• امروز : چهارشنبه - ۳۱ اردیبهشت - ۱۴۰۴
  • برابر با : Wednesday - 21 May - 2025
2
در سمینار آشنایی با فرصت‌های تجاری و اقتصادی در آفریقای جنوبی عنوان شد

فرصتی نو برای گسترش فعالیت‌های تجاری ایران در قاره سیاه

  • کد خبر : 51484
  • ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۲:۱۵
فرصتی نو برای گسترش فعالیت‌های تجاری ایران در قاره سیاه
در سمینار فرصت‌های تجاری و اقتصادی در آفریقای جنوبی که در محل اتاق بازرگانی مشهد برگزار شد، فرصت‌های نوین برای گسترش تجارت با آفریقا مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی خراسان رضوی، محمدحسین روشنک، عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی استان در ابتدای این سمینار که به همت مرکز آموزش اتاق مشهد برگزار شد، بر اهمیت قاره آفریقا برای توسعه فعالیت‌های تجاری ایران تاکید کرد و گفت: آفریقا منطقه‌ای بااهمیت و ارزشمند برای ایران است و فرصتی نو برای گسترش فعالیت‌های تجاری به شمار می‌رود. ما باید با اعزام هیات‌های تجاری به کشورهای آفریقایی، از ظرفیت‌های اقتصادی این قاره بهره‌برداری کرده و روابط اقتصادی خود را با این کشورها تعمیق بخشیم.

وی رویکرد دوره جدید اتاق بازرگانی را گشایش فضا و امکانات برای عموم فعالان اقتصادی دانست و افزود: امور بین‌الملل اتاق بازرگانی مشهد فعال است و در همین راستا، دو یا سه سفر مهم از جمله سفر به چین در سال جاری برنامه‌ریزی شده است. از تمامی فعالان اقتصادی دعوت می‌کنیم با عضویت در اتاق بازرگانی و دریافت کارت بازرگانی، از امکانات و ظرفیت‌های این نهاد برای توسعه فعالیت‌های خود بهره‌مند شوند.

                

رشد ۳۲ درصدی صادرات استان، فراتر از میانگین کشوری

حسین محمدیان، رئیس کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز در این نشست، ضمن ارائه گزارشی از وضعیت صادرات استان، از مشکلات صادرکنندگان و لزوم بازنگری در رویکردهای بانک مرکزی در موضوعات ارزی سخن به میان آورد.

وی با اشاره به اینکه صادرات خراسان رضوی در سال ۱۴۰۳ با رشدی ۳۲ درصدی به ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار رسیده است، گفت: این میزان، ۱۰ درصد بیشتر از پیش‌بینی ما برای سال 1403 بود و در مقایسه با میانگین رشد ۱۶.۵ درصدی صادرات کشور در سال گذشته، عملکرد بسیار خوبی داشتیم. واردات استان در سال ۱۴۰۳، ۷۰۰ میلیون دلار بوده و تراز تجاری استان کاملاً مثبت است.

محمدیان اظهار کرد: صادرات خراسان رضوی کاملاً غیرنفتی است و بخش عمده واحدهای تولیدی صادرات‌محور آن، واحدهای کوچک و متوسط هستند.

رئیس کمیسیون توسعه صادرات خراسان رضوی گفت: متاسفانه در حال حاضر، صادرکنندگان با مشکلات عدیده‌ای دست و پنجه نرم می‌کنند و بخشنامه‌های خلق‌الساعه بانک مرکزی مشکلات زیادی ایجاد کرده است.

محمدیان با انتقاد از افزایش آستانه رفع تعهد ارزی از 60درصد به 70درصد گفت: به بانک مرکزی اعلام کرده‌ایم که اگر در این دستورالعمل تجدیدنظر نشود، در همین میزان صادرات هم تغییر اساسی ایجاد خواهد شد، با حذف بازرگانان و تجار از سیستم صادراتی مخالف هستیم و اصرار داریم صادرات باید توسط تجار و بازرگانان باتجربه انجام شود.

