به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مشهد، «آذر کیانی نژاد»، رئیس هیئت مدیره کانون زنان بازرگان خراسان رضوی در ابتدای این نشست اظهار کرد: هدف از برگزاری این نشست، معرفی ظرفیتهای اقتصادی افغانستان، تاجیکستان و قرقیزستان برای زنان فعال اقتصادی سه استان و تبیین توانمندی بانوان بازرگان است. تلاش ما بر این بوده تا علاوه بر شناسایی توانهای اقتصادی، همافزایی از طریق ارتباط شبکهای میان زنان بازرگان ایجاد شود تا اثرگذاری این افراد را در چرخه اقتصاد بیشتر کنیم.
به نقش زنان در اقتصاد توجه نشده است
«محمدحسین روشنک»، عضو هیات رئیسه اتاق مشهد و رئیس اتاق مشترک ایران و تاجیکستان نیز در بخشی از این جلسه اظهار کرد: اتاق بازرگانی خراسان رضوی تلاش نموده تا تمامی فعالین اقتصادی در این نهاد تشکلی مشارکت، تریبون و حضور داشته باشند. در کشور ما به نقش زنان در اقتصاد، جایگاه آنها در جامعه و فعالیتهای اجتماعی بانوان توجه نشده و در بسیاری از موارد با بیمهری همراه بوده است و ضرورت دارد هر یک به نوبه خود در راستای جبران این بی مهریها برآییم.
سپس «مژگان ایزدی»، عضو هیات نمایندگان اتاق اصفهان عنوان کرد: اتاق بازرگانی اصفهان 4000 عضو داشته و از این بین، 538 عضو خانم هستند که در حوزههای مختلف فعالیت دارندو در تلاشند تا نقش خود را در عرصه اقتصاد ایفا نمایند.
همچنین «فرحناز مینائیپور»، نماینده انجمن ملی زنان کارآفرین خاطرنشان کرد: انجمن زنان کارآفرین در سال 1383 تاسیس شد. تلاش این انجمن بر انتقال تجربه از زنان کارآفرین به نسل جوان، در کنار هم قرار دادن زنان کارآفرین و تاثیر در سیاستها و قوانین مربوط به حوزه زنان است. انجمن زنان کارآفرین مقامی مشورتی در سازمان ملل متحد و همچنین کرسی مشورتی در وزارت صمت دارد. نماینده انجمن زنان کارآفرین مسئولیت کارگروه کارآفرینی و معاونت زنان ریاست جمهوری را بر عهده دارد. این انجمن هرساله همایشهایی را جهت شناسایی زنان کارآفرین کل کشور برگزار میکند.
در ادامه این نشست، زنان فعال اقتصادی ضمن معرفی کسبوکار خود، جهت آشنایی با ظرفیتهای اقتصادی افغانستان، تاجیکستان و قرقیزستان سوالاتی مطرح کردند.
هدفگذاری صادرات 500 میلیون دلاری به تاجیکستان
سپس «سید محمد دانش»، عضو هیئت مدیره اتاق مشترک ایران و تاجیکستان اظهار کرد: تاجیکستان از جمله کشورهایی است که طی چند سال گذشته در حوزه جذب سرمایهگذار بسیار فعال بوده است. این کشور برای سرمايهگذاری شرایط خوبی دارد و بیشتر سرمایهگذاری در مناطق آزاد پنجگانه آن اتفاق میافتد. بهتر است که ورود به بازار تاجیکستان با ثبت شرکت رقم بخورد. ضمن اینکه انتقال پول از تاجیکستان به ایران بانکی نشده و به صورت صرافی انجام میشود.
وی افزود: میتوان در خصوص موضوعاتی نظیر گردشگری، سلامت و معدن در این کشور کار کرد. صادرات ایران به تاجیکستان که در سالهای گذشته 70 تا 80 میلیون دلار بوده در حال حاضر به 270 تا 280 میلیون دلار رسیده و هدف گذاری بر این است که این میزان به 500 میلیون دلار افزایش پیدا کند. در حال حاضر اگر کار به شکل قانونی انجام شود، امنیت سرمایه در تاجیکستان وجود دارد.
