به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی مشهد، مرتضی کرباسی، رئیس کمیسیون سلامت اتاق خراسان رضوی با اشاره به تمرکز فعالیتهای این کمیسیون طی دو سال گذشته بر اقتصاد سلامت، عنوان کرد: در دوره جدید، کمیسیون قصد دارد با نگاهی جامع، به همه بخشهای مرتبط با حوزه سلامت ورود کند. در همین راستا و در یکی از گامها، گزارشی از چالشهای حوزه گیاهان دارویی و طب سنتی تهیه و به دانشگاه علوم پزشکی مشهد و معاونت غذا و دارو ارائه خواهد شد.
کرباسی با اشاره به ترکیب اعضای کمیسیون سلامت، متشکل از نمایندگان ۱۹ انجمن و سازمان مردمنهاد فعال در این حوزه، تأکید کرد: از ظرفیت این نهادها در شناسایی قوانین و مقررات مخل حوزه بهداشت و درمان بهرهبرداری خواهد شد. همانطور که رویکرد کمیسیون در این مدت، پرهیز از نگاه تکبعدی به مسائل بوده است.
وی در ادامه به یکی از اقدامات کمیسیون در سال گذشته اشاره کرد و گفت: پیگیریهای مستمری در زمینه وصول مطالبات شرکتهای دارویی و تجهیزات پزشکی صورت گرفت و طبق ارزیابیها، دولت در سال گذشته حدود ۵۰ درصد این مطالبات را پرداخت کرده است و این روند همچنان ادامه دارد.
به گفته رئیس کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی مشهد، معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی، اخیراً از طرح تهاتر مطالبات شرکتهای دارویی و تجهیزات پزشکی با سهام شرکتهای بورسی خبر داده که اقدامی مهم تلقی میشود، اما ابعاد اجرایی آن هنوز نیازمند شفافسازی از سوی مسئولان ذیربط است.
کرباسی در بخش دیگری از سخنان خود از برنامهریزی برای برگزاری نخستین نمایشگاه بینالمللی تخصصی جامع سلامت خبر داد و گفت: این رویداد با مشارکت دانشگاه علوم پزشکی و دیگر نهادهای مرتبط برگزار خواهد شد و تلاش میشود با حضور مهمانان خارجی، ابعادی بینالمللی به آن بخشیده شود. نمایشگاه مذکور باید همه حوزههای مرتبط با سلامت از جمله کلینیکها، غیرکلینیکیها، محصولات آرایشی و بهداشتی و حتی هتلهای فعال در این حوزه را پوشش دهد. همچنین پیشنهاد میشود در این نمایشگاه، طرح احداث شهرک سلامت نیز به نمایش گذاشته شود.
هشدار نسبت به تبعات بیتوجهی به اقتصاد سلامت
سپس، آذر کیانینژاد، نایب رئیس کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی مشهد،با تأکید بر اهمیت رصد مستمر حوزه سلامت استان، تصریح کرد: طی دو سال گذشته، کمیسیون از طریق ارتباط با طیف وسیعی از ذینفعان تلاش کرده است تا چالشهای فعالان اقتصادی این بخش را شناسایی و پیگیری کند.
وی در ادامه، از اهمیت تأمین زیرساختهای لازم برای فعالیت در حوزه سلامت سخن گفت و افزود: در صورت عدم تحقق این امر، پیامدهای ناشی از آن گریبانگیر فعالان اقتصادی گردیده و در نهایت منجر به تضعیف اقتصاد سلامت خواهد شد.
کیانینژاد اظهار داشت: اگرچه در دو سال گذشته برخی مطالبات فعالان این حوزه به گوش مسئولان رسید، اما بخش زیادی از این مطالبات تا پیش از آن انعکاس درستی نیافته بود.
وی افزود: حوزه اقتصاد سلامت سالهاست که مغفول مانده و اکنون ضروری است نگاه ویژهای به آن صورت گیرد، چرا که کوچکترین غفلت در این بخش میتواند امنیت جامعه و کشور را تهدید کند.
نایب رئیس کمیسیون سلامت اتاق مشهد همچنین تأکید کرد: هرچند طی این مدت همه مطالبات محقق نشدهاند، اما کمیسیون توانسته تا حد زیادی نقش صدای رسای فعالان حوزه سلامت را ایفا کند. برای حل ریشهای مشکلات این حوزه نیاز به زمان بیشتری است و دو سال، دورهای کافی برای رفع همه چالشها به شمار نمیرود.