وی در بخش دیگری از سخنانش به ظرفیت‌های تجارت با آفریقا پرداخت و گفت: با وجود ظرفیت بالای آفریقا، این قاره در لیست کشورهای هدف صادراتی خراسان رضوی قرار ندارد و امیدواریم این جلسه، نقطه عطفی در این زمینه باشد.

محمدیان در پایان از میزبانی مشهد از اعضای کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی ایران در روز شنبه سوم خردادماه خبر داد و ابراز امیدواری کرد از این فرصت به منظور توسعه صادرات استان استفاده شود.

آفریقا، فرصتی بی‌نظیر برای توسعه تجارت ایران

فاضل خیاط، رایزن بازرگانی ایران در آفریقای جنوبی نیز در این سمینار بر اهمیت و پتانسیل‌های بالای قاره آفریقا تاکید کرد و خواستار توسعه روابط اقتصادی و تجاری با این قاره شد.

وی با اشاره به اهمیت آفریقا و نگاه کل کشور در هدف‌گذاری برای توسعه صادرات به این قاره، گفت: آفریقا، قاره‌ای فرصت‌محور است و دولت با برگزاری سومین اجلاس ایران و آفریقا، رویکرد جدیدی در توسعه مبادلات اقتصادی با این منطقه دارد.

او به ظرفیت‌های بی‌نظیر آفریقا اشاره کرد و افزود: کشورهای جنوبی آفریقا، با حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون مصرف‌کننده، شرایط خوبی در ارتباط با زیرساخت‌ها و روابط تجاری دارند، آفریقای جنوبی، صنعتی‌ترین کشور این قاره است و عضوی از WTO و اتحادیه‌های تجاری مهم جهان است. این کشور، ۱۰.۹ میلیارد دلار تراز تجاری مثبت دارد و بیش از ۶۰۰ شرکت آمریکایی در آن فعالیت می‌کنند.

خیاط تصریح کرد: آفریقای جنوبی با داشتن ۹ منطقه ویژه اقتصادی، بندر بزرگ و شبکه بنادر، به عنوان هاب صادراتی برای سایر کشورهای آفریقایی عمل می‌کند. در حوزه معدن، این کشور با داشتن منابع غنی از جمله بیش از ۸۰ درصد منگنز جهان، فرصت‌های همکاری زیادی برای ایران فراهم می‌کند. همچنین، فعالیت‌های مشترک در حوزه مواد غذایی و فناوری‌های ICT، از دیگر بخش‌های پربازده است.

رایزن بازرگانی ایران در آفریقای جنوبی، با تشریح موقعیت جغرافیایی و اقتصادی این کشور، از وجود فرصت‌های تجاری و اقتصادی فراوان برای گسترش روابط با ایران خبر داد.

خیاط با اشاره به اینکه اقتصاد آفریقای جنوبی مبتنی بر مشارکت بخش خصوصی است و این کشور با تمام دنیا روابط اقتصادی و تجاری دارد، گفت: آفریقای جنوبی سرشار از منابع معدنی به ویژه طلا، سنگ آهن، منگنز، کروم، زغال سنگ، مس، اورانیوم، نقره، بریلیم و تیتانیوم است، اگرچه ذخایر نفتی قابل توجهی در آن یافت نشده است.

وی با بیان اینکه این کشور ۸۰ درصد منابع منگنز جهان را داراست و نهمین تولیدکننده طلا در جهان است، افزود: بیش از ۴۰ درصد صادرات آفریقای جنوبی سنگ‌های قیمتی و معدنی است. کشاورزی نیز با صادرات محصولاتی مانند ذرت، گندم، نیشکر، سورگوم، بادام زمینی، مرکبات و تنباکو، نقش مهمی در اقتصاد این کشور دارد.

