به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی مشهد، «محمود امتی»، عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی استان در این جلسه عنوان کرد: خراسان رضوی از ظرفیت چشمگیری در حوزه حملونقل بینالمللی برخوردار است؛ اما شرکتهای استانی در دریافت مجوز واردات کامیون با مشکل مواجهاند. از علل اصلی مشکلات و موانع در حوزه ترخیص کامیون وارداتی، عدم هماهنگی میان نهادها و ارگانهای متولی این حوزه، عدم تخصیص ارز برای واردات کامیون و پیچیدگی فرآیند دریافت مجوز واردات در این زمینه است. حوزه حملونقل بر اقتصاد کشور اثر مهمی دارد و ضروری است که با رفع موانع موجود، فضا برای فعالیت بخش خصوصی در این زمینه تسهیل گردد.
امتی تاکید کرد: طبق آنچه در نشست اخیر کمیسیونهای حملونقل، ترانزیت و لجستیک، گمرک و مدیریت واردات اتاق بازرگانی ایران مطرح شد، فعالان اقتصادی در خصوص واردات کامیون و ترخیص از گمرکهای مرز غربی نیز با این مشکلات مواجهاند. بانک مرکزی از متولیان اصلی در حوزه واردات کامیون و تخصیص ارز است که در این زمینه نقش خود را به درستی ایفا نمیکند.
وی خاطرنشان کرد: شرکتهای حملونقل بینالمللی استان تقاضای زیادی برای واردات کامیون با عمر کمتر از 5 سال، دارند و با توجه به اینکه استان از ظرفیت خوبی در این زمینه برخوردار است، ضرورت دارد، هماهنگی میان نهادهای متولی همچون گمرک، بانکهای عامل در تخصیص ارز، اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان و… صورت گیرد.
امتی در بخش دیگر سخنانش به چالشهای تجارت ایران با افغانستان اشاره کرد و گفت: متاسفانه نگاه و فعالیت نهادهای دولتی افغانستان به حملونقل بینالمللی براساس پروتکلهای بینالمللی نیست و این امر آسیب زیادی به فعالیت شرکتهای حملونقل وارد میکند. درخواست بخش خصوصی، استقرار نمایندهای از اداره کل راهداری و حملونقل جادهای استان در مرز به منظور رسیدگی مستقیم به مشکلات رانندگان است. متولیان حوزه حملونقل استان باید به رفع موانع و مشکلات در این حوزه پرداخته و اتفاقات مرز دوغارون را رصد و به آن رسیدگی کنند.
ضرورت ارائه خدمات گمرکی ترخیص کامیون وارداتی و تخصیص ارز در خراسان رضوی
«ابراهیم عطایی»، نایب رئیس کمیسیون حملونقل، ترانزیت و امور مرزی اتاق مشهد نیز اظهار کرد: در خراسان رضوی بالغ بر 260 شرکت حملونقل بینالمللی وجود دارد که نشان میدهد استان از ظرفیت بالایی برخوردار بوده و 30 درصد از درخواست واردات کامیون با عمر کمتر از 5 سال در کشور، توسط شرکتهای حملونقلی استان صورت گرفته است. بر همین اساس بر این موضوع تاکید داریم که خدمات گمرکی ترخیص کامیون وارداتی و تخصیص ارز بایستی در استان صورت گیرد و فرآیند دریافت ارز تسهیل گردد. در این زمینه باید مطالبهگر باشیم.
وی افزود: با برگزاری دورههای آموزشی توسط تیم کارشناسی برای ارائه خدمات در حوزه ثبت سفارش، تخصیص ارز و ترخیص کامیون در گمرک به فعالان حوزه حملونقل و دیگر ذینفعان، بخشی از دغدغهها و مشکلات در این حوزه رفع میگردد.
عطایی عنوان کرد: در گمرک مشهد و گمرک شهید مطهری، فضای کافی برای ترخیص کامیون وارداتی وجود دارد و باتوجه به وجود این ظرفیت، درخواست ترخیص کامیونهای وارداتی به گمرک مشهد ارائه خواهد شد. البته به دلیل سختگیریهایی که بعضا در حوزه اجرای قوانین در مشهد اعمال میشود، تمایل به ترخیص کامیون از گمرکهای غربی بیشتر است.
پیشنهاداتی برای رفع چالشهای موجود در حوزه واردات کامیون
سپس «امید خدادادی»، دبیر کمیسیون حملونقل، ترانزیت و امور مرزی اتاق بازرگانی مشهد عنوان کرد: صدور مجوز واردات کامیون با عمر کمتر از ۵ سال برای شرکتهای حملونقل بینالمللی کشور، نیازمند طی نمودن مراحل مختلفی است. بررسی نیازمندیها، ثبت درخواست، ارائه مستندات، بررسی و تأیید مستندات، پرداخت هزینهها و صدور مجوز و ترخیص کالا از مراحل دریافت این مجوز است. در این راستا پیشنهاد میشود که سامانه الکترونیکی یکپارچهای به منظور ثبت و پیگیری درخواستها و مستندات و کاهش بوروکراسی و افزایش شفافیت، ایجاد شود.
