• امروز : پنجشنبه - ۱ خرداد - ۱۴۰۴
  • برابر با : Thursday - 22 May - 2025
1
در نشست فعالان اقتصادی خراسان رضوی با مدیران بازار سرمایه کشور، مطالبه شد:

ضرورت اعتمادسازی برای ورود بخش خصوصی به بورس

  • کد خبر : 51674
  • ۰۱ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۱:۴۰
ضرورت اعتمادسازی برای ورود بخش خصوصی به بورس
در نشست تخصصی فعالان اقتصادی و استاندار خراسان رضوی با مدیرعامل فرابورس و مدیرعامل بورس تهران، بخش خصوصی به طرح سوالات خود در خصوص ورود شرکت‌ها به بازار سرمایه و دغدغه‌های این حوزه پرداخت و مسئولان بورسی کشور به این سوالات پاسخ گفتند.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مشهد، محمدعلی چمنیان، نایب‌رئیس اتاق بازرگانی خراسان رضوی در ابتدای این نشست اظهار کرد: با توجه به شرایط موجود، فعالان اقتصادی نیازمند دسترسی بهتر به ابزارهای تامین مالی هستند و بازار سرمایه می‌تواند نقش موثری در این زمینه ایفا کند. هدف ما این است که با ایجاد بسترهای ارتباطی و برگزاری رویدادهایی چون نمایشگاه مشهد اینوکس- فاینکس و نشست‌هایی از این دست با مسئولان بازار سرمایه، به شبکه‌سازی مؤثر میان بخش خصوصی و نهادهای مالی کشور کمک کنیم.

چمنیان همچنین به بهبود رتبه خراسان رضوی در پایش محیط کسب‌وکار کشور در زمستان 1403 اشاره کرد و گفت: رتبه استان در شاخص ادراک از محیط کسب‌وکار که پیش‌تر در جایگاه ۲۲ کشور قرار داشت، طبق آخرین گزارش منتشر شده در اسفند سال گذشته بهبود قابل توجهی یافته است و به جایگاه برتر کشوری ارتقا یافته که این بهبود حاصل تعامل مثبت و سازنده میان بخش خصوصی، دستگاه‌های اجرایی و حاکمیتی است.

وی افزود: این تغییر، نشان‌دهنده امیدی است که در میان فعالان اقتصادی برای بهبود وضعیت کسب‌وکار شکل گرفته و فرصت‌های بسیار خوبی را برای گسترش تعاملات با بازار سرمایه فراهم کرده است. در سال‌های اخیر، فعالان اقتصادی استان بیش از پیش با صنایع درگیر شده‌اند و با توجه به اینکه بیش از ۹۰ درصد اقتصاد استان در اختیار بخش خصوصی است، ورود به بازار سرمایه اهمیت دوچندانی پیدا می‌کند.

ضرورت زمینه‌سازی مسئولان بورس برای افزایش اعتماد بخش خصوصی به بازار سرمایه

نایب‌رئیس اتاق بازرگانی خراسان رضوی با اشاره به روند رو به رشد شفافیت در اقتصاد استان اظهار کرد: یکی از موانع ورود به بازار سرمایه، نبود شفافیت بود که خوشبختانه اکنون بسیاری از این چالش‌ها برطرف شده و بستر شفافیت به طور ناخودآگاه در حال گسترش است. با این حال، همچنان برخی فعالان اقتصادی دچار تردید یا نگرانی درباره ورود به این عرصه هستند.

وی خاطرنشان کرد: مدیران بازار سرمایه بایستی اقداماتی را برای افزایش اعتماد سهامداران و فعالان اقتصادی در دستور کار داشته باشند؛ چراکه حفظ ثبات در این بازار، به‌ویژه در شرایطی که فضای رسانه‌ای و اظهارنظرهای مختلف می‌تواند به‌سرعت بر بورس اثر بگذارد، کار ساده‌ای نیست. بازار سرمایه نخستین جایی است که از نوسانات و تلاطم‌های ناشی از فضای اقتصادی و سیاسی تأثیر می‌پذیرد.

