سازمان جهانی گردشگری در گزارشی وضعیت تجارت ۵۰ کشور برتر در زمینه توریسم را برای سال ۲۰۲۳ میلادی اعلام کرده است. بر اساس این آمار جایگاه ایران در ۸ کشور توریستی خاورمیانه از نظر تعداد گردشگر چهارم بوده است. طبق این آمار، ترکیه بیش از ۹ برابر ایران جذب گردشگر و امارات متحده عربی بیش از ۷ برابر ایران درآمد گردشگری داشته است.
گردشگری یکی از موتورهای محرک اقتصاد در بسیاری از کشورها بهشمار میرود و نقشی کلیدی در ایجاد اشتغال، جذب سرمایه و تقویت رشد اقتصادی ایفا میکند. این صنعت با ایجاد فرصتهای شغلی مستقیم در حوزههایی مانند هتلداری، حملونقل و خدمات گردشگری و مشاغل غیرمستقیم در بخشهای کشاورزی، تولید و صنایع دستی، تأثیر گستردهای بر کاهش نرخ بیکاری دارد.
گردشگری همچنین منبعی مهم برای کسب درآمدهای ارزی است، بهویژه در کشورهایی که با جذب گردشگران خارجی میتوانند ذخایر ارزی خود را افزایش دهند. این صنعت میتواند به توسعه زیرساختها مانند حملونقل، خدمات شهری و اماکن فرهنگی کمک کند، که در بلندمدت بر کیفیت زندگی ساکنان محلی نیز تأثیر مثبت دارد.
علاوه بر این، گردشگری بهعنوان ابزاری برای معرفی فرهنگ، هنر و تاریخ یک کشور عمل کرده و به تقویت تصویر بینالمللی و تعامل فرهنگی بین ملتها کمک میکند.
آمارهای گردشگری جهان در سال ۲۰۲۳
همانطور که گفته شد سازمان جهانی گردشگری گزارشی از وضعیت تجارت ۵۰ کشور برتر توریستی جهان اعلام کرده است. طبق این آمار وضعیت اروپا از نظر گردشگری بهتر از سایر بخشهای جهان بوده است. در سال ۲۰۲۳، حدود ۴۸۹ میلیون نفر به این منطقه سفر کردهاند و در نتیجه آن حدود ۴۷۱ میلیارد دلار درآمد گردشگری برای اروپا حاصل شده است.
کمترین میزان گردشگر مربوط به آفریقا بوده است. کشورهای منتخب این منطقه در سال ۲۰۲۳ میزبان ۴۷ میلیون نفر بودهاند که ۳۳ میلیارد دلار ارز آوری برای آنها داشته است.
بر اساس آمارهای این مرکز، خاورمیانه رتبه چهارم از نظر تعداد گردشگر و درآمد گردشگری داشته است. در سال ۲۰۲۳ میلادی ۱۳۵ میلیون نفر به هشت کشور منتخب خاورمیانه سفر کردهاند که ۱۶۹ میلیارد دلار درآمد گردشگری برای این کشورهای بهمراه داشته است.
درآمد احتمالی ایران از گردشگری در ۲۰۲۳ میلادی
همانطور که گفته شد در بین ۵۰ کشور برتر توریستی جهان در سال ۲۰۲۳ میلادی، هشت کشور در منطقه خاورمیانه قرار گرفتهاند. این هشت کشور عبارتند از: ایران، ترکیه، قطر، بحرین، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، اردن و قبرس.
در بین این هشت کشور، ترکیه بیشترین میزان جذب گردشگر و امارات متحده عربی بیشترین میزان درآمد گردشگری را داشتهاند. در سال ۲۰۲۳ میلادی، حدود ۵۵ میلیون نفر به کشور ترکیه سفر کردهاند و درآمد این کشور از توریست نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار بوده است. امارات متحده عربی نیز وضعیت بسیار خوبی در حوزه گردشگری داشته به طوریکه در سال ۲۰۲۳ حدود ۲۸ میلیون نفر به این کشور سفر کردهاند و حدود ۵۲ میلیارد دلار درآمد گردشگری برای این کشور به همراه آوردهاند.
جایگاه ایران در بین هشت کشور منتخب خاورمیانه از نظر جذب گردشگر و احتمالا درآمد گردشگری چهارم بوده است. طبق آمارهای این مرکز، در سال ۲۰۲۳ حدود ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر به ایران سفر کردهاند که مشخص نیست دقیقا چه میزان درآمد ارزی برای کشور داشته است. اما اگر استاندارد جهانی را نظر بگیریم، هر گردشگر معمولا حدود ۱۲۰۰ دلار در کشور مقصد خرج میکند. در اینصورت میتوان گفت درآمد گردشگری احتمالی ایران با توجه به این استاندارد ۶ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار بوده است.
مقایسه وضعیت گردشگری در دو کشور ترکیه و امارات متحده عربی حاکی از آن است که در سال ۲۰۲۳ میلادی، تعداد گردشگران ترکیه ۹.۵ برابر ایران و درآمد گردشگری امارات متحده عربی ۷.۵ برابر ایران بوده است.
ثبت دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0