به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی خراسان رضوی، «علیاکبر لبافی» در پنجاهمین جلسه دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان که با دستور کار پیگیری مصوبات نود و هشتمین جلسه شورای گفتوگو برگزار شد، اظهار کرد: موضوع نود و هشتمین جلسه شورای گفتوگوی استان، پیرامون مشکلات و موانع شرکتهای دانشبنیان و تسهیل روند امور مربوط به آنان بود. تامین زمین، ساخت تصفیهخانه، گواهی عدم بدهی تامین اجتماعی، مسائل مالیاتی شرکتهای دانش بنیان، صدور اسناد اعیانی، تکالیف بانک در حوزه تعیین شعب، روشهای تامین مالی صندوقهای پژوهشی و… از مسائل و موانع شرکتهای دانش بنیان، شهرکهای صنعتی و انجمن شرکتهای دانش بنیان استان است.
لبافی اشاره کرد: در جلسه مذکور؛ مشکلات پارک صنعتی مهتاب و سایر مناطق صنفی صنعتی، تعاونی مشابه و لکههای صنعتی مطرح و پس از بحث و بررسی مقرر گردید که ظرف مدت یکماه، استانداری، مجمع نمایندگان استان، اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان و شرکت شهرکهای صنعتی از طریق مراجع ذیصلاح (هیئت وزیران) پیگیری لازم را به منظور تسری مصوبه هیئت وزیران با موضوع ساماندهی فعالیتهای کارگاهی صنفی، صنعتی و حذف محدودیتهای شعاع ۱۲۰ کیلومتری تهران برای استان خراسان رضوی انجام دهند. البته با تاکید بر دو فاکتور زیست محیطی و آب این مصوبه در استان خراسان رضوی بهویژه شهر مشهد در لکههای صنعتی پارک مهتاب، منطقه امینیه، شهرک عسگریه، خین عرب، اراضی اطراف و محور مشترک، اطراف کمربندی مشهد، امان آباد و… تسری پیدا کند.
مهدی محمودزاده، مسئول توسعه شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی نیز در خصوص اولین مصوبه نود و هشتمین جلسه شورای گفتوگوی استان عنوان کرد: شناسایی مشکلات و موانع گام اول و ابتدایی در این زمینه است که می توان گفت بر این اساس، در حال حاضر ۲۰ درصد از مصوبه مذکور اجرایی شده است. ساماندهی لکههای صنعتی کار سخت و دارای عوارضی بوده که در حال حاضر در دست انجام است.
تاکید اداره کل محیط زیست بر ساماندهی اصولی لکههای صنعتی استان
قادر طالبزاده، کارشناس اداره کل محیط زیست خراسان رضوی نیز متذکر شد: سازمان محیطزیست، مشکلی در زمینه رفع و ساماندهی لکهها و شهرکها ندارد؛ اما تاکید ما بر این است که ساماندهی به صورت اصولی انجام گیرد تا تاییدیه هیئت وزیران و سازمانهای ذیربط نیز اخذ گردد.
اختصاص 100 هکتار اراضی به شرکتهای دانش بنیان به کجا رسید؟
در ادامه این نشست، لبافی در خصوص دومین مصوبه جلسه نودوهشتم شورای گفتوگوی استان بیان کرد: در کارگروه زیربنایی استان با اختصاص ۱۰۰ هکتار اراضی به شرکتهای دانش بنیان و صنایع کم آببر و توسعه صنایع موجود در شهرک ماشینسازی موافقت گردید. بر حسب اعلام مسئولان شرکت شهرکهای صنعتی، کارگروه زیربنایی استان موضوع توسعه شهرک ماشین سازی شامل محدوده ۳۰ هکتاری در یک ضلع شهرک و محدوده ۷۰ هکتاری در ضلع دیگر شهرک را مصوب نموده که اجرای عملیات آن مستلزم تخریب ویلاهای موجود در آن محدوده و محدودیت توسعه به بخش پلیگون شهرک است، لذا در شورای گفتوگو مقرر گردید تا حسب گزارش کارشناسی شرکت شهرکها، موضوع مجددا توسط اداره کل راه و شهرسازی استان، ظرف مدت یکماه در کارگروه زیربنایی مطرح و مصوب شود.
