• امروز : سه شنبه - 13 آذر - 1403
  • برابر با : Tuesday - 3 December - 2024
کل 4063 امروز 0
8
در نشست مشترک کمیسیون‌های «مسئولیت‌های اجتماعی» و «بهبود محیط کسب‌وکار» اتاق مشهد مطرح شد:

اثر هنرستان‌های جوار صنعت در پرورش نیروی ماهر این بخش

  • کد خبر : 39150
  • ۲۱ آبان ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۸
اثر هنرستان‌های جوار صنعت در پرورش نیروی ماهر این بخش
در نشست مشترک کمیسیون‌های مسئولیت اجتماعی و ارتقای اخلاق کسب‌وکار و بهبود محیط کسب و کار اتاق بازرگانی خراسان رضوی با هیات امنای مجمع خیرین توسعه و ترویج آموزش‌های فنی‌و‌حرفه‌ای، در خصوص چگونگی تربیت نیروی کار ماهر و پیشگیری از هدررفت نیروی انسانی با استفاده از طرح هنرستان‌های جوار هم‌اندیشی شد.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، «محمدمهدی شکورزاده» رئیس کمیسیون بهبود محیط کسب و کار اتاق بازرگانی مشهد، در خصوص اهمیت موضوع این نشست مشترک اظهار کرد: از عمده‌ترین مشکلات در حوزه نیروی کار، عدم مهارت کافی نیروی انسانی است و در راستای حل این مسئله، فنی و حرفه‌ای می‌تواند کمک کننده باشد.

وی با اشاره به وجود سند توسعه مهارت در کشور گفت: برای توسعه مهارت و ایجاد هنرستان‌های مختلف، همراهی و همکاری آموزش و پرورش امری ضروری است؛ البته قطعا ایجاد هنرستان در کنار هر واحد صنعتی امکان پذیر نیست؛ اما پیشنهاد می‌شود شرکت شهرک‌های صنعتی یک زمین برای ایجاد هنرستان در هر شهرک اختصاص دهد و مسئولیت آن به شرکت‌های خدماتی شهرک‌های صنعتی واگذار گردد تا به سمت آموزش مهارت‌های مورد نیاز صنایع مستقر در شهرک‌ها برویم.

نگاهی به چندوچون اجرای طرح هنرستان جوار صنعت در خراسان رضوی

«منصوره شریف الحسینی»، مدیرعامل مجمع خیرین توسعه و ترویج آموزش‌های فنی‌و‌حرفه‌ای اظهار کرد: در حوزه توسعه آموزش فنی و حرفه‌ای بررسی‌ها و پژوهش‌های زیادی در حوزه تربیت نیروی انسانی صورت گرفت و پس از آن، با ایجاد چشم اندازی در این حیطه، 32 برنامه چیده شد. بر اساس یکی از این برنامه‌های اجرایی، اعضای مجمع، صاحبان صنعت و خدمات و رشته‌های مهم شهر، بایستی بتوانند به طور مشخص نیروهای خود را تربیت کنند.

وی با اشاره به وجود 726 هنرستان در خراسان رضوی تصریح کرد: 122 هزار و 946 نفر در این هنرستان‌ها درس می‌خوانند که البته بسیاری از آنان بر اساس استعداد مشغول به تحصیل نیستند. اما در طرح هنرستان جوار صنعت، برای تربیت نیروی ماهر مورد نیاز، قراردادی بین واحدهای بخش صنعت، خدمات و کشاورزی و کسانی که نیروی انسانی به کار می‌برند منعقد می‌شود و نیرو به صورت اختصاصی برای آن کارخانه تربیت می‌گردد. در حال حاضر چند پروژه هنرستان جوار که سرآمد استان هستند، در حوزه تامین نیروی انسانی تخصصی در بخش‌های تاسیسات، شبکه، نرم افزار، چرم و فرش، رشته الکترونیک و… فعالیت می‌کنند.