نایب‌رئیس اتاق بازرگانی خراسان رضوی، به موضوع مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها (CSR) در بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: یکی از چالش‌هایی که در بازار سرمایه با آن مواجه هستیم، موضوع مسئولیت اجتماعی شرکتی است. معمولاً سهامداران نسبت به هزینه‌هایی که شرکت‌ها در حوزه‌هایی خارج از فعالیت‌های مستقیم اقتصادی انجام می‌دهند، حساسیت دارند و گاهی حتی شاهد شکایت‌هایی در این خصوص هستیم. ضروری است که این حوزه رسمیت بیشتری پیدا کند و شرکت‌ها بتوانند در چهارچوب مشخصی به ایفای نقش‌های اجتماعی خود بپردازند.

چمنیان همچنین با اشاره به ظرفیت‌های ساختاری اتاق مشهد اظهار کرد: در اتاق بازرگانی مشهد 18 کمیسیون فعال در حوزه‌های مختلف مشغول به کار هستند؛ آماری که بعد از اتاق ایران، در میان استان‌ها بالاترین تعداد را شامل می‌شود. نکته قابل‌توجه حضور پررنگ بانوان و جوانان در این کمیسیون‌هاست.

ایجاد مرکز مالی در مشهد ضرورتی در راستای رشد بازار سرمایه استان

محمود گودرزی، مدیرعامل شرکت بورس و اوراق بهادار تهران با اشاره به برگزاری نمایشگاه مشهد اینوکس- فاینکس در مشهد گفت: اگر به دنبال ارتقای کیفیت خدمات مالی هستیم، باید مانند شهرهای توسعه‌یافته، بانک‌ها، بیمه‌ها، نهادهای مشورتی و نظارتی در یک مرکز تجمیع شوند. در تهران، دفتر منطقه‌ای بازار سرمایه مستقر است و ظرفیت ارائه خدمات در مشهد در این قالب نیز وجود دارد. باید از این فرصت استفاده کرد و هم‌افزایی میان نهادهای مالی و بخش خصوصی را تقویت نمود.

وی با اشاره به ضعف ساختاری در حوزه سواد مالی گفت: ارتباط مستقیمی میان گزارشگری مالی، آگاهی عمومی و کیفیت بازار وجود دارد. به‌طور میانگین، سواد مالی در کشور حدود ۳۲ درصد است که این عدد در برخی استان‌ها مانند مشهد، یزد، اصفهان، تبریز و کرمان وضعیت بهتری دارد. این استان‌ها به دلیل سهم بالاتر بخش خصوصی، بستر مناسبتری برای ارتقاء سواد مالی و ایجاد مراکز مالی منطقه‌ای دارند.

گودرزی تأکید کرد: ایجاد مرکز مالی در مشهد با رویکرد تجمیع خدمات مشورتی، آموزشی و تأمین مالی، می‌تواند به رشد پایدار بازار و افزایش مشارکت عمومی در بازار سرمایه منجر شود.

توسعه صندوق‌های انرژی تجدیدپذیر با حمایت بخش خصوصی

گودرزی با اشاره به ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی، گفت: اولین صندوق‌های انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور  طراحی شده و آماده ارائه خدمات به سرمایه‌گذاران در این حوزه هستیم. فعالان اقتصادی باید از دولت و حاکمیت خواستار شرایطی باشند که بخش خصوصی بتواند با خرید سهام این صندوق‌ها در تأمین مالی انرژی‌های پاک مشارکت کند.

وی افزود: این مدل تأمین مالی می‌تواند سرمایه‌های خرد را نیز به سمت پروژه‌های زیرساختی هدایت کند. ما آمادگی داریم در سطح کشور بیش از هزار مگاوات ظرفیت نیروگاه خورشیدی را از طریق این صندوق‌ها تأمین مالی کنیم و در این زمینه تجربه پروژه‌هایی با حجم بالای ۳ هزار میلیارد تومان را داریم.

مدیرعامل شرکت بورس تهران در ادامه اظهار کرد: بزرگترین مشکلی که در چرخه اقتصاد کشور رخ می‌دهد، تمرکز تولیدات برای داخل است. تمام برندهای ما باید به سمت بین‌المللی شدن حرکت کنند و قطعاً در بازار سرمایه، ارزش‌گذاری شرکتی که صادرات دارد با شرکتی که فقط در بازار داخلی فعالیت می‌کند متفاوت است. مشهد و خراسان رضوی به‌واسطه سهم بالای بخش خصوصی از اقتصاد این استان، (نزدیک به ۹۰ درصد) از ظرفیت بالایی برای ورود به بازار بورس برخوردار هستند. استان‌هایی که بخش خصوصی در آن‌ها فعال‌تر است، نرخ بیکاری پایین‌تری دارند و در تولید ثروت موفق‌تر عمل کرده‌اند.

گودرزی در بخش دیگری از این نشست در پاسخ به سوالی در خصوص ورود پسته به بازار سرمایه گفت: پسته نیز مانند زعفران می‌تواند وارد بازار سرمایه شود.

مسئولیت اجتماعی باید با سودآوری و خلق ثروت همراه باشد

مدیرعامل شرکت بورس و اوراق بهادار تهران با تأکید بر نقش مسئولیت اجتماعی بنگاه‌های اقتصادی، گفت: مسئولیت اجتماعی هر بنگاهی، زمانی به نتیجه رسیده است که فعالیت آن شرکت منجر به سودآوری شود. حتی اقداماتی چون مدرسه‌سازی نیز زمانی پایدار خواهند بود که در نهایت به خلق ثروت در بلندمدت و ایجاد سود برای بنگاه اقتصادی منتهی شوند.

گودرزی در خصوص ظرفیت‌های فرابورس در حوزه خدمات نیز، اظهار کرد: فرابورس طلایه‌دار ورود هتل‌های کشور به بازار سرمایه بود؛ اما در یکی دو سال اخیر، استراتژی‌های بازار بورس تغییر یافته و طبیعتاً استانداردها نیز در این زمینه تفاوت‌هایی با گذشته پیدا کرده‌اند. اما اگر یک هتل در دو یا سه سال متوالی، سود خالص بالای ۱۰۰ میلیارد تومان داشته باشد، می‌تواند وارد بورس تهران شود.

وی با دعوت از فعالان صنعت هتلداری گفت: ما با افتخار از ورود هتل‌های ۵ ستاره مشهد و کیش به بورس استقبال می‌کنیم. تولید ناخالص داخلی کشورهای توسعه‌یافته عمدتاً از بخش خدمات تأمین می‌شود، و ما نیز باید به این سمت حرکت کنیم. البته لازمه ورود به بازار سرمایه، شفافیت مالی و پذیرش قواعد گزارشگری است.

گودرزی با رد دخالت مستقیم مسئولین حوزه بورس در عملکرد شرکت‌های حاضر در بورس  اظهار کرد: ما صرفاً نقش داور را ایفا می‌کنیم و بالا یا پایین رفتن شاخص، ارتباطی با عملکرد نهاد ناظر ندارد. کیفیت بازیگر یا بازیکن اقتصادی، به خود بنگاه بازمی‌گردد، نه داور میدان.

توسعه بازار فرابورس با تمرکز بر مسئولیت اجتماعی، انرژی‌های نو و صادرات‌محوری

«محمدعلی شیرازی»، مدیرعامل فرابورس ایران نیز در این نشست، ابعاد تازه‌ای از رویکرد این بازار مالی را در پذیرش و حمایت از پروژه‌ها و شرکت‌های واجد شرایط تشریح کرد.

وی در پاسخ به دغدغه‌های فعالان اقتصادی در خصوص امکان ورود شرکت‌های تولیدی به بازار سرمایه، تأکید کرد: فرابورس هیچ مانعی برای افزودن شرکت‌های تولیدی به تابلوی خود ندارد. در همین راستا، «بازار راهبری» را به‌ویژه برای شرکت‌های نوپا و دانش‌بنیان راه‌اندازی کرده‌ایم تا مسیر پذیرش تسهیل شود.

شیرازی در بخش دیگری از سخنان خود به علل عدم موفقیت برخی پروژه‌ها در جذب منابع مالی اشاره کرد و توضیح داد: پروژه‌هایی که در تامین مالی ناکام می‌مانند، عموما فاقد توجیه اقتصادی هستند و حتی بخش عمده‌ای از طرح‌هایی که توسط شهرداری‌ها یا نهادهای دولتی تعریف می‌شوند نیز بدون منطق اقتصادی روشن بوده و طبیعتا مورد استقبال بازار نیز قرار نمی‌گیرد.

او در تبیین معیارهای مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها از منظر بازار فرابورس، سه مولفه بنیادین را مورد اشاره قرار داد و گفت: تولید، اشتغال و پرداخت مالیات، ارکان مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها در نگاه ما هستند. چنانچه شرکتی بتواند به هر سه بُعد به‌درستی پاسخ دهد، می‌توان گفت مسئولیت اجتماعی خود را به‌نحوی کامل ایفا کرده است.

مدیرعامل فرابورس همچنین هشدار داد که نباید با تحمیل وظایف بیش از اندازه، بنگاه‌ها را از ماهیت اقتصادی خود خارج کرد، چراکه در این صورت، نه‌تنها انگیزه‌ای برای ورود آنان به بازار سرمایه باقی نمی‌ماند، بلکه عملا مشارکت‌شان را نیز از دست خواهیم داد.

شیرازی در حوزه انرژی‌های نو، با اشاره به عملکرد موفق فرابورس در حمایت از نیروگاه‌های بادی اعلام کرد: ۹۰ درصد نیروگاه‌های بادی کشور از جمله نیروگاه بینالود از طریق فرابورس پذیرش شده‌اند. در مورد نیروگاه‌های خورشیدی نیز آمادگی لازم را داریم، اما برخی چالش‌های ساختاری در این حوزه وجود دارد.

او خاطرنشان کرد: در چین، شرکت‌های بزرگی وظیفه تامین زیرساخت‌های نیروگاه‌های بادی و خورشیدی را برعهده دارند. اما در ایران، پراکندگی شرکت‌های کوچک، مانعی در مسیر بهره‌وری این حوزه به شمار می‌آید و ضروری است چند شرکت بزرگ با ماموریت تامین زیرساخت‌های استاندارد ایجاد شود تا بنگاه‌های اقتصادی بتوانند با اطمینان بیشتری در پروژه‌های انرژی پاک مشارکت کنند.

شیرازی سپس به سیاست فرابورس در اولویت‌بخشی به شرکت‌های صادرات‌محور اشاره کرد و افزود: این شرکت‌ها نه‌تنها ساختاری حرفه‌ای و ارزی دارند، بلکه می‌توانند در مسیر جهانی شدن قرار بگیرند و به موتور محرک اقتصاد ملی بدل شوند. از این رو، فرابورس به‌طور ویژه از پذیرش این شرکت‌ها استقبال می‌کند.

در بخشی از این نشست، موضوع پذیرش باشگاه‌های ورزشی نیز مطرح شد و مدیرعامل فرابورس ایران نیز در پاسخ عنوان کرد: در حال حاضر هیچ باشگاه ورزشی در بازار بورس یا فرابورس پذیرش نشده، اما استان خراسان رضوی در زمینه پذیرش شرکت‌های خدمات‌محور، پیشتاز بوده و نخستین شرکت با زمینه ورزشی و سرگرمی را به بازار معرفی کرده است.

وی در پایان با اشاره به اعلام آمادگی فرابورس برای پذیرش شرکت نمایشگاه بین‌المللی مشهد، تصریح کرد: فرابورس نقش قیمت‌گذار ندارد؛ بلکه فرآیند کشف قیمت را بر عهده دارد. بازار و سهام‌داران با سنجش سودآوری شرکت‌ها، ارزش‌گذاری می‌کنند و در واقع، آنچه خریداری می‌شود، توان سودآوری یک بنگاه است، نه صرفا دارایی‌های فیزیکی آن.

شیرازی همچنین از ابزارهای نوینی مانند صندوق‌های سرمایه‌گذاری در املاک و مستغلات به‌عنوان راهکاری جایگزین برای ورود هتل‌ها به بازار سرمایه یاد کرد و افزود: این ابزارها می‌توانند مسیر جدیدی برای ورود کسب‌وکارهای حوزه گردشگری به بازار سرمایه فراهم آورند.

ضرورت تامین مالی پروژه‌های بلندمدت از سوی بازار سرمایه

غلامحسین مظفری، استاندار خراسان رضوی نیز در این نشست با تاکید بر بهره برداری از فرصت نمایشگاه مشهد اینوکس– فاینکس اظهار امیدواری کرد این نمایشگاه هر ساله استمرار داشته و در تقویم زمانی نمایشگاه‌های استان و کشور ثبت شود.

مظفری با اشاره به اینