به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی مشهد، «محمدرضا توکلیزاده»، رئیس اتاق خراسان رضوی در این جلسه، اظهار کرد: ازبکستان از کشورهای هدف اصلی خراسان رضوی در جهت توسعه صادرات است و درصورتی که شرایط برای واردات کالا از این کشور فراهم باشد، از این امر در جهت ارتقای تراز تجاری استقبال میکنیم تا به واسطه آن، شاهد توسعه مراودات اقتصادی با این کشور باشیم.
وی از حوزه گردشگری به عنوان یکی از زمینههای مشترک برای برقراری ارتباط بین خراسانرضوی با ازبکستان نام برد و متذکر شد: توسعه گردشگری خراسان رضوی و ازبکستان، یکی از موضوعاتی است که در صورت توجه به آن، شاهد تعاملات مناسبی بین دو طرف خواهیم بود.
توکلیزاده بیان کرد: در این راستا، تلاشهای زیادی برای برقراری پرواز مستقیم از مشهد به تاشکند و بخارا صورت گرفته که البته هنوز به نتیجه مدنظر نرسیده و عملیاتی نشده است. برقراری این پرواز مستقیم، سرآغاز رشد مراودات گردشگری میان دو کشور خواهد بود. به واسطه رواج گردشگری میان خراسان رضوی و ازبکستان، مراودات اقتصادی بین دو طرف نیز توسعه خواهد یافت.
وی در ادامه به ظرفیت ارتباط ریلی مناسب خراسانرضوی به منظور ارسال کالا و محصولات به ازبکستان و دیگر کشورهای آسیای میانه اشاره و تصریح کرد: هماکنون واگنهای ایرانی برای انتقال کالا وارد خط ریلی ترکمنستان میشوند و این امکان وجود دارد که واگنها از خط ریلی ترکمنستان به ازبکستان ورود کرده و در خطوط ریلی این کشور حرکت کنند. امکان توسعه اینگونه مراودات در قالب قراردادها و تعاملات میان مسئولان دو کشور وجود دارد.
توکلی زاده بخش دیگر سخنانش را به امکان اعزام هیات اقتصادی از خراسان رضوی به تاشکند، سمرقند و بخارا اختصاص داد و خاطرنشان کرد: خراسان رضوی این ظرفیت را دارد که تا پایان سال جاری گروه و هیئتی تجاری- اقتصادی را به منظور برگزاری نشستهای مشترک و تعامل میان فعالان اقتصادی این استان با ازبکستان، به این کشور اعزام نماید.
اعزام هیئتهای تجاری، اولین گام در توسعه روابط تجاری خراسان رضوی با ازبکستان است
سپس «محمدعلی اسکندری»، سفیر ایران در تاشکند در خصوص ظرفیتهای توسعه روابط تجاری خراسان رضوی با ازبکستان، عنوان کرد: خراسان رضوی، نقشی کلیدی در ارتباط تجاری با ازبکستان دارد. بهزودی سفیری از این کشور به خراسان رضوی سفر خواهد کرد تا زمینه توسعه روابط تجاری و گردشگری میان این استان با ازبکستان فراهم گردد. نکته اینکه سفیران ازبکستانی به همکاری استانی تمایل زیادی دارند؛ در این زمینه، اعزام هیات تجاری بین استانهای دو کشور میتواند نقشی اثرگذار داشته باشد؛ اما تاکنون هیئت اقتصادی از خراسان رضوی به ازبکستان اعزام نشده است.
وی با تاکید بر حمایت از حضور تجار و فعالان اقتصادی خراسانی در همایش، نمایشگاههای بینالمللی اقتصادی و… در ازبکستان، عنوان کرد: محصولات کشاورزی، پتروشیمی و مواد شیمیایی، مصالح ساختمانی، دارو و تجهیزات پزشکی، قطعات یدکی فلزی و پلاستیکی، قطعات تراشکاری، لوزام خانگی، مبلمان، لوستر، کاشی، لوازم برقی، سیم، کابل و ورق مسی، لوازم آرایشی، چرم و محصولات مرتبط با آن، تجهیزات و ماشینآلات صنعتی و… از جمله کالاهایی است که در بازار ازبکستان تقاضای زیادی داشته و خراسان رضوی در حوزه تولید آن سرآمد بوده و امکان صادرات این محصولات به این کشور وجود دارد.
سفیر ایران در تاشکند عنوان کرد: اقداماتی برای انجام سفر زمینی از خراسان رضوی به ازبکستان از مسیر ترکمنستان صورت گرفته است. جاده و مسیر دسترسی خوبی در این زمینه وجود دارد. ضرورت دارد در اولین گام، هیئت اقتصادی از خراسان رضوی به ازبکستان اعزام شود. همچنین استاندار خراسان رضوی همراه با معاون اقتصادی خود، رئیس اتاق بازرگانی مشهد و دیگر مسئولان اقتصادی استان به ازبکستان سفر کنند یا نمایشگاه اقتصادی اختصاصی دستاوردهای خراسان رضوی در این کشور برگزار شود تا فعالان اقتصادی ازبکستان از ظرفیتهای خراسان رضوی آگاه شوند. مرکز تجارت ایرانیان در ازبکستان نیز زمینه برای توسعه فعالیت تجار را فراهم میکند.
اسکندری با تاکید بر اینکه مجوز سیر واگنهای ایرانی در ازبکستان دریافت شده است، بیان کرد: برای تعیین تعرفه ترجیحی میان ایران و ازبکستان نیز اقداماتی صورت گرفته است. برای توسعه صادرات از طریق راهآهن و ریل ضرورت دارد هماهنگیهایی با کشور ترکمنستان انجام شود.
وی با اشاره به ارزان و باکیفیت بودن کالاهای ایرانی برای ازبکستانیها، خاطرنشان کرد: ارتباطات مستقیم خراسان رضوی با ازبکستان اندک است؛ درحالیکه ترکیه کالاهای ایرانی را خریداری و پس از بستهبندی با نام خود به ازبکستان ارسال میکند. رقیب اصلی محصولات ایرانی در بازارهای ازبکستان، کالاهای روس و چینی است.
اهمیت آگاهی کشورهای همسایه از ظرفیتهای یکدیگر برای توسعه مراودات اقتصادی
«احمد معصومیفر»، رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور نیز در بخش دیگر این نشست برخط، با تاکید بر همکاری و برنامهریزی برای سفرهای متقابل، به منظور آشنایی با ظرفیتهای اقتصادی و گردشگری دو کشور گفت: خراسان رضوی ظرفیت بالایی در حوزه صادرات مصالح ساختمانی، قطعات خودرو، مواد غذایی، چرم و محصولات زیرمجموعه آن دارد.
وی بخش دیگر سخنانش را به برگزاری نمایشگاههای اقتصادی و شناخت بازار ازبکستان اختصاص داد و بیان کرد: با اعزام هیئتهای تجاری اقتصادی میان دو کشور، زمینه برای ارتباطات توسعه پیدا میکند. نمایشگاههای بینالمللی اقتصادی وزینی در خراسان رضوی برگزار میشود که امکان حضور فعالان اقتصادی کشورهای همسایه در آنها وجود دارد و به زودی هیئت تجاری از خراسان رضوی به ازبکستان (تاشکند، سمرقند و بخارا) اعزام خواهد شد.
معصومیفر برقراری پرواز مستقیم مشهد به سمرقند یا بخارا را بستری مناسب برای توسعه اقتصادی و گردشگری میان خراسان رضوی و ازبکستان دانست و افزود: با برقراری پرواز مستقیم، هزینه سفر گردشگران و فعالان اقتصادی کاهش پیدا کرده و زمینه برای توسعه فعالیتها فراهم میشود. گردشگری سلامت نیز از ظرفیتهای استان برای توسعه روابط است که پرواز مستقیم، صرفه اقتصادی آن را افزایش میدهد.
تاکید بر برقراری پرواز مستقیم مشهد به تاشکند در راستای توسعه روابط تجاری و گردشگری
سپس «حسن نوریزاده»، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی اظهار کرد: یکی از چالشهای صادرات خراسان رضوی به ازبکستان، عبور و ارسال محصولات از کشور ترکمنستان است؛ اگر چالشها در این زمینه مرتفع گردد، شاهد توسعه مراودات بین دو طرف خواهیم بود. همچنین، درصورتی که پرواز مستقیم مشهد با تاشکند، سمرقند و بخارا برقرار شود، کمک شایانی به تسهیل سرمایهگذاری، مراودات اقتصادی و گردشگری استان با ازبکستان خواهد بود.
