به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، «محسن خندان دل»، رئیس کمیسیون خدمات فنی مهندسی، مشاوره ای و عمران اتاق بازرگانی مشهد و رئیس این کنفرانس در خصوص برگزاری این رویداد اظهار کرد: مجوز این رویداد علمی که دوره ششم آن توسط اتاق بازرگانی خراسان رضوی و انجمن علمی بتن ایران برگزار میگردد، از سوی وزارت علوم صادر گردیده است. بار علمی این کنفرانس متمایز و متفاوت است؛ چراکه برای برگزاری آن، با همکاری انجمن علمی بتن ایران، با یک بدنه بزرگ از چهرههای شاخص علمی ارتباط گرفتهایم؛ به طوریکه 22 عضو از اعضای هیات علمی دانشگاهها در برگزاری این کنفرانس مشارکت دارند که صد درصد آنها استاد ممتاز، استاد تمام و دانشیار هستند و این قدم بزرگی برای ماست.
وی افزود: در راستای برگزاری این رویداد، معتبرترین مجوزهای کشور را اخذ نمودهایم و با پایگاه اینترنتی سیویلیکا به عنوان مرجع اطلاع رسانی علمی و کنفرانسهای های کشور نیز به تفاهماتی رسیدهایم.
خندان دل با بیان اینکه این نخستین میزبانی مشهد از کنفرانس ملی بتن خودتراکم است، تصریح کرد: پنج دوره قبلی این رویداد توسط 4 دانشگاه معتبر کشور یعنی دانشگاههای علم و صنعت، امیرکبیر، دانشگاه تهران و باهنر کرمان و مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی برگزار شد و حال، اتاق بازرگانی مشهد در کنار این نامها برگزارکننده ششمین دوره خواهد بود.
وی تصریح کرد: بر این باورم که با توجه به نقش اتاق بازرگانی به عنوان پارلمان بخش خصوصی، ضروری است که مشارکت این نهاد تشکلی در رویدادهای علمی نیز افزایش یابد که یکی از راهها در این زمینه، برگزاری کنفرانسهای علمی است. زمان تعیین شده این کنفرانس هفتم و هشتم اسفندماه است و محل برگزاری آن، پژوهشگاه نیروی خراسان خواهد بود. در حال حاضر در مرحله پذیرش مقاله هستیم و تلاش خواهیم کرد تا رویدادی فاخر برگزار نماییم.
اهمیت علمی و اجرایی پژوهش در حوزه بتن خود تراکم
«منصور قلعه نوی»، نایب رئیس کمیسیون خدمات فنی، مهندسی و مشاوره اتاق بازرگانی خراسان رضوی و دبیر علمی این کنفرانس نیز در خصوص اهمیت پژوهش در حوزه بتن خود تراکم گفت: انتشار دستورالعمل ساخت و اجرای بتن خودتراکم به عنوان جلد پنجم آیین نامه بتن ایران توسط سازمان برنامه و بودجه کشور در سال جاری و نیاز به بحث و بررسی علمی و کاربردی آن، ضرورت برگزاری کنفرانس مذکور را دوچندان نمود.
وی افزود: در این کنفرانس علاوه بر موضوعات پژوهشی نظیر تکنولوژی بتن و کنترل کیفی بتن خودتراکم و کاربردهای آن به صورت خاص، مباحثی چون طرح و اجرای این بتن با در نظر گرفتن توسعه پایدار و مسائل زیست محیطی و همچنین کاربرد مدلهای هوش مصنوعی در بتن خودتراکم مطرح خواهد شد. کمیته علمی این کنفرانس متشکل از اساتید برجسته دانشگاهها و اعضای انجمنهای صنفی و علمی ایران است. تصمیم های علمی مهم این رویداد در دو روز تقویم کنفرانس شامل سخنرانی های کلیدی، ارائه مقالات و کارگاههای تخصصی در کمیته علمی مطرح می شود. در هیات داوران جهت بررسی علمی مقالات نیز تعداد زیادی از اساتید متخصص در زمینه های پژوهشی بتن خودتراکم حضور دارند.
عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد همچنین در خصوص سابقه استفاده از این نوع از بتن در صنعت ساخت و ساز در کشور اظهار کرد: کاربرد بتن خودتراکم در صنعت ساختوساز، موجب تحولی بزرگ، در پروژههای عمرانی شده است. سابقه استفاده از این بتن در جهان، بالغ بر 30 سال بوده و در سازه های با میلگرد با ازدحام بالا توسعه پیدا نموده است. دلیل اصلی استفاده از این بتن، بهبود کیفیت بتنریزی در سازههای بتن مسلح است و می توان به ویژگیهایی نظیر روانی بالا، توانایی عبور از میان میلگردهای متراکم، و عدم نیاز به ویبره کردن اشاره کرد. بطور کلی بتن خودتراکم بهعنوان انتخابی مناسب در مواقع آرماتوربندی پیچیده و با تراکم بالا و همچنین هنگام نیاز به یکنواختی در بتنریزی به کار میرود. سابقه بالغ بر 20 سال استفاده از بتن خودتراکم در ایران و گذشت حدود 7 سال از پنجمین کنفرانس ملی بتن خودتراکم باعث شد تا پروپوزال برگزاری ششمین کنفرانس مذکور در کمیسیون خدمات فنی، مهندسی، مشاوره ای و عمران اتاق بازرگانی خراسان رضوی مطرح شد و با برگزاری آن در مشهد با حمایت دانشگاه ها و انجمن های علمی موافقت گردید.
