به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، رئیس کمیسیون حمل و نقل و ترانزیت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مشهد تاکید میکند که این کمیسیون در سه سال اخیر سعی نموده تا از ظرفیت خود در جهت رفع مشکلات پُرشمار حیطه ترانزیت و حمل و نقل بینالمللی بهره بگیرد؛ مشکلاتی که بعضا ناشی از تحریمها و مسائل خارجی و بخشی نیز به واسطه تصمیمات و قوانین و بخشنامههای داخل کشور بروز میکنند.
«احمد زمانیان یزدی» میگوید: صنعت حمل و نقل بینالمللی در ایران همواره با چالش مواجه بوده است؛ بعضی از چالشها به یکباره توسط کشورهای مسیر و بعضی نیز توسط سازمانهای داخلی ایجاد میشود. ما در کمیسیون حمل و نقل و ترانزیت اتاق مشهد کوشش نمودهایم با موشکافی مسائل و مشکلات موجود، علل بروز چالشها و راهکار حل آنها را به گوش مسئولان ذیربط برسانیم و از ظرفیت اتاق بازرگانی به عنوان تشکل ارشد بخش خصوصی، در عرصه مطالبهگری بهره بگیریم.
وی با اشاره به شکلگیری کمیتههای گمرکی، جادهای، دریایی، ریلی و… ذیل ساختار کمیسیون حمل و نقل و ترانزیت اتاق مشهد اذعان میکند: پس از ارجاع مسائل به کمیسیون، ما براساس موضوع و نوع مطلب، آن را به کمیتههای زیرمجموعه ارجاع میدهیم و کمیتهها پس از انجام بررسیهای کارشناسی و دقیق، نتیجه موضوع را به کمیسیون منعکس میکنند تا پیگیری لازم در جهت مطالبهگری را در گامهای بعدی داشته باشیم.
* بخشنامههای خلقالساعه، منشأ بخشی از مشکلات حوزه ترانزیت است
صدور بخشنامههای خلقالساعه و در اصطلاح، «یکشبه» یکی از مشکلات فعالان حوزه تجارت، حمل و نقل بینالمللی و به ویژه عرصه ترانزیت در سالهای اخیر بوده است. بخشنامههایی که به عقیده کارشناسان، عجولانه و بدون ارزیابیهای دقیق صادر شده و ضربات سهمگینی بر پیکره صنعت ترانزیت کشور وارد کرده است.
به گفته زمانیان، برخی از مشکلاتی که در حوزه ترانزیت به یکباره پدیدار میشود، ناشی از تصمیماتی است که به صورت ضربالعجلی اتخاذ میگردد و حل آنها مدت زیادی به طول میانجامد. این در حالی است که در صورت نظرخواهی از بخش خصوصی فعال در این عرصه، میتوان از صدور چنین آییننامهها و بخشنامههایی جلوگیری نمود.
رئیس کمیسیون حمل و نقل و ترانزیت اتاق استان در خصوص مهمترین پیگیریهای این کمیسیون در سه سال اخیر، به رایزنی برای حل مسائل و مشکلات ناشی از تصمیمات و محدودیتهای دولت ترکمنستان برای تردد ناوگان حمل و نقل بین المللی از مسیر این کشور، بعد از شیوع بیماری کرونا اشاره میکند.
وی همچنین، از موضوع عدم صدور روادید کشور پاکستان برای رانندگان شرکتهای حمل و نقل بینالمللی استان و پیگیری کمیسیون مربوطه در این حوزه سخن میگوید و میافزاید: رانندگان ایرانی و به ویژه خراسان رضوی در یک سال اخیر با مشکلات زیادی در این حوزه مواجه بودند و ما این مسئله را به انحاء مختلف از مسیر وزارت خارجه و کنسولگری پیگیری نمودیم تا در نهایت مرتفع گردید.
زمانیان یکی از دغدغههای این کمیسیون را توسعه مسیرهای ترانزیتی و جایگزین میداند و خاطر نشان میکند: محدودیتهایی که در تعامل با کشورهای ترکمنستان و افغانستان رقم خورد و حتی جنگ روسیه و اوکراین، موضوع تعریف مسیرهای ترانزیتی و ایجاد زیرساخت های کارآمد حمل و نقل را به یک اولویت تبدیل کرد. در جلسات متعددی این موضوعات از منظر کارشناسی بررسی شد.
او تاکید میکند: پیگیریهای ما در همه شاخههای حمل و نقلی توسعه یافته و تلاش کردهایم در هر حوزه، مهمترین موضوعات و مشکلات را با نگاهی به آینده و اقتضائات آن بررسی کنیم. پیشبینی ضرورتهایی که برای آتیه در بخش حمل و نقل بین المللی و ترانزیتی مورد نیاز فعالان این حوزه خواهد بود، موضوعی بوده که از ابتدای فعالیت این کمیسیون بر آن تاکید شده است. در گام بعد هم بر رفع قوانین مخل، اصلاح نگاههای سختگیرانه و پلیسی به حوزه ترانزیت، توانمندسازی شرکتهای حمل و نقل داخلی، نوسازی ناوگان حمل و نقل و… را محور پرداخت و پیگیری قرار دادیم.
زمانیان بر ضرورت تداوم پرداختن به این موضوعات در آینده نیز تاکید میکند و مطالبهگری مستمر را بهترین ابزار برای گرهگشایی از مشکلات توصیف میکند.