علیرضا عزیزی در گفتوگو با ایسنا در رابطه با وضعیت جادهها به عنوان یکی از عناصر مهم در صادرات اظهار کرد: مزیت جغرافیایی ایران در بحث ترانزیت بالا بوده اما متاسفانه زیرساختهای خوبی در حوزه حملونقل کالا و ترانزیت نداریم. در بحث حملونقل جادهای در حوزه زیرساخت، ایمنی و نوع خودرو باید استانداردهایی رعایت شود.
وی افزود: نوع وسیله نقلیه و ایجاد زیرساخت علاوه بر اینکه میتواند کالاهای ما را به کشور هدف سوق دهد، در بحث مزیت ترانزیتی نیز میتواند کمک زیادی کند. زیرساختهایی که به صورت بینالمللی باشد و استاندارد را رعایت کند باید از سمت مسئولین ذیصلاح در نظر گرفته شود.
معاون دبیر کل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسانرضوی در رابطه با اهمیت صادرات به آسیا میانه و افغانستان عنوان کرد: با توجه به تحریمهای اعمال شده علیه ایران، یکی از مناطقی که ما میتوانیم کالاهای خود را به آن صادر و بخشی از کالاهای مورد نیاز کشور را تأمین کنیم، افغانستان و حوزه CIS (کشورهای مستقل مشترکالمنافع) است. ما در آستانه تصویب موافقتنامه تجارت آزاد ایران و اوراسیا در مجلس شورای اسلامی هستیم و با اجرایی شدن آن، این مزیت رقابتی برای ما نسبت به کشورهای دیگر ایجاد خواهد شد تا بتوانیم کالاهای صادراتمحور خود را به حوزه اوراسیا ارسال کنیم. این موضوع مستلزم این است که فعالان اقتصادی در حوزه صادرات، کالاهای خود را طوری برنامهریزی و طراحی کنند که مزیت رقابتی با کشورهای دیگر پیدا کند.
عزیزی با اشاره به مزیت الکترونیکی شدن روند صادرات گفت: اتاق بازرگانی همیشه در این خصوص که تمامی فرآیندهای تجاری در حوزه خارجی به صورت الکترونیکی انجام شود، پیشگام بوده است. طبق قانون، بخشی از اسناد صادراتی مانند گواهی مبدأ توسط اتاق بازرگانی صادر میشود؛ گواهی مبدأ سندی است که صادرکننده ما جهت استفاده از تعرفه ترجیحی در کشور مقصد به آن نیاز دارد. اگر این اسناد به صورت الکترونیکی بین اتاقهای بازرگانی و گمرکات مختلف ردوبدل شود، هم سرعت ترخیص کالا افزایش مییابد و هم اصالت اسناد تایید میشود تا بازرگانان دچار مشکل نشوند.
وی در رابطه با میزان توقف در گمرکات و سرعت انتقال کالاها تصریح کرد: سرعت انتقال ما مناسب نیست، بخشی از توقف در گمرکات ایران و بخش دیگر در کشورهای مقصد است. برای اینکه بتوانیم این مشکل را حل کنیم، باید به زیرساختها پرداخته شده و خدمات پشتیبانی بهتری در گمرکها در نظر گرفته شود که این امر با توافقاتی که بین گمرکها ایجاد میشود، اتفاق میافتد.
معاون دبیرکل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسانرضوی عنوان کرد: با رویکرد جدید اقتصادی دولت، برنامهریزی شده تا رایزنهای بازرگانی در کشورهای هدف اضافه و از رایزنهایی استفاده شود که این کشورها و کالاهای صادراتی را میشناسند.
عزیزی ادامه داد: حضور این افراد در کشورهای هدف قطعا کمککننده است و از طرف دیگر هیأتهای تجاری و اتاقهای مشترک با برگزاری نمایشگاه، اعزام و پذیرش هیأتهای تجاری میتوانند گام موثری در این حوزه بردارند. شبکهسازی در بین بازرگانان به صورت فضای مجازی قطعا کمک بیشتری در این زمینه میکند.
وی در رابطه با نقاط قوت و ضعف محصولات ما در کشورهای هدف صادراتی بهویژه کشورهای اسیای میانه و افغانستان گفت: نقاط ضعف ما بحث بستهبندی و تکنولوژی آن و عدم مطالعه بازار توسط تولیدکنندگان است. کشورهایی مانند ترکیه، چین و هند که رقبای ما هستند، با توجه به مطالعات انجام شده کالاهایی با مزیت رقابتی بیشتر تولید میکنند.