رجبی، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در همایش همکاریهای صنعتی و معدنی ایران و افغانستان با اشاره به ارتباط مستقیم 300 واحد تولیدی در شهرکهای صنعتی استان با تجار افغانستانی اظهار کرد: تجارت با افغانستان در سال 1402 نسبت به دو سال قبل، 24 درصد به لحاظ ارزشی و 33 درصد به لحاظ وزنی رشد داشته است. در سال گذشته 621 میلیون دلار صادرات به افغانستان داشتهایم و فقط در دو ماه نخست امسال نیز با 40 درصد افزایش نسبت به مدت مشابه پارسال، سطح صادرات ما بیش از 140 میلیون دلار بوده است. سطح صادرات ما به تاجیکستان در سال 1400 حدود سه میلیون دلار بود اما اکنون به 172 میلیون دلار رسیده است. اینها مصادیق پیشرفت است. باید این موارد را در نظر گرفت.
وی افزود: در سه سال گذشته 12 کشور به فهرست مقاصد صادرات استان افزوده شده است. در سال 1401 همه نیاز ارزی کشور از محل صادرات غیرنفتی تأمین شد و بیش از 52 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی در استان خراسان رضوی حاصل شده است. راهبرد ما این است که کاهش ارتباط تجاری با افغانستان، ظلم متقابل به هر دو ملت است زیرا اشتراکات فرهنگی فراوانی در این روابط وجود دارد و بهجرئت میتوان گفت که امکانپذیر نیست دو کشور باهم ارتباط و مراوده نداشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: تاکنون چندین جلسه و نشست در کابل برگزار کردهایم و امضای تفاهمنامه مشترک همکاری با ولایت هرات یکی از دستاوردهای بزرگ آن است. باور ما این است که با پیگیری همین توافقات و استمرار جلسات شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی، بتوان بهتر از گذشته به چالشهای این حوزه رسیدگی کرد.
هر کیلو صادرات فقط 27 سنت!
حسین محمدیان، رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی در این مراسم اظهار کرد: امروزه صنایع ما گرفتار مشکلاتی همچون انرژی و صادرات هستند. گاهی اوقات در گزارش عملکرد بعضی مسوولان بهطور اکید به سرمایه گذاریهای خارجی اشاره میشود در حالی که وقتی دقیق میشویم، میبینیم همه اینها هنوز فقط در حد تفاهمات است. باور ما این است که هم برای صادرات و هم واردات، ارز باید تکنرخی شود. ارز دونرخی رانت و فساد ایجاد میکند.
رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی افزود: گردش مالی بالا در حوزه معدن میتواند اشتغال پایدار ایجاد کند. طبق آمار سازمان جهانی، هر فرد در طول عمر یک زندگی استاندارد به هزار و 400 تن مواد معدنی نیاز دارد و ایران اسلامی در رده پنجمین کشور غنی دنیا از نظر معادن قرار دارد. اینجا فرصتهای بزرگی برای توسعه اقتصاد نهفته است. به همین دلیل، امیدوارم از روز شنبه هر دولتی که سکان اقتصاد کشور را برعهده میگیرد، در ارائه آمار و هدف گزاریهای حوزه تولید با مردم و فعالان اقتصادی صادق باشد.
وی خاطرنشان کرد: بنا بر گزارشهای رسمی، صادرات غیرنفتی ایران در سال گذشته به حدود 650 میلیارد دلار میرسد که فقط دو میلیارد دلار آن از محصولات معدنی است. علاوه بر این، هر کیلوگرم صادرات کشور حدود 27 سنت ارزش دارد و نشان میدهد عمده بخش صادرات ما شامل خامفروشی می شود. نتایج مطالعات میدانی هم نشان میدهد که ما فقط از یک درصد ذخایر معدنی خود استفاده میکنیم که ثابت میکند فضای توسعه در این عرصه چشمانداز بسیار وسیعی دارد.
افغانستان، بر مدار توسعه
سیادت رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و افغانستان در ادامه این همایش اظهار کرد: بسیاری از سرمایهگذارانی که تا پیش از این به دنبال راهی برای خروج از افغانستان بودند، امروزه در ردیف بزرگترین توسعهدهندگان کسبوکار در این کشور هستند و فرصت های خوبی در حال شکل گیری در بازار و اقتصاد این کشور است.
وی بیان کرد: افغانستان با 40 میلیون جمعیت، نیازهای متنوع و البته اراده حاکمیت آن برای توسعه، بهترین فرصت سرمایهگذاری و معاملات تجاری برای کشور ماست.