به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، «فاطمه جمیلی»، رئیس کمیسیون برند و تولید بدون کارخانه اتاق بازرگانی مشهد با تاکید بر ضرورت استفاده از تجربیات کشورها در تولید بدون کارخانه، عنوان کرد: کشورهای متعددی در زمینه تولید بدون کارخانه فعالیت کردهاند. آنها با ایجاد برند مشترک بین واحدها، تولید بدون کارخانه را رونق بخشیدند؛ اما متاسفانه در ایران برند بینالمللی کمی وجود دارد.
وی اذعان کرد: تولید پوشاک در کشور امروز آنطور که باید، به صورت صنعتی انجام نمیشود و بیشتر در واحدهای صنفی در حال انجام است؛ این درحالی است که مواد اولیه و ظرفیتهای لازم برای تولید صنعتی پوشاک در کشورمان وجود دارد. ضرورت دارد تولید در این حوزه رونق بگیرد و از ظرفیت تولید بدون کارخانه استفاده شود.
تولیدات بدون کارخانه با تکیه بر دانش نوین، از ظرفیتهای قانونی حوزه دانشبنیان بهرهمند شوند
«محمدحسین روشنک»، عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی مشهد نیز با اشاره به اینکه انعقاد قرارداد میان تولیدکنندگان یک برند میتواند منجر به تولید محصولات متعددی شود، بیان کرد: قرارداد تولید بدون کارخانه باید در زمینه تولید محصول مرتبط با کارخانجات طرف قرارداد باشد.
روشنک در ادامه، از اهمیت ارتباط تولید بدون کارخانه با حوزه دانش بنیان سخن گفت و خاطرنشان کرد: تولید محصولات دانشبنیان در کشور درحال توسعه و گسترش است. برخی از محصولات تولید بدون کارخانه با استفاده از دانش نوین تولید میشود و ضرورت دارد این تولیدات نیز دانشبنیان محسوب شده و از ظرفیتهای قانونی حوزه دانش بنیان برای آنان استفاده شود تا تولید و فعالیت آنان عمق بیشتری پیدا کند.
وی افزود: برخی از تولیدات بدون کارخانه، یک فعالیت اقتصادی دانشبنیان هستند که باید تحت حمایت نهادهای متولی قرار گیرند. این موضوع باید از سوی تشکلهای بخش خصوصی به سمع و نظر معاونت علمی ریاست جمهوری برسد.
روشنک با بیان اینکه یکی از اهداف تولید بدون کارخانه جلوگیری از اتلاف سرمایه است، عنوان کرد: در کشور بنگلادش تولید بدون کارخانه در حوزه پوشاک انجام میشود و تولیدکنندگان لباس و پوشاک از ظرفیتهای موجود برای تولید استفاده میکنند. از طرفی، کشورهای خارجی برای تولید پوشاک از ظرفیتهای کارخانجات بنگلادش استفاده میکنند. صنعتیسازی تولید پوشاک در کشور موضوع مهمی است که باید پیگیری شود.
پروانه تولید بدون کارخانه باید همسان با پروانه بهرهبرداری و تولید باشد
«عباس ملتخواه»، نایب رئیس کمیسیون برند و تولید بدون کارخانه اتاق بازرگانی مشهد نیز در بخش دیگر این جلسه، عنوان کرد: بخش زیادی از تولید واحدهای تولیدی کشور به واردات متصل است و ضروری است با صدور پروانه تولید بدون کارخانه، امکان واردات مواد اولیه مورد نیاز تولید فراهم شود. از قانونی شدن صدور پروانه تولید بدون کارخانه زمان زیادی نمیگذرد، به همین خاطر ضرورت دارد با همکاری و همافزایی نهادهای متولی، چالشها در این حوزه رفع گردد و به پروانه تولید بدون کارخانه هم مانند پروانه بهرهبرداریبخش صنعت توجه گردد تا تولیدکنندگان امکان تامین مواد اولیه وارداتی خود را داشته باشند.
«سعید بامشکی»، رئیس کمیسیون مدیریت واردات و بازرگانی داخلی اتاق بازرگانی مشهد نیز اظهار داشت: سختگیریهای متعددی برای بهرهمندی پروانه تولید بدون کارخانه از برخی مزایا میشود؛ این در حالی است که این پروانه باید همانند پروانه بهرهبرداری و تولید قابل استفاده بوده و بتوان از آن برای ترخیص کالا و مواد اولیه از گمرک استفاده کرد. نحوه برخورد با دارندگان این پروانه باید همانند تولیدکنندگان کارخانه باشد.