وی تاکید کرد: در کارگروه زیربنایی پیشنهاد شد که ۳۵ هکتار به شرکتهای دانش بنیان اختصاص پیدا کند. همچنین با توجه به حمایت از شرکتها در راستای دانشبنیان شدن، این زمینها به شرکتهای نوپا تخصیص داده شود. در چگونگی این امر، بحثهای متعددی وجود دارد اما در مجموع آمادگی تحقق آن وجود دارد.
سپس سید مهدی مدنی بجستانی، رئیس هیئت مدیره انجمن شرکتهای دانشبنیان استان عنوان کرد: از موضوعات مهم در توسعه شرکت های دانش بنیان، تملک در شهرکهای صنعتی و مسائل زیست محیطی آن است. بایستی آییننامه استقرار شرکتهای دانش بنیان نیز مجددا بازنگری شود.
محمودزاده، مسئول توسعه شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی تاکید کرد: با مساعدت دستگاههای اجرایی در خصوص تملک زمین برای صنایع شهرک صنعتی توس و شرکتهای دانشبنیان، سد ۱۳ ساله آن شکسته و مصوبه اعطاء ۱۰۰ هکتار زمین در شهرک صنعتی توس انجام گرفت. از این میزان، 35 هکتار برای شرکتهای دانشبنیان و 65 هکتار مابقی آن برای دیگر صنایع شهرک صنعتی توس اختصاص پیدا خواهد کرد. فرآیند خرید زمین و گفتوگو با مالکان آغاز شده است و با تامین مالی از طریق فروش زمینهای دولتی در مشهد، تامین مالی برای خرید زمینهای مذکور نیز انجام خواهد گرفت.
حبیب الله مقامی، مدیرعامل شهرک صنعتی توس نیز در خصوص این مصوبه خاطرنشان کرد: باوجود اجرایی نشدن بخشی از مقیاس مصوب شده، اختصاص این میزان نیز امیدوار کننده است. همچنین، اختصاص ۶۵ هکتار برای استقرار واحدهای تولیدی در شهرک اتفاق مطلوبی خوبی است.
پیگیری مصوبه افزایش سهم دولت در زیرساختهای صنعتی خراسان رضوی
در ادامه، رئیس دبیرخانه شورای گفتوگوی استان در خصوص سومین مصوبه نود و هشتمین جلسه شورای گفتوگوی استان، گفت: در استانهای کشور حدود ۳۰ درصد اعتبار مربوط به زیر ساخت شهرکهای صنعتی را سازمان مدیریت و برنامهریزی تامین میکند. سهم شرکت شهرکهای صنعتی نیز ۳۰ درصد و سهم شرکت توانیر ۴۰ درصد است؛ اما در استان خراسان رضوی سهم دولت که از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی تامین میگردد، تنها ۱۵ درصد است و ۴۵ درصد دیگر از سوی شرکت شهرکها پرداخته میشود که این امر سبب افزایش هزینه صنعتگران شده است. لذا در شورا مقرر گردید که سهم دولت در استان خراسان رضوی نظیر سایر استانها افزایش یابد. همچنین با توجه به تعیین سهم دولت در زیر ساختها و تصفیهخانههای فاضلاب شهرکهای صنعتی استان به نسبت مساوی، این موضوع توسط سازمان برنامه بودجه و شرکت شهرکهای صنعتی در سال جاری و 1402 اجرایی گردد.
فرشید رهنمافر، مدیر دفتر توسعه پایدار شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی اظهار کرد: تعدادی تصفیهخانه در حوزه کشفرود، در حال ساخت است. تصفیهخانه چرم شهر تاکنون ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و تصفیه خانه شهرک صنعتی نیز تا اردیبهشت 1403 افتتاح خواهد شد. این پروژه درحال حاضر در مرحله تامین مالی است.
لبافی در خصوص چهارمین مصوبه جلسه نودوهشتم شورای گفتوگوی خراسان رضوی عنوان کرد: نظر به اینکه فرآیند درخواست صدور گواهی عدم بدهی سازمان تامین اجتماعی برای واحدهای در شرف نقل و انتقال به لحاظ تعیین میزان بدهی مدت زیادی به طول میانجامد، عملا بسیاری از نقل و انتقالات که با رویکرد فعالسازی است، متوقف میشود و از طرفی، عدم بررسی قطعی و تعیین بدهیهای تامین اجتماعی بعد از نقل و انتقال، شرایط را بین خریدار و فروشنده بسیار سخت میکند. لذا در شورا مقرر گردید؛ اداره کل تامین اجتماعی استان ترتیبی اتخاذ کند تا در بررسی مطالبات تامین اجتماعی از طریق قرارداد با شرکتهای حسابرسی این مدت زمان به هر طریق ممکن برای صدور گواهی تعیین تکلیف و کاهش داده شود. براساس آمادگی اعلام شده توسط اداره کل تامین اجتماعی، ظرف مدت ۲۰ روز به درخواستها پاسخ داده میشود.
آخرین وضعیت مصوبه طراحی و اخذ مجوزهای نقشههای ساختمانی سازههای صنعتی توسط شرکت شهرکهای صنعتی
وی در خصوص مصوبه پنجم جلسه مذکور بیان کرد: در ارتباط با طراحی و اجرای نقشه سازههای صنعتی توسط سازمان نظام مهندسی استان؛ با توجه به اینکه حسب گزارش شرکت شهرکها، تاکید دستگاهای نظارتی بر واگذاری طراحی و اخذ مجوزهای نقشههای ساختمانی سازههای واحدهای صنعتی به سازمان نظام مهندسی است، این موضوع موجب افزایش مدت زمان ارائه خدمات به صنعتگران و هزینههای اولیه برای صنعتگران به دلیل متراژ زیاد یک واحد صنعتی و به تبع نارضایتی عمومی در این حوزه گردیده است. در شورای گفتوگو مقرر گردید که معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری با طرح در کمیته کارشناسی هیات چهار نفره استان، موضوع آیین نامه اجرایی ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان را پیگیری کند تا با طی کردن مراحل اداری و قانونی، با توجه به نوع و ماهیت سازههای صنعتی که اصولا در واحدهای صنعتی داخل شهرکها تولید، استانداردسازی و نصب میشود؛ طراحی و اخذ مجوزهای نقشههای ساختمانی سازههای واحدهای صنعتی به شرکت شهرکهای صنعتی و با نظارت آنان واگذار گردد.
محمودزاده، مسئول توسعه شرکت شهرکهای صنعتی استان اظهار کرد: این مصوبه فعلا اجرایی گردیده است
سرنوشت مصوبه مربوط به هزینه انشعاب خدمات در شهرکهای صنعتی
لبافی در خصوص ششمین مصوبه با موضوع هزینه انشعاب خدمات به شهرکها و نواحی صنعتی، گفت: با توجه به افزایش هزینه انشعاب خدمات در شهرکها و نواحی صنعتی نسبت به سنوات گذشته از جمله افزایش تعرفه آب در شهرکها و نواحی صنعتی، بر اساس تصویب نامه هیات وزیران هزینه جبرانی آبهای زیرزمینی برای بخش صنعت در کل استان، برای هر متر مکعب در شبانه روز مبلغ ۲۹۵۰۰ ریال مصوب گردید. همچنین در خصوص افزایش قیمت برق، در گذشته تامین زیرساخت در شهرکها و نواحی صنعتی مطابق ماده ۸۱ قانون الحاق و ماده ۵۴ احکام دائمی توسعه کشور صورت گرفته اما در سال گذشته، تامین برق در شهرکها و نواحی صنعتی مطابق بند ز تبصره ۱۵ قانون بودجه ۱۴۰۰ با مشارکت ۲۵ درصدی شرکت شهرکهای صنعتی، ۱۵ درصدی سازمان مدیریت و برنامهریزی و ۴۰ درصدی شرکت برق منطقهای خراسان انجام گردیده است.
وی افزود: شرکت شهرکهای صنعتی به صورت درآمد- هزینه اداره شده و هزینههای انجام شده از متقاضیان در شهرکها و نواحی صنعتی اخذ میگردد؛ به همین خاطر افزایش قیمت تامین آب و برق محاسبه و از متقاضیان در هر شهرک یا ناحیه اخذ میشود. همچنین با توجه به اعتبارات عمرانی در نظر گرفته شده برای شرکت شهرکهای صنعتی استان، عملا امکان تعریف پروژه جدیدی در حوزه عمرانی وجود ندارد. لذا در شورای مذکور مقرر گردید با توجه به گلایهمندی واحدهای صنعتی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی در خصوص افزایش هزینه انشعابات آب و بهویژه برق در شهرکهای صنعتی و در راستای حمایت از تولید و اشتغال، ظرف مدت دو هفته این موضوع پیگیری و زیر ساختهای فوق مطابق ماده ۸۱ قانون الحاق و ماده ۵۴ احکام دائمی توسعه کشور تامین شود.
لبافی خاطرنشان کرد: در شورای مذکور مقرر گردید؛ با توجه به عدم امکان سرمایهگذاری شرکت شهرکهای صنعتی در احداث و توسعه خطوط پیشنهادی، انتقال نیروی برق ۴۰۰ کیلو وات توسط سازمان مدیریت و برنامهریزی استان، پیگیری شود تا شرکت شهرکها صرفا در احداث و توسعه خطوط پیشنهادی انتقال نیروی برق ۶۳ و ۱۳۲ کیلو وات مشارکت کند.
محمدخوشحال، مدیرعامل شهرک صنعتی ماشینسازی بیان کرد: براساس قانون، شرکتهای خدماترسان باید امتیازات آب، برق، گاز و تلفن را به واحدهای صنعتی برسانند اما کار به این صورت انجام نمیگیرد. شرکتهای خدماترسان حاضر به ارائه خدمات به شهرک صنعتی نیستند. واحدهای صنعتی، زمینهای خارج از شهرک را تملک میکنند تا از امتیازات آب، برق، گاز و تلفن آن استفاده کنند.
محمودزاده، مسئول توسعه شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی عنوان کرد: مشکل در این زمینه به قوت خود باقی است. هزینه انشعاب پرداختی به سازمان آب نسبت به سنوات گذشته، افزایش یافته است. شرکت گاز برای همکاری، قول مساعد داده است؛ اما باید مجوز از ستاد ملی گاز اخذ گردد که زمانبر بوده و مجوز اعطا نخواهد شد. همچنین آب به واحدهای جدید اختصاص پیدا نخواهد کرد و برای تامین آب، باید چاه خریداری شود که هزینه بالاتری دارد.
سپس مسعود اسماعیلی، کارشناس شرکت گاز خراسان رضوی گفت: براساس قانون، تامین منابع مالی انشعابات برعهده شرکتهای مادر تخصصی بوده اما شرکت خدمترسان زیرساختهای لازم را در محدوده شهرک صنعتی و ورودی آن تامین کرده است. احداث زیرساخت در داخل شهرکهای صنعتی توسط شرکت خدمترسان انجام شدنی نیست و بایستی تامین اعتبار توسط شرکت انجام گیرد. عدم سکونت در برخی واحدهای شهرکهای صنعتی و احداث شهرکهای صنعتی متعدد یکی دیگر از مشکلات استان است. درحالی که فضای بلوکه شده در شهرک صنعتی وجود دارد، پیگیری تامین گاز برای دیگر فضاها و اختصاص مکانهای دیگر ضرورتی ندارد.
تکتم شریفیان، مسئول برنامهریزی شرکت برق منطقهای خراسان در این خصوص اظهار کرد: براساس مصوبه و قانون، 40 درصد تامین مالی در زمینه انشعابات توسط شرکتهای مادر تخصصی، ۳۰ درصد توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی و 30 درصد توسط دستگاه خدماترسان صورت می گیرد. باتوجه به شرایط اقتصادی فعلی، هزینه احداث یک پست ۴۰۰ کیلووات در کمترین حالت ممکن، ۳۰۰ میلیارد تومان است.
لبافی نیز در جمع بندی این مبحث بیان کرد: تامین این هزینه برای دستگاههای خدمترسان بسیار سنگین است. بایستی این موضوع مجددا با دستگاههای ذیربط مطرح و تصمیمگیری شود.
