به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، «محمود امتی» عضو هیات رئیسه اتاق مشهد در این دیدار با ابراز امیدواری از اینکه این جلسات سرآغاز مراودات تجاری و گردشگری بیشتر بین دو کشور باشد، تصریح کرد: خراسان رضوی دارای بیش از 6 میلیون نفر جمعیت و دارای چندین ویژگی ممتاز است. این استان سالانه پذیرای میلیونها زائر و توریست به ویژه در کلانشهر مشهد است. همچنین، این استان از طریق چهار مرز فعال با کشورهای افغانستان و آسیای میانه مراودات تجاری دارد و هر ساله میلیونها تن کالا از این مرزها به کشورهای دیگر صادر میشود.
وی ادامه داد: در حوزه معدن نیز خراسان رضوی ظرفیت و پتانسیل زیادی دارد و رتبه دوم تولید سنگ آهن به این استان اختصاص دارد که به دنبال آن، در بحث فولاد نیز فعالیت خوبی وجود دارد. در بحث فولاد، سنگ آهن به صورت عمده از خراسان رضوی به فولاد مبارکه و خوزستان ارسال میشود و مدتی است که شرایط صادرات به چین نیز مهیا شده است.
وی، یکی از حوزه اقتصادی فعال و احتمالا مشترک با تایلند را، کشاورزی دانست و گفت: محصولات خاص خراسان رضوی در کشور و جهان ممتاز و برتر هستند. از این بین میتوان به زعفران، پسته و خشکبار اشاره کرد که در حوزه این محصولات میتوانیم مراودات تجاری خوبی با تایلند داشته باشیم.
امتی خاطرنشان کرد: در خراسان رضوی، اتاقهای بازرگانی مشترکی با برخی کشورهای همسایه داریم که از طریق آن، ملاقاتها و اعزام تیمهای تجاری و حضور در نمایشگاهها صورت میگیرد و خوشبین هستیم که با فعالیت سفارت تایلند در تهران، این اتفاق بین این دو کشور صورت گیرد و شاهد حضور هیاتهای تجاری در دو کشور باشیم.
آمارها حاکی از افت مراودات تجاری ایران و تایلند است
«سعید بامشکی»، رئیس کمیسیون مدیریت واردات اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز در بخش دیگری از این جلسه گفت: مراودات با کشور تایلند برای ایران از این حیث اهمیت دارد که این کشور، دروازهای برای ورود به کشورهای همسایه و به خصوص چین است. انتظار داریم تعاملات در حوزه اقتصادی و گردشگری با تایلند به صورت متقابل باشد؛ ایران ظرفیت بسیار بالایی در بحث گردشگری دارد و میتوانیم از طریق همکاری ایران و سفارت تایلند فضای حضور گردشگردان تایلندی را در ایران مهیا کنیم تا توازن در بحث گردشگری نیز ایجاد شود.
وی افزود: آمارها نشان میدهد که مراودات تجاری ایران و تایلند افت شدیدی داشته است. در سال 2022 میزان 32 میلیون دلار کالا از ایران به تایلند صادر شده بود و در مقابل، تایلند 157 میلیون دلار به ایران صادرات داشته است. اما براساس آمار سال 2023، رقم صادرات ایران به تایلند به 7 و نیم میلیون دلار کاهش پیدا کرد و صادرات تایلند نیز 135 میلیون دلار شد که میزان افت کمتری داشت. دلیل این امر باید بررسی شود؛ اینکه دلیل این کاهش محسوس، آیا تحریمها یا تفاوت نرخ ارز بوده یا دلیل دیگری داشته است.
بامشکی تصریح کرد: امیدواریم هرچه زودتر شاهد برطرف شدن تحریمها باشیم و با توجه به موقعیت استراتژیک تایلند، تجارتی دو طرفه و متوازن بین این دو کشور صورت گیرد که در این مسیر قطعا خراسان رضوی نیز از ظرفیتهای بسیار خوبی برخوردار است.