«کاظم شیردل»، رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان نیز خاطرنشان کرد: تولید بدون کارخانه همواره با چالشهای متعددی همراه بوده است. یکی از این چالشها، عدم تولید چند محصول با استفاده از یک برند است. گفته میشود، با هر پروانه تولید بدون کارخانه امکان تولید یک محصول وجود دارد.
«محمد سجادی»، مدیرکل استاندارد خراسان رضوی نیز با تاکید بر اینکه اداره کل استاندارد استان ذیل قوانین ملی، استاندارد فعالیت و کیفیت کالاها را مورد بررسی قرار میدهد، عنوان کرد: فرآیندهای قانونی زمانبر و طولانی است. برخی از فعالان اقتصادی آشنایی با فرآیندهای قانونی ندارند. برای پیگیری چالش و دغدغههای تولیدکنندگان بدون کارخانه ضرورت دارد، انجمن تولیدکنندگان بدون کارخانه استان شکل گیرد تا موضوعات را پیگیری کند و چالشها رفع شود.
خراسان رضوی رتبه دوم تولید بدون کارخانه در کشور را داراست
«امیر رضا رجبی»، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان نیز با بیان اینکه ترویج ادبیات تولید بدون کارخانه یکی از اقدامات کمیسیون و اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان بود، خاطرنشان کرد: دانشبنیان شدن تولید بدون کارخانه با قوانین در این حوزه تعارض دارد و پروانه بهرهبرداری تولید بدون کارخانه برای محصول دانشبنیان و غیر دانشبنیان وجود ندارد.
وی افزود: برخی از تولیدات بدون کارخانه، خاص بوده و برای بهرهمندی از ظرفیتهای دانشبنیان شدن این تولیدات، باید از مسیر پارک علم و فناوری استان پیگیری نمود. تولید بدون کارخانه، مسیر خوبی برای استفاده از ظرفیتهای خالی کارخانهجات است. خراسان رضوی رتبه دوم در تولید بدون کارخانه را در کشور دارد.
مسیر تولید بدون کارخانه به سمت موفقیت اقتصادی
«شهریار زهدی»، دبیر کمیسیون برند و تولید بدون کارخانه اتاق بازرگانی مشهد نیز در این نشست اظهار کرد: مسیر گشوده شده در حوزه تولید بدون کارخانه در کشور، بهمثابه راهی بهسوی موفقیت اقتصادی، اشتغال و رشد تولید ناخالص داخلی از میان انبوهی از مشکلات و چالشهای اقتصادی است. به همت بزرگان این بخش در اتاق بازرگانی و سایر نهادهای همراه، تا حد بسیار چشمگیری چالشهای این روش کسبوکاری حل شده است؛ اما ممکن است چند چالش بر سر راه موفقیت سریع این رویکرد باشد که لازم است با هم فکری و تشریکمساعی میان سازمانی آنها را هم از میان برداریم. مشکلات گمرکی برای ورود مواد اولیه این سبک تولید، تعهدات ارزی، زمان انتظار آزمایشگاههای تخصصی و سایر چالشهایی که بر سر راه استفاده حداکثری از گواهی تولید بدون کارخانه وجود دارد؛ از جمله چالشهایی است که نیازمند چارهجویی و مدیریت است.
«فاطمه سلیمی»، عضو شورای اسلامی شهر مشهد نیز با تاکید بر لزوم بهرهمندی از ظرفیتهای شورای شهر در توسعه و ترویج مقوله برند و تولید بدون کارخانه، عنوان کرد: شهرداری مشهد، مراکز رویش را ذیل سازمان بازآفرینی شهری برای اشتغال اختصاص داده است و برای بهرهمندی بیشتر فعالان اقتصادی و بخش خصوصی از این ظرفیت، ضروری است پیشنهادات لازم به شورای شهر و شهرداری ارائه گردد تا شورای شهر در قالب مصوبات به پیگیری، بررسی و اجرای آن بپردازد. برخی از ایدهها در حوزه تولید بدون کارخانه، نیازمند معرفی ایده از بستر اطلاعرسانی است که این ظرفیت در شورای شهر وجود دارد.