مدیرعامل مجمع خیرین توسعه و ترویج آموزش‌های فنی‌و‌حرفه‌ای خاطرنشان کرد: این طرح سه ساله است و ما در شروع سال دوم هستیم و سال بعد نتایج آن اعلام می‌گردد. امیدواریم این طرح به عنوان یک الگو برای کل کشور پیاده شود. از سویی، به دنبال هم‌اندیشی هستیم تا صنایع استان بتوانند از 724 هنرستان موجود، نیروی کار خود را تامین کنند و در فصل تابستان شاهد قراردادهای جدیدی در این حوزه باشیم.

«مسعود مهدی‌زاده» نایب رئیس کمیسیون بهبود محیط کسب و کار اتاق مشهد نیز با ارائه پیشنهادی گفت: در شهرستان چناران و شهرک صنعتی توس ظرفیت خوبی برای فعالیت مجمع خیرین توسعه و ترویج آموزش‌های فنی و حرفه‌ای و ارتقای مهارت وجود دارد و ایجاد هنرستان‌های جوار صنعت امکان‌پذیر است. نیاز است تا تعداد بیشتر واحدهای صنعتی در ساخت و ساز این هنرستان‌ها سهیم شوند تا از ثمرات احداث این هنرستان‌ها نیز بهره ببرند.

چالش تامین نیروی کار ماهر در صنایع و راهکارهای پیشنهادی

«حسین خانی زاده»، نایب رئیس کمیسیون مسئولیت‌های اجتماعی و ارتقای اخلاق کسب و کار اتاق مشهد نیز در بخشی از این نشست، با اشاره به اهمیت تامین نیروی کار ماهر در صنایع گفت: تامین نیروی کار متخصص و ماهر از چالش‌های جدی صنایع و کارآفرینان است که حوزه‌های تخصصی نظیر دانش‌بنیان و سایر بخش‌ها را نیز در بر می‌گیرد. این مسئله نه تنها در استان بلکه در سطح ملی نیز مورد توجه است و راهکارهای خلاقانه و نوین در این حوزه بسیار ضروری به نظر می‌رسند.

وی در ادامه افزود: در این راستا، کمیسیون مسئولیت اجتماعی و ارتقای اخلاق کسب و کار به دنبال استفاده از روش‌ها و رهیافت‌های کاربردی برای رفع این مشکل است. یکی از مدل‌های پیشنهادی در این حوزه، طرح هنرستان‌های جوار صنایع است که توانسته است با تطبیق نیازهای آموزشی و مهارتی جوانان با نیازهای واقعی صنایع، به اشتغال‌زایی و معیشت آنان کمک کند و مدلی پایدار و قابل الگوبرداری برای سایر مناطق کشور ایجاد نماید.

ضرورت افزایش تعداد هنرستان‌ها در کشور

در ادامه، «حمید مستشاری» رئیس هیأت مدیره مجمع خیرین توسعه و ترویج آموزش‌های فنی‌و‌حرفه‌ای استان اظهار کرد: بر اساس آمارها، در حال حاضر 40درصد آموزشگاه‌های کشور از نوع هنرستانی هستند؛ اما از نظر ما این عدد به 4درصد هم نمی‌رسد؛ زیرا کیفیت آن با تعاریف ما از هنرستان در بحث مهارت آموزی همخوانی ندارد. به اعتقاد ما ساخت مجدد دبیرستان در زمانی که هنرستان‌ها اندک هستند، کار مطلوبی نیست و باید به دنبال افزایش هنرستان‌ها باشیم. خراسان رضوی در بحث آموزش مهارت همیشه پیشتاز بوده است و در بحث خیرین مدرسه ساز نیز این استان از وضعیت مطلوبی برخوردار است و امیدواریم این روند تداوم یابد.

 

مستشاری ضمن ابراز امیدواری برای توسعه طرح هنرستان‌های جوار صنعت در استان و کشور و اثرگذاری آن در تامین نیروی انسانی ماهر واحدهای صنعتی گفت: در حوزه هنرستان‌های جوار، فضای آموزش وارد کارخانجات می‌شود و درس‌ها و کارگاه‌ها در دل آن واحد صنعتی برگزار می‌شود.

