• امروز : سه شنبه - ۷ اسفند - ۱۴۰۳
  • برابر با : Tuesday - 25 February - 2025
کل 4392 امروز 7
3
در همایش گرامیداشت روز جهانی راهنمایان گردشگری در اتاق مشهد مطرح شد:

تاکید بر ارائه آموزش‌های تخصصی به راهنمایان گردشگری به عنوان پیشانی این صنعت

  • کد خبر : 46545
  • ۰۷ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۱
تاکید بر ارائه آموزش‌های تخصصی به راهنمایان گردشگری به عنوان پیشانی این صنعت
همایش گرامیداشت روز جهانی راهنمایان گردشگری با محوریت شناخت، اصول سرمایه‌گذاری، پذیرش و برخورد، با حضور جمعی از فعالان این حوزه و مدیران دستگاه‌های دولتی و تشکل‌های بخش خصوصی در این عرصه، به همت کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی خراسان رضوی، عصر ششم اسفند ماه در محل این نهاد تشکلی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی مشهد، مژگان ثابت تیموری، رئیس کمیسیون گردشگری و صنایع‌دستی اتاق خراسان رضوی در ابتدای این رویداد اظهار کرد: وظیفه راهنمایان گردشگری به عنوان پیشانی گردشگری، ارائه اطلاعات جامع و دقیق به گردشگران است. اطلاعات نادرست یا ناقص می‌تواند تاثیر منفی بر تجربه گردشگران بگذارد. بنابراین، ارائه آموزش‌های تخصصی در این حوزه امری بسیار حائز اهمیت است تا تصویر بهتری از ایران به جهانیان ارائه گردد.

وی عنوان کرد: یکی از نکات مهم در حوزه گردشگری، توجه به سلایق و علایق مهمانان است که مطابق با خواسته‌ها و میل افراد به میزبانی از گردشگران پرداخته و البته این آداب باید با دقت و احترام همراه باشد؛ لذا بایستی فرهنگ میزبانی را از کانتر فرودگاه تا خانه‌داری اقامتگاه‌ها رعایت کنیم. در این مسیر، راهنمایان می‌توانند با دانش عمیق خود، افکار منفی سایر جوامع را نسبت به ایران پاک کنند و فرهنگ غنی و اصیل ایران را به نمایش بگذارند.

ثابت‌تیموری بیان کرد: توصیه می‌کنم که راهنمایان گردشگری در دوره‌های تخصصی و آموزشی وزارتخانه‌های مربوطه شرکت کنند تا بتوانند به عنوان سفیران صلح و فرهنگ ایرانی، نقش موثری در گردشگری حلال، سلامت و ژئوتوریسم ایفا کنند.

لزوم شفاف‌سازی هزینه‌ها در گردشگری سلامت

ناصر غفران، نایب رئیس کمیسیون گردشگری و صنایع دستی اتاق بازرگانی مشهد نیز اظهار کرد: نقش‌آفرینی فعالان حوزه گردشگری در فرآیندهای مرتبط با این صنعت از مهم‌ترین موضوعاتی است که باید مورد توجه قرار گیرد. بخش عمده‌ای از گردشگران استان باید تحت هدایت آژانس‌های مسافرتی و راهنمایان گردشگری قرار گیرند تا ضمن آشنایی با محتوای فرهنگی و خدمات، تجربه بهتری از سفر داشته باشند.

وی با تأکید بر اهمیت گردشگری سلامت به عنوان یکی از حوزه‌های دارای ظرفیت در استان، عنوان کرد: توسعه گردشگری سلامت زمانی محقق می‌شود که خدمات گردشگری سلامت از مبدأ سفر گردشگر و با هدف درمان و دریافت خدمات پزشکی تا مقصد، اقامت و پایان سفر به گردشگر ارائه شود. موضوع گردشگری سلامت ابعاد مختلفی ازجمله زیرساخت‌های درمانی، قوانین، و تجهیزات پزشکی را در بر می‌گیرد.

غفران با اشاره به ضعف‌های موجود در برنامه‌ریزی این بخش خاطرنشان کرد:  در برنامه هفتم توسعه، گردشگری تنها یک بار به‌طور مستقیم و یک‌بار در چهارچوب دیپلماسی اقتصادی مطرح شده است. درحالی‌که طبق سند چشم‌انداز، ایران باید سالانه پذیرای بیش از ۲۰ میلیون گردشگر باشد و ۲۵ میلیارد دلار درآمد داشته باشد؛ اما در حال حاضر با چالش‌هایی مواجه است که مانع تحقق این اهداف شده است. اگر بخواهیم این چالش‌ها را برطرف کنیم، باید این صنعت را به دست افراد متخصص، ازجمله شرکت‌های دارای مجوز گردشگری سلامت، آژانس‌های مسافرتی و فعالان درمانی بسپاریم.

