به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، احمد سلحشور، رئیس کمیسیون کشاورزی، دام و طیور و صنایع وابسته اتاق مشهد در ابتدای این جلسه، به آسیبهای ناشی از ناترازی انرژی در بخش کشاورزی اشاره و تاکید کرد: سیستم انتقال برق کشور فرسوده است و بخشی از برق تولیدی در سیستم انتقال، به هدر میرود و این مسئله بایستی آسیب شناسی شود.
وی با بیان اینکه باید دلایل کمبود برق و ناترازی انرژی در کشور بررسی شود، تصریح کرد: در کشور با کمبود ۲۵ هزار مگاوات برق در تابستان مواجه هستیم. علت اصلی آن چیست؟ باید به این نکته توجه داشت که فعالیت ماینرها و مصارف غیر اولویت دار در کشور نباید به بخش کشاورزی و دیگر صنایع اقتصادی ضربه وارد کند. از سویی، حل چالشها در بحث انرژی باید اولویتبندی شود و سپس براساس آن برنامهریزی گردد؛ اما متاسفانه در این حوزه بعضا شاهد اخذ تصمیماتی آنی، بدون درنظر گرفتن آثار و تبعات طولانی مدت آن تصمیمات هستیم.
سلحشور افزود: خراسان رضوی دارای منابع بادی و خورشیدی بسیار خوبی است که میتوان با بهرهگیری از ظرفیت و پتانسیلهای موجود و تولید انرژیهای تجدیدپذیر؛ به رفع چالشها کمک کرد؛ اما سوال این است که با وجود پتانسیل استان در بحث تونلهای بادی، چرا بر تولید برق از طریق نیروگاههای بادی تمرکز بیشتری نمیشود؟ هزینه احداث نیروگاه بادی زیاد است؛ اما راهکارهایی همچون خرید تهاتری تجهیزات مورد نیاز این بحث، با کشورهای دارای این تجهیزات وجود دارد.
وی با تاکید بر اینکه در جلسه آتی کمیسیون کشاورزی، دام و طیور و صنایع وابسته اتاق بازرگانی مشهد چالشهای ناترازی انرژی در کشاورزی جمعبندی خواهد شد، عنوان کرد: بخش خصوصی دارای نیروگاههای برق متعددی است و در این زمینه مطالباتی از دولت دارد که پیشنهاد میشود شرایطی فراهم گردد تا بخشی از این مطالبات با بدهی بخش خصوصی به دولت تهاتر شود. نکته مهم اینکه ایجاد زیرساخت بخش تولید به ویژه زیرساختهای مربوط به حوزه انرژی از وظایف دولت است؛ اما فعالان اقتصادی به دلیل اینکه نگران کشور هستند، از هیچ کوششی درا ین زمینه فروگذار نمیکنند.
قطع برق چاههای آب کشاورزی چالشی جدی در این حوزه به وجود آورده است
نسرین یوسفی عارفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی مشهد نیز تاکید کرد: قطع برق چاههای آب کشاورزی چالشی جدی در این حوزه به وجود آورده است و با توجه به وضعیت ناترازی انرژی، پیش بینی میشود که قطعی برق در بخش کشاورزی در سالهای آتی افزایش پیدا کند. این در حالی است که باتوجه به مصوبه هیات دولت، باید به سمت عدم قطعی برق چاههای کشاورزی حرکت کرد تا از آسیب به محصولات جلوگیری شود.
وی افزود: جلسات متعددی در کمیسیونهای کشاورزی و انرژی اتاق مشهد در خصوص تامین برق بخش کشاورزی برگزار شده است. استاندار خراسان رضوی نیز بر تدوین برنامهای جامع در خصوص تامین انرژی و چالشهای کمبود آن در استان تاکید کرده است. این برنامه تدوین شده؛ اما فعالان اقتصادی میتوانند نظرات و پیشنهادات خود را برای جامع شدن هر چه بیشتر آن، ارائه دهند.
وی تاکید کرد: خسارت زیادی به بخش کشاورزی استان به دلیل قطع برق وارد شده است و باتوجه به حجم بالای خسارت، ضرورت دارد که این موضوع در جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان طرح و راهکارهایی برای آن سنجیده شود. براساس ماده ۲۵ قانون بهبود محیط کسبوکار درصورتی که شرکتهای خدماترسان نتوانند انرژی مورد نیاز را تامین کنند باید خسارت ناشی از قطع برق را به واحدهای تولیدی و صنعتی پرداخت کنند. از سویی، بخشی از مطالبات بخش خصوصی از دولت، با بدهی بخش خصوصی به دولت قابل تهاتر است.
یوسفی عارفی با بیان اینکه متاسفانه برق چاههای کشاورزی دارای نیروگاه خورشیدی نیز قطع میشود، تصریح کرد: در تلاش هستیم که با مطالبه گری از دولت، شرایطی فراهم شود تا وزارت نیرو به واحدهای بخش خصوصی که دارای نیروگاه خورشیدی هستند اما برق آنان قطع شده است، خسارت پرداخت کند.
وی افزود: با احداث نیروگاه برق بالای پنج مگاوات امکان تامین برق وجود داشته و سرمایهگذاری توجیه اقتصادی دارد. نکته اینکه نرخ انرژیهای تجدیدپذیر در خرید تضمینی باید افزایش پیدا کند و ایجاد صندوق سرمایهگذاری کشاورزی نیز روش موثری برای تامین سرمایه جهت تولید انرژی تجدیدپذیر خواهد بود. علاوه بر این، طرحهایی برای تجمیع نیروگاههای خورشیدی و استفاده از ظرفیت نیروگاههای خرد وجود دارد که در جلسات آینده به آنها اشاره خواهیم کرد.
بیش از 90درصد بخش کشاورزی استان متاثر از خشکسالی است
محمد میری دیسفانی، معاون تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان نیز با اشاره به چالشهای متعدد بخش کشاورزی، عنوان کرد: بیش از 90درصد بخش کشاورزی استان با خشکسالی مواجه است و قطع برق چاههای کشاورزی نیز در سالهای اخیر، به چالشهای پیشین اضافه شده و مشکلات این حوزه را دوچندان کرده است.
وی افزود: در فصل تابستان روزانه ۵ ساعت و ۶ روز در هفته برق چاههای کشاورزی استان قطع شد و به دنبال آن، ۱۲ درصد کاهش حجم آبیاری مزارع کشاورزی و باغات استان رخ داد. از سویی، خاموشیهای برق در بخش کشاورزی سبب شد که ۱۵ درصد هدر رفت آب را به دلیل اختلال در آبیاری داشته باشیم. این امر موجب خسارت به مزارع کشاورزی و محصولات شده است. تا پایان شهریور ماه سال جاری، ۲۳ همت به بخش زراعی و باغی، شیلات و منصوبات چاههای کشاورزی استان خسارت وارد شده است و در ۹ ماهه نخست سال جاری، قطع برق و ناترازی انرژی ۳۵ همت به بخش کشاورزی استان خسارت وارد کرده است.
وی افزود: ۸۲ درصد محصولات کشاورزی خراسان رضوی وابسته به آبهای زیرزمینی است و سوال این است که آیا با این شرایط، بخش کشاورزی باید در اولویت خاموشی برق قرار گیرد؟ بخش کشاورزی حدود ۱۴ درصد از کل برق استان را مصرف میکند و با توجه به نظام خرده مالکی و تعداد ۳۳۷ هزار بهرهبردار که بهطور مستقیم به کشاورزی اشتغال دارند، هر حلقه چاه کشاورزی معادل یک کارخانه کوچک شرایط اشتغال مستقیم و غیرمستقیم را فراهم میکند.
وی تاکید کرد: تاخیر در کاشت، کاهش درصد جوانهزنی، کاهش عملکرد، تغییر در الگوی کشت، خسارت به سرمایهگذاری محصولات باغی با مزیت صادراتی پسته و… از جمله آثار قطع برق چاههای کشاورزی است. آموزش کشاورزان، کشت مکانیزه، احداث مجتمع نیروگاهی، استفاده از سیستم آبیاری پیشرفته و… از راهکارهای موجود برای رفع خسارتهاست. بخش کشاورزی صرفهجویی زیادی در حوزه استفاده برق کرده است و پیشنهاد میشود که برق بخش کشاورزی تنها یک روز در هفته و با برنامهریزی قطع شود. اداره کل امور اقتصادی و دارایی و اداره کل امور مالیاتی نیز باید از خسارتهای وارد شده به بخش کشاورزی اطلاع پیدا کنند.
خسارتهای وارده به زیرساختهای بخش کشاورزی محاسبه نشده است
سپس، ایرج ناصری مقدم، معاون برنامهریزی سازمان جهاد کشاورزی استان نیز خاطرنشان کرد: خسارات واقعی به بخش کشاورزی بسیار زیاد است. در ۹ ماهه ابتدایی سال جاری 35 همت خسارت به بخش کشاورزی به دلیل قطع برق وارد شده است؛ اما موضوع مهم دیگر این است که برخی از خسارتهای وارده شده به زیرساختها، در سالهای آتی اثرات خود را نشان خواهد داد.
وحید اردکانیان، نماینده خانه کشاورز استان نیز در بخش دیگر این جلسه بیان کرد: کشاورزان امکان ایجاد نیروگاه خورشیدی (پنل خورشیدی) در مزارع دارند اما سوال این است که درصورتی که کشاورزان پنلهای خورشیدی را نصب کنند، چه ضمانتی برای عدم قطع برق آنان وجود دارد؟
غلامحسین هادی زاده، مسئول خانه کشاورز استان نیز بیان کرد: سادهترین راهکار برای رفع ناترازی انرژی، واردات پنل خورشیدی روز و نوین از کشور چین است. ایجاد نیروگاههای برق به صورت متمرکز و بالای پنج مگاوات برای تامین برق خرده مالکان کشاورزی نیز یکی دیگر از راهکارهای موجود است.
وی افزود: برای راهاندازی نیروگاه برق متمرکز باید مکاتبات سریع و فوری انجام شود و پیشنهاد میشود که صندوقهای حمایتی از طریق وزارت اقتصاد و دارایی ایجاد شود و اوراق قرضه و مشارکتی پنج ساله با بهره اندک ارائه گردد تا نیروگاههای برق احداث شود. براساس مطالعات انجام شده، نیروگاههای تلفیقی باد و خورشیدی بهترین عملکرد را دارد و البته برای مثمرثمر بودن هر چه بیشتر این راهکار، باید شبکه توزیع شهرستانها اصلاح گردد.
محمدرضا اورانی، مدیرعامل تعاونی کشاورزی کشاورزان مشهد نیز خاطرنشان کرد: وزارت صمت و نیرو باید گزارش آماری و دقیقی از تعداد ماینرها و میزان مصرف برق آنان اعلام کنند؛ چرا که این امر تبعات بسیاری بر حوزه برق داشته است.
در ادامه، احمدرضا رضازاده، دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی استان اظهار کرد: هزینه خرید باطری برای چاه کشاورزی بسیار زیاد است. راهکارهای متعددی برای تامین برق و رفع ناترازی انرژی مطرح شده؛ اما به دلیل کسری بودجه عملیاتی نگردیده است. از سویی، قیمت تمام شده تولید محصولات کشاورزی با وجود ناترازی انرژی و ایجاد نیروگاه خورشیدی بسیار گرانتر میشود و لذا نرخ این محصولات باید بر همین اساس تعیین گردد.
در ادامه، حمیدرضا رضوی خبیر، مدیرعامل صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی خراسان رضوی یادآور شد: بخش کشاورزی باید خسارت وارد شده را از وزارت نیرو مطالبه کند. با ایجاد یک صندوق حمایتی و نهاد غیر دولتی در استان میتوان برخی چالشها را رفع کرد. این موضوع باید در شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان طرح شود و از جزیرهای عملکردن نهادهای دولتی و اجرایی جلوگیری کرد. یکی دیگر از راهکارهای موجود، ایجاد مزرعه انرژی است که به تسهیلات نیاز دارد.
ثبت دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0