به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، «مرتضی کرباسی»، رئیس این کمیسیون در ابتدای این نشست، اظهار کرد: در پایش اخیر اتاق بازرگانی از محیط کسبوکار کشور، 28 مانع شناسایی شده است. این پایشها به صورت هر سه ماه یکبار انجام میشود و خوشبختانه در تابستان 1403 تغییرات مناسبی در پایش محیط کسبوکار استان خراسان رضوی ایجاد شده است. تغییرات رخ داده در محیط کسبوکار استان نشان میدهد که شاخص خراسان رضوی در تابستان سال جاری، بهترین نمره در طی 2 سال اخیر کسب شده است. بهبود نسبی در این حوزه رخ داده و ضرورت دارد باز هم تلاش زیادی در این زمینه صورت گیرد.
وی افزود: شاخص استقبال مشتریان از نوآوری محصولات، جزو مناسبترین مولفههای کسبوکار استان بوده است. غیرقابل پیشبینیبودن قیمت مواد اولیه، سیاستهای ضعیف و عدم تامین مالی نیز از نامناسبترین شاخص استان در حوزه محیط کسبوکار بوده است. این موضوع چالش اصلی صنایع و فعالان اقتصادی است.
وی با اشاره به پیگیری چالش تامین مالی و سرمایه در گردش در صنعت از طریق کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی، عنوان کرد: در تخصیص تسهیلات به صنایع حوزه سلامت، باید به تمامی حوزههای آن توجه شود. از سویی، متاسفانه سهم استان در زمینه تسهیلات صنعت سلامت اختصاص پیدا نکرده است. این موضوع از طریق معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تشکلهای این حوزه، استانداری و شورای هماهنگی بانکها پیگیری میشود.
کرباسی در بخش دیگر سخنانش به برگزاری نمایشگاه بینالمللی تجهیزات پزشکی و ملزومات در مشهد اشاره و بیان کرد: این نمایشگاه از یکم الی هفتم آذرماه با همت صنایع و انجمنهای مختلف در حوزه سلامت برگزار خواهد شد. همچنین از انجمنهای برتر در این حوزه تقدیر خواهد گردید.
وی تاکید کرد: امیدواریم در آینده نشستی با حضور اعضای کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی در اتاق بازرگانی مشهد برگزار شود تا چالشها و موضوعات این حوزه به صورت بسته پیشنهادی به کمیسیون بهداشت مجلس ارائه شود. این بسته جامع پیشنهادی باید براساس اولویت و اهداف این حوزه در استان تدوین گردد.
کرباسی با تاکید بر مادر تخصصیبودن صنعت ورزش، خاطرنشان کرد: ورزش میتواند نقش موثری در جامعه، صنعت، سیاست، سلامت روان، توسعه کشور، ایجاد ثروت مضاعف و…. داشته باشد.
وی افزود: کمیته تخصصی سلامت و ورزش با محوریت تعامل با انجمن صنعت ورزش استان و دانشکده علوم ورزشی دانشگاه فردوسی مشهد ذیل کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی مشهد تشکیل خواهد شد. ذیل این کمیته، کارگروههای مختلف در حوزه ورزش نیز شکل خواهد گرفت. همچنین، تدوین سند جامع سلامت شهروندان با همکاری انجمن صنعت ورزش استان و دانشکده علوم ورزشی دانشگاه فردوسی، شورای اسلامی شهر، دانشگاه علوم پزشکی و… از جمله برنامههای کمیسیون سلامت اتاق خراسان رضوی است.
ضرورت اعمال نظارت صحیح در تجویز مکملهای ورزشی
«آذر کیانی نژاد»، نایب رئیس کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی مشهد نیز در ادامه این نشست به موضوع تجویز مکملهای ورزشی در باشگاهها اشاره کرد و اظهار داشت: متاسفانه شاهد آن هستیم که فروش مکملهای ورزشی به صورت غیر قانونی و بدون هیچ گونه نظارتی در باشگاههای ورزشی و توسط افراد غیرمتخصص انجام میشود. این در حالی است که فروش این مواد فقط در داروخانهها مجاز است و میبایست تحت نظر مدیر فنی داروخانه صورت گیرد؛ لذا این موضوع به بررسی و بازبینی روشهای نظارتی در باشگاههای ورزشی نیاز دارد. همچنین در بخش تولیدکنندگان این مکملها در داخل کشور نیز نیاز به حمایت از انجمنها و سندیکاهای مرتبط وجود دارد تا بتوانند تولیدکنندگان داخلی را به درستی شناسایی، نظارت و حمایت کنند و مانع ورود قاچاقی این محصولات به کشور شوند.
وی همچنین در خصوص نظارت بر باشگاهها، به ایجاد مکانیزم های لازم برای گرید بندی باشگاه ها بر اساس استانداردهای بینالمللی، نظارت بر باشگاه های غیراستاندارد و مربی های غیر ماهر تاکید کرد.
کیانی نژاد در ادامه با توجه به اهمیت توجه به موضوع سالمندی در ایران، به ضرورت ایجاد یک طرح پژوهشی در حوزه سالمندی کارآفرینان اشاره کرد و گفت: این موضوع در دستور کار کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی قرار خواهد گرفت.
در ادامه، «شكوفه برازنده»، دبير كميسيون سلامت اتاق بازرگانی مشهد عنوان کرد: در شانزدهمین جلسه کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی مشهد، به واکاوی تفصیلی مشکلات صنعت ورزش و بررسي راهكارهای همكاري دانشكده علوم ورزشی دانشگاه فردوسي مشهد و كميسيون سلامت، پرداخته شد. یکی از اصلیترین نیازها در زندگی روزمره پیشگیری از بروز بیماریهاست و از اصلیترین راههای پیشگیری و کنترل بیماریها ورزش است. فعالیتهای ورزشی اثرات مفیدی در پیشگیری، درمان و کنترل بسیاری از نارساییهای قلبی، عروقی و تنفسی دارد. اکثر جامعه شناسان بر این عقیده هستند که در شرایط زندگی ماشینی، ورزش را میتوان به عنوان وسیلهای مطلوب برای تأمین تجدید قوای جسمی، روحی، نشاط و شادابی افراد در نظر گرفت.
برازنده ادامه داد: رمز زندگی سالم و عمر طولانی را باید در عادات و رفتارهایی مثل ورزش، رژیم غذایی مناسب و کاهش استرس جستجو کرد. با داشتن جامعه سالم، جلوی بسیاری از ناهنجاریهای اجتماعی و اخلاقی گرفته میشود. کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی مشهد در نظر دارد با هدف پیشگیری قبل از درمان به سلامت عمومی جامعه بیشتر بپردازد که حوزه ورزش نیز از اصلیترین این موضوعات می باشد.
پیشنهاد تشکیل کمیته صنعت ورزش ذیل کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی مشهد
در ادامه، «سید مرتضی عظیمزاده»، رئیس انجمن صنعت ورزش استان با تاکید بر اینکه به حوزه ورزش از نگاه پیشگیری کمتر پرداخته شده است، بیان کرد: نقش ورزش در توسعه و تاثیر آن بر سلامت بسیار اهمیت دارد. تجهیزات ورزشی متعددی تولید میشود اما از استانداردهای لازم برخوردار نیستند و تولیدکننده خوب اندکی در این حوزه وجود دارد. ورزش حوزههای متعددی دارد؛ اما به نسبت تعدد حوزههای ورزش دستگاه و تجهیزات ورزشی استاندارد در کشور وجود ندارد.
وی افزود: پیشنهاد میشود کمیته و کارگروه ویژهای در حوزه سلامت ورزشی ذیل کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی مشهد تشکیل شده و چالشهای صنعت ورزش به صورت تخصصی بررسی گردد.
کارکردهای ورزش در جامعه ایران گسترش پیدا نکرده است
«علیاکبر هاشمی جواهری»، رئیس دانشکده علوم ورزشی دانشگاه فردوسی مشهد نیز در بخش دیگر این نشست، اظهار کرد: با ورزش، از شیوع بسیاری از بیماریها و عملهای جراحی جلوگیری خواهد شد. همچنین با تحرک و فعالیت بدنی، از شیوع بسیاری از بیماریهای شایع جلوگیری میشود؛ اما به کارآمدی ورزش تاکنون آنطور که باید، پرداخته نشده است.
وی با تاکید بر اهمیت افزایش تحرک و حرکات اصلاحی در جامعه، عنوان کرد: درصورتی که در حوزه حرکات اصلاحی فعالیت نگردد، آسیب زیادی به افراد جامعه وارد خواهد شد. همچنین، ضرورت دارد بر حوزه دستگاهها، مکملهای ورزشی و صنعت تمرکز ویژهای صورت گیرد. در این زمینه، تشکلهای بخش خصوصی و کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی مشهد میتوانند اثرگذار باشند.
«امیر رشدلمیر»، عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد نیز در خصوص موضوع مکملهای ورزشی و نظارت در این حوزه، اظهار کرد: مکملهای ورزشی جزو جدانشدنی باشگاههای ورزشی هستند. امکان قهرمانی ورزش جهانی، بدون استفاده از مکمل ورزشی نیست. گردش مالی بسیار زیادی در حوزه مکملهای ورزشی وجود دارد. بخش زیادی از این مکملها به صورت قاچاق خریداری و از کشورهای همسایه وارد میشود و بعضا کپی این مکملها در استان و کشور با قیمت بسیار ناچیز (یک هزارم قیمت اصلی) به فروش میرسد که مواد تشکیل دهنده آن کاملا متفاوت از نمونه اصلی آن است. در نمایشگاههای ورزشی دنیا، غرفههای متعددی از مکملهای ورزشی وجود دارد. در این نمایشگاهها، غرفههایی از کشور چین مستقر هستند که بهترین مکملهای ورزشی روز دنیا را با قیمت پیشنهادی درخواستکننده تولید و درب واحد تحویل میدهند. نکته مهم اینکه این مکملها آسیب بسیار زیادی به سلامت افراد وارد میکند و اغلب مصرفکنندگان از مشکلات کبدی رنج میبرند.
مکملهای ورزشی بر توان فرزندآوری تاثیرات منفی میگذارد
وی افزود: متاسفانه مکملهای ورزشی بازار بعضا از مواد اولیهای تهیه میشوند که دارای کارکرد صنعتی بوده و برای سلامت مضر هستند. از تاثیرات مکملهای ورزشی ناسالم، عدم تحریکپذیری هورمون تستوسترون و استروژن در ورزشکار و بدنسازهای حرفهای و قطع قاعدگی در بانوان ورزشکار کمتر از ۳۰ سال است. این امر، فرزندآوری در جامعه را تحت تاثیر قرار میدهد. بسیاری از مصرفکنندگان مکملهای ورزشی، ورزشکار حرفهای نیستند و اغلب باشگاهها، مربیان و… برای کسب درآمد بیشتر آن را پیشنهاد میکنند. از شایعترین مکملها و داروها در باشگاههای ورزشی میتوان به داروی وین، استروژنهای خوراکی، مکملهای فیک و… اشاره کرد. متاسفانه بافت انسان با مصرف این مکملها پوچ شده و کبد از بین میرود. ادامه این روند سبب کاهش سلامتی جوانان خواهد شد.
وی با بیان اینکه مکملهای ورزشی تقلبی در داروخانههای رسمی و غیر رسمی به فروش میرسد، عنوان کرد: مکملهای ورزشی، نیروی کار صنعت را نیز تحت تأثیر قرار خواهد داد. فرزندآوری در جامعه با استفاده از این مکملها از بین خواهد رفت. از نهادها و ادارات متولی درخواست میشود که حمایت ویژه از تولیدات با کیفیت ایرانی کنند. از سویی، امکان واردات مکملهای اصلی باکیفیت وجود دارد؛ اما ضرورت دارد تمهیداتی در این حوزه انجام شود.
وی با اشاره به اینکه تجهیزات ورزشی به صورت ضعیف در ایران تولید میشود، عنوان کرد: اغلب تجهیزات ورزشی موجود در بازار خارجی هستند. از تولیدات داخلی خوب حمایت نمیشود و دستگاههای ورزشی خارجی موجود در بازارهای ایرانی بعضا، آسیبهای زیادی به سلامت افراد وارد میکند. دیسک کمر، پارگی طحال، پارگی کلیه و… از جمله این آسیبهاست. ضروری است مدیران دولتی در حوزه ورزش از تخصص و علم کافی در زمینه ابعاد ورزش (سلامت، اقتصاد، سیاست، تربیتی و…) برخوردار باشند تا تصمیمات مناسبی در این عرصه اتخاذ نمایند.
تاکید بر فرهنگسازی ورزش در جامعه
«محمد کشتیدار»، عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد نیز با تاکید بر اهمیت استانداردهای ورزشی، عنوان کرد: استاندارد و کیفیت خدمات در ورزش اهمیت دارد. ضرورت دارد که فرهنگ سازی در حوزه ورزش در جامعه انجام شود. آمار درستی از میزان انجام ورزش توسط مردم در جامعه، وجود ندارد.
وی در بخش دیگر سخنانش به نقش متولیان حوزه صنعت در استانداردسازی و سلامت جامعه اشاره و تاکید کرد: بسیاری از تولیدکنندگان انواع تجهیزات ورزشی و مکملها به صورت زیرزمینی و غیرقانونی فعالیت میکنند. متاسفانه، استاندارد در مکانهای ورزشی نیز رعایت نمیشود. این موضوع باید از طریق کمیته استانداردسازی ورزش و کنترل کیفیت استان ذیل کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی مشهد پیگیری شود.
کمتحرکی چهارمین عامل مرگ و میر در دنیاست
«بهناز شاه طهماسبی»، عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد نیز خاطرنشان کرد: اغلب افراد در جامعه ایرانی کمتحرک هستند. این موضوع با شیوع ویروس کرونا، پررنگتر شد. با اجرای طرح کوچ در میان کودکان ایرانی، دریافتیم که حدود ۴۰ درصد کودکان ایرانی دارای اضافه وزن هستند که این امر به دلیل الگوهای غلط حرکتی و سبک زندگی آنهاست.
وی ادامه داد: در کشورهای اروپایی، زنان بالای ۶۰ سال از سلامت بالایی برخوردار هستند. برای سالمندی پویا باید از سن جوانی و میانسالی تلاش کرد. نسل سالمند باید کاملا پویا و سلامت باشد.
خراسان رضوی پیشتاز حوزه روانشناسی ورزش است
«مهدی محمدینژاد»، عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص روانشناسی ورزش، تاکید کرد: بیش از یک میلیارد نفر در دنیا، از اختلالات روانی رنج میبرند. در سال ۲۰۲۰، ۳۸۵ میلیون نفر در دنیا دارای اختلالات مختلف اضطرابی بودند. بیماریهای روحی و روانی هزینه زیادی برای کشورها به بار میآورد. برای مقابله با این شرایط، ورزش ابزاری است که به عنوان مداخلهگر، درمانگر و عامل پیشگیری عمل میکند. ورزش در حوزه پیشگیری، نتایج مختلف و خوبی در بیماریهای روحی و جسمی برجای گذاشته است.
وی با تاکید بر اینکه خراسان رضوی پیشتاز حوزه روانشناسی ورزشی است، عنوان کرد: روانشناس ورزشی علمی نوپاست. این علم در دانشگاههای اندکی تدریس میشود و ضروری است از آن حمایت گردد.
«امین کیانینژاد»، نایب رئیس انجمن تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی خراسان رضوی نیز با بیان اینکه ورزش و صنعت ورزش بر حوزه درمان و پیشگیری تاثیر زیادی دارد، خاطرنشان کرد: پایاننامههای ورزشی متعدد و خوبی در حوزه درمان و پیشگیری تدوین شده است که امکان استفاده از آن در حوزه تحقیقات صنعتی وجود دارد. با ارتباط گیری و ایجاد روابط مستمر با انجمن تجهیزات ورزشی امکان رفع خلأها در این حوزه وجود دارد.
«سید حامد جوادی»، عضو کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی مشهد نیز پیشنهاد کرد: تفاهمنامه همکاری میان کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی مشهد و دانشکده علوم ورزشی دانشگاه فردوسی مشهد امضا و کارگاههای آموزشی و اجرایی برگزار شود. تشکیل کمیتههای تخصصی در این حوزه و نظارت بر ارزیابی اقدامات نیز از دیگر موضوعات مهم در این حوزه است. همچنین امکان استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان و فناور استان در بحث صنعت ورزش وجود دارد.
«محمدحسین خباز»، دیگر عضو کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی مشهد نیز بر لزوم نظارت بر حوزه اپلیکشن و فضای مجازی در زمینه ورزش تاکید کرد و از اهمیت این موضوع گفت.
«مجتبی اصیلی»، عضو کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی مشهد نیز بیان کرد: چالش اصلی در استفاده از مکمل های ورزشی در ایران، وجود مربیان بدون علم است. اکثر مربیان ایرانی اعتقادی به استفاده از مکملهای ایرانی با اصالت ندارند و مکملهای قاچاق و تلقبی خارجی را به ایرانی با اصالت ترجیح میدهند. متاسفانه، امکان قانع کردن این افراد وجود ندارد چرا که درآمد بالایی از فروش این محصولات دارند. پیشنهاد میشود که کمیته مشترکی میان کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی مشهد با دانشکده علوم ورزشی دانشگاه فردوسی مشهد تشکیل و تولیدات در این حوزه پایش شود.
«محمدرضا میرشکاری»، دیگر عضو کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی مشهد نیز بیان کرد: باید فرهنگ ورزش در فضاهای عمومی و پارکها در میان عامه مردم ترویج گردد تا ورزش و تحرک بهتر در میان مردم گسترش پیدا کند.