پیگیری موضوع رفع معارض اراضی شهرک شماره 5 مشهد
رئیس دبیرخانه شورای گفتوگوی استان در خصوص هفتمین مصوبه جلسه نودوهشتم شورا عنوان کرد: با توجه به مشکلات مربوط به معارضین و متصرفین اراضی شهرک صنعتی پنج مشهد، به جهت جلوگیری از هدر رفت زمان و تسریع در ایجاد زمین مناسب برای واحدهای صنعتی در شورای گفتوگو مقرر گردید؛ شرکت شهرکهای صنعتی به صورت همزمان نسبت به خرید اراضی مجاور دارای سند ششدانگ و بلا معارض در محدوده شهرک پنج مشهد اقدام و پس از خرید این اراضی، موضوع را جهت تایید به کارگروه امور زیربنایی استان ارسال کنند.
لبافی با اشاره به اینکه یکی دیگر از مسائل شرکت شهرکهای صنعتی استان، اخذ مجوز توسعه برای شهرک صنعتی شماره پنج بود، گفت: مجوز شهرک صنعتی شماره پنج برای توسعه، 1263 هکتار است. در شورای گفتوگو مذکور مقرر گردید؛ همزمان تا ۵۰۰۰ هکتار افزایش پیدا کرده و از طریق استانداری، شرکت شهرکها، محیط زیست و دبیرخانه شورای گفتوگو پیگیری شود.
وی در خصوص یکی دیگر از مصوبات نود و هشتمین نشست شورای گفتوگو عنوان کرد: در این شورا مصوب گردید که شرکت گاز خراسان رضوی نسبت به تایید طراحی شبکه داخلی ۶۰ پوند شهرک صنعتی شماره پنج که توسط شرکت شهرکها ارائه خواهد گردید، اقدام نموده و همزمان با شروع عملیات اجرایی توسط شرکت شهرکها، شرکت گاز خراسان رضوی نیز نسبت به اجرای ایستگاه و ایستگاههای ths و خطوط تغذیه اقدام کند تا همزمان با برخوردار شدن ایستگاهها از گاز، شبکه داخلی شهرک نیز دارای گاز شود.
اسماعیلی، کارشناس شرکت گاز استان خراسان رضوی خاطرنشان کرد: برای شبکه داخلی گاز در شهرک صنعتی، شرکت شهرکهای صنعتی میتواند با دریافت مشاور، برای احداث آن اقدام کند.
وی بیان کرد: شرکت گاز خراسان رضوی، تاکنون در احداث هیچ ایستگاه گازی مشارکت نکرده است.
عاقبت مصوبه رفع مشکلات شهرکهای صنفی- صنعتی
لبافی در خصوص رفع مشکلات شهرکهای صنفی و صنعتی نیز، اظهار کرد: به منظور رفع مشکلات شهرکهای صنفی- صنعتی در شورای گفتوگوی یاد شده، مصوب شد که موضوع در دستور کار معاونت اقتصادی استانداری و همکاری اتاق اصناف مشهد قرار گیرد. همچنین موضوع با مدنظر قرار دادن تقدم و تاخر و با اولویتبندی موضوع بررسی و ارائه شود تا در اسرع وقت براساس پیشنهادها پیگیری لازم صورت پذیرد.
محمودزاده نیز در این خصوص بیان کرد: مشکلات چهار شهرک صنعتی برطرف گردیده و تنها مشکل شهرک صنعتی-صنفی فجر که سند آنان مشکل دارد، رفع نگردیده است.
لبافی در خصوص مشکلات شرکتهای دانشبنیان در ثبت شرکت، عنوان کرد: بنا بر تعهد سازمان ثبت اسناد و املاک استان، شرکتهای دانش بنیان پس از ارسال تمامی مدرکهای مربوط برای ثبت شرکت خود در کمتر از یک ساعت به ثبت رسیده خواهند شد.
رئیس دبیرخانه شورای گفتوگوی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: باتوجه به مطالب عنوان شده؛ حدود 80 درصد از مصوبات نود و هشتمین جلسه شورای گفتوگو دولت و بخش خصوصی پیگیری و ۲۰ درصد از آن باقی مانده که بایستی دستگاههای مربوطه برای پیگیری و به ثمررساندن آن تلاش کنند تا مشکلات شرکتهای دانشبنیان و شرکت شهرکهای صنعتی برطرف گردد.