به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی،صنایع،معادن و کشاورزی مشهد؛ «علی کبیر»، دبیر اتاق خراسان رضوی در ابتدای این نشست با اشاره به ظرفیتهای استان در خصوص تولید پسته اظهار داشت: این خطه دومین قطب تولید پسته کشور است و لذا توجه و اهتمام به این ظرفیت عظیم اقتصادی، در اولویت پارلمان بخش خصوصی استان قرار دارد. در گذشته تشکلی تخصصی با عنوان انجمن پسته در خراسان رضوی فعالیت میکرده که متاسفانه فعالیتهای آن پس از مدتی به واسطه کمرنگ شدن پیگیری اعضا، دچار توقف شد.
وی با بیان اینکه هدف اصلی برگزاری این جلسه نظرخواهی از فعالان حوزه پسته در راستای احیای انجمن تخصصی این محصول در استان است، متذکر شد: امروز این محصول بازارهای صادراتی شاخصی را در اختیار دارد که اهمیت آن را دو چندان میکند و رونق و حمایت از این بخش، قوام اقتصاد بخش کشاورزی استان ما را در پی خواهد داشت. تلاش داریم تا تشکل مرتبط با این حوزه را فعال نموده و با گردهمآوردن تولیدکنندگان و صادرکنندگان این محصول، بستر همگرایی و مطالبهگری موثر را در چهارچوب فعالیت تشکلی، رقم بزنیم.
کبیر، رسالت اتاق بازرگانی را به عنوان تشکل ارشد بخش خصوصی، نیز فراهم نمودن بستر توسعه و رشد فعالیتهای اقتصادی و حمایت از فعالیتهای تشکلی در حوزههای تخصصی عنوان کرد و افزود: در حال حاضر ۲۹ تشکل تخصصی از حوزههای مختلف اقتصادی و صنعتی تحت پوشش اتاق خراسان رضوی فعالیت دارند و تلاش پارلمان بخش خصوصی نیز کمک به رونق فعالیت تشکلی، به ویژه در بخشهایی است که ظرفیت اقتصادی مطلوبی در آنها فراهم میباشد.
وی ادامه داد: خراسانرضوی سابقه درخشانی در حوزه تولید و صادرات پسته در اختیار دارد و فرصتهایی که در این بخش موجود هستند را باید مغتنم بدانیم. لذا از افرادی که در حوزه تولید، تامین و صادرات پسته فعالیت میکنند خواستار همگرایی، کنشگری، مطالبهگری و انجام اقدامات جدی در راستای احیای انجمن تخصصی پسته در استان هستیم.
وی تاکید کرد: ایجاد هر تشکل تخصصی برای محصولات و صنایع مختلف نشات گرفته از اجتماع خودجوش و دغدغههای موثر فعالان آن حوزه است. لذا در این جلسه نیز پذیرای نظرات و پیشنهادات فعالان این بخش در راستای احیای انجمن تخصصی پسته خراسانرضوی هستیم.
کبیر متذکر شد: تشکلها با رویکرد مطالبهگری شکل میگیرند. وجود آنها، الزام دولت و نهادهای اجرایی به تعهدات قانونی و حمایت از فضای کسب و کار را یادآوری میکند. در واقع مطالبهگری تشکلی، گرهگشای بسیاری از مسائل است.
* تقویت همگرایی و یکصدایی در روند مطالبهگری، هدف اصلی احیای انجمن تخصصی پسته استان
سپس شهرام عیدیزاده سرپرست دفتر پژوهش اتاق خراسان رضوی پشت تریبون قرار گرفت و در سخنانی گفت: پارلمان بخش خصوصی استان ظرفیتهای عظیمی در راستای انجام فعالیتهای گسترده اقتصادی دارد و تشکلسازی نیز از رسالتهای آن محسوب میشود. اتاق تاکنون در حوزه کشاورزی اقدامات شاخصی انجام داده و انجمنهای ویژه و پویایی را در این زمینه ایجاد نموده است.
