به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی،صنایع،معادن و کشاورزی خراسانرضوی؛ «محمود سیادت»، نایب رئیس اتاق بازرگانی خراسان رضوی در این جلسه با اشاره به دیرینگی بعضی مشکلات به رغم تکرار مکرر آنها نزد مسئولان دولتی و اثرات این روند بر فضای کلی بخش حمل و نقل، عنوان کرد: با توجه شرایط دشوار اقتصاد کشور و اعمال تحریم های سنگین و فشرده، صنعت حمل و نقل با موانع متعددی مواجه است و بار مشکلات را بیشتر بر دوش میکشد.
وی با تاکید بر اینکه مواریث اقتصادی و اجتماعی ما برای نسل فردا، برگرفته از همین عملکرد امروز است، عنوان کرد: در شرایط موجود باید تعارف و مسامحه را کنار گذاشت و صریح و شفاف نقایص را بیان کرد. جریان مطالبهگری در بخش اقتصاد و خاصه در حوزه حمل و نقل نباید متوقف شود چون سیاستهای غلط و چشمپوشیهای گذشته، فرصتهای زیادی را از ما دریغ نموده و جایگاه ایران را در مسیرهای ترانزیتی بینالمللی تضعیف نموده است.
وی افزود: امیدواریم مسئولان و نهادهای متولی نسبت به معضلات و مشکلاتی که گریبانگیر فعالان اقتصادی شده؛ کنشگری داشته و به بهترین شکل ممکن به انجام وظایفشان بپردازند.
نایب رئیس اتاق مشهد ادامه داد: فعالیتهای ترانزیتی می تواند درآمدی چه بسا بیشتر از فروش نفت خام برای کشورمان به ارمغان بیاورد اما متاسفانه فرصتها مغتنم شمرده نشد و امروز رقبای ما مجدانه تعریف مسیرهای جدید را در دستور کار دارند.
او اندیشهای که مطالبهگری و تداوم مسیر را حتی در بنبست مشکلات، میسر میداند؛ آیندهساز خطاب کرد و از فعالان بخش حمل و نقل استان خواست تا در این حوزه ثابتقدم باشند.
سیادت خاطرنشان کرد: توقفهایی که در مرز دوغارون صورت میگیرد، به صورت جدی در دست پیگیری بخش خصوصی قرار گرفت اما متاسفانه دستگاههای دولتی گاها خودخواسته چشم بر مطالبات بخش خصوصی میبندند. لیکن نکته مهم این است که بخشخصوصی میبایست بیپروا و بیوقفه به بیان مطالبات خود بپردازد.
وی اضافه کرد: امیدواریم با برقراری تعاملات دوسویه ویژه در استان، شاهد تحقق اتفاقات مطلوب و مثبت در صنعت حمل و نقل بین المللی این خطه باشیم، به ویژه که تشکلها و شرکتهای توانمندی در این استان حضور و فعالیت دارند.
*نگرانیم فرصتها در بخش ترانزیت و حمل و نقل از دست برود
احمد زمانیان یزدی، رئیس کمیسیون حمل و نقل و ترانزیت اتاق بازرگانی خراسان رضوی در سخنانی اظهار داشت: در دیداری که چندی پیش با معاون حمل ونقل سازمان راهداری حمل ونقل جاده ای داشتیم، مشکلات و معضلات موجود در عرصه حمل و نقل و ترانزیت را مطرح نموده و پیشنهادات بخش خصوصی را برای گرهگشایی از مشکلات مطرح نمودیم. توقف مرزی و عدم تعویض کشنده ناوگانها از جمله مسائل اساسی ما در بخش حمل و نقل بین المللی بود که با مسئولان امر در میان گذاشته شد و مقرر گردید تا در این زمینه پیگیریهای لازم صورت پذیرد.
وی تسهیل در صدور ویزا جهت تردد در مرزهای ترکمنستان برای ناوگان بینالمللی استان را از مطالبات مهم این بخش برشمرد و خاطر نشان کرد: امیدواریم به زودی شاهد تسهیلگری در چهارچوب مذاکرات طرفین باشیم.
زمانیان به پیگیریهایی اشاره کرد که از سوی این کمیسیون برای رفع موانع در این بخش انجام گرفته و عنوان کرد: توقف ناوگان حمل و نقل بینالملی و ترانزیتی در مرز و معضلاتی که این روند برای رانندگان به وجود آورده بود، به دفعات در جلسات متعدد با مسئولان امر مطرح شد. تداوم این وضعیت ما را بر آن داشت تا موضوع را از مسیر شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان پیگیری کنیم. این شورا مستنداتی را دریافت نموده و مکاتباتی برای بررسی ابعاد مشکل و اخذ پیشنهادات بخش خصوصی داشته است. در این جلسه تلاش خواهیم کرد تا به مدد نکاتی که اعضا مطرح میکنند، بخشی از پاسخهای درخواست شده را جمعبندی نماییم.