نائب رئیس کمیسیون اتاق بازرگانی مشهد همچنین بر ضرورت تسلط کارشناسان و پرستاران به زبان انگلیسی و هماهنگی میان مراکز درمانی و شرکت‌های گردشگری سلامت تأکید کرد و گفت:یکی از اساسی‌ترین نقش‌آفرینی‌های‌ راهنمایان گردشگری مقابله با ایران‌هراسی در حوزه گردشگری است. تدوین پکیج‌های استاندارد و مشخص برای جذب گردشگران سلامت، شفاف‌سازی هزینه‌ها، معرفی پزشکان و مراکز درمانی، و ارائه خدمات باکیفیت از جمله اقداماتی است که می‌تواند به رونق این صنعت و افزایش سهم ایران از گردشگری سلامت منجر شود.

تاکید بر حمایت از راهنمایان گردشگری

در ادامه این همایش، سید حسن حسینی، معاون استاندار و فرماندار مشهد اظهار کرد: مشهد گنجینه‌ای از میراث فرهنگی است و باید آگاهی نسبت به این منطقه افزایش یابد تا بتوانیم تأثیر زیادی در جذب و بازگشت مجدد توریسم به استان ایجاد کنیم. بخش مهمی از اقتصاد استان از طریق صنعت گردشگری به گردش درمی‌آید و باید به این حوزه توجه ویژه‌ای شود.

وی بر ضرورت توجه به نیاز راهنمایان گردشگری در زمینه‌های بیمه و مسائل حقوقی و حمایت از این قشر در راستای فراهم آوردن افزایش کیفیت خدمات و رضایت آنان تاکید کرد.

سهم ۳۷ درصدی گردشگری تاریخی و فرهنگی از صنعت گردشگری

رجب‌علی لباف‌خانیکی، عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد نیز، اظهار کرد: گردشگری دارای بیش از ۲۰ گونه مختلف است که به دو بخش اصلی تقسیم می‌شود؛ یکی بر اساس هدف سفر که شامل گردشگری فرهنگی، تاریخی، تفریحی، بازرگانی، درمانی، اجتماعی، ورزشی، مذهبی و ماجراجویی است و دیگری بر اساس مکان که شامل گردشگری طبیعت‌گردی، شهری، روستایی، عشایری، قومی، ساحلی و دریایی، و گردشگری غذا می‌شود.

لباف‌خانیکی با تأکید بر اهمیت دانش راهنمایان گردشگری خاطرنشان کرد: یک راهنمای گردشگری باید همواره چندین گام از گردشگر جلوتر باشد و از اطلاعات کافی برخوردار باشد. برخی از شاخه‌های گردشگری مانند گردشگری بازرگانی و مذهبی نیازی به راهنما ندارند؛ اما در حوزه‌هایی مانند گردشگری فرهنگی و تاریخی، راهنما نقشی اساسی ایفا می‌کند.

وی با اشاره به اهمیت گردشگری تاریخی و فرهنگی گفت: این حوزه ۳۷ درصد از کل گردشگری را به خود اختصاص داده و بیشترین تعداد گردشگران را شامل می‌شود. در این نوع گردشگری، افراد به مناطقی سفر می‌کنند که دارای جاذبه‌های فرهنگی و تاریخی است و با مفاهیم ملموس و ناملموس فرهنگ و تاریخ آشنا می‌شوند. از جمله این عناصر می‌توان به بناهای تاریخی، آیین‌ها، گویش‌ها، نمادها و صنایع‌دستی اشاره کرد که میراث ناملموس، به دلیل تأثیر بنیادی‌تر، از اهمیت بیشتری برخوردار است.

عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد تأکید کرد: هویت فرهنگی ما در قامت این نمادها نهفته است و یک بنای تاریخی، صرفاً یک ساختمان نیست، بلکه روایت‌گر فرهنگ، هنر، سیاست و تاریخ یک ملت است. متأسفانه ما هنوز به زبان این آثار تاریخی آگاهی کافی نداریم و باید یاد بگیریم که چگونه زبان این بناها را درک کرده، تفسیر کنیم و به گردشگران منتقل کنیم.

لباف‌خانیکی در پایان خاطرنشان کرد: یک راهنمای گردشگری باید آگاهانه و با دانش سخن بگوید و بر اساس منابع معتبر، اطلاعاتی دقیق و علمی را در اختیار گردشگران قرار دهد. افزایش آگاهی و مطالعه مداوم در این زمینه، یک ضرورت انکارناپذیر است.

تورهای غیرمجاز، چالش بزرگ راهنمایان و آژانس‌های گردشگری

در بخش دیگری از این همایش، رضا عسگری، رئیس اتحادیه صنفی راهنمایان گردشگری خراسان‌رضوی اظهار کرد: در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری مشکلات زیادی برای راهنمایان وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد. با وجود اینکه مشهد پس از تهران، بیشترین میزان ورود مسافران و گردشگران را دارد، جایگاه راهنمایان گردشگری در ساختار اداره میراث فرهنگی مشخص نیست و این امر چالش‌هایی را ایجاد کرده است.