نگاهی به سابقه برگزاری کنفرانس ملی بتن خودتراکم
«سیاوش سکینه پور»، عضو انجمن بتن ایران و دبیر اجرایی ششمین کنفرانس ملی بتن خودتراکم نیز در خصوص اهمیت موضوع این کنفرانس گفت: از سال 1383 بتن خودتراکم به بازار معرفی شده است و با ورود این محصول جدید، تحولی در سازههای بتنی رقم خورد. با توجه به ناشناخته بودن این محصول، معرفی آن نیازمند آموزش جدی بود و بر همین اساس، اولین کارگاه آموزشی در سال 1385 توسط دانشگاه تهران برگزار و یک کتابچه درباره آن منتشر شد. بعد از سه سال، کارگاه دوم در دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار شد. سپس سال 1390 اولین کنگره علمی و کشوری آن توسط دانشگاه باهنر کرمان به ثمر نشست، پس از آن در سال 1391 به همت مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی و دانشگاه علم و صنعت چهارمین رویداد تحت عنوان سمینار بتن خودتراکم برگزار گردید که به دنبال آن، مسیر جدیدی در این حوزه تعریف شد. در ادامه نیز، این بتن نقش جدیتری در پروژههای عظیمی همچون برج میلاد، تونل نیایش، پل صدر، حرم حضرت معصومه (س) و مصلی تهران ایفا کرد و دامنه کاربردی آن بسیار گسترش یافت و به همین دلیل در سال 1396 پنجمین رویداد توسط دانشگاه علم صنعت با عنوان «پنجمین کنفرانس ملی بتن خودتراکم و اولین کنفرانس ملی تعمیر و نگهداری» برگزار گردید.
وی ادامه داد: از آن دوره به دلایل مختلف یک فاصله زمانی در برگزاری این رویداد علمی ایجاد شد؛ اما سال گذشته طی مراوده با کمیسیون خدمات فنی، مهندسی اتاق بازرگانی مشهد، انجمن بتن ایران، انجمن علمی بتن ایران، مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی و دانشگاههایی که برگزار کننده ادوار قبلی بودند به این نتیجه رسیدیم که میتوان ششمین دوره این رویداد تخصصی را با ادبیاتی متفاوت و با همراهی فعالان حوزه مهندسی برگزار نمود.
سیکنه پور تاکید کرد: ورود اتاق بازرگانی به یک حوزه کاملا تخصصی که راهبر قبلی آن دانشگاههای مطرح و انجمنهای تخصصی بودهاند و ایجاد ادبیات مشترک، یکی از مهمترین گامهای ما در برگزاری ششمین دوره این کنفرانس به شمار میرود. چهارچوب اولیه این کنفرانس شکل گرفت و نامه نگاریها با دانشگاه فردوسی، مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی، اداره استاندارد خراسان رضوی انجمن بتن ایران و انجمن علمی بتن صورت گرفت و در این زمینه مورد حمایت قرار گرفتیم.
اهداف برگزاری این کنفرانس چیست؟
وی با اشاره به اهداف تعریف شده برای برگزاری این کنفرانس، اظهار کرد: بررسی سبقه 20 ساله ورود بتن خودتراکم به حوزه ساخت و ساز در ایران و نیز واکاوی مسیر طی شده و بهروزرسانی اطلاعات در این زمینه، از اهداف اصلی ما در برگزاری این کنفرانس تخصصی در دورههای پیشین بوده است.
دبیر اجرایی ششمین کنفرانس ملی بتن خودتراکم یادآور شد: سرانه استفاده از این بتن در شرق کشور، سالانه بین هفت تا 10 درصد است و در پروژههای خاص مشهد همچون بخشهایی از قطار شهری، شاهد تولید هزاران متر مکعب از این نوع بتن هستیم. دامنه کاربردی این مقوله بسیار گسترده است ولی هنوز این نوع بتن در جامعه آنطور که باید معرفی نشده و یا بستر مناسبی برای استفاده از آن ایجاد نشده است. همین موضوع یکی از دلایل ورود ما به این قضیه بود.
سکینه پور همچنین گفت: برای برگزاری این کنفرانس، 20 محور تعیین گردید که با بررسی دقیق و کسب نظر از صاحبنظران این حوزه، در نهایت به 10 محور نهایی رسیدیم. برای حضور و بهره بردن از این کنفرانس، دانشگاهها، سمنها، شرکتهای پیمانکار، مشاورهای، کارفرمایان و بهرهبرداران مجموعههای خاص همگی در نظر گرفته شدهاند.