وی به تشریح پتانسیل مطلوب خراسان رضوی در حوزه تولید پسته پرداخت و بیان کرد: سازمان توسعه تجارت، استانها را با توجه به ظرفیتهایی که در حوزه محصولات کشاورزی دارند تقسیمبندی نموده و برای هر استان میزهای صادراتی ویژهای با محصولات معین مدنظر قرار داده است.
عیدی زاده ادامه داد: ارقام تولید و کشت این محصول گویای پتانسیل ویژه استان ما در حوزه تولید این محصول میباشد و لذا باید نسبت به احیای انجمن تخصصی پسته خراسانرضوی از همیشه مصممتر گام برداریم.
ست دفتر پژوهش اتاق مشهد یادآور شد: همچنین پسته خراسانرضوی در 2-3 سال گذشته جایگاه اول تولید را در کشور کسب کرده است و از لحاظ کیفی نیز محصولات این خطه ما با دیگر استانها و تولیدات دیگر کشورها قابل قیاس نیست.
وی توضیح داد: آمریکا یکی از شاخصترین رقبای ایران در تولید و صادرات پسته معرفی میشود اما تحقیقات مختلف نشان میدهد که کشور ما به لحاظ کیفی، در این محصول سرآمد است. پسته ایران از لحاظ رنگ، طعم و… یک سر و گردن بالاتر از محصول مشابه دیگر کشورها می باشد.
عیدی زاده اضافه کرد: طبیعتا دغدغهها و مشکلات موجود در حیطه تولید و صادرات پسته از طریق مطالبه گری یک یا چند نفر از فعالان این حوزه رفع نمیشود و لذا یکی از اهداف اصلی تشکیل انجمن تخصصی پسته، اتحاد و یکصدایی اعضای این انجمن جهت مطالبه گری و رفع موانع موجود میباشد.
*افق روشن تولید و صادرات پسته در خراسانرضوی
در ادامه سعید تیزرو، کارشناس امور تشکلهای اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز در این نشست به ایراد سخن پرداخت و گفت: پسته خراسانرضوی با توجه به سابقه درخشان و استقبال مطلوبی که در گذشته داشته، از ظرفیت بسیار مطلوبی برخوردار است و این خطه میتواند به قطب پسته کشور بدل شود. در صورت مطالبهگری و اهتمام در گرهگشایی از مشکلات فعالان این حوزه، میتوان شاهد تحولات خوبی برای این محصول بود و افق روشنی را برای آن رقم زد.
وی افزود: ایجاد و شکلگیری یک تشکل تخصصی برای هر صنعت و یا عرصه اقتصادی، مسیر توسعه و ارتقای آن را رقم میزند و به مدد ارتباطات و تعاملاتی که این چهارچوب رقم میخورد، مسیر پیشرفت تشکل ذیربط تسریع و تسهیل خواهد شد و فعالان آن حوزه نیز از اثرات مثبت چنین ظرفیتی، بهرهمند میشوند.
تیزرو ادامه داد: همچنین از دیگر فواید تعریف یک تشکل تخصصی برای پسته استان میتوان به همصدایی و ایجاد اتحاد در مطالبهگری اشاره نمود که روند گرهگشایی از مشکلات و چارهاندیشی برای مسائل را نیز تسهیل و تسریع میکند.
*شاخصترین مطالبات بخش تولید و صادرات پسته
در ادامه این جلسه و پس از تشریح اقتضائات ایجاد این تشکل تخصصی، فعالان حوزه پسته نیز به بیان نظرات و دیدگاههای خود پرداختند. حسن مهری، از تولیدکنندگان و فعالان حوزه فرآوری این محصول، گفت: منطقه فیضآباد خراسانرضوی و سایر نقاط جنوبی استان به نوعی تک محصولی شده و ما در این منطقه تنها به تولید پسته اقدام می کنیم. فعالان بخش پسته با مشکلات متعددی روبه رو هستند. اگر حمایت لازم و فعالیت تشکلی مقتضی صورت نگیرد؛ حضور ما حتی در بازار داخلی نیز تحلیل می رود و تولیدکنندگان پسته شاید ناگزیر از ارسال محصول خود به دیگر استانها شوند.