وی اضافه کرد: اداره کل راهداری، گمرک، مرزبانی و شرکت نفت از جمله دستگاههایی هستند که روند توقف ناوگان را طولانی میکنند. طبیعی است که موضوع باید با نمایندگان این نهادها و دستگاهها نیز درمیان گذاشته شود تا هم محدودیتهای آنها و هم پیشنهادات احتمالیشان را احصاء نماییم.
زمانیان همچنین از افزایش چشمگیر هزینه کرایهها به عنوان معضل دیگری یاد کرد که ریشه در مشکلات موجود در بخش حمل و نقل بین المللی دارد و توضیح داد: این روند برای بخشهای مختلف اقتصادی، چالش های جدی رقم می زند. پیش از هر اقدامی در این حوزه، می بایست به چرایی افزایش کرایه حمل ناوگانها بپردازیم و سپس نسبت به آن تمهیدات لازم را در نظر بگیریم.
وی با اشاره به دور تسلسل مشکلات در این بخش، اذعان کرد: نگرانیم فرصتها در بخش ترانزیت و حمل و نقل از دست برود و ظرفیتهای موجود را به رقبایمان واگذار کنیم.
*کاهش زمان معطلی ناوگان حمل و نقل در مرزها، تنزل هزینهها و کرایهها را منجر میشود
محمود امتی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز در بخش دیگری از این جلسه به ایراد سخن پرداخت و اظهار داشت: فعالان حوزه حمل و نقل کشورمان همواره به دنبال تسهیل و روانسازی فعالیت مرزی با ترکمنستان بودهاند اما این پیگیری برای مدت زیادی، ناکام ماند. خوشبختانه در ماههای اخیر، با پیگیریهای انجام گرفته و توامان رفع بحران ناشی از شیوع بیماری کرونا، ترکمنستان در مسیر روانسازی مراودات مرزی گام برداشت و در نتیجه شاهد تحولات مثبت و مطلوبی در این زمینه بودهایم. در این میان، افزایش ساعت کاری و افزایش ترددهای مرزی، درخواستی است که طرف مقابل از ایران دارد و لذا ما نیز میبایست این فرصت را مغتنم شمرده و مبحث مذکور را مطالبه نماییم.
وی افزود: عمده مشکلات موجود درحوزه حمل و نقل مربوط به مسائلی است که داخل کشورمان رقم می خورد و ریشه در رویههای اجرایی یا قوانین خلقالساعه دارد. گرهگشایی از موانع فضای کسب و کار در این بخش، اهتمام و توجه جدی مسئولان دولتی را میطلبد.
نایب رئیس انجمن شرکتهای حمل ونقل بین المللی خراسان رضوی تاکید کرد: توقع بخشخصوصی این است که دستگاه های دولتی متولی، محکم و قاطع نسبت به ساماندهی فعالیت های مرزی اقدام نمایند و مشکلات موجود در مرزها را مرتفع کنند.
امتی تاکید کرد: کاهش زمان توقف ناوگان حمل و نقل بین المللی و ترانزیتی در مرزها از اهمیت بسزایی برخودار است و افت هزینههای حمل را منجر می شود.
*حذف ترانشیپمنت میتواند عواقب زیانآوری را برای صنعت حمل و نقل بین المللی، رقم بزند
ابراهیم عطایی، نایب رئیس کمیسیون حمل و نقل و ترانزیت اتاق خراسان رضوی نیز در سخنانی عنوان کرد: آنچه به عنوان مشکل در مرزهای کشور برای بخش حمل و نقل بینالمللی مطرح میشود، امر تازهای نیست و عمده این مسائل سالهاست که دامنگیر این بخش میباشد و بارها در جلسات مختلف نیز مطرح و بررسی شده است. متاسفانه چنین به نظر می رسد که عزم یا انگیزه لازم در دستگاههای متولی برای رفع اساسی و ریشهای این موانع وجود ندارد و از این حیث بر دور تکرار افتادهایم. اخذ تصمیمات نادرستی همچون حذف ترانشیپمنت در برخی از مرزها خصوصا مرز لطف آباد-سرخس، ما را با چالشهایی مواجه میسازد که قابل اجتناب بودهاند.
