به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، «علی کبیر»، دبیر کل اتاق بازرگانی مشهد در ابتدای این نشست اظهار کرد: بیانیه نخستین همایش روز ملی زعفران به تمام خواستههای فعالان این حوزه جامه عمل نمیپوشاند؛ اما دغدغههای آنان را در برمیگیرد. مفاد این بیانیه پیگیری خواهد شد تا نتیجه لازم کسب گردد.
وی خاطرنشان کرد: پس از برگزاری جشنواره و همایش روز ملی زعفران توسط اتاق بازرگانی مشهد، دبیرخانه اجرایی مراسم نکوداشت روز ملی زعفران از سوی استاندار به این نهاد تشکلی محول شد؛ البته با توجه به اینکه عنوان این دبیرخانه تمامی اهداف حوزه زعفران را دربرنمیگیرد، یکی از پیشنهادات، انتخاب عنوان دبیرخانه دائمی زعفران است تا بتوان به طور کامل بر روی این حوزه متمرکز شد.
دبیر کل اتاق بازرگانی مشهد در خصوص بخشی از مفاد بیانیه همایش روز ملی زعفران با موضوع اختصاص بخشی از بودجه پژوهش سازمان جهاد کشاورزی برای توسعه دانش فنی حوزه زعفران گفت: درصورتی که ردیف بودجه اختصاصی برای زعفران تعیین شود، امکان چانهزنی و اصلاح عدد این بودجه در سالهای آتی وجود دارد. این موضوع از طریق وزارت جهاد کشاورزی ،مجلس و مجمع نمایندگان استان پیگیری خواهد شد. درحال حاضر، بودجه ۱۴۰۴ در حال تدوین در مجلس شورای اسلامی است. با تخصیص یک ردیف بودجه اختصاصی برای محصول زعفران (منفک از بودجه حوزه گیاهان دارویی) بسیاری از چالشها در این حوزه رفع میشود.
شناسنامهدار شدن زعفران در جهانیشدن این محصول نقش دارد
کبیر در خصوص ایجاد بانک اطلاعاتی و شناسنامهدار کردن مزارع زعفران به عنوان یکی دیگر از مفاد مندرج در بیانیه همایش روز ملی زعفران، عنوان کرد: در این راستا، ضروری است سازمان جهاد کشاورزی استان، برنامه زمانی مشخصی برای شناسنامهدار کردن مزارع و ایجاد بانک اطلاعاتی در حوزه زعفران تدوین کند.
وی در خصوص موضوع تفویض اختیار تصمیمات حوزه زعفران به استان به عنوان یکی دیگر از مفاد بیانیه مزبور، اظهار کرد: تفویض اختیار حوزه زعفران باید از وزارت جهاد کشاورزی به استانداری ابلاغ شود و چهارچوب حوزه اختیارات زعفران نیز تعیین گردد. این موضوع در قالب مکاتبه ای به استانداری ارسال میشود تا مکاتبه آن مستقیماً از سوی استانداری با وزارت جهاد کشاورزی انجام گردد و رونوشت آن به جهاد کشاورزی استان ارسال شود.
دبیرکل اتاق بازرگانی خراسان رضوی یادآور شد: پیشنهاد میشود مجلس شورای اسلامی، برای محصولات استراتژیک کشور ردیف بودجه اختصاصی تعیین کند و زعفران یکی از آن محصولات باشد. این موضوع از طریق جهاد کشاورزی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی پیگیری خواهد شد.
لزوم دستهبندی طرحهای متعدد حوزه زعفران به منظور اثربخشی آنها
«علی محمد شریعتی مقدم»، رئیس کمیسیون کسبوکارهای دانش بنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق مشهد نیز تاکید کرد: متاسفانه به دلیل سختگیریهای متعدد از سوی گمرک و مسئله رفع تعهد ارزی صادرات زعفران، بخش زیادی از زعفرانهای تولیدی به صورت غیرقانونی از کشور خارج میشود و به صورت رسمی صادر نمیگردد.
وی در خصوص تصمیمگیری و تصمیمسازی موضوعات مرتبط با زعفران در استان، عنوان کرد: از سوی نهادها و سازمانهای متولی طرحهای متعدی در زمینه زعفران تدوین شده است که ضرورت دارد این طرحها جمعبندی و بررسی گردد. سپس به موازات آن تصمیم گیری در حوزه زعفران صورت گیرد. همچنین باید فعالیتهای عملیاتی و مطالعاتی در حوزه زعفران صورت گیرد. زعفران محصولی ملی است و موضوعات مرتبط با آن باید در سطح ملی پیگیری شود.
وی افزود: پیشنهاد میشود که دبیرخانه دائمی زعفران، با همکاری تشکلهای مربوطه به پردازش طرحها بپردازد و در نهایت، طرحهای بلند مدت یکساله، پنج ساله و ده ساله در حوزه زعفران تعیین و اهداف بر اساس آن ترسیم شود.
شریعتی مقدم در خصوص شناسنامهدار کردن مزارع زعفران نیز بیان کرد: ادارات و نهادهای متولی زعفران، در حوزه شناسنامهدار کردن مزارع زعفران نقش دارند؛ اما موضوع جهانی شدن زعفران ایرانی بیشتر از این مسئله اهمیت دارد. ابتدا باید الگویی ترسیم و بر اساس آن شناسنامه زعفران تدوین شود. الگوهای جهانی متعددی در این حوزه وجود دارد که میتوان از آنان بهره گرفت.
