به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، «مریم سراج احمدی» در گفتوگو با خبرنگار ما اظهار کرد: متاسفانه با سیاستهای در پیش گرفته تصمیمگیران در حوزه قیمتگذاری، تحقق رشد تولید و مهار تورم به عنوان شعار سال، امکان ناپذیر است؛ زیرا بسترها، زیرساختها، قوانین و پتانسیلهای مرتبط در این حوزه فراهم نشده است. شاهد این مدعا آن است که دولت بعضا با مداخلهگری در حوزه قیمتگذاری و با نرخگذاری دستوری مواد اولیه، به تورم دامن زده است؛ به طور مثال، افزایش قیمت شیر خام توسط دولت، پیامدهای ناگواری را در حوزه لبنیات در پی خواهد داشت. در حال حاضر افزایش قیمت مواد اولیه، کرایه حمل، دستمزد کارگران، تعرفه امتیازات آب، برق، گاز و… نیز مزید بر علت شده و بر قمیت نهایی محصولات لبنی تاثیرگذار است.
وی تصریح کرد: نکته قابل توجه دیگر آن است که هر سال قیمت شیر توسط دولت مشخص میشود و متاسفانه همه ساله قیمت اعلام شده با بهای تمام شده محصول تفاوت بسیار دارد.
سراج احمدی ادامه داد: واحدهای تولیدی با قیمتگذاری دستوری مخالفند؛ چرا که این مساله رقابت را کاهش میدهد و کیفیت محصولات را زیر سوال میبرد. ما بر این باوریم صنایع لبنی و دامداریها مکمل یکدیگرند و طبیعتا میتوانند بهدور از هرگونه دخالت دولت به توافق برسند.
عضو کانون زنان بازرگان خراسان رضوی اظهار کرد: در حال حاضر مشکلات اقتصادی بر معیشت بسیاری از خانوادهها سایه افکنده است. به همین دلیل واحدهای تولیدی با افزایش قیمت محصولات لبنی مخالفند؛ اما به دلیل افزایش قیمت مواد اولیه چارهای جز افزایش قیمت نیست.
وی افزود: میانگین جهانی سرانه مصرف شیر حدود 160 کیلوگرم در سال برای هر فرد است و این عدد در کشور ما بین 60 الی 70 کیلوگرم میباشد. حال به هر میزان هم تولید کنیم تا میانگین جهانی بسیار فاصله داریم. ما بر این باوریم با سیاستهای در پیش گرفته متولیان، سهم محصولات لبنی از سبد غذایی مردم بیش از این کاهش خواهد یافت و کاهش مصرف لبنیات در خانوادهها اثرات کوتاه مدت و بلندمدتی بر سلامتی جامعه و نسل آینده خواهد داشت.
سراج احمدی با بیان اینکه دستورالعملی برای افزایش قیمت محصولات لبنی صادر نشده و دستگاههای نظارتی هم با هرگونه افزایش قیمت برخورد میکنند، عنوان کرد: از یکسو قیمت شیر خام افزایش یافته و از سوی دیگر، دولت به واحدهای لبنی اجازه افزایش قیمت نداده است. واحدهای صنایع لبنی حتی اگر به میزان 30 درصد افزایش قیمت بر محصولات خود داشته باشند، باز هم ادامه فعالیت برای آنان فاقد توجیه اقتصادی است.
آسیب چشمگیر قطع برق در صنایع لبنی
این فعال اقتصادی حوزه صنایع لبنی خاطرنشان کرد: با آغاز فصل گرما، واحدهای تولیدی به ویژه صنایع لبنی با دغدغه قطعی برق مواجه هستند؛ چرا که سایر صنایع غذایی مانند صنایع کیک و کلوچه، مربا، ترشی و… میتوانند مشکل گرما و افزایش دما را به نوعی مدیریت کنند؛ اما صنایع لبنی به دلیل فسادپذیری شیر با مشکلات زیادی مواجهاند. به بیان دیگر، نمیتوان دامدار را از دوشیدن شیر گاو منع کرد یا دوشیدن دام را به زمان دیگری موکول نمود. بنابراین پس از خرید شیر از دامدار بلافاصله باید آن را به فرآوردههای لبنی تبدیل کرد و روانه بازار ساخت.
وی یادآور شد: بالاترین آسیب ناشی از قطعی برق متوجه صنایع لبنی است و قطعی برق حتی برای چند ساعت برای این صنایع فاجعهآمیز است. متاسفانه هیچگاه صنایع لبنی را به عنوان یکی از مهمترین صنایع غذایی از قطعی برق مستنثی نکردهاند.
وی یادآور شد: براساس پیشنهادات اخیر شرکت برق، واحدهای تولید فرآوردههای لبنی در شرایط فورس ماژور میتوانند از ساعت 24 تا 6 صبح فعالیت کنند که عملا انجام این کار غیرممکن است؛ چرا که حقوق کارگر، تغییر ساعت فعالیت سیستم اداری و تبعات موکول کردن دوشیدن دام از صبح به عصر خسارت سنگینی به دنبال دارد.
عضو کانون زنان بازرگان خراسان رضوی با بیان اینکه قطعیهای لحظهای برق و عدم اطلاعرسانی به موقع، به دستگاهها و ماشین آلات خسارات جبران ناپذیری را وارد میکند، تصریح کرد: علی رغم پیگیریهای بسیار از استانداری به منظور جبران خسارت ناشی از قطعی برق به واحدهای تولیدی، هیچگاه خسارتی بابت قطعی برق به واحدها پرداخت نشده است.