وی با بیان اینکه خراسان رضوی در زمینه صادرات به ازبکستان از دیگر استانهای کشور جلوتر است، تاکید کرد: نقش اتاق بازرگانی در توسعه روابط تجاری دو کشور بسیار پررنگ است. اعزام هیئتهای تجاری میان دو کشور باید به صورت هدفمند صورت گیرد تا خروجی مناسب دریافت شود.
رشد 44درصدی صادرات خراسان رضوی به ازبکستان در ۷ ماه نخست امسال
«محمدعلی امیرفخریان»، رئیس اداره بازرگانی خارجی اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان نیز در بخش دیگر این جلسه به آمار صادرات ایران در ۷ ماهه ابتدایی سال جاری پرداخت و افزود: صادرات خراسان رضوی به ازبکستان در ۷ ماهه ابتدایی سال جاری ۹۵ میلیون دلار بوده که نسبت به سال گذشته با ۴۴ درصد رشد همراه بوده است. واردات کشور از ازبکستان نیز به میزان 38 میلیون دلار، با 23 درصد رشد همراه بوده است.
وی عنوان کرد: ۵۳ درصد صادرات خراسان رضوی به ازبکستان، محصولات صنعتی، 23 درصد محصولات کشاورزی و ۷ درصد محصولات پتروشیمی است. برای توسعه تجارت ایران و ازبکستان مشکلات و چالشهایی وجود دارد؛ از جمله اینکه حضور واگنهای ایرانی در ریل کشورهای آسیای میانه همیشه با چالش مواجه بوده است.
امیرفخریان، از برقراری تعرفه ترجیحی میان دو کشور، بازنگری در تعرفهگذاری برخی محصولات، افزایش تعداد پروازها از ایران به تاشکند و برقراری پرواز مستقیم مشهد به تاشکند، سمرقند و بخارا، توسعه حملونقل ریلی و سفر زمینی با استفاده از ظرفیت اتوبوسهای استان، به عنوان برخی راهکارها برای توسعه روابط خراسان رضوی با ازبکستان نام برد.
وی تاکید کرد: اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان آمادگی دارد، هیئت تجاری از خراسان رضوی به ازبکستان اعزام کند. خراسان رضوی نمایشگاههای بینالمللی خوبی در زمینه توسعه روابط تجاری با کشورهای آسیای میانه برگزار کرده است که ضرورت دارد ازبکستان نیز در راستای توسعه روابط در این نمایشگاهها شرکت کند. همچنین آمادگی پذیرش هیئت تجاری از ازبکستان در خراسان رضوی وجود دارد.
در ادامه، «سید جواد موسوی»، مدیر اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی اظهار کرد: باتوجه به قدمت تاریخی و اشتراکات فرهنگی میان ایران و ازبکستان، ضرورت دارد که پرواز مستقیم میان مشهد با تاشکند (سمرقند و بخارا) ایجاد شود.
وی افزود: در برنامه هفتم توسعه بر توسعه گردشگری خارجی تاکید شده است. بر این باوریم که توسعه روابط تجاری و گردشگری با هماهنگی و نقش آفرینی اتاق بازرگانی مشهد امکانپذیر است. اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان نیز آمادگی دارد که در جهت ثبت جهانی آثار تاریخی دوران تیموری، راه ابریشم و مسجد گوهرشاد، گام بردارد تا از این طریق در مسیر معرفی هر چه بیشتر این آثار و توسعه گردشگری اقدام نموده باشد.
«امیررضا رجبی»، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز خاطرنشان کرد: اداره کل صنعت، معدن و تجارت بر حضور کشورهای همسایه در نمایشگاههای بینالمللی اقتصادی و حضور فعالان اقتصادی در نمایشگاههای بینالمللی اقتصادی کشورهای همسایه، تاکید دارد.