• امروز : چهارشنبه - 14 آذر - 1403
  • برابر با : Wednesday - 4 December - 2024
کل 4066 امروز 3
2
در شانزدهمین جلسه کمیسیون حمل‌ونقل، ترانزیت و امور مرزی اتاق بازرگانی مشهد مطرح شد؛

هدفگذاری برای بررسی دیپلماسی کریدوری ایران در همایش ملی ترانزیت در مشهد

  • کد خبر : 40980
  • ۱۳ آذر ۱۴۰۳ - ۱۲:۱۶
هدفگذاری برای بررسی دیپلماسی کریدوری ایران در همایش ملی ترانزیت در مشهد
در شانزدهمین جلسه کمیسیون حمل‌ونقل، ترانزیت و امور مرزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، گزارشی از مسائل و مشکلات حمل‌ونقل ارائه گردید و در خصوص دومین همایش ملی ترانزیت در مشهد با عنوان «ایران، دیپلماسی کریدوری» تبادل نظر صورت گرفت.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی مشهد، «احمد زمانیان»، رئیس کمیسیون حمل‌ونقل، ترانزیت و امور مرزی اتاق مشهد در ابتدای این نشست اظهار کرد: همایش ملی ترانزیت با عنوان ایران، دیپلماسی کریدوری در ۵ دی ماه سال جاری در اتاق بازرگانی مشهد به همت فعالان و متولیان این حوزه برگزار می‌شود و استفاده از نظرات بخش خصوصی و دولتی استان در برنامه‌ریزی این همایش، مدنظر ماست.

وی افزود: بررسی مزیت‌های جایگاه ژئوپلیتیکی ایران در تلاقی کریدورها، عوامل موثر بر رقابت‌پذیری کریدورهای ترانزیتی، چالش‌ها و موانع و استراتژی‌های منطقه‌ای در ایجاد کریدورهای ترانزیتی و راهکارهای تقویت کریدورهای ترانزیتی ایران، از محورهای این همایش است که علاقه‌مندان و پژوهشگران در این حوزه می‌توانند مقالات خود را به دبیرخانه این رویداد ارسال کنند.‌

شناسایی هشت مسئله کلان حمل‌ونقلی در مرکز پژوهش‌های اتاق مشهد

در ادامه، «محمود امتی»، عضو هیات رئیسه اتاق خراسان رضوی با اشاره به تدوین چالش‌ها و موضوعات در حوزه حمل‌ونقل، ترانزیت و امور مرزی توسط مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی مشهد، بیان کرد: ۸ مسئله کلان در حوزه حمل‌ونقل، ترانزیت و امور مرزی استان شناسایی شده است. بخشی از چالش‌ها در حوزه حمل‌ونقل، ناشی از عدم تبادلات پولی و مالی است. امکان ویرایش و دسته‌بندی جدیدی از این چالش‌ها وجود دارد و فعالان حوزه حمل‌ونقل می‌توانند نظرات خود را مطرح و براساس پیشنهادات آنان این گزارش اصلاح گردد.

وی با بیان اینکه هدف از طرح چالش‌ها و موانع در حوزه ترانزیتی، رفع نواقص موجود در این حیطه است، افزود: وظایف دولت و حکومت در حوزه حمل‌ونقل، ترانزیت و امور مرزی در پژوهش فعلی دیده شده است.

امتی بخش دیگر سخنانش را به برگزاری همایش ملی ترانزیت در استان اختصاص داد و تاکید کرد: هدف از برگزاری این همایش، توجه بیشتر به حوزه ترانزیت کشور است. تحرکات کشورهای همسایه و بازگشایی کریدورهای جهانی، سبب شده که سهم زیادی از ترانزیت ایران به بازارهای بین‌المللی واگذار و بخش خصوصی با شکست مواجه شود. امیدواریم با برگزاری این همایش، توجه بخش خصوصی و دولتی به این حوزه بیشتر شود و خروجی خوبی کسب گردد.

تاکید برنامه هفتم توسعه بر تقویت کریدورهای کشور 

سپس، «ابراهیم عطایی»، نایب رئیس کمیسیون حمل‌ونقل، ترانزیت و امور مرزی اتاق بازرگانی خراسان رضوی عنوان کرد: در برنامه هفتم توسعه بر تقویت کریدورهای کشور تاکید شده است و برگزاری همایش ملی ترانزیت با تمرکز ویژه بر حوزه کریدورها، در همین راستاست. مشکلات متعددی در حوزه حمل‌ونقل و ترانزیت کشور و همچنین، حمل‌ونقل ریلی و دریایی وجود دارد و بررسی چالش‌های حمل‌ونقل ریلی و دریایی و نگاه کلی به حوزه حمل‌ونقل بین‌المللی و ارائه پیشنهادات در این زمینه، در عملیاتی‌تر شدن فعالیت‌ها برای رفع این چالش‌ها موثر است.

