• امروز : پنجشنبه - 29 آذر - 1403
  • برابر با : Thursday - 19 December - 2024
کل 4127 امروز 12
0

بی عدالتی برقی علیه خراسان!

  • کد خبر : 42006
  • ۲۹ آذر ۱۴۰۳ - ۱۲:۱۵
بی عدالتی برقی علیه خراسان!
بی‌عدالتی ریشه توسعه نامتوازن است. امروز به‌جرئت می‌توان عنوان کرد که توسعه در ایران به هسته مرکزی و پیرامون تبدیل‌شده است که مجال پرداختن به آن در این نوشتار نیست اما اگر به پهنه گستره افقی کشور نگاه کنیم خواهیم دید که نحوه توزیع امکانات در کشور از هسته به پیرامون «کاهش» پیدا می‌کند و به همان نسبت گستره اتخاذ تصمیمات اعمالی از هسته به پیرامون افزایش پیدا می‌کند. در این گزارش به مسئله انرژی و به‌طور خاص برق خواهیم پرداخت که برای استان خراسان رضوی این بی‌عدالتی به‌صورت جدی مشهود است. مبنای این تحلیل داده‌های رسمی شرکت برق منطقه‌ای خراسان است و بازه زمانی آن بر اساس داده‌های در دسترس از سال ۱۴۰۰ تاکنون است. حدود یک دهه است که مدیران استان مدعی‌اند که در استان خراسان رضوی مازاد تولید برق‌داریم و برق استان به دیگر استان‌ها به خصوص هسته مرکزی کشور صادرات می‌شود اما وقتی دولت تصمیم به اعمال سیاست‌های انقباضی برق مانند خاموشی‌ها یا مصرف آلاینده‌ها (مازوت سوزی) می‌گیرد بازهم از هسته به پیرامون این سیاست‌ها تشدید می‌شود. برای اثبات این ادعا کافی است نگاهی به داده‌های آماری شرکت برق و وزارت نیرو داشته باشیم و این داده‌ها را تحلیل کنیم.

سرانه مصرف استان پایین‌تر از کشور
طبق این داده ها سرانه مصرف خانگی در استان خراسان رضوی همواره از متوسط کشور پایین‌تر بوده است که در جدول ذیل به‌صورت تفکیکی آمده است. این داده‌ها نشان می‌دهد؛ سرانه مصرف کل در استان خراسان رضوی در سال ۱۴۰۰ معادل ۲۷۸۹ کیلووات بر ساعت بوده درحالی‌که متوسط کشوری ۳۶۲۹ کیلووات بر ساعت بوده است. این عدد برای استان خراسان رضوی در سال ۱۴۰۲ به ۳۰۰۳ کیلووات بر ساعت رسیده و برای متوسط کشور به ۳۹۰۳ کیلووات بر ساعت رسیده است؛ بنابراین در سال ۱۴۰۲ سرانه مصرف برق در استان خراسان رضوی حداقل ۹۰۰ کیلووات بر ساعت از متوسط کشوری پایین‌تر بوده است. از سویی دیگر سرانه تولید برق استان در این سال ۳۳۴۲ کیلووات بر ساعت بوده که این عدد بیانگر مازاد تولید برق در خراسان رضوی است که این مازاد تولید به دیگر استان‌ها صادرشده است.
خانواده های خراسانی سرانه مصرف کمتری دارند
علاوه بر این در بخش خانگی سرانه مصرف استان خراسان رضوی در سال ۱۴۰۰ معادل ۲۰۵۴ کیلووات بر ساعت بوده که این سرانه برای کل کشور معادل ۳۲۱۳ کیلووات بر ساعت بوده است یعنی خانوارهای استان خراسان رضوی در مقایسه با دیگر استان‌ها حداقل هزار کیلووات ساعت مصرف سرانه کمتری داشته‌اند. این سرانه در سال ۱۴۰۲ برای خراسان رضوی به ۲۰۹۷ کیلووات بر ساعت رسیده و برای کشور به ۳۲۳۳ کیلووات بر ساعت بوده است. این داده‌ها نشان می‌دهد سرانه مصرف برق خانگی در خراسان رضوی بسیار پایین‌تر از متوسط کشوری است.
​​​​​​​
صنعت کم مصرف برق استان
در بخش صنعت نیز وضعیت به همین شکل است. داده‌های رسمی نشان می‌دهد سرانه مصرف بخش صنعت استان خراسان رضوی در سال ۱۴۰۰ معادل ۲۸۲۱۲۲ کیلووات ساعت بوده درحالی‌که این سرانه برای کل کشور بیش از ۴۰۸۹۴۴ کیلووات ساعت بوده است و در سال ۱۴۰۲ این سرانه مصرف بخش صنعت در استان خراسان رضوی به ۳۲۲۰۳۱ کیلووات بر ساعت رسیده و برای کل کشور به ۴۳۶۰۷۲ کیلووات بر ساعت رسیده است. بنابراین به‌رغم تمامی شائبه‌ها درباره هدر رفت انرژی‌بخش صنایع در استان خراسان رضوی داده‌های رسمی نشان می‌دهد در بخش صنایع استان خراسان رضوی سرانه مصرف بسیار پایین‌تر از متوسط کشوری است.

