احمد سلحشور، رئیس کمیسیون کشاورزی، امور دام، طیور و صنایع وابسته اتاق بازرگانی خراسان رضوی در گفتگو با خبرنگار ایلنا گفت: بدون شک نوآوری اکسیر ماندگاری هر کسبوکاری است و بدون توجه به آن، کسب وکارها محکوم به شکست هستند.
وی افزود: این موضوع برای زعفران که محصول استراتژیک صادراتی است، اهمیت دو چندان دارد. در حالی که بخش عمدهای از سهم ۹۵ درصدی زعفران ایران در جهان متعلق به خراسان رضوی است، سهم ما از بازار جهانی این محصول حدود چهار درصد است.
کم توجهی به نوآوری از مرحله کشت تا صادرات زعفران
این فعال اقتصادی به کم توجهی به روند نوآوری در صنعت زعفران اشاره کرد و گفت: لذا تولیدکنندگان و صادرکنندگان ایرانی و به تبع آن کشاورزان خراسان رضوی کمترین منفعت را از بازار جهانی زعفران به دست میآورند در حالی که صادرات این محصول در قالب صادرات غیرنفتی میتواند به اقتصاد کشور کمک کند اما کم توجهی به روند نوآوری از مرحله کشت تا صادرات و بازاریابی این محصول موج میزند.
رئیس کمیسیون کشاورزی، امور دام، طیور و صنایع وابسته اتاق بازرگانی خراسان رضوی افزود: ایران به عنوان تولیدکننده منحصر به فرد و بیرقیب در تولید زعفران در دنیا مطرح است، اما در مقایسه ارزش و حجم صادرات زعفران مبین این واقعیت تلخ است که به جایگاه مناسبی هنوز نرسیده است.
اشتغالزایی و ارزآوری با تولید زعفران
سلحشور به ظرفیت بالای زعفران جهت اشتغالزایی اشاره کرد و تشریح کرد: این اوضاع تلخ و تامل برانگیز در شرایطی رخ میدهد که زعفران در گروه محصولات با ظرفیت بالا برای ایجاد اشتغال، توسعه اقتصاد و ارزآوری برای کشور مطرح است و با توجه به اینکه افزایش تولیدات سرمایه کلان نمیخواهد و میتوان با ایجاد صنایع تبدیلی، فرآوری و بستهبندی سود حاصل از صادرات آن را به میزان قابل توجهی افزایش داد .
خام فروشی محصولات کشاورزی
وی با اشاره به برخی مشکلات این حوزه خاطرنشان کرد: متاسفانه فرآوری محصولات کشاورزی در این استان دچار ضعف است و خام فروشی از مشکلات این بخش است، در حالیکه استانخراسانرضویدارای ظرفیتهای بالقوه در بخش کشاورزی است.
این فعال اقتصادی ادامه داد: در حالحاضر بیشتر محصولات کشاورزی استان خراسان به صورت خام صادر میشود در حالی که در صورت فرآوری برخی از محصولات و صادرات آنها، ارزآوری و سودآوری بیشتری به همراه دارد که البته این امر نیازمند اقدامات سختگیرانه نوآورانه است.
ضرورت برندسازی طلای سرخ ایران
رئیس کمیسیون کشاورزی، امور دام، طیور و صنایع وابسته اتاق بازرگانی خراسان رضوی در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا در خصوص برندسازی زعفران ایرانی و افزایش فروش تشریح کرد: سالهاست که از برندسازی در بازارهای بینالمللی طلای سرخ غفلت کردهایم، در حالیکه این موضوع در افزایش سهم ایران، فروش، صادرات وکشف بازارهای جدید نقش مهمی دارد.
نقش و اهمیت هلدینگها در صادرات و بازاریابی محصولات استراتژیک
این فعال اقتصادی تصریح کرد: بررسی تجربههای جهانی نیز نشان میدهد؛ هلدینگها به عنوان مجموعههایی که شامل شرکتها و کارخانههای مختلف هستند، نقش مهمی در توسعه صادرات دارند و این هلدینگها با بهرهگیری از توانمندیهای خود در تولید، بستهبندی و بازاریابی، میتوانند به افزایش صادرات و گسترش بازارهای بینالمللی کمک کنند.
سلحشور افزود: در این بین هلدینگها به دلیل اینکه از نظر سرمایه، نیروی کار، ایجاد ارزش افزوده و توان انجام پروژههای بزرگ شرایط مناسبتری دارند، از اهمیت بالاتری برخوردارند. لذا شاهد آنیم که بخش عظیمی از اقتصادهای امروزی در بستر شرکتهای هلدینگ شکل گرفته است. اما یکی از محصولات استراتژیک و پرطرفدار کشورمان زعفران است که تاکنون از ایجاد کنسرسیوم یا هلدینگهای صادراتی محروم بوده است.
وی به نقش مهم هلدینگهای صادراتی اشاره کرد و یادآور شد: واقعیت این است که هلدینگهای صادراتی با تمرکز بر یکپارچهسازی فرایندهای تولید، بستهبندی و صادرات، نقش بسیار مهمی در رونق بازار محصولات استراتژیک مانند زعفران ایفاء میکنند.
برندسازی قوی زعفران ایرانی با هلدینگهای صادراتی
این فعال اقتصادی ادامه داد: این هلدینگها با ایجاد زنجیره ارزش کامل و برندسازی قوی، میتوانند آوردههای بسیاری از جمله، افزایش کیفیت و استانداردسازی محصول با اعمال کنترل کیفیت دقیق در تمام مراحل تولید و بستهبندی، کاهش هزینههای تولید از طریق بهرهمندی از اقتصاد مقیاس و حذف واسطهها، تسهیل صادرات با ایجاد شبکههای توزیع گسترده در بازارهای جهانی و انجام امور گمرکی و حمل و نقل، ارتقاء برند زعفران ایرانی با ارائه محصولی با کیفیت و با برند مشخص در بازارهای بینالمللی را برای طلای سرخ کشور به ارمغان آورند.
رئیس کمیسیون کشاورزی، امور دام، طیور و صنایع وابسته اتاق بازرگانی خراسان رضوی افزود: به طور خلاصه، هلدینگهای صادراتی میتوانند با توسعه صادرات زعفران، افزایش سهم بازار و ایجاد ارزش افزوده بیشتری، به رونق اقتصادی کشور و بهبود معیشت کشاورزان کمک کنند.
کاهش قدرت رقابت در بازارهای جهانی
سلحشور در خصوص برخی مشکلات حوزه تولید خاطر نشان کرد: شواهد موجود نشان میدهد، متاسفانه بخشی از مشکلات ما در حوزههای مختلف تولیدی ناشی از کار جزیزهای و عدم توجه به کار گروهی است و همین مسئله قدرت چانهزنی و رقابت برخی محصولات را در بازار جهانی گرفته است، زیرا هلدینگهای حرفهای یا کنسرسیوم صادراتی چندانی به ویژه در حوزه زعفران نداریم.
چالشهای مسیر نوآوری در صنعت زعفران
وی در رابطه با چالشهای مسیر نوآوری در صنعت زعفران عنوان کرد: اینکه چرا محصول نوآورانه چندانی در زعفران نداریم وچالشها در این مسیر چیست، میتوان به نکاتی از جمله عدم ورود شرکتهای دانشبنیان به این عرصه، سنتی بودن ساختار زنجیره طلای سرخ، سود خوب خام فروشی، عدم اجرا سازی پژوهشهای دانشگاهی، ضعف مراکز تحقیق و توسعه و حتی نبود آن در برخی شرکتها، فقدان سرمایهگذاری مناسب در جهت نوآوری، خلاء شرکتهای نوآور و فن آور در صنعت زعفران، معطوف بودن اغلب شرکتهای خراسانی به بحث بسته بندی زعفران، نبود کنسرسیومهای صادراتی ایرانی در صنعت زعفران اشاره کرد.
سلحشور در پایان گفت: امیدواریم با توجه به این مسائل، سرمایهگذاریهای لازم برای فعالیتهای متنوع و مفید نوآورانه و نیز ورود شرکتهای دانش بنیان و پیوند صنعت و دانشگاه در این بخش مهم، شاهد تحولی عمیق در صنعت دیرینه زعفران و ارتقای درآمد کشاورزان سخت کوش باشیم.
ثبت دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