وی افزود: در شهر مشهد، جای خالی کیوسک‌های اطلاع‌رسانی گردشگری و مراکز راهنمای مسافران احساس می‌شود. ایجاد این کیوسک‌ها در اماکن پرتردد می‌تواند به مسافران در شناخت بهتر جاذبه‌های گردشگری و فرهنگی کمک کند. همچنین طراحی و راه‌اندازی اتوبوس‌های گردشگری با مدیریت راهنمایان حرفه‌ای، می‌تواند به اجرای تورهای نیم‌روزه و یک‌روزه کمک کرده و تجربه سفر بهتری را برای گردشگران رقم بزند.

رئیس اتحادیه صنفی راهنمایان گردشگری خراسان‌رضوی با اشاره به چالش‌های موجود در این حوزه تأکید کرد: یکی از مشکلات اساسی، فعالیت تورهای غیرمجاز است که به ضرر راهنمایان و آژانس‌های معتبر تمام می‌شود. نظارت و رسیدگی بر این موضوع باید افزایش یابد تا از فعالیت این تورها جلوگیری شود.

عسگری تصریح کرد: معاونت سرمایه‌گذاری اداره کل میراث فرهنگی، پیش از این دفتری برای آموزش راهنمایان داشت؛ اما هیچ‌یک از برنامه‌های حمایتی موجود شامل حال راهنمایان نمی‌شود. اگر شرایطی برای بهره‌مندی راهنمایان از تسهیلات کارآفرینی فراهم شود، قطعاً به توسعه صنعت گردشگری کمک خواهد کرد. همچنین پیشنهاد می‌شود که دوره‌های آموزشی کوتاه‌مدت در زمینه شناخت اماکن تاریخی، گردشگری شهری و حرم‌شناسی، با همکاری فرمانداری، اتاق بازرگانی، اداره کل میراث فرهنگی، آستان قدس و شهرداری برگزار شود.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر حدود ۵۰۰ راهنمای گردشگری در سطح استان فعالیت دارند؛ اما بسیاری از آن‌ها با اتحادیه آشنایی ندارند. پس از روی کار آمدن هیأت‌رئیسه جدید، ۵۰ نفر به اعضای اتحادیه اضافه شده‌اند و امیدواریم که با افزایش تعداد اعضا، اتحادیه قوی‌تر شده و نقش مؤثرتری در صنعت گردشگری ایفا کند.

خراسان‌رضوی پتانسیل بی‌نظیری برای جذب گردشگر دارد

سید جواد موسوی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی نیز به عنوان یکی دیگر از سخنرانان این همایش اظهار کرد: در راستای توسعه گردشگری، یکی از مسائلی که باید مورد توجه قرار گیرد، این است که چگونه از تمام پتانسیل‌های تاریخی، فرهنگی و گردشگری مشهد به‌درستی بهره‌برداری کنیم. خراسان رضوی از جاذبه‌های زیادی برخوردار است که باید به گردشگران معرفی شود. در واقع، هم آثار ملموس و هم آثار ناملموسی وجود دارد که باید به درستی به آن‌ها پرداخته شود.

مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی بیان کرد: یکی از مشکلات عمده‌ای که در این مسیر وجود دارد، ورود تورهای غیرمجاز است. این تورها باید شناسایی شده و نظارت بیشتری روی آن‌ها صورت گیرد تا از ورود افراد غیرمجاز جلوگیری شود. باید همکاری‌ها و مطالبات از جانب راهنمایان گردشگری انجام شود تا بتوانیم هر چه زودتر این تورهای غیرمجاز را شناسایی کرده و مانع از فعالیت آنها شویم.

موسوی تصریح کرد: در زمینه آموزش و تخصص راهنمایان گردشگری، لازم است که دوره‌های آموزشی به‌طور مستمر برگزار شود. این برنامه‌ها و اقدامات باید در قالب همکاری با بخش خصوصی و نهادهای دولتی مانند شهرداری و اتاق بازرگانی توسعه یابد.

وی خاطرنشان کرد: راهنمایان گردشگری باید همواره دانش و تجربه خود را ارتقا دهند و با ارائه اطلاعات دقیق و صحیح به گردشگران، نقش خود را در معرفی صحیح ایران و مشهد ایفا کنند.

لینک کوتاه : https://news.mccima.com/?p=46545
  • نویسنده : روابط عمومی
  • ارسال توسط :
  • منبع : اتاق مشهد
  • 61 بازدید
  • دیدگاه‌ها برای تاکید بر ارائه آموزش‌های تخصصی به راهنمایان گردشگری به عنوان پیشانی این صنعت بسته هستند

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰

دیدگاهها بسته است.