عطایی درخواست کرد تا برای تسهیلگری در حوزه حمل و نقل بینالمللی، پیشنهادات بخش خصوصی جهت افزایش ساعت کار در مرزها، قرار گرفتن نیمه یدکها در پارکینگهای ایرانی، مشورتخواهی از تشکلهای مرتبط در روند تدوین و تصویب بخشنامهها و دستورالعملها و… در دستور کار دولت قرار بگیرد. او بر ساماندهی و تجمیع مدیریت واحد مرزها تاکید نمود.
*اهمیت همگرایی بخش دولتی و خصوصی برای گشودن گره مشکلات حوزه حمل و نقل
جعفر شهامت، مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای خراسان رضوی نیز پس از استماع اظهارات مطرح شده، گفت: علی رغم فعالیتهای حمل و نقلی و ترانزیتی گستردهای که در کل کشور جریان دارد، متاسفانه آمار این فعالیتها در خراسان رضوی از وضعیت رضایت بخشی برخوردار نیست.
وی به محدودیت زیرساختها در این حوزه اشاره کرد و آن را عاملی دخیل در کاهش سهم استان از ظرفیت ترانزیتی کشور دانست و عنوان کرد: البته تا پیش از این، محدودیتهایی که ترکمنستان در خصوص روابط مرزی خود اعمال می نمود، به یک معضل جدی برای بخش حمل و نقل و ترانزیت استان ما تبدیل شده بود که خوشبختانه شاهدیم این روند رو به تغییر گذاشته است.
وی خاطر نشان کرد: امیدواریم ضعفهای موجود در صنعت حمل و نقل بین المللی خراسان رضوی به همت بخش خصوصی و با رایزنیهای مسئولان ذیربط، برطرف شده و شاهد روان سازی فعالیتها در این حوزه مهم باشیم.
*افزایش زمان توقف در مرز، زمینهساز بروز مشکلات بیشتر برای بخش حمل و نقل بین المللی است
علی برادران، رئیس اداره ترانزیت و حمل و نقل بینالمللی اداره کل راهداری خراسانرضوی نیز در این جلسه اظهار داشت: در بررسی هایی که صورت گرفته، افزایش مدت زمان خواب ناوگانها از اصلیترین مشکلاتی بوده که در پایانه مرزی لطف آباد – سرخس بروز کرده است. این مهم در دست پیگیری قرار دارد و در جلسات مشترکی که در آینده با مسئولان ذی ربط در کشور ترکمنستان خواهیم داشت، به چاره اندیشی در خصوص این مسئله میپردازیم.
وی اذعان کرد: معضلات مرتبط به افزایش آمار توقفات مرزی عمدتا نشات گرفته از مشکلات داخلی است. تداوم رویه تبادل یدککش از جمله مشکلات موجود به شمار می آید که باعث تاخیر در خروج ناوگان و افزایش خواب کامیونها شده است. متاسفانه پس از محدودیتهایی که در دوران پاندمی کرونا بروز کرد، احیای روند یکسره شدن تردد ناوگانها تا حدودی دشوار خواهد بود.
این مقام مسئول به تشریح خلاصهای از آخرین وضعیت توقف ناوگان حمل و نقل بینالمللی در مرزهای استان پرداخت و گفت: در مرز لطف آباد میانگین 4 الی 5 روز توقف صورت می گیرد که بخشی از این وضعیت به دلیل افزایش تقاضا با توجه به نزدیک شدن به سال جدید میلادی است و بخش دیگر نیز در نتیجه عدم توازن آمار ورود و خروج ناوگان میباشد. توقف یدک کشهای خالی ایرانی در مرز سرخس به سمت ترکمنستان، گاها به حدی می رسد که این کشور برای پذیرش ناوگان محدودیت های خاصی را اعمال می کند.
وی خواستار همگرایی و هماندیشی برای رسیدن به راهکارهای کارآمد در این حوزه و حل مشکلات موجود با مشارکت بخش خصوصی شد.
رئیس ترانزیت و حمل و نقل بینالمللی ادارهکل راهداری خراسانرضوی ادامه داد: طولانی بودن مدت زمان اخذ روادید از ترکمنستان و توقفهایی که در مرز فاراب صورت میگیرد، شاخص ترین دغدغه فعالان این حوزه به شمار می آید که در دیدار با طرفین ترکمنستانی مورد بحث قرار گرفته و امیدواریم در آینده نزدیک شاهد تغییرات مثبت و مطلوبی در این حوزه باشیم.
برادران تاکید کرد: یکی از معضلات ما در حوزه حمل و نقل بین المللی این است که تا به امروز قادر به اعمال مدیریتی واحد نبودهایم. متاسفانه در این زمینه، سایر دستگاه های ذی ربط همکاری لازم را به عمل نیاورده و به همین دلیل نمی توان تصمیمات جدی در این حوزه اخذ و تحولات عمیقی را ایجاد نمود.