وی با بیان اینکه تلاش کردیم دید کثرتگرایانه در برگزاری این رویداد داشته باشیم، اظهار کرد: این کنفرانس، ملی است به همین دلیل در کنار نیازهای درون استانی، مخاطب ملی نیز درنظر گرفته شده است. حدود 40 درصد کمیته علمی این کنفرانس از اساتید خراسان رضوی هستند و مابقی از سراسر کشور انتخاب شدهاند. همه این افراد دارای مدرک علمی و تخصصی عالی هستند و برخی از افراد جزو لیست 26 نفره از 2 درصد دانشمندان پر ارجاع سال 2024 جهان در رشته عمران هستند. در مجموع، از 22 نفر اعضای کمیته علمی این کنفرانس، دو نفر استاد ممتاز و 11 نفر استاد تمام کشور هستند.
سکینه پور یادآور شد: تلاش نمودیم با برقراری ارتباط بین اتاق بازرگانی و انجمن علمی بتن ایران، دو بخش اجرایی و علمی را در کنار هم قرار دهیم. با مجلههای علمی پژوهشی به دو زبان فارسی و انگیسی و دارای درجه علمی نیز مذاکره کردیم تا مقالات برتر کنفرانس پس از برگزیده شدن در این مجلات به چاپ برسند.
توجه به نقش تولیدکنندگان بتن و سازندگان
دبیر اجرایی ششمین کنفرانس ملی بتن خودتراکم با اشاره به اینکه در بعد اجرایی و ورود صنعت در برگزاری این کنفرانس نیز با دو دید ملی و استانی ورود کردیم، ادامه داد: خروجی کار قرار است در استان خراسان رضوی پررنگتر باشد و در این راستا، کارگاههای بسیار خوب و کاربردی طراحی شده است. تلاش شد تا تمامی بخشهای خصوصی فعال در این حوزه را در استان شناسایی کنیم. در مشهد، علاوه بر تولیدکنندگان بتن، با مجموعه سازندگان و تامین کنندگان مواد و مصالح بتن نیز ارتباط داریم. امیدواریم در زمان باقی مانده تا برگزاری این رویداد، واحدهای جدید نیز شناسایی شوند تا با آنها مکاتبه شود.
سکینه پور با بیان اینکه برای ایجاد ارتباط بین دو حوزه علم و صنعت در این کنفرانس سه اقدام جدی صورت گرفته است، تصریح کرد: در گام نخست از طریق کارگروه آموزش و ترویج در سازمان بودجه تاکید شده تا دستگاههای اجرایی این حوزه در کنار ما باشند. در گام دوم، با اداره کل استاندارد خراسان رضوی مذاکراتی صورت گرفته تا نماینده مجموعهها و مدیران کنترل کیفی کارخانههای بتن سازی ملزم به حضور در کارگاه های این کنفرانس باشند؛ زیرا این مقوله، جزو دورههای آموزشی آنها محسوب میشود. یکی دیگر از اقدامات مهم در این زمینه، در راستای ارتقای پایه مهندسان است که از طریق ارتباط با سازمان نظام مهندسی و یک مرکز دانشگاهی دارای مجوز برگزاری دورههای ارتقا پایه شرایطی شکل گرفت تا ارتقای پایه در حیطه مهندسی عمران و بخش نظارت و اجرا در صورت حضور در دورههای این کنفرانس، به عنوان یک آیتم مثبت برای افراد اجرایی درنظر گرفته شود و این موضوع در حال اقدام است.
سکینه پور همچنین گفت: به جز بعد علمی کنفرانس، برای جامعه هدف غیردانشگاهی و فعال در بازار کار نیز شرایط ویژه ای ایجاد شده است. در دو روز برگزاری این رویداد، سخنرانان کلیدی حضور دارند، برگزاری کارگاه و ارائه مقالات صورت می گیرد و نمایشگاههای تخصصی نیز برپا می شود. در روز دوم پنل تخصصی خواهیم داشت که از موثرترین افراد فعال در حوزه بتن کشور در آن حاضر خواهند شد و به سوالات و ابهامات این حوزه پاسخ خواهند داد.
وی همچنین یادآور شد: برای ایجاد راه ارتباطی، وبسایت ششمین کنفرانس ملی بتن خودتراکم طراحی شده است که افراد علاقه مند به حضور در کنفرانس باید اقدام به پر کردن فرم ثبت نام کنند. ما برای گروههای مخاطب مختلف، شرایط متفاوتی در نظر گرفته ایم. اطلاعات تکمیلی همچون مهلت ارسال مقالات، محورها و موضوعات کارگاهها و محل برگزاری این رویداد نیز در وبسایت مذکور به آدرسhttps://www.6cscc.ir/ وجود دارد. گفتنی است با همکاری رئیس پژوهشگاه نیرو خراسان، فضای مناسبی برای میزبانی دو روزه در این پژوهشگاه در اختیار اتاق بازرگانی مشهد قرار گرفته است.