به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، «مهدی محمدی»، مدیرعامل هلدینگ دانشبنیان گرینوب، تنها صادرکننده نمونه کشور در صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات در گفتوگو با خبرنگار ما در خصوص روند صادرات این حوزه در سال جاری گفت: اینکه نسبت به سالهای گذشته، توجه به اقتصاد دیجیتال و صادرات خدمات فنی و مهندسی بیشتر شده و واقعیت عصر دیجیتال پذیرفته شده است، موضوعی امیدوارکننده برای فعالان این صنعت نوپاست و خوشحالیم که جای خود را در سبد صادراتی کشور باز کردهایم؛ اما نگرانیها و دغدغههایی نیز نسبت به آینده این صنعت داریم که امیدواریم به سرعت رفع شود.
محمدی در ارزیابی افق پیش روی اقتصاد دیجیتال و صادرات خدمات فنی و مهندسی، تصریح کرد: دو نگاه عمده به صادرات در دنیا وجود دارد و هر کشوری با توجه به مزیتهای نسبی خود، روی یک حوزه تمرکز میکند؛ یکی صادرات کالا و دیگری صادرات خدمات فنی و مهندسی. در کشور ما، متاسفانه عمده تمرکز روی صادرات نفت خام بوده؛ این در حالی است که در حوزه صادرات غیرنفتی، با توجه به خیل عظیم نیروی کار متخصص ایرانی، که حتی در بزرگترین پروژههای دنیا نیز نامشان دیده میشود، از شرایط مطلوبی برخورداریم و میتوان به یقین گفت توسعه ایران باید در مسیر صادرات خدمات فنی و مهندسی قرار بگیرد، نه صادرات کالا.
عضو هیئت مدیره انجمن شرکتهای دانشبنیان استان از مهمترین دغدغههای خود به عنوان صادرکننده نمونه گفت و تصریح کرد: مهمترین دغدغه ما در صنعت آیتی و صادرات خدمات فنی و مهندسی، تربیت نیروی انسانی ماهر و مهمتر از آن، حفظ آنها در کشور است. متاسفانه آمارها نشان میدهد در سالهای اخیر، روند مهاجرت نیروی کار متخصص، رشد فزایندهای داشته و باید هر چه سریعتر تدبیری اندیشیده شود تا میل نخبگان آیتی به مهاجرت کاهش یابد و حواسمان باشد شرایطی را رقم نزنیم که سرمایه منابع انسانی متخصص کشور، حتی زودتر از نفت پایان یابد.
*دیپلماسی اقتصادی فعال با دنیا، انتظار صادرکنندگان است
محمدی در تشریح انتظارات صادرکنندگان از دولت، به چند نکته اساسی اشاره کرد و گفت: انتظارات ما کاملا مشخص و روشن است. اول اینکه تحقق صادرات خدمات فنی و مهندسی، در گام اول نیازمند ثبات و امنیت نسبی اقتصادی در کشور برای فعالان اقتصادی است. گام دوم، که مطالبه مهم ما از دولت است، دیپلماسی اقتصادی فعال با دنیاست. ما معتقدیم دولت باید در کوتاهترین زمان ممکن، با توسعه روابط تجاری و پیگیری رفع تحریم های بانکی، بستر مناسب توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی را فراهم کند. در غیر این صورت به دلیل کاهش بازدهی و خروجی، توان و انگیزهای برای صادرکننده داخلی باقی نخواهد ماند.
مدیرعامل هلدینگ گرینوب، ادامه داد: مطالبه سوم، واگذاری تصمیمسازیهای غیرحاکمیتی، به بخش خصوصی است که سبب خواهد شد از اتخاذ تصمیمات غیرکارشناسی که ضربات مهلکی به این بخش وارد میکند و گاهی حتی از تحریمها هم مخربتر است، جلوگیری شود.
این صادرکننده نمونه ملی تاکید کرد: صادرکنندگان ایرانی بارها اعلام کردهاند راههایی برای کم اثر کردن تحریمها داشته و دارند؛ اما افسوس که نه تنها حمایت نشدهاند بلکه تولیدکننده و صادرکننده زیر فشار تحریمهای داخلی و تصمیمات غیرکارشناسی کمر خم کردهاند.