*گلایه بخش خصوصی از ترافیک در پشت مرزهای تجاری کشور
در ادامه این نشست، تریبون در اختیار فعالان حوزه حمل و نقل استانمان قرار گرفت تا در خصوص مشکلات شاخص خود، نکات لازم را بیان نمایند.
مجید صباغی، عضو هیات مدیره شرکت حمل و نقل بین المللی خاورزمین در همین خصوص بیان کرد: مرز فاراب در ازبکستان یکی از نقاط قوت فعالیت های مرزی بخش خصوصی به شمار میآید. این درحالی است که ناوگان های ما چندین روز متوالی است که پشت این مرز قرار گرفته و به واسطه حجم ترافیک موجود، قادر به عبور نیستند. مشکلاتی که در این مرز وجود دارد باعث شده تا رانندگان تمایلی به تردد در مرز فاراب نداشته باشند و هزینه حمل کالا، رشد زیادی پیدا کند.
وی اضافه کرد: وجود کشندهها نقش پررنگی در تردد ناوگانها دارد لذا خواهشمندیم دولت از تداخل در عملکرد کشنده ها صرف نظر کرده و برای فعالیت آنها، با رویکردی سازنده، برنامهریزی نماید.
در ادامه جواد رخشانی، مدیرعامل شرکت حمل و نقل بینالمللی مشاهیر شرق در سخنانی بیان کرد: با توجه به شرایط کنونی و تحریمهایی که علیه کشورمان وجود دارد، ترانزیت نعمتی است که میبایست نسبت به آن نگاه ویژهتری اتخاذ شود. دولت در حوزه حمل و نقل سختگیریهای غیرقابل توجیهی را اعمال میکند و اغلب تصمیماتی اخذ مینماید که به ضرر بخش خصوصی تمام میشود.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه بخش خصوصی نقش پُررنگ و فعالی در حیطه حمل و نقل بین المللی دارد، اخذ تصمیمات مهم در این عرصه نیز می بایست بر عهده بخش خصوصی و یا در مشارکت جدی با این حوزه انجام بگیرد. ما به عنوان فعالان بخش خصوصی هزینههای گزافی را در حوزه حمل و نقل می پردازیم اما دولت با سنگاندازی هایی دارد، مانع پیشرفت و توسعه فعالیت های حمل و نقلی می شود.
*تداوم تکرار مشکلات در بخش حمل و نقل بینالمللی
مرتضی سرادار قندچی، رئیس اتحادیه کارگز اران گمرکی استان نیز در ادامه این جلسه عنوان کرد: متاسفانه بخش حمل و نقل بین المللی، ناظر و کنترل کنندگان زیادی دارد اما در مقابل، از داشتن متولی یا حامی مشخص و موثری محروم است و رفع این مشکل باید در مرکز کشور مورد بررسی و چاره اندیشی قرار بگیرد.
وی تاکید کرد: بسیاری از مشکلاتی که در حال حاضر در صنعت حمل و نقل وجود دارد، با دقت و نفوذ اداره راه و شهرسازی برطرف خواهد شد اما متاسفانه دستگاههای ذی ربط نسبت به بررسی و پیگیری مشکلات موجود در این صنعت توجهی ندارند.
جواد نوریان، فعال حوزه حمل و نقل نیز در اظهاراتی، بیان کرد: متاسفانه مشکلات و معضلات حمل و نقل بین المللی برطرف نمی شود بلکه از حالتی به حالت دیگر تغییر می یابد. می بایست به فکر رفع ریشهای و اساسی مشکلاتی باشیم که در عمق صنعت حمل و نقل بین المللی نفوذ کرده و زیربنای این ساختار را تضعیف نموده است.
کمال نوری، مدیرعامل شرکت حمل و نقل بین المللی فلات ناوگان نور آسیا نیز در همین خصوص اظهار داشت: ما خلاءهای متعددی در عرصه صنعت حمل و نقل بین المللی داریم. گمان میرود که مثلا اگر حذف ترانشیپمنت انجام بگیرد، مشکلات مرتفع می شوند اما در واقع با چنین نگرشی به دنبال پاک کردن صورت مسئله هستیم. برطرف نمودن هر مشکل و معضلی نیازمند وجود زیرساختهای مناسب است و خلاء این صنعت هم در موضوع زیرساختها بروز جدی دارد.
گفتنی است؛ در پایان این جلسه، با حضور غلامحسین شافعی، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و جعفر شهامت، مدیر کل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان و محمود امتی، رئیس شورای راهبردی کمیسیون های اتاق مشهد از شرکت های حمل و نقل بین المللی نمونه استانی و پیشکسوتان این حوزه، به مناسبت هفته حمل و نقل تقدیر به عمل آمد.