وی با تاکید بر اهمیت وجود تشکل تخصصی پسته و اثرات اقدامات آن برای فعالان این بخش، بیان کرد: متاسفانه بازارهای خارجی پسته خراسان رضوی در سال های اخیر مدام تحلیل رفته و مشتری خارجی عمده ما، تجار افغانستانی هستند. قطعا وجود انجمنی تخصصی در این حوزه، میتواند به چارهاندیشی و همگرایی برای توسعه بازارهای جهانی منتج شود. محصول ما ظرفیت زیادی برای حضور در بازارهای جهانی دارد اما توان کشاورزان و تولیدکنندگان برای نقش آفرینی در این بازارهای، محدود است.
حسین پور، یکی از باغداران فعال در بحث تولید پسته نیز در این جلسه گفت:تشکیل انجمن در صورتی که از قدرت اجرایی لازم برخوردار باشد میتواند مثمر ثمر واقع شود اما اگر فعالیت تشکلی هم گره مشکلات تولیدکنندگان و صادرکنندگان را نگشاید، تلاشی بی اثر خواهد بود.
او با انتقاد از بعضی تخلفات و دلالیهایی که در بازار فروش و عرضه پسته انجام می شود و زیان کشاورز و هم مشتری را در پی دارد، خاطر نشان کرد: امیدواریم با تشکیل انجمن تخصصی پسته شاهد جلوگیری از تخلف تاجران پسته در سطح استان باشیم.
ادیب، نماینده یکی از تولیدکنندگان این بخش نیز پشت تریبون قرار گرفت و گفت: عمده مشکلات فعالان حوزه تولید و صادرات پسته از دسته مشکلات عمدهای است که نیازمند تصمیمگیریهای جدی و اقدامات اساسی می باشد. رفع تعهدات ارزی در حوزه صادرات پسته، صدور پروانه در بخش های مختلف برای فعالان این حوزه، چالش تامین انرژی، افزایش قیمت بیرویه نهادههای کشاورزی و… از جمله مشکلات فعالان این حوزه به شمار می آید که توان مطالبه گری برای حل آنها از مسیر فعالیت تشکلی ممکن می شود.
وی افزود: امید است در صورت احیای انجمن تخصصی پسته در استان، شاهد اقدامات مفیدی از طریق این انجمن و گشوده شدن گره فعالیتها در این حوزه باشیم.
رباط سرپوشی، فعال حوزه پسته نیز ضمن تصدیق اظهارات عنوان شده، متذکر شد: یکی از نکاتی که در تشکیل انجمن میبایست مورد توجه قرار بگیرد انتخاب اعضای انجمن است. تشکلی می تواند نقش مفید خود را ایفا کند که اعضای فعال در آن دغدغهها و معضلات مشترکی داشته باشند لذا به عقیده بنده نیز تشکیل انجمن تخصصی پسته با رعایت نکاتی که سایر فعالان این حوزه بیان کردند، مطلوب خواهد بود.
رویا خاکی، مدیر بازرگانی یکی از شرکتهای صادرکننده پسته نیز در همین خصوص بیان کرد: مهمتر از تشکیل یک انجمن، تشخیص رویکرد و راهبرد عملکردی آن میباشد. لذا در تشکیل انجمن میبایست از استانهایی همچون کرمان الگو بگیریم تا سرانجام و اقدامات این انجمن در خراسان رضوی نیز موثر واقع شود و دوباره شاهد تعطیلی فعالیت انجمن نباشیم.
وی خاطر نشان کرد: در روند تولید و صادرات پسته با مشکلات متعددی مواجهیم و قوانین و رویه های مخل متعددی در این حوزه وجود دارد. برداشته شدن موانع نیز با همصدایی و مطالبه گری ممکن خواهد بود و ایجاد یک انجمن تخصصی می تواند کمک بزرگی به این حوزه باشد.