تاکید بر صدور مجوز تولید بدون کارخانه برای اصناف تولیدی
«زهرا اطهری»، عضو کمیسیون برند و تولید بدون کارخانه اتاق بازرگانی مشهد نیز در بخش دیگر این جلسه، عنوان کرد: بررسی موانع قانونی برند و تولید بدون کارخانه در کمیته زیر مجموعه کمیسیون انجام میشود. به نظر میرسد که ضرورت دارد در دستورالعملها، واحدهای واجد صلاحیت شناسایی شوند. این امر، دغدغه نهادهای متولی استانی همانند شرکت شهرکهای صنعتی را در این زمینه رفع خواهد کرد.
وی افزود: هم اکنون برخی تولیدات همچون نبات در استان به صورت صنفی و در حوزه اصناف صورت میگیرد؛ اما در حوزه تولید بدون کارخانه، مجوز برای تولید واحدهای صنفی صادر نمیشود. باتوجه ظرفیتهای موجود در استان، امکان تعامل برای حل چالش و مشکلات در این حوزه وجود دارد تا پروانه تولید بدون کارخانه برای اصناف نیز صادر شود.
«مژگان نجفی» کارشناس اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان نیز تاکید کرد: به تمامی واحدهای تولیدی که کمتر از ظرفیت خود فعالیت میکنند، پیشنهاد تولید بدون کارخانه داده میشود. ضرورت دارد، کمیسیون برند و تولید بدون کارخانه اتاق بازرگانی مشهد، افرادی که تمایل به تولید بدون کارخانه را دارند به اداره کل صنعت، معدن و تجارت معرفی و این همکاری و هماهنگی انجام شود.
«ابوالحسن لکزایان»، رئیس اداره صادرات و واردات اداره کل استاندارد استان نیز تاکید کرد: با پروانه تولید بدون کارخانه همانند پروانه تولید و بهرهبرداری برخورد میشود. ترخیص کالا و مواد اولیه وارداتی در این حوزه نیازمند فرآیند و اقداماتی است که ضرورت دارد به درستی طی شود. برای تسریع فرآیند میتوان از ظرفیت تایید اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان استفاده کرد تا ترخیص سرعت بیشتری پیدا کند.
«رضا نقیزاده»، فعال اقتصادی نیز تاکید کرد: عمده تولیدکنندگان پوشاک استان، صنفی بوده و عمده تولیدات این حوزه توسط اصناف انجام میشود. ضرورت دارد که واحدهای کوچک، برند مشترک ایجاد کنند تا همافزایی بیشتری در راستای توسعه رخ دهد.
«حسینیاننژاد»، رئیس اداره توسعه بازار و پروژههای پارک علم و فناوری مشهد نیز در بخش دیگر این نشست، عنوان کرد: ضرورت دارد اطلاعات مورد نیاز درباره ظرفیتهای خالی کارخانهجات به شرکتهای دانشبنیان ارائه گردد تا آنان از ظرفیتهای موجود استفاده کنند. بهرهمندی تولیدکنندگان بدون کارخانه از ظرفیت دانشبنیانها نیز از طریق معاونت علمی ریاست جمهوری پیگیری خواهد شد.
حجم قابل توجه اشتغال در اصناف تولیدکننده پوشاک
«محمد ابراهیم جعفرپور»، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان تریکو کشباف استان نیز در بخش دیگر این نشست، تاکید کرد: حجم اشتغال، سرمایه در گردش و تولید اصناف در حوزه پوشاک بیشتر از واحدهای صنعتی است؛ اما متاسفانه در حوزه تولید بدون کارخانه، سهمی برای اصناف درنظر گرفته نشده است؛ این در حالی است که اشتغالزایی بسیار زیادی در حوزه اصناف تولیدی پوشاک صورت گرفته و امکان رشد این مقوله وجود دارد.
وی افزود: برخی واحدهای صنفی تولیدکننده پوشاک به دلیل سرمایه در گردش اندک واحدها، به سمت تولید محصولات با کیفیت پایین و تقاضای بالا حرکت میکنند. به همین خاطر ضرورت دارد که واحدهای خرد اصناف تولیدی پوشاک مدیریت شود.
«محسن سرابندی»، مدیر توسعه صنعتی و فناوری شرکت شهرکهای صنعتی استان نیز خاطرنشان کرد: فراهمسازی زیرساختهای مورد نیاز، یکی از ضروریات توسعه کسب و کارهاست. برای افزایش تولید و توسعه کسبوکارها، به ایجاد برند مشترک نیاز است. با ایجاد شهرک صنعتی پوشاک، اتفاقات خوبی در این حوزه رخ خواهد داد. همچنین با شناسایی ظرفیتهای خالی کارخانهجات تولیدی و ایجاد زیرساخت برای بهرهمندی از آن، تولید توسعه پیدا میکند.