تاکید بر تفویض اختیار تصمیمگیری و تصمیمسازی در زنجیره ارزش زعفران به خراسان رضوی
«سمیرا سبزواری»، رئیس دفتر کشاورزی اتاق بازرگانی مشهد نیز در تشریح اولین مفاد بیانیه روز ملی زعفران، عنوان کرد: تفویض اختیارات در حوزه تصمیمگیری و تصمیمسازی در زنجیره ارزش زعفران به خراسان بزرگ با محوریت استان خراسان رضوی، اولین مورد از مفاد بیانیه همایش روز ملی زعفران بود. ضروری است با توجه به اهمیت استراتژیک زعفران برای خراسان بزرگ و همچنین لزوم صرفهجویی در وقت و هزینه برای بخش دولتی و خصوصی، تفویض اختیارات در حوزه زعفران به خراسان رضوی از طریق وزارت جهاد کشاورزی، انجام شود.
سبزواری همچنین، عنوان کرد: تخصیص اعتبار جهت تدوین و ابلاغ برنامه مدون ترویجی- آموزشی برای ارتقاء دانش فنی و بهرهوری بهرهبرداران در حوزههای مختلف زنجیره ارزش زعفران و صنایع تبدیلی، بخش دیگری از مفاد این بیانیه است که تخصیص ردیف بودجه ویژه زعفران از محل اعتبارات ملی ذیل وزارت جهاد کشاورزی و سایر مبادی پیشنهادی در بیانیه، یکی از ضروریات در این حوزه است.
وی ادامه داد: استفاده از ظرفیت بالقوه شبکه تعاون روستایی با محوریت سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران، از دیگر موضوعات در این زمینه است. همچنین، اختصاص نیم درصد از ارزش صادرات زعفران در راستای توسعه تجارت این محصول، افزایش فرهنگ مصرف، توسعه بازار، بهبود کیفیت ماشین آلات، آموزش کشاورزان، کمک به برندسازی زعفران ایران و… از دیگر مسیرهای مطالبه شده در این حوزه است.
تاکید بر تخصیص اعتبار برای آموزش زعفران کاران
«فرشید منوچهری»، دبیر شورای ملی زعفران نیز در ادامه این نشست، گفت: بخش عمده زعفرانکاران زیر مجموعه سازمان تعاون روستایی هستند، به همین خاطر ضرورت دارد که بخشی از بودجه این سازمان برای آموزش آنان اختصاص پیدا کند. با تخصیص ردیف بودجه اختصاصی برای آموزش و تحقیقات در حوزه زعفران، شاهد تحولی در این زمینه خواهیم بود.
وی در خصوص تخصیص نیم درصد از سهم صادرات زعفران به آموزش و پژوهش در این حوزه، بیان کرد: اختصاص نیم درصد از صادرات زعفران به حوزه توسعه تجارت زعفران با مصوبه هیئت دولت تطبیق دارد و باید محقق گردد. همچنین، ضروری است که آزمایشگاه تخصصی زعفران تاسیس شود تا مرجع بررسی و تشخیص زعفران باشد.
منوچهری در خصوص شناسنامهدار کردن زعفران، اظهار کرد: شرکتهای پیشرفتهای در دنیا وجود دارند که با استفاده از سیستمهای مدرن، امکان شناسنامهدار کردن زعفران ایرانی را فراهم میسازند. با ایجاد پایگاه اطلاعاتی در این زمینه، آمارها به روز و به صورت سالانه پایش میشود.
«رامین اسمی»، رئیس میز زعفران سازمان جهادکشاورزی استان نیز با بیان اینکه ضرورت دارد که آینده و اهداف حوزه زعفران ترسیم و بر اساس آن اولویتبندی صورت گیرد، بیان کرد: برخی از موضوعات در حوزه زعفران تکراری شده و به بنبست رسیده است. برنامه جامع زعفران در مجلس شورای اسلامی در سال ۸۹ تصویب شده است. این برنامه دارای مصوبه هیات وزیران وقت بوده و سپس به کمیسیون کشاورزی مجلس ارسال شده است. ۶ طرح در این برنامه گنجانده شده که میتواند بازنگری و عملیاتی شود.
وی خاطرنشان کرد: موضوع تعیین ردیف بودجه اختصاصی و اعتبار ملی برای زعفران، باید در قانون بودجه هرساله دیده شود. تصمیمگیری در این حوزه با وزارت جهاد کشاورزی نیست ولی میتواند پیشنهاد از سوی آن وزارتخانه به مجلس منعکس گردد. ضمن اینکه سالانه، سه درصد از بودجه سازمان تعاون روستایی برای آموزش کشاورزان و تحقیقات اختصاص پیدا میکند.
زعفران ایرانی باید عاری از سموم کشاورزی باشد
«غلامرضا میری»، رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران نیز در بخشی از این نشست با بیان اینکه بهبود کیفیت زعفران برای افزایش صادرات امری ضروری است، عنوان کرد: برای رقابت جهانی به زعفران سالم نیاز داریم و باتوجه به تولیدات کنونی این محصول در سطح جامعه، جایگاهی در جهان نخواهیم داشت. باید زعفرانی تولید شود که عاری از سموم باشد. صادرکنندگان دخالتی در سموم استفاده شده در تولید گل زعفران ندارند. مسئله دیگر، صرف هزینه هنگفت بابت پاک کردن گل زعفران در هر سال است که بایستی در این زمینه چاره اندیشی شود. نکته اینکه حدود ۲۰ سال از درخواست واردات دستگاه گل زعفران پاککن میگذرد؛ اما مجوز آن صادر نشده است؛ لذا پیشنهاد اختصاص نیم درصد ارزش صادراتی زعفران به توسعه تجارت این محصول از پیشنهادات گذشته اتحادیه صادرکنندگان است که لازم است سازوکار و نحوه تخصیص آن قبل از مطالبه و دریافت مصوبه دولت تعیین شود.