نیمنگاهی به عملکرد دو ساله کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی خراسان رضوی
در ادامه نشست، شکوفه برازنده، دبیر کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی خراسان رضوی، با تشریح اهداف این کمیسیون، گفت: توانمندسازی جامعه برای تصمیمگیری آگاهانه در حوزه سلامت، پایش محیط کسبوکار، شناسایی مشکلات اقتصادی حوزه سلامت، بررسی قوانین ناکارآمد، و ایجاد شبکه ارتباطی میان ذینفعان، از جمله راهبردهای کمیسیون در این دو سال بوده است.
وی با اشاره به اقدامات شاخص کمیسیون، از پیگیری جدی مطالبات تولیدکنندگان دارو و تجهیزات پزشکی، بررسی ظرفیتهای مرکز نوآوری سلامت مشهد، پیشنهاد تهاتر مالیات با مطالبات معوق، پیشنهاد و پیگیری تشکیل کمیته دائمی سلامت ورزشی و تلاش برای افزایش سهم استان از اعتبارات ملی حوزه سلامت نام برد.
برازنده همچنین به فعالیتهای علمی و پژوهشی کمیسیون اشاره کرد و افزود: این فعالیتها شامل تدوین مقالات تطبیقی درباره مهاجرت نیروی انسانی متخصص، وضعیت سلامت در کشورهای همسایه، طرحهای حوزه دیابت، سالمندی، سلامت محیط کار، سلامت خانواده و پروپوزالهای اقتصادی مرتبط با سلامت بوده است.
او در پایان، با انتقاد از پایین بودن سهم خراسان رضوی در بودجههای سلامت کشور، از پیشنهاد کمیسیون برای ایجاد مرکز سرمایهگذاری سلامت در استان خبر داد.
لزوم استفاده از طرح تهاتر معوقات شرکتهای سلامتمحور با سهام بورسی
در ادامه نشست، انصاری فعال اقتصادی حوزه داروسازی و عضو کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی خراسان رضوی، بر ضرورت تقویت تعامل با فدراسیون اقتصاد سلامت و مسئولان ملی برای تحقق مطالبهگری مؤثر در حوزه بهداشت و درمان تأکید کرد و با اشاره به پیگیریهای انجامشده در خصوص پرداخت مطالبات شرکتهای دارویی و تجهیزات پزشکی گفت: از مجموع ۲۳ همت مطالبات شرکتهای استان، تاکنون ۵۵ درصد مطالبات پرداخت شده است و استفاده از سهام بورسی به عنوان شیوه پرداخت باقی مطالبات، راهکاری اجتنابناپذیر است.
ابهام در جزئیات طرح تهاتر با سهام بورسی
اما امیر نایب، مدیر ارزیابی ملزومات پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با اشاره به ابلاغیه سازمان غذا و دارو برای تهاتر مطالبات با سهام بورسی، گفت: جزئیات این طرح همچنان نامشخص است و اطلاعات دقیقی از شرکتها یا شرایط دریافت این سهام در دست نیست؛ با این حال آن را فرصتی قابل توجه برای تسویه مطالبات میداند.
وی همچنین پیشنهاد کرد: نمایشگاه سلامت بهصورت تخصصی و با تمرکز بر حوزههای خاص مانند دارو، بهداشت، گردشگری سلامت، گیاهان دارویی و مکملها برگزار شود تا ضمن جذب بهتر مخاطب، ظرفیت حضور مقامات ملی را نیز ایجاد کند.
حسن درخشان، رئیس اداره خیرین دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز در این جلسه، بر لزوم ارائه گزارش عملکرد و خروجی دقیق رویدادهایی چون همایشها و سمینارهای کمیسیون تأکید کرد.
در ادامه این نشست، سید مرتضی عظیمزاده، رئیس انجمن صنعت ورزش خراسان رضوی، از هدفگذاری برای همکاری با کمیسیون سلامت در برگزاری جشنواره ملی و نشستهای آموزشی خبر داد و گفت: تشکیل کمیته دائمی سلامت ورزشی ذیل کمیسیون سلامت اتاق مشهد، منتظر تأیید نهایی از سوی هیات رئیسه کمیسیون است.