خیاط ادامه داد: صادرات محصولات کشاورزی آفریقای جنوبی به اتحادیه آفریقا، هند، اتحادیه اروپا، فیلیپین، تایوان و چین انجام می‌شود و در سال ۲۰۲۳ بیش از ۱۳ میلیارد دلار صادرات محصولات کشاورزی داشته است. عمده واردات این کشور نیز شامل برنج، روغن پالم، گندم، مرغ و مشروبات الکلی است.

رایزن بازرگانی ایران در آفریقای جنوبی با اشاره به اینکه بخش تولید حدود ۱۳ درصد از تولید ناخالص ملی این کشور را تشکیل می‌دهد، گفت: شرکت‌های خودروسازی و تولید قطعات بزرگترین برندهای جهان در این کشور فعالیت دارند. همچنین، صنایع شیمیایی، آهن و فولاد، فرآوری کشاورزی، مواد غذایی و نوشیدنی‌ها، منسوجات، اطلاعات و فناوری ارتباطات نیز از دیگر صنایع مهم این کشور هستند.

وی با بیان اینکه بخش گردشگری حدود هشت درصد از تولید ناخالص ملی آفریقای جنوبی را به خود اختصاص داده است، افزود: سالانه بیش از هشت میلیون گردشگر خارجی به این کشور سفر می‌کنند. این کشور از زیرساخت‌های مجهز و قابل توجه حمل و نقلی جاده‌ای، ریلی، دریایی و هوایی و بنادر متعدد با مزایای صادراتی و ترانزیتی برخوردار است.

خیاط ادامه داد: میزان صادرات آفریقای جنوبی در سال ۲۰۲۴، ۱۱۰ میلیارد دلار و واردات آن ۹۹.۱ میلیارد دلار بوده است، شرکای اصلی صادرات و واردات این کشور شامل چین، آمریکا، آلمان، موزامبیک و انگلستان هستند و چین با ۳۳ میلیارد دلار، اولین شریک تجاری آن محسوب می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه آفریقای جنوبی عضو سازمان تجارت جهانی است و از طریق انعقاد تفاهم‌نامه تجاری، تجارت خود را با سایر نقاط دنیا تسهیل کرده است، افزود: روابط ایران با آفریقای جنوبی قبل از انقلاب بسیار خوب بود و پس از انقلاب نیز با فراز و نشیب‌هایی ادامه داشته است. براساس آمار گمرک ایران در سال ۱۴۰۳، حجم روابط تجاری ثبت شده بین دو کشور حدود ۱۰۰ میلیون دلار بوده است، در حالی که حجم واقعی روابط تجاری بین دو کشور بیش از ۲۰۰ میلیون دلار است.

خیاط، فرصت‌های تجاری و اقتصادی برای گسترش تجارت با آفریقای جنوبی را در حوزه‌های نفت و گاز، انرژی به ویژه تولید برق، صنایع دفاعی، روانکارهای صنعتی، حوزه معادن، صادرات محصولات شیمیایی، ماشین آلات صنعتی، دارو و تجهیزات پزشکی، خشکبار، مواد غذایی، مصالح و ملزومات ساختمانی و تجارت میوه برشمرد.

وی ضمن اشاره به فعالیت‌های حمایتی و فرصت‌های همکاری، بر ضرورت شناخت بهتر و بهره‌برداری بیشتر از بازارهای آفریقایی تأکید کرد و افزود: آفریقا ظرفیت‌های بسیار زیادی دارد و باید از این فرصت‌ها برای توسعه صادرات ایران بهره‌مند شویم.

لینک کوتاه : https://news.mccima.com/?p=51484
  • نویسنده : روابط عمومی
  • ارسال توسط :
  • منبع : اتاق مشهد
  • 51 بازدید
  • دیدگاه‌ها برای فرصتی نو برای گسترش فعالیت‌های تجاری ایران در قاره سیاه بسته هستند

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰

دیدگاهها بسته است.