۳.۵ برابر شدن مازوت سوزی در ۳ سال
طبیعتاً وقتی داده‌ها بیانگر پایین بودن سرانه مصرف در کلیه بخش‌های مشترکین برق استان خراسان رضوی است نباید سیاست‌های اعمالی دولت بخصوص در تخصیص سوخت دوم شدت بیشتری برای این استان داشته باشد. اما متأسفانه داده‌ها نشان می‌دهد سهم نیروگاه‌های استان از سوخت آلوده کننده نفت کوره (مازوت) طی سال‌های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳ به طرز قابل‌توجهی افزایش پیداکرده است و از ۱۲۰ میلیون لیتر در تابستان ۱۴۰۰ به‌عنوان پیک مصرف سالانه برق به ۴۰۶ میلیون لیتر در تابستان ۱۴۰۳ رسیده است. شاید عنوان شود که میزان مازوت سوزی در کل کشور به همین روال بوده است اما داده‌ها نشان می‌دهد سهم استان از کل مازوت سوزی نیروگاه‌های کشور در سال ۱۴۰۰ معادل ۸.۵ درصد بوده است که این سهم در سال ۱۴۰۲ به ۱۱.۵ درصد رسیده است. در مقابل سهم استان از سوخت گازوئیل طی سه سال گذشته کاهش پیداکرده است طوری که از سهم ۱۱.۵ درصدی در سال ۱۴۰۰ به سهم ۸.۵ درصدی در سال ۱۴۰۲ کاهش پیداکرده است.

بی‌عدالتی برقی علیه خراسان رضوی

بنابراین باید به‌صراحت عنوان کرد درحالی‌که سرانه تولید برق در استان بالاتر از سرانه مصرف در کلیه بخش‌هاست و نسبت سرانه مصرف در بخش‌های مختلف استان نسبت به سرانه کل کشور بسیار پایین‌تر است اما دولت برخلاف عدالت عمل کرده و سهم سوخت آلاینده مازوت را برای نیروگاه‌های خراسان رضوی طی سه سال گذشته بیش از ۳ برابر افزایش داده است. اما این تمام ماجرا نیست و میزان خاموشی‌های اعمالی در استان خراسان رضوی به نسبت سهم استان از تولید و سرانه مصرف در مقایسه با دیگر استان‌ها بالاتر بوده است. از سویی دیگر اعمال سیاست‌های تبعیضی در مازوت سوزی نیروگاه‌های استان‌های مختلف باعث شده است میزان روزهای آلوده بر اثر مصرف مازوت در کلان‌شهر مشهد حتی از کلان‌شهر تهران هم بالاتر باشد.

لینک کوتاه : https://news.mccima.com/?p=42006

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.