ظرفیتهای فعالیت اقتصادی در قرقیزستان
در ادامه «کاظم شیردل»، رئیس کمیته مشترک بازرگانی ایران و قرقیزستان د تشریح ظرفیت فعالیت اقتصادی در قرقیزستان بیان کرد: این کشور عضو سازمان جهانی گمرک، اوراسیا و شانگهای است. اتحادیه اوراسیا برای حدود 550 قلم کالا تعرفه ترجیحی گذاشته و در آینده نزدیک برای جمهوری اسلامی ایران 350 قلم کالا تعرفه بین 0 تا 10 درصد خواهند داشت.
وی خاطرنشان کرد: در قرقیزستان میتوان بر حوزههایی مانند کشاورزی و ماشینآلات کشاورزی، تجهیزات پزشکی و خدمات فنی و مهندسی بیشتر کار کرد. مهمترین صنایع این کشور ماشینآلات کوچک، منسوجات، موتورهای الکترونیکی، مبلمان، مصنوعات طلا و فلزات کمیاب است.
شیردل در خصوص زمینه فعالیت و مشاغل موجود در کشور قرقیزستان اظهار کرد: 13.2 درصد مشاغل در حوزه کشاورزی، 23 درصد در حوزه صنعت و 46.9 درصد مشاغل در حوزه خدمات هستند. خدمات در این کشور فعال بوده و میتوان در این حوزه فعالیت کرد. کشورهای مقصد صادراتی قرقیزستان شامل انگلستان، قزاقستان، روسیه، ازبکستان، ترکیه، چین، تاجیکستان و اتحادیه اروپا بوده و عمده واردات این کشور شامل نفت و گاز، ماشینآلات، لوازم الکترونیکی، خودرو، مواد غذایی، لوازم خانگی، دارو، تجهیزات پزشکی، پارچه، مصالح ساختماني و انواع میوهها است.
مشارکت در تولید؛ راهکار حضور ایران در بازار افغانستان
«محمود سیادت»، رئیس اتاق مشترک ایران و افغانستان نیز در بخشی از این جلسه عنوان کرد: در حال حاضر در افغانستان از تولید حمایت شده و تعرفه مواد اولیه و خام تقریبا صفر است و مالیاتها جدی گرفته میشود. در حوزه معدن، ارزش معادن افغانستان تا 3000 میلیارد دلار برآورد شده است. اگر به بازار این کشور ورود نکنیم، چین، ترکیه و ازبکستان جای ما را خواهند گرفت؛ ما در حال حاضر اولین صادرکننده به افغانستان هستیم. اگر در داخل افغانستان با شرکای امین خود کار کنیم، ریسک بالایی برای کار نخواهیم داشت. باید صندوق ضمانت صادرات را در این کشور پای کار بیاوریم؛ متاسفانه این صندوق برای کشورهای پرریسک مانند عراق و افغانستان ساخته شده؛ اما نتوانسته خود را با شرایط تطبیق دهد و خصوصا در اعتبارسنجی خریدار کالا در افغانستان ضعیف عمل کرده است.
سیادت یادآور شد: پروژههای بزرگ بسیاری در این مدت در افغانستان مانند کانال قوژتپه اجرا شده و تا چند ماه دیگر که این پروژه نهایی میشود، فرصتهای بسیار زیادی برای کشت و صنعت فراهم خواهد شد. تقریبا میتوان گفت امنیت کاملی در این کشور وجود دارد، بزرگترین شهرک صنعتی افغانستان در هرات بوده و در 3 سال اخیر تعداد واحدهای صنعتی آن 3 برابر شده است.
تلاش برای ایجاد کنسرسیوم صادراتی بانوان
سپس «زهرا رهایی»، دبیر انجمن ملی زنان کارآفرین اظهار کرد: یکی از اهداف ما در سفر به مشهد و حضور در این نشست، طرح ایجاد کنسرسیوم صادراتی بانوان است. در حال حاضر استانهای کردستان، سیستان و بلوچستان و هرمزگان در این زمینه همراه شده و این طرح در حال کامل شدن است. یکی از برنامههای ما، تعریف این کارگروه در سطح ملی است و ویژگی خاص این کنسرسیوم تحت پوشش قرار دادن کسبوکارهای خرد و متوسط است.