طرح چالش‌ها و مسائل زیرساختی در حوزه حمل‌ونقل استان 

در ادامه، «امید خدادادی»، دبیر کمیسیون حمل‌ونقل، ترانزیت و امور مرزی اتاق بازرگانی خراسان رضوی گزارشی با موضوع شناسایی چالش‌ها و جمع‌بندی عارضه‌های موجود در حوزه حمل‌ونقل داخلی و بین‌المللی مطرح و بیان کرد: در زمینه چالش‌های حوزه حمل‌ونقل، ترانزیت و امور مرزی استان، موضوعات متعددی وجود دارد. از مشکلات زیرساختی در حوزه حمل‌ونقل می‌توان به وضعیت نامناسب جاده‌ها و مسیرهای حمل‌ونقل داخلی و کمبود پایانه‌های مناسب برای حمل‌ونقل کالا و مسافران، اشاره کرد. مشکلات قانونی و اجرایی، مالی، مشکلات بین‌المللی، محیط زیستی، فناوری و دیجیتال، امنیت حمل‌ونقل، رقابت‌پذیری منطقه‌ای و تاثیر تغییرات اقلیمی، از دیگر موضوعات در حوزه حمل‌ونقل، ترانزیت و امور مرزی استان است که چالش‌های متعددی از جمله ناهماهنگی بین دستگاه‌های اجرایی مرتبط با حمل‌ونقل، پیچیدگی و زمان‌بر بودن فرآیندهای گمرکی برای ترانزیت کالا و افزایش هزینه‌های سوخت و تجهیزات حمل‌ونقل را به دنبال داشته است.

وی از کمبود تسهیلات مالی برای نوسازی ناوگان حمل‌ونقل، محدودیت‌های اعمال‌شده بر ناوگان ایرانی در مرزهای بین‌المللی، عدم استفاده مؤثر از مسیرهای ترانزیتی جدید به آسیای مرکزی و قفقاز، عدم توجه به مسائل زیست‌محیطی در طراحی و اجرای پروژه‌های حمل‌ونقل، آلودگی ناشی از ناوگان حمل‌ونقل فرسوده، عدم استفاده‌ از‌ فناوری‌های‌ نوین‌ مانند ‌سیستم‌های‌ هوشمند ‌مدیریت‌ ترافیک‌ و ‌پایش‌حمل‌ونقل، عدم‌ توسعه ‌زیرساخت‌های‌ دیجیتال‌ برای‌ یکپارچه‌سازی ‌اطلاعات‌ گمرکی ‌و ‌ترانزیتی، افزایش ‌ریسک ‌سرقت ‌کالاها ‌در ‌مسیرهای ‌حمل‌ونقل ‌داخلی ‌و ‌بین‌المللی،  رشد‌ رقابت‌پذیری‌ کریدورهای ‌ترانزیتی ‌کشورهای ‌رقیب، کمبود ‌بازاریابی ‌بین‌المللی ‌برای ‌جلب ‌توجه ‌به ‌مسیرهای‌ ایران، آسیب ‌به ‌زیرساخت‌های‌ حمل‌ونقل ‌ناشی ‌از ‌تغییرات‌اقلیمی و…‌ به عنوان برخی دیگر از مشکلات این حوزه نام برد.

خدادادی بخش دیگر سخنانش را به پیشنهادات راهبردی برای رفع این چالش‌ها اختصاص داد و گفت: تدوین‌ استانداردهای‌ زیست‌محیطی‌ برای‌ حمل‌ونقل، حمایت از استفاده از وسایل حمل‌ونقل با سوخت پاک، توسعه همکاری‌های ترانزیتی از طریق ایجاد کریدورهای جدید، مذاکره با کشورهای همسایه برای بهبود شرایط ناوگان ایرانی در مرزها، اعطای تسهیلات بانکی با نرخ بهره پایین برای نوسازی ناوگان، تشکیل کمیته مشترک با نهادهای مرتبط برای هماهنگی در اجرای قوانین، اصلاح قوانین گمرکی برای تسهیل در ترانزیت کالا، ایجاد پایانه‌های لجستیکی مجهز در مبادی مرزی، تخصیص بودجه به توسعه و نگهداری جاده‌ها و راه‌آهن، توسعه‌ سیستم‌های‌ مدیریت‌ حمل‌ونقل‌ هوشمند و… از پیشنهادات راهبردی برای رفع چالش‌ها در حوزه حمل‌ونقل، ترانزیت و امور مرزی است.

