشور گفت: ایران رتبه ۷۹ تولید محصولات ارگانیک در بین ۲۸۶کشور دنیا را داراست که با توسعه کشت سالانه نیمدرصد در طول ۲۰سال جزو رتبه ۱۰تولید محصولات ارگانیک در دنیا و بزرگترین تولیدکننده در آسیا خواهیم شد. در برنامه هفتم حدود ۲درصد از تولید محصولات باید به ارگانیک اختصاص یابد، از این رو سیاست مسوولان در برنامه ۵ساله هفتم باید مشخص شود. نورانی با بیان اینکه امکان ۱۰۰درصدی کشت محصولات کشاورزی بهصورت ارگانیک وجود ندارد، افزود: اگر در طول ۲۰سال، سالانه نیمدرصد به کشت محصولات ارگانیک اضافه شود، ۱۰درصد تولید ارگانیک خواهد شد که رقم قابلقبولی است. رییس انجمن ارگانیک در واکنش به بیان برخی اظهارات مبنی بر لوکس بودن محصولات ارگانیک گفت: تولید محصولات ارگانیک جزو محصول تازهخوری محسوب میشود که قیمت آن ۲۰ تا ۲۵درصد نسبت به محصولات کشاورزی بالاتر است. براین اساس این باور که برخی افراد تصور میکنند تولید محصولات ارگانیک جزو محصولات لوکس محسوب میشود، کاملا اشتباه است. با توجه به آنکه ایران ۱۱اقلیم از ۱۳اقلیم دنیا را داراست، امکان توسعه تولید محصولات ارگانیک به سهولت وجود دارد و لوکس بودن محصولات ارگانیک صحت ندارد، چراکه جایگزینی آن با محصولات کشاورزی علاوهبر تضمین سلامتی آحاد جامعه بر حفظ و حراست خاک تاثیر بسزایی دارد.
رتبه ۷۹ ایران در تولید محصولات ارگانیک جهان
بنابر آمار ایران رتبه۷۹ تولید محصولات ارگانیک را داراست که با توسعه تولید و افزودن سالانه نیمدرصد تولید محصولات کشاورزی به ارگانیک، ظرف مدت ۲۰سال میتوان جزو ۱۰کشور تولیدکننده نخست ارگانیک شد.
لینک کوتاه : https://news.mccima.com/?p=29992
- ارسال توسط : روابط عمومی
- منبع : جهان صنعت
- 147 بازدید
- بدون دیدگاه