به گزارش ایرنا، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی خراسان رضوی نیز در این نشست با اشاره به رشد و پیشرفت کشورهای آسیای میانه در حوزه اقتصاد، گفت: با توجه به توسعه و پیشرفت اقتصادی کشورهای اطراف ایران مانند ترکمنستان، ازبکستان و افغانستان نیاز است که برنامه ریزی ویژه ای برای تجارت با آن کشورها انجام شود.
محمدرضا توکلی زاده افزود: در این شرایط افغانستان برای توسعه خدمات زیربنایی خود نیاز به دریافت امکانات از کشورهای دیگر دارد که این مهم باید از طریق کشورمان تامین شود، در حالی که سیستم ریلی کشور به افغانستان هنوز متصل نشده و کارایی لازم را ندارد.
*ضرورت مدیریت تخصیص ارز صادراتی به بخشهای مختلف
محمدحسین روشنک، عضو هیات رئیسه اتاق مشهد نیز در این نشست افزود: چرا باید ارز حاصل از صادرات که به سختی به دست می آید صرف امور غیرضرور شود و مثلا به گردشگران داده شود، هرچند گردشگری حائز اهمیت است اما باید گردشگر ارز را به صورت آزاد از بازار خریداری کند و ارز صادراتی به بخشهای مهم تری اختصاص یابد.
*روند ارزشگذاری گوهرسنگها به استان خراسان رضوی واگذار شود
غلامرضا نازپرور ، رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی مشهد نیز در این نشست گفت: مشهد پایتخت گوهرسنگها است اما ارزشگذاری محصولات این صنعت در مرکز انجام می گیرد، از سوی دیگر ارزشگذاری زیورآلات نیز روندی پیچیده دارد، به طوری که ارزش سنگ آن در وزارت صمت و ارزش فلز آن در بانک مرکزی تعیین می شود، کارشناسان و متخصصان خوبی در خراسان رضوی وجود دارند که می توانند ارزشگذاری گوهرسنگها را انجام دهند، ضمن اینکه هم اینک زمردهای افغانستان که در دنیا بی نظیر است به صورت غیرقانونی وارد استان می شود.
رئیس خانه معدن خراسان رضوی با اشاره به خودتحریمی اشاره و بیان کرد: واردات سنگ تراورتن و سنگ مرمر از افغانستان ممنوع شده است، در حالی که کارشناسان و متخصصان خبره ای برای فرآوری این سنگها در استان وجود دارد.
* فرصتی جدید برای رونق مسیر ترانزیت از ایران
محمود سیادت، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و افغانستان نیز در این نشست گفت: افغانستان در حال پوست اندازی و دگردیسی اقتصادی است، بازسازی زیرساختها در این کشور به سرعت در حال انجام است و بهترین فرصت برای ایران به منظور افزایش سهم خود در این بازسازی به وجود آمده که باید از آن بهره گیرد.
وی افزود: در شرایطی که ترانزیت کالا از مسیر پاکستان دچار مشکل شده است، تجار افغانستانی به سمت ایران متمایل شده اند اما هم اینک ۲ هزار کانتینر در بندرعباس دپو شده و فقط روزانه ۴۰ کامیون افغانستانی اجازه ورود از مرز میلک به ایران را دارند که از این تعداد، ۲۰ کامیون متعلق به بازارچه میلک است و بقیه آن به ترانزیت کالا به سمت بندرعباس اختصاص دارد تا بار را از بندرعباس برداشته و انتقال دهند. در نهایت با این کندی عبور، کرایه ها افزایش یافته و کامیون افغانستانی ناگزیر به تغییر مسیر می شود، لذا ما از فرصتهای به وجود آمده در تجارت بهره نمی گیریم.
*سهم ۴۹ درصدی کالاهای صنعتی در صادرات
مدیر کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: کالاهای صنعتی در هفت ماهه نخست امسال سهم ۴۹ درصدی از کل صادرات کالای استان را داشته که بیشترین سهم نسبت به بخشهای دیگر است، سهم سایر بخشها از صادرات کالا در هفت ماهه امسال شامل ۲۷ درصد در بخش کشاورزی، ۱۷ درصد در بخش معدن و صنایع معدنی، ۶ درصد در بخش پتروشیمی و پایه نفتی و یک درصد فرش و صنایع دستی است.
امیررضا رجبی اظهار کرد: میزان صادرات کالا از گمرکات خراسان رضوی طی هفت ماهه امسال یک میلیون و ۵۲۹ هزار تُن به ارزش ۸۸۱ میلیــون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبــل در وزن ۲۹ درصد و در ارزش دلاری ۳۱ درصد افزایش داشته، این در حالی است که وزن و ارزش صادرات کالاها در مدت مشابه سال گذشته به ترتیب یک میلیون و ۱۸۹ هزار تن به ارزش ۶۷۵ میلیون دلار بود.
مدیر کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی ارزش هر تن صادرات کالا را ۵۷۶ دلار ذکر و بیان کرد: عمده کشورهای مقصد کالاهای صادراتی استان شامل افغانستان، ترکمنستان، تاجیکستان، ازبکستان، عراق، پاکستان، چین، قرقیزستان، امارات متحده عربی، اسپانیا، قزاقستان، فدراسیون روسیه، هند، هلند، ترکیه، ارمنستان، عمان، قطر ، آلمان و ایتالیا هستند.