نقش منابع انسانی
منابع انسانی نقش مهمی در آموزش و توسعه مدیریت ایفا میکند. خلاصهای از آنچه منابع انسانی در این زمینه انجام میدهد، عبارت است از:
شناسایی نیازهای آموزشی: بررسی دادههای عملکرد، بازخورد کارکنان و اهداف کسب و کار و ارزیابی آموزشهای موردنیاز. طراحی برنامههایی که مدیریت عملکرد، حل تعارض، تشکیل تیم و موارد دیگر را پوشش میدهد.
پرورش فرهنگ یادگیری: ترویج یادگیری مستمر از طریق بهروزرسانی آموزش و برنامهریزی برای جانشینپروری برای توسعه مدیران و رهبران سازمانی آینده.
فراهم کردن برنامهها و منابع فراگیری: انتخاب روشهای آموزشی – مانند جلسات کلاسی، دورههای آنلاین، یا منتورینگ – متناسب با اهداف و بودجه شرکت.
تسهیل توسعه رهبری سازمان: توسعه برنامههایی مانند مشاوره، چرخش شغلی و مربیگری در محل کار برای ایجاد مهارتهای رهبری سازمانی در همه سطوح.
پیگیری پیشرفت و ارائه پشتیبانی: اندازهگیری اثربخشی آموزش از طریق ارزیابیها، بررسیها و بازخوردها و سپس تنظیم برنامهها در صورت نیاز.
مزایا و چالشها
از مزایای کلیدی توسعه مدیریت میتوان به افزایش بهرهوری، کارآیی و مهارتهای رهبری سازمانی و تصمیمگیری قویتر اشاره کرد. مدیران ماهر عملکرد تیم را افزایش میدهند و با اهداف کسب و کار همسو میشوند، در حالی که آموزش، تصمیمگیری و تفکر انتقادی را افزایش میدهد. از مزایای دیگر، میتوان به تعامل بیشتر کارکنان و بهبود چابکی و سازگاری کسب و کار اشاره کرد. مدیران کارآمد یک محیط کاری حمایتی ایجاد میکنند که نرخ حفظ کارکنان را بهبود میبخشد. یک تیم مدیریتی آماده میتواند به سرعت، خود را با تغییرات بازار وفق دهد. با این حال، توسعه مدیریت نیز با چالشهایی مانند مقاومت مدیریتی در برابر تغییر و محدودیتهای بودجه و منابع مواجه است. برخی از مدیران ممکن است آموزش را یک کار اضافی ببینند و سازمانها ممکن است برنامههای توسعه را با محدود کردن بودجه حذف کنند. همچنین سنجش موفقیت یک برنامه توسعه رهبری سازمانی و شناسایی روشهای آموزشی مناسب میتواند دشوار باشد. تعیین مزایایی مانند رهبری سازمانی بهبودیافته گاهی اوقات دشوار است. منابع انسانی باید وقت خود را صرف تحقیق در مورد برنامههای آموزشی کند که با نیازهای منحصر به فرد شرکت مطابقت دارند.
توسعه مدیریت برای انواع مدیران
مدیران مختلف ممکن است به رویکردهای آموزشی و توسعه متفاوتی نیاز داشته باشند:
مدیران اجرایی: مدیران اجرایی، جهت کلی سازمان را تعیین میکنند. برنامههای توسعه برای مدیران اجرایی باید بر تفکر استراتژیک، تصمیمگیری در سطح بالا و رهبری سازمانی «الهامبخش» متمرکز باشد.
مدیران میانی: مدیران میانی بهعنوان پل ارتباطی بین مدیریت سطح بالا و مدیران سطح اول عمل میکنند. آنها نیازمند آموزش در زمینه ارتباطات و حل تعارض هستند تا به آنها کمک کند به طور موثری تیمها را مدیریت و از تحقق اهداف اطمینان حاصل کنند.
مدیران سطح اول یا سرپرستان: این مدیران بر عملیات روزانه و کارکنان نظارت میکنند. توسعه برای آنها باید بر مدیریت عملکرد، نرخ رشد کارکنان هماهنگی تیم و تصمیمگیری عملیاتی تاکید کند.
مدیران پروژه: مدیران پروژه نیازمند مهارتهایی در برنامهریزی، اجرا، نظارت و حفظ پروژهها در مسیر خود هستند. برنامههای توسعه برای آنها باید بر مدیریت زمان، تخصیص منابع و حل مساله تاکید کند.
مدیران عملکردی: این مدیران مسوول بخشهای خاص مانند منابع انسانی، امور مالی یا بازاریابی هستند. نیازهای توسعه آنها معمولا شامل دانش تخصصی در حوزه عملکردی و همچنین مهارتهای رهبری سازمانی و همکاری است.
مدیران راهنما: این مدیران به کارکنان کمک میکنند مهارتهای خود را از طریق بازخورد، راهنمایی و آموزش توسعه دهند. مدیران راهنما نیاز به آموزش در گوش دادن فعال، تکنیکهای مربیگری و بازخورد سازنده دارند.
مدیران بحران: این مدیران به شرکتها کمک میکنند تغییرات یا بحرانهایی همچون بازسازی، ادغام یا شرایط اضطراری را مدیریت کنند. آموزش آنها باید مدیریت استرس، تداوم کسب و کار، ایجاد انعطافپذیری و تصمیمگیری تحت فشار را پوشش دهد.
حوزههای کلیدی تحت پوشش
آموزش توسعه مدیریت باید طیف وسیعی از شایستگیهای رهبری سازمانی را پوشش دهد تا مدیران را برای نظارت بر جنبههای مختلف کسب و کار آماده کند. با این حال، معمولا حوزههای تحت پوشش عبارتند از:
آموزش مهارتهای رهبری: رهبری سازمانی موثر، پایه و اساس توسعه مدیران است. این برنامه بر رهبری سازمانی از طریق، الهام بخشیدن به تیمها، تعیین هدف و کمک به کارکنان برای درک اهداف تجاری و نحوه تاثیرگذاری نقشهای مربوطه بر شرکت تمرکز میکند.
گوش دادن فعال، ارتباط و مهارتهای بین فردی: مدیران باید بتوانند به طور شفاف و موثر ارتباط برقرار کنند تا به ایجاد روابط قوی و قابل اعتماد با کارکنان خود کمک کنند. این کار شامل ارتباط کلامی و غیرکلامی و همچنین گوش دادن فعال و مهارتهای حل تعارض است.
مدیریت عملکرد: مدیران باید برای ارزیابی و مدیریت موثر عملکرد کارکنان، ارائه بازخورد سازنده و نیز تعیین اهداف عملکرد، آموزشهای لازم را ببینند که این نیز یک جزء مهم در کمک به پیشبرد موفقیت سازمانی است.
مدیریت تغییر: تغییرات سازمانی مدیران را ملزم به داشتن مهارتهایی برای هدایت تیمهای خود در دوره گذار میکند. مدیران باید تیمهای خود را به شکلی موثر هدایت کنند تا رضایت و حفظ کارکنان در نظر گرفته شود؛ چه برای استفاده از تکنولوژیهای جدید و چه تغییر اولویتهای دپارتمانی.
منتورینگ و کوچینگ: برای ایجاد تعامل، رضایت و حفظ کارکنان، مدیران باید آموزش لازم را ببینند تا از طریق منتورینگ و کوچینگ از رشد تیم خود حمایت کنند.
منابع انسانی اغلب از طریق همکاری با مدیریت برای دادن ابزارها و منابع لازم به کارکنان، از این جنبه پشتیبانی میکند.
تصمیمگیری: تصمیمگیرنده ماهر بودن شامل تفکر انتقادی، تجزیه و تحلیل اطلاعات به صورت عینی و در نظر گرفتن نتایج بالقوه است. مدیران همچنین باید ریسکها را در برابر مزایا بسنجند، ملاحظات انطباق را درک و بهترین تصمیمات را بر اساس نیازهای کسب و کار اتخاذ کنند.
پنج نوع از برنامههای توسعه مدیریت
برای توسعه مدیران، منابع انسانی میتواند انواع مختلفی از برنامههای توسعه مدیریت را اجرا کند، از جمله:
آموزش حین کار: این یک رویکرد عملی است که در آن مدیران از طریق رویدادهایی که بهطور روزمره اتفاق میافتد میآموزند. این نوع آموزش برای توسعه مهارتهای حل مساله، دانش عملیاتی و مهارتهای تصمیمگیری کاری موثر است.
برنامههای آموزش رسمی: این برنامهها شامل برنامههای اخذ مدرک دانشگاهی، گواهینامههای مربوط به شغل، یا دورههای تخصصی است. این برنامهها به مدیران کمک میکنند درک عمیقتری از اصول مدیریت و استراتژی کسب و کار به دست آورند.
سمینارها و کارگاههای آموزشی: کارگاههای آموزشی و سمینارها تجارب یادگیری کوتاه و متمرکز ارائه میکنند که در آن مدیران میتوانند مهارتهای خاص مانند رهبری سازمانی یا ارتباطات را افزایش دهند.
یادگیری آنلاین و پلتفرمهای آموزش الکترونیک: پلتفرمهای یادگیری دیجیتال، انعطافپذیری را برای مدیران فراهم میکنند تا با روش خودشان یاد بگیرند. این پلتفرمها معمولا موضوعات مختلف از جمله مهارتهای فنی تا توسعه رهبری سازمانی را پوشش میدهند.
هفت گام برای ایجاد استراتژی توسعه مدیریت
۱- ارزیابی شکافهای مهارتی فعلی: با ارزیابی مهارتهای فعلی تیم مدیریت خود آغاز کنید تا حوزههایی که نیاز به بهبود دارند را مشخص کنید. برای این کار از بررسی عملکرد، بازخورد و دادههای شفاف استفاده کنید تا بدانید نقاط قوت کجا قرار دارند و آموزش در کجا ضروری است. این مرحله به شما کمک خواهد کرد چالشهای واقعی را شناسایی کنید تا طرحهای آموزشی شما به جای فرضیات به نیازهای واقعی بپردازند.
۲- تعریف اهداف شفاف: اهداف شفاف و قابل اندازهگیری برای برنامه توسعه را تعیین کنید. تصمیم بگیرید که موفقیت (بهعنوان مثال، عملکرد بهتر تیم، تصمیمگیری بهتر، یا افزایش مشارکت کارکنان) چگونه به نظر میرسد. اطمینان پیدا کنید که آیا این اهداف با استراتژی کسب و کار شما مطابقت دارند یا نه. با اهدافی که به خوبی تعریف شده باشند، همه افراد درگیر باید هدف را درک و بتوانند پیشرفت را به طور موثری دنبال کنند.
۳- انتخاب روشهای توسعه خود: روشهای آموزشی را انتخاب کنید که به بهترین شکل ممکن با نیازهای مدیران و شرکت شما مطابقت داشته باشند. گزینهها میتوانند آموزش در محل کار، دورههای رسمی، کارگاههای آموزشی یا یادگیری آنلاین باشند. یکی یا ترکیبی از آنها را انتخاب کنید که متناسب با بودجه و محدودیتهای زمانی شرکت شما باشد و در عین حال مهارتهای خاصی را که مدیران شما نیاز دارند ارائه کند.
۴-درخواست موافقت رهبری سازمان: برای اطمینان از اینکه برنامه توسعه شما منابع موردنیاز خود را دریافت خواهد کرد، باید از پشتیبانی قوی مدیریت ارشد برخوردار باشید. برنامه خود را به طور شفاف ارائه کنید و نشان دهید که چگونه بهبود مهارتهای مدیریتی موجب موفقیت کلی کسب و کار میشود. داشتن مدیرانی که از این اقدام پشتیبانی میکنند، یک فرهنگ سازمانی ایجاد خواهد کرد که نه تنها برای توسعه ارزش قائل است، بلکه مشارکت فعال را نیز تشویق میکند.
۵-پیادهسازی و پیگیری پیشرفت: برنامه آموزشی خود را آغاز کنید و از همان ابتدا بر پیشرفت آن نظارت داشته باشید. بررسیهای منظم، ارزیابیها و بررسیهای عملکرد را بهکار گیرید تا ببینید مدیران شما تا چه حد مهارتهای جدید را استفاده میکنند. این ردیابی مداوم به شما کمک میکند مسائل را زود تشخیص دهید و در صورت نیاز برنامه را اصلاح کنید و اطمینان پیدا کنید که سرمایهگذاری شما نتایج ملموسی به همراه دارد.
۶- تنظیم و اصلاح: در طول اجرای برنامه، بازخوردهای لازم را جمعآوری کنید تا بدانید چه چیزی درست انجام میشود و چه چیزی درست انجام نمیشود. از این اطلاعات برای بهبود بهموقع، مرتبط و حفظ موثر آموزش استفاده کنید. تنظیمات منظم بر اساس نتایج دنیای واقعی تضمین میکند که برنامه همچنان نیازهای در حال تکامل سازمان را برآورده میکند.
۷- ادغام با برنامهریزی جانشینپروری: تلاشهای توسعه خود را با برنامهریزی دقیق جانشینپروری ادغام کنید تا یک مسیر توسعه قوی از رهبران سازمانی آینده ایجاد کنید. کارکنانی که پتانسیل بالایی دارند را سریعا شناسایی کنید و آنها را در برنامههای آموزشی خود بگنجانید تا آماده ورود به نقشهای بزرگتر باشند.
نتیجهگیری
توسعه مدیریت برای رشد و پیشرفت یک شرکت ضروری است. این روش با فراهم کردن ابزارها و منابع موردنیاز برای ساخت، رهبری و توسعه تیمها، ارائه نتایج و کمک به توسعه کلی سازمان، مهارتها و تواناییهای رهبران سازمان را افزایش میدهد. منابع انسانی میتواند با ارزیابی فعالانه نیازهای آموزشی، انتخاب برنامههای مرتبط، پیگیری پیشرفت و در صورت نیاز ایجاد تغییرات، فرهنگی از یادگیری مداوم ایجاد کند که برای هر سطح مدیریتی از رشد پشتیبانی کند. با انجام این کار، شرکتها میتوانند اطمینان حاصل کنند که رهبران آنها مجهز به مدیریت مطمئن کسب و کار و رسیدگی به چالشها هستند که در نهایت به نفع کل نیروی کار است.
- منبع: AIHR
ثبت دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