وی افزود: آموزش و آگاهیرسانی، کاهش هزینهها و عوارض، تسهیل قوانین و مقررات، همکاری با شرکتهای بینالمللی، نظارت و ارزیابی مستمر و پشتیبانی مالی و اعتباری به بهبود فرآیند صدور مجوز و نوسازی ناوگان حمل و نقل بینالمللی در ایران کمک کرده و منجر به افزایش کارایی و کاهش هزینههای حملونقل میشود.
خدادادی در بخش دیگر سخنانش به تبیین پیشنهادات ارائه شده توسط کمیته جادهای کمیسیون حملونقل، ترانزیت و امور مرزی اتاق بازرگانی مشهد پرداخت و گفت: استفاده از مبادی ورودی گمرک استان برای واردات کامیون، دعوت از رئيس انجمن صنفی مراکز اسقاط و بازیافت خودروهای فرسوده، دعوت از نماینده مطلع در خصوص فرآیند ثبت سفارش کامیون در سامانه جامع تجارت و بررسی پوشش خدمات پس از فروش با توجه به مبالغ دریافتی خودروسازها از جمله پیشنهادات این کمیته برای رفع چالشهای شرکتهای حملونقل بینالمللی استان در زمینه واردات کامیون بود.
دبیر کمیسیون حملونقل، ترانزیت و امور مرزی اتاق مشهد بخش دیگر سخنانش را به نحوه همکاری با هیات افغانستانی در خصوص حل مشکلات و مسائل صادرات، واردات، سوخت و ترانزیت و حملونقل به افغانستان اختصاص داد و تاکید کرد: در حوزه صادرات، واردات، سوخت و ترانزیت به افغانستان، معضلات و چالشهای متعددی وجود دارد. با توجه به سفر هیات افغانستانی به مشهد میتوان این چالشها را با آنان مطرح نمود و نسبت به رفع آن اقدام کرد. حذف یا کاهش خاک پولی، بیشتر شدن ساعات کاری در مرزهای مشترک، جلوگیری از اجرای قوانین خلقالساعه، پیگیری انجام حمل و نقل ریلی و تکمیل راهآهن میان دو کشور، از مهمترین موضوعاتی است که میتوان در این نشست مطرح کرد.
وی، راهکارهای پیشنهادی برای رفع مشکلات ترانزیت و حملونقل بین ایران و افغانستان را تقویت زیرساختهای مشترک، تسهیل قوانین گمرکی و مالیاتی، تبادل تجربیات و دانش فنی، ایجاد کمیتههای مشترک، سرمایهگذاری مشترک، انعقاد قراردادهای بلندمدت، تسهیل در اخذ ویزا و مجوزهای تجاری و استفاده از فناوریهای نوین، دانست.
«سعید ناصری»، کارشناس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال شرق کشور نیز در بخشی از این نشست با اشاره به برگزاری پنجمین جلسه کمیسیون مشترک اقتصادی خراسان رضوی و هرات، بیان کرد: پس از احصای چالشها و دغدغههای فعالان اقتصادی، موضوعات در این کمیسیون طرح خواهد شد. امیدواریم با مطالبهگری ایران، دغدغههای موجود در حوزه حمل و نقل و تجارت با افغانستان مرتفع گردد.
لزوم مطالبهگری نهادهای متولی از افغانستان برای رفع چالشها در مرز
«نصیر برادران»، رئیس اداره ترانزیت اداره کل راهداری و حملونقل جادهای استان با بیان اینکه چالشها و دغدغهها در حوزه تجارت با افغانستان و حملونقل به این کشور در جلسات متعدد در استانداری و نهادهای متولی احصا و جمعبندی شد، عنوان کرد: کاهش هزینههای بخش خصوصی و شرکتهای حملونقل بینالمللی و کاهش عوارض رسمی در مرز و حذف آن، از موضوعاتی است که در پنجمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی خراسان رضوی و هرات مطرح گردید و طرف افغانستان نسبت به تحقق آن اعلام آمادگی کرد؛ اما متاسفانه تاکنون این موارد رفع نشده است. همچنین در جلسه مذکور، تاکید شد که روزانه 1200 تردد ورودی و خروجی در مرز دوغارون صورت گرفته و شرایط برای این مهم فراهم گردد؛ اما تاکنون طرف مقابل به این تعهد خود پایبند نبوده است.
وی تاکید کرد: در نشست آتی کمیسیون مشترک اقتصادی خراسان رضوی و هرات باید مطالبهگری از سوی نهادهای دولتی صورت گیرد. متاسفانه طرف افغانستان با حوزه حملونقل بینالمللی آشنایی کافی ندارد و ضرورت دارد دورههای آموزشی برای آنان برگزار گردد. جداسازی تردد در مرز دوغارون، افزایش سهم ناوگان ایرانی در تردد از این مرز و… از دیگر دغدغهها در این حوزه است.
«مریم افضلنیا»، مسئول واحد ارزی بانک تجارت استان نیز در خصوص واردات کامیون عنوان کرد: بانکهای عامل، دخالتی در صدور مجوز ثبت سفارش ندارند. واردکننده با انتخاب بانک عامل و شعب آن میتواند ارز درخواستی را دریافت کند. بخشنامههای ارسالی در حوزه تخصیص ارز در جهت سهولت در این زمینه صادر میشود. سیستم بانکی مخالفتی با واردات کامیون نداشته و در جهت رفع موانع آن اقدام میکند.
وی در خصوص ادعای فعالان اقتصادی مبنی بر تخصیص ارز به بانکهای عامل در غرب کشور بیش از بانکهای شرق کشور، بیان کرد: بانک تجارت، مکاتبهای در این خصوص با بانک مرکزی خواهد داشت تا در صورت صحت این موضوع، نسبت به تسهیل تخصیص ارز در بانکهای عامل شرق کشور نیز اقدام شود.
گمرک مشهد و شهید مطهری از ظرفیت لازم برای ترخیص کامیون وارداتی برخوردار است
«حمیدرضا ذوقمند»، کارشناس گمرک مشهد نیز در خصوص ترخیص کامیون وارداتی در گمرک مشهد، بیان کرد: گمرک مشهد و شهید مطهری از ظرفیت لازم برای ترخیص کامیون وارداتی برخوردار است و ضرورت دارد درخواستی از سوی نهادهای متولی به گمرک صورت گیرد تا ترخیص در مشهد آغاز شود.
«حسن جلیلی»، نماینده اداره کل راهداری و حملونقل جادهای استان نیز با با بیان اینکه با تغییر اساسنامه شرکتها در خصوص واردات کامیون بخشی از چالشها رفع میشود، خاطرنشان کرد: با ترخیص کامیونهای وارداتی در گمرک مشهد، شرایط برای شرکتهای حملونقل بینالمللی تسهیل میشود. متاسفانه درحال حاضر سامانه جامع تجارت برای ثبت درخواست مجوز بسته است.
وی در خصوص چالشهای تجارت میان ایران و افغانستان، تاکید کرد: متاسفانه مشکلات در مرزهای مشترک ایران و افغانستان از ابتدا تاکنون ادامه داشته و تغییری نکرده است. به همین دلیل ضرورت دارد نهادهای دولتی نسبت به رفع مشکلات از سوی طرف مقابل مطالبهگری کنند.
نحوه حمل کامیونهای وارداتی از مرزهای غربی به خراسان رضوی مطلوب نیست
«احمد فرخی حاجی آباد»، عضو کمیسیون حملونقل، ترانزیت و امور مرزی اتاق بازرگانی مشهد نیز تاکید کرد: نحوه حمل کامیونهای وارداتی از مرزهای غربی به خراسان رضوی بسیار نامطلوب است. سه کامیونهای وارداتی در یک کفه کشنده حمل میشوند و متاسفانه هیچ ایمنی در این روش ارسال وجود ندارد.
وی در بخش دیگر سخنانش به چالشهای حوزه حملونقل ایران با افغانستان پرداخت و عنوان کرد: چالشهای حملونقل بینالمللی ایران با افغانستان تمام نشدنی است. متاسفانه طرف مقابل، امتیازات متعددی از ایران دریافت میکند؛ اما به رفع چالشها و دغدغهها نمیپردازد.
«محمدرضا قربانی»، دیگر عضو کمیسیون بیان کرد: ثبت سفارش در سامانه تجارت با چالشهای متعددی همراه است. در این راستا، ضروری است آموزشهایی به فعالان این حوزه ارائه شود. تخصیص ارز برای واردات کامیون تنها در بانکهای عامل در مرزهای غربی صورت میگیرد.
وی در بخش دیگر سخنانش به چالشهای حملونقل و تردد در افغانستان اشاره و عنوان کرد: متاسفانه تمامی اقدامات در مرزهای افغانستان به صورت فیزیکی و دستی انجام میشود. وزارت خارجه ایران باید نسبت به هوشمندسازی اقدامات و فرآیندها در مرز از طرف افغانستانی مطالبهگری کند.
ثبت دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0