سفیر جدید ایران در هند، با حضور در اتاق ایران با غلامحسین شافعی رئیس اتاق ایران دیدار و دو طرف درباره راههای افزایش همکاریهای اقتصادی و افزایش حجم مبادلات تجاری با یکدیگر گفتوگو و تبادل نظر کردند.
در این دیدار غلامحسین شافعی رئیس اتاق ایران، یکی از اولویتهای همکاری با کشور هند را در زمینه ترانزیت و نیاز این کشور به ایران دانست و تاکید کرد: لازم است با پیگیریهای جدی، ایفای نقش ایران در کریدور شمال و جنوب را پر رنگ کنیم. در موضوع ترانزیت شرق به غرب و جاده ابریشم نیز دو کشور ایران و هند از مهمترین بازیگران منطقه بوده و همکاری فعالی داشتهاند. از این لحاظ ارتباط سه جانبه ایران هند و روسیه میتواند بسیاری از فرصتهای تجاری و ترانزیتی را نصیب ایران کند.
او ادامه داد: با وجود مذاکرات چند ساله و توافقات اولیه، موضوع تجارت ترجیحی ایران و هند هنوز به نتیجه نرسیده و اجرایی نشده است. این در حالی است که برخی کشورهای دیگر با توجه به توافقات خود با این کشور از مزیتهای تعرفهای بالاتری نسبت به ایران از این بازار بزرگ وارداتی بهره میبرند.
شافعی با انتقاد از وضع تعرفه بالا از سوی هند برای واردات برخی اقلام کشاورزی ایران از جمله سیب بیان کرد: بازار بزرگ هند با تنوع و ظرفیتهای بالا در اولویت همکاریهای اتاق ایران قرار دارد. چرا که این بازار با بازار ایران در بسیاری از بخشها مکمل است و رقابت کمتر است. لذا نیاز است با همکاری هرچه بیشتر نمایندگی ایران در این کشور تجارت ایران و هند تسهیل شود.
رئیس اتاق ایران همچنین بر رفع هرچه زودتر مشکلات بانکی و کاهش تعرفههای گمرکی و تجهیز زیرساختهای حمل و نقل میان دو کشور تاکید کرد.
در ادامه، ایرج الهی، سفیر جدید ایران در هند نیز با تأکید بر اهمیت روابط ایران و هند، به ظرفیتها و مزیتهای گستردهای که کشور ایران میتواند در همکاری با هند از آن بهره مند شود اشاره کرده و ادامه داد: عضویت هند در مهمترین سازمانهای چندجانبه بین المللی از جمله بریکس و شانگهای و …، برخورداری از بازاری بزرگ و متنوع و رشد بالای اقتصادی و صنایع این کشور، از جمله این مزیتهاست. ضمن اینکه با وجود برخی نگرانیها، در مجموع چشم انداز روشنی در خصوص اقتصاد این کشور قابل ترسیم است و لازم است پیوندی ساختاری در همکاریهای اقتصادی دو کشور ایجاد کنیم.
او ضمن تاکید بر لزوم بازشناسی کشور هند، اضافه کرد: نیاز است خلاء های این بازار جهت صادرات و ظرفیتهای برجسته تولیدی این کشور برای تأمین اقلام مورد نیاز، مورد توجه بیشتری قرار گیرد. همچنین باید دید برای گسترش تعاملات تجاری میان دو کشور، چه اسناد پایه و تجهیزاتی از جمله در زمینه آزمایشگاه و غیره مورد نیاز است.
الهی در خصوص موضوع تسهیل نقل و انتقالات مالی و بانکی گفت: راهکارهای مختلفی در حال پیگیری است و نشستهایی با بانک مرکزی برگزار شده که از جمله در خصوص فعال شدن یک بانک در هند، ایجاد امکان تهاتر کالا، همکاری اتاق پایاپای آسیایی و موارد دیگر امکان تسهیل موارد وجود دارد.
او افزود: در حوزه سرمایهگذاری لازم است با همکاری بخش خصوصی، فعالان هندی را تشویق به سرمایهگذاری کنیم تا بدین شکل آنها از بازار خوب منطقه نیز بهره مند شوند. ما برای رونق بندر چابهار به سرمایهگذاریهای فعالان اقتصادی هم از هند و هم از ایران نیاز داریم. پروژههای پتروشیمی و فولاد میتواند زمینههای مهمی برای این سرمایهگذاری باشد.
الهی همچمنین تاکید کرد: لازمه توسعه تجارت خارجی و بهره مندی از مزیتهای استراتژیک کشور در حوزه تجارت، داشتن نگاه داخلی بیطرفانه، همه جانبه و ملی برای توسعه زیرساختهای تجاری و حمل و نقل و اولویت بندی آنها است.
در این نشست همچنین ابراهیم جمیلی، رئیس اتاق مشترک ایران و هند نیز ضمن اشاره به در اولویت بودن کشور هند در توسعه تجارت خارجی هم از سوی دولت و هم از سوی اتاق ایران و بخش خصوصی به مشکلات بانکی و همچنین مشکلات تعرفهای، اشاره کرده و خواستار پیگیری این موضوعات از سوی نمایندگی ایران شد.
او تاکید کرد: تشکیل شرکتهای مشترک و تعریف منافع و سرمایهگذاری مشترک میتواند همکاریهای دوجانبه را تعمیق بخشد.
جمیلی با اشاره به طرح احداث شهرک صنعتی مشترک در چابهار از سوی اتاق مشترک ایران و هند در گذشته تاکید کرد: با توجه به تجارب و فناوریهای هند در توسعه صنایع میان دستی، این همکاریها و سرمایهگذاریها میتواند در این شهرک صنعتی مشترک تحقق یابد و موجب ارتقای ارزش افزوده تولیدات ایران بویژه در حوزه پتروشیمی شود.
او با اشاره به نوسانات و مشکلات تأمین روپیه، راهکار تهاتر کالا بویژه با توجه به امکان جدید بانک مرکزی برای تأمین ارز به شکل توافقی میان صادرکننده و وارد کننده، را رویکرد مثبت و قابل انجام توصیف کرد که لازم است به شکل جدیتری عملیاتی شود.
رئیس اتاق مشترک ایران و هند با توجه به ضرورت تحقق هرچه سریعتر تجارت ترجیحی میان دو کشور، تاکید کرد: این توافق ابتدا میتواند به شکل محدودتری در گام اول در حوزه کشاورزی تحقق یابد و سپس با مذاکره با کشور هند به اقلام دیگر تسری یابد. علی رغم تعرفههای بسیار پایینتر ایران برای واردات اقلامی چون برنج، چای و ادویه و … از کشور هند، ایران محصولات کشاورزی خود را با تعرفههای بسیار بالاتری به هند صادر میکند که این موضوع مانعی بر سر راه مزیتهای رقابتی محصولات صادراتی ایران در بازار هند محسوب میشود.
جمیلی همچنین با توجه به اهمیت شهر تجاری بمبئی، خواستار همکاری نمایندگی ایران برای گشایش دفتر و مرکز تجاری اتاق ایران و هند در این شهر شده و گفت: نیاز است با حمایت سفارت ایران، همکاری شرکتهای فعال ایرانی در حوزه فناوری اطلاعات و نرم افزار با شرکتهای هندی این حوزه افزایش یابد.
او خواستار تلاش سفارت ایران برای جلوگیری از جایگزینی ترانزیت و کالاهای ایرانی به کشور هند با همکاری اتاق ایران شد و افزود: توسعه مراودات و تبادل هیاتهای تخصصی و سرمایهگذاری از دیگر زمینههایی است که در برنامههای پیش رو قرار دارد.