تدوین بسته جامع چالش‌ها و مسائل در حوزه ترانزیت و حمل‌ونقل استان 

سپس «شهرام عیدی زاده»، مدیر مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی خراسان رضوی گزارشی از موضوعات و مسائل و آسیب‌های کلان بخش حمل‌ونقل ارائه و تاکید کرد: مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی مشهد عارضه و آسیب‌های کلان در حوزه حمل‌ونقل استان را تدوین و پیشنهاداتی در این حوزه ارائه کرده است. از موضوعات کلان در بخش حمل‌ونقل می‌توان به خودمالکی ناوگان حمل‌ونقل جاده‌ای، نوسازی ناوگان حمل‌ونقل، حکمرانی نامتوازن و غیرمنسجم در بخش حمل‌ونقل کشور، مسئله سوخت، زیرساخت‌های حمل‌ونقل، مرجع و متولی هماهنگ‌کننده ترانزیت و موانع اقتصادی و تعاملات بین‌المللی با رویکرد اقتصادی، اشاره کرد. ضعف در جذب سرمایه‌گذاری خارجی در حوزه ترانزیت، نبود بانک‌های تخصصی در حوزه حمل‌ونقل، تعدد نهادهای نظارتی بر فرآیند ورود و خروج کالا، عدم انطباق مصادیق قاچاق در قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز با قوانین گمرک، افزایش هزینه‌های حمل‌ونقل با ترانزیت ایرانی به دلیل عدم تعاملات بین‌المللی، عدم تبادلات ارزی و حواله‌ها و… از جمله چالش‌ها در حوزه حمل‌ونقل و ترانزیت کشور است.

وی در بخش دیگر سخنانش به ارائه راهکارها برای رفع چالش‌های حوزه حمل‌ونقل، ترانزیت و امور مرزی استان و کشور در پژوهش انجام شده پرداخت و افزود: براساس چالش‌ها و موانع، راهکارهای کوتاه و بلند مدت دسته‌بندی خواهد شد. در برنامه هفتم توسعه نیز اهدافی در حوزه حمل‌ونقل و ترانزیت درنظر گرفته شده که در بسته پیشنهادی اضافه خواهد شد.

تسری پیشنهادات رفع چالش‌های حمل‌و‌نقل جاده‌ای به حمل‌و‌نقل ریلی و دریایی 

سپس اعضای کمیسیون به بیان نظرات خود نسبت به گزارش ارائه شده پرداختند. «مرتضی قندچی»، عضو کمیسیون حمل و نقل اتاق بازرگانی خراسان رضوی عنوان کرد: در حوزه حمل‌ونقل جاده‌ای با تعدد و تکثر تصمیم‌گیران مواجهیم. در حوزه حمل‌ونقل ریلی، هوایی و دریایی نیز چالش‌های متعددی وجود دارد که مشترک با حمل‌ونقل جاده‌ای است و با استخراج چالش‌های آنان، می‌توان برخی از پیشنهادات را به این حوزه‌ها تسری داد.

در ادامه این نشست، «نصیر برادران»، رئیس اداره ترانزیت اداره کل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای خراسان‌رضوی تصریح کرد: در گزارش مرکز پژوهش‌های اتاق مشهد، از جوانب مختلفی به مشکلات حمل‌و‌نقل جاده‌ای و ترانزیت پرداخته شده است و با تدوین پیشنهادات کوتاه‌مدت و بلندمدت، جمع‌بندی خوبی در این زمینه صورت خواهد گرفت. همچنین، ضرورت دارد این گزارش به نهادهای متولی در حوزه حمل‌ونقل و ترانزیت استان ارسال گردد.

وی بخش دیگر سخنانش را به برگزاری همایش ملی ترانزیت در استان اختصاص داد و افزود: هماهنگی‌های متعددی برای حضور همه‌جانبه بخش خصوصی و دولتی در این همایش‌ صورت گرفته است و استفاده از تخصص و تجربه متولیان در این حوزه برای راهکاراندیشی در رفع مسائل حوزه کریدورها، از مهم‌ترین دستاوردهاست.

در ادامه، «کاظم شیردل»، رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی خاطرنشان کرد: در طرح‌های پژوهشی ضرورت دارد که پیشنهادات عملیاتی ارائه شود. به طور مثال، تفاوت زیادی میان نرخ حمل‌ونقل ترانزیت ایرانی و خارجی وجود دارد. این چالش باید عارضه‌یابی شده و برنامه‌ریزی درستی صورت گیرد. از طرفی، کریدور‌های جهانی چندوجهی شدند و شیوه‌های قدیمی حمل‌ونقل پاسخگوی این وضعیت نیست و ضرورت دارد به روزرسانی‌های لازم در این عرصه صورت پذیرد.

«جواد رخشانی»، عضو کمیسیون حمل‌و‌نقل، ترانزیت و امور مرزی اتاق بازرگانی مشهد نیز تاکید کرد: ضرورت دارد نقش دولت در تکالیف و رفع چالش‌های مطرح شده در بسته پیشنهادی توسعه گردشگری استان تبیین گردد.

«مجتبی عباسی»، دیگر عضو کمیسیون نیز در خصوص همایش ملی ترانزیت، بیان کرد: زمان ارائه و ارسال مقاله در حوزه محورهای چنین همایش و رویدادی با توجه به اهمیت موضوع، بایستی بیش از این باشد و اعضای اجرایی و دبیر علمی همایش باید مشخص و معرفی شوند.

لینک کوتاه : https://news.mccima.com/?p=40980

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.