احمد دستجردی، از فعالان اقتصادی حوزه سلامت، با تأکید بر تأثیر فناوری در آینده پزشکی، گفت: باید زیرساختهای دیجیتال برای درمان کمهزینه بیماریهای مزمن و مادرزادی فراهم شود.
وی، آموزش عمومی و تمرکز بر پیشگیری را از اولویتهای کمیته فناوری سلامت این کمیسیون دانست.
ضرورت ورود پارک علم و فناوری خراسان به زیستفناوری و حمایت از شرکتهای نوپا
سپس، سید ایمان شریعتی، مدیر توسعه کسبوکار پارک علم و فناوری خراسان رضوی، با اشاره به تمرکز پارک در سال گذشته بر حوزه تجهیزات پزشکی، اعلام کرد: در سال جاری رویکردی جدیتر نسبت به زیستفناوری اتخاذ خواهد شد. این حوزه یکی از تکنولوژیهای روز دنیاست و درخواست ما، همکاری کمیسیون سلامت در برگزاری رویدادها و دورههای تخصصی در این زمینه است.
رضا نمازی، عضو هیئتمدیره کانون هموفیلی استان نیز، با اشاره به مشکلات دارویی و تجهیزاتی بیماران خاص، خواستار دعوت رسمی کانون برای عضویت در کمیتههای کمیسیون سلامت اتاق مشهد و انجام بازدیدهای میدانی از مراکز درمانی این بیماران شد تا چالشهای این حوزه بهتر منعکس شود.
انتقاد از پایین بودن سهم سلامت از تولید ناخالص داخلی
پروین دلیری، رئیس انجمن پزشکان عمومی خراسان رضوی، با اشاره به گستردگی حوزه درمان، پیشنهاد داد کمیته دارو و درمان کمیسیون سلامت، به چند زیرکمیته تخصصی تفکیک شود.
وی خواستار تشکیل کمیتهای برای پیگیری قوانین بالادستی شد و سهم اندک سلامت از تولید ناخالص داخلی کشور را بزرگترین معضل نظام سلامت عنوان کرد.
دلیری همچنین بر پررنگتر شدن حضور دانشگاه علوم پزشکی در کمیسیون سلامت تاکید کرد.
لزوم تشکیل کمیته تخصصی تجهیزات پزشکی و تسهیلگری در صدور مجوز
حجتالله قاسمی، دبیر انجمن تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی استان، با اشاره به خطر بالقوه بحران مطالبات شرکتهای تجهیزات پزشکی، تشکیل کمیتهای ذیل کمیسیون سلامت برای پیگیری تسهیلات، نقدینگی و تعامل با صندوقهای مالی را ضروری دانست و همچنین، خواستار تسهیل در صدور مجوزها و حمایت پارک علم و فناوری از شرکتهای نوپا برای ورود به تولید شد.
محمدمهدی پویافر، رئیس اتحادیه تجهیزات پزشکی خراسان رضوی نیز، از تصمیمات پرهزینه نهادهای بالادستی انتقاد کرد و گفت: این تصمیمات وقت و انرژی شرکتهای خصوصی را بهشدت تحتالشعاع قرار دادهاند. از سویی، باید توجه داشت که در صورت ابلاغ بخشنامههای دارای تناقض قانونی، اعتبار نهادهای دولتی خدشهدار میشود و ضروری است مطالبهگری مؤثری از سوی کمیسیون در این زمینه صورت پذیرد.
در پایان این جلسه، عبدالله بهرامی، مشاور عالی استاندار خراسان رضوی در امور سلامت و خیرین استان، از هزینه سنگین دارو و ضعف نظارت وزارت بهداشت سخن گفت و خواستار حمایت عملی از شرکتهای دانشبنیان شد.
وی پیشنهاد داد: زمینی رایگان به مدت یک سال و با قرارداد ۱۰ ساله در اختیار این شرکتها قرار گیرد تا مشهد به قطب تجهیزات پزشکی کشور تبدیل شود.
او همچنین از عملکرد ضعیف در حوزه گردشگری سلامت و عدم همکاری مناسب برخی شرکتهای دارویی با کشورهای همسایه انتقاد کرد.
ثبت دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