«سید محمدرضا هاشمی» دبیر کمیسیون بهبود محیط کسب و کار اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین عوامل موثر بر محیط کسب و کار، نیروی کار است. همچنین یکی از مولفه‌های 28 گانه در قالب طرح پایش محیط کسب و کار که در اتاق بازرگانی مورد بررسی و پرسش قرار می‌گیرد، موضوع نیروی کار ماهر است که در سال‌های اخیر از سوی فعالین اقتصادی یکی از چالش‌ها و معضلات بخش خصوصی تلقی شده است.

تحصیل 14هزار هنرجو در رشته‌های فنی و حرفه‌ی استان

«محمود رضایی» معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش خراسان رضوی نیز در بخش دیگری از این نشست اظهار کرد: خراسان رضوی در شاخه فنی و حرفه‌ای و کاردانش در کشور می‌درخشد به طوریکه رتبه اول کنکور هنر امسال، متعلق به دانش آموزی از این استان بود. در حال حاضر 14 هزار هنرجو در سه پایه کاردانش در استان در حال تحصیل هستند.

وی با بیان اینکه مهارت‌آموزی دانش‌آموزان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، گفت: در پایان برنامه پنجم توسعه، تحصیل دانش آموزان در هنرستان‌ها باید به 55 درصد می‌رسید؛ این در حالی است که ظرفیت کافی برای پذیرش هنرجو در هنرستان‌ها وجود ندارد.

رضایی ادامه داد: امسال 10 هنرستان جوار صنعت جدید در استان به تایید رسیده و شاهد تحصیل دانش آموزان در آن‌ها هستیم. همچنین امسال شاهد بودیم که 12 دبیرستان به هنرستان تبدیل شده است و در این مدت، حوزه فنی و حرفه‌ای رشد خوبی داشته است.

وی اظهار کرد: آیین نامه مهارت آموزی به ما ابلاغ شده و یکی از دستورکارهای ما واکاوی این آیین نامه می‌باشد. ما آمادگی این را داریم که سند توسعه مهارتی استان را نیز ارائه دهیم.

«حمیدرضا موسوی» مدیر کل فنی و حرفه‌ای خراسان رضوی نیز در این جلسه گفت: در آموزش‌های مهارتی باید مشخص شود برای چه مقطعی و کجا قرار است نیروی کار فعال شود و نزدیک‌ترین افراد به محیط کار نیز باید شناسایی شوند. رشد فناوری‌های نوین باعث شده بخشی از شغل‌های فعلی در 10 سال آینده وجود نداشته باشند. اگر بخواهیم برای توانمندسازی دانش آموزان تصمیم بگیریم، باید این موضوع را مد نظر قرار داد. آموزش‌ها و تجهیز هنرستان‌ها نیز باید به سمت فناوری‌های جدید برود.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به کاهش جمعیت و کم شدن تعداد بچه‌ها، به خصوص در شهرستان‌ها فضای آموزشی مازاد نیز داریم و در ساخت هنرستان‌ها باید به این موضوع توجه شود تا در آینده بلااستفاده نباشند.

«علی امیدبخش» معاون برنامه ریزی اداره کل صمت خراسان رضوی نیز اظهار کرد: تربیت نیروی انسانی ماهر در محیط واقعی کار در شرایط کنونی بسیار حائز اهمیت است و اگر تفاهم نامه‌هایی بین صنعت و حوزه آموزش وجود داشته باشد تا براساس نیاز، نیروی کار تربیت و وارد بازار کار شود، قطعا ما نیز حمایت و همراهی خواهیم داشت. بحث آموزش در محیط کار زمانی انجام شد و پیش رفت اما مشکلاتی به همراه داشت. ضروری است نقاظ ضعف این موضوع مرتفع گردد تا صنایع بهره لازم از این موضوع را ببرند.

 

لینک کوتاه : https://news.mccima.com/?p=39150

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.