به گزارش خراسان رضوی، یخ بندان دیماه امسال به دلیل بیسابقه بودن آن و ثبت برودت حدود منفی 30 درجه، خسارتهای جدی به بخش کشاورزی به ویژه باغهای استان وارد کرده است. ثمره اولیه این یخ بندان ضرر 100 درصد به گلخانهها بود و بخش عمدهای از صیفیجات قبل از توزیع در بازار در انبارها یخزده و خراب شدند درنتیجه قیمت این محصولات تا 50 درصد در بازار مشهد افزایش داشته است اما موجهای بعدی این خسارت را بخش باغهای استان متحمل شدند طوری که تصاویری که روزهای اول از مزارع زعفران منتشر شد گویای عمق خسارت به زعفران کاران استان بود اما برآورد این خسارتها زمانبر بود و آنطور که رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان به خراسان رضوی میگوید، خسارت سرما و یخ بندان در 33 شهرستان در حوزههای مختلف کشاورزی بوده که بیش از 8500 میلیارد تومان بوده است.
70 درصد خسارت ها به باغ ها بوده
قنبری میافزاید: حدود 70 درصد خسارتهای واردشده به بخش کشاورزی استان مربوط به 134 هزار هکتار محصولات باغی بوده که بیش از 5500 میلیارد تومان برآورد شده است و از این میزان خسارت واردشده به کشت زعفران با سطحی معادل 91 هزار هکتار و خسارت حدود 3300 میلیارد تومان بوده که حدود 70 درصد خسارتهای واردشده به حوزه باغهای استان را دربر میگیرد. خسارت واردشده به تنه درختان میوه در سطح 7200 هکتار حدود 250 میلیارد تومان برآورد شده که در برخی مناطق منجر به بریده شدن کامل درختان میوه شده است.
وی خسارت واردشده به بخش زراعی استان را از مجموع 258 هزار هکتار زیر کشت در حوزه گندم 1330 میلیارد و در حوزه جو هزار و 30 میلیارد تومان برآورد میکند و میگوید: مجموع خسارت واردشده به بخش زراعی استان در اثر یخ بندان دیماه حدود 2450 میلیارد تومان است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خسارت بخش دام، طیور و آبزیان را حدود 76 میلیارد تومان برآورد کرد.
قنبری همچنین خسارت واردشده به بخش زعفران را بهگونهای تعیینکننده در کاهش برداشت این محصول در سال آینده برآورد میکند و میگوید: 55 درصد خسارتهای واردشده به بخش کشاورزی استان در اثر یخ بندان دیماه مربوط به شهرستانهای زاوه، قوچان، تربتحیدریه، تایباد، تربتجام، مشهد، چناران، فریمان و نیشابور بوده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان درباره نحوه حمایت دولت از کشاورزان خسارتدیده براثر یخ بندان دیماه میگوید: نمیتوان بهطور دقیق از میزان جبران خسارتها توسط دولت سخن گفت ولی تلاش ما این است که با پیگیریهای استانداری و مکاتبه با وزارت جهاد کشاورزی بخشی از خسارتهای واردشده به بخش کشاورزی را جبران کنیم.
وی درباره نحوه جبران خسارتها از طریق بیمه میافزاید: متأسفانه بخش عمده خسارتها در بخش باغبانی بوده که بحث بیمه آن چنان که باید قوی نبوده و بیشتر بیمهها در بخش تولیدات زراعی و دامی است. از طرفی بخش عمده کشت استان بهصورت خرده مالکی است و بیش از 100 هزار هکتار از 336 هزار هکتار ما مساحت کمتر از یک هکتار دارند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان یک مطالبه هم داشت. قنبری اظهار میکند: با توجه به وقوع حوادث غیرمترقبه و خسارتهای اخیر انتظار میرود نمایندگان استان بهصورت جدی پیگیر باشند که در بودجه سال آینده ردیف جداگانه برای خسارتهای بخش کشاورزی در نظر گرفته شود که بتوان از آن طریق به کشاورزانی که خسارتدیدهاند، کمک کرد.
سهم بیمه ناچیز است
جعفری مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان نیز درباره سطح تحت پوشش بیمه باغهای استان میگوید: متأسفانه در بخش باغ ها، کشاورزان استقبال چندانی از بیمه نکردهاند و هرسال کمتر از 10 درصد باغهای زیر کشت تحت پوشش بیمه قرار میگیرند بنابراین جبران خسارت از طریق بیمه برای کشاورزان خسارتدیده ناچیز خواهد بود.
شالفروشان رئیس اداره بحران سازمان جهاد کشاورزی استان نیز درباره نحوه کمک دولت و ستاد بحران برای جبران خسارت 8500 میلیاردی کشاورزان استان میگوید: ما برآورد دقیق خسارت را به ستاد بحران استان و وزارت جهاد کشاورزی منعکس کردیم و منتظر هستیم که تصمیم این ستاد دراینباره مشخص شود و شاید از طریق تسهیلات ارزان یا بلاعوض یا استمهال معوقات به آنها کمک کرد اما هم اکنون هیچ قولی نمیتوانیم به کشاورزان بدهیم تا تصمیم ستاد بحران دراینباره مشخص شود.