اثر تحریم بر کاهش تمایل تجار تایلندی برای مراوده با ایران
در ادامه این نشست، «تریرونگ وان آرری» رایزن بازرگانی سفارت تایلند در تهران، از ماموریتهای اصلی خود در ایران سخن گفت و اذعان کرد: اولویت اصلی ما حمایت کردن از صادرات تایلند به ایران است. هرساله در بخشهای مختلف همچون جواهرات و موادغذایی، نمایشگاههایی در تایلند برگزار میشود و این فرصت را داریم که میزبان تجار ایرانی و واردکنندگان باشیم تا از این نمایشگاهها بازدید کنند و ارتباط مستقیمی بین تولیدکننده ایرانی و صادرکننده تایلندی ایجاد شود. در همین خصوص، تسهیلاتی نیز برای بازرگانان حاضر در تایلند در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: در ماههای گذشته نمایشگاههای طلا و جواهر، فشن و مد و همینطور تجهیزات خودرو در تایلند برگزار شد و حالا نمایشگاه موادغذایی تایفکس در جریان است. ماه آگوست نیز نمایشگاه حمل و نقل برگزار میشود و نمایشگاه طلا و جواهر نیز در پیش است که امیدواریم اتاق بازرگانی مشهد این برنامهها و سیاستها را به فعالان تجاری و واردکنندگان استان خراسان رضوی منتقل کند. در زمینه فولاد نیز یک شرکت تایلندی که در بورس نیز حضور دارد، به دنبال خرید بدون واسطه صفحات فولادی است و میتوان از این ظرفیت استان شما استفاده کرد.
رایزن بازرگانی سفارت تایلند در ایران با اشاره به آمارهای موجود در حوزه واردات و صادرات بین ایران و تایلند خاطرنشان کرد: به آمارهای موجود در زمینه مراودات دو کشور نمیتوان اتکا کرد؛ چون تحریم بودن کشور ایران، چگونگی واردات کالا به این کشور را تحت تاثیر قرار داده است. از سوی دیگر، بر اساس سیاستگذاریهای ایران، واردات کالاهای غیرضروری و مشابه تولید داخل ایران ممنوع شده و به همین دلیل صادرات برخی کالاها با کاهش روبهرو بوده است. همچنین، به دلیل مسئله تحریم، برخی شرکتهای تایلندی خطر ریسک مراوده با ایران را متقبل نمیشوند؛ زیرا ممکن است داراییهای آنها بلوکه شود. در مقابل، تجارت کم ریسکتر با کشورهای دیگر همچون چین و آمریکا با بازارهای بزرگتر را انتخاب میکنند.
ضرورت اقدام تایلند برای کاهش تعرفههای ترجیحی در تجارت با ایران
در بخش دیگری از این جلسه، «جیران جلایر»، کارشناس بخش بینالملل اتاق بازرگانی خراسان رضوی با اشاره به درخواست تایلندیها برای خرید فولاد اظهار کرد: خراسان رضوی در بحث فولاد یکی از بزرگترین تولیدکنندههای مواد خام و سنگ آهن است که مواد اولیه این استان برای ذوب و تبدیل به فولاد، به دیگر استانها میرود. در کنار آن فولاد خراسان در تولید میلگرد جهت استفاده در صنعت ساختمان فعالیت دارد. در بحث صفحات فولادی نیز از طریق واسطه از فولاد اصفهان و خوزستان و دیگر استانها خریداری صورت میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: یکی از چالشهای ما با تایلند، بحث تعرفههای ترجیحی است که رقم بالایی دارند. در این زمینه توافق نامههای حمایتی بین ایران و تایلند امضا شده است تا در برخی حوزهها تعاملات تجاری بهتری داشته باشیم و در محصولات مشخصی، تعرفههای ترجیحی کمتر و یا صفر شوند؛ اما هنوز از سوی کشور تایلند این محصولات و میزان کاهش تعرفه، تعیین و اعلام نشده است. درخواست ما سرعت بخشیدن به اجرای این توافق نامههاست.
جلایر همچنین گفت: در اتاق بازرگانی مشهد این ظرفیت و فرصت وجود دارد تا وبینارها و جلسات آنلاین بین اتاقهای مشهد و بانکوک و نیز اعضا آنها برگزار شود تا زمینهساز تبادلات تجاری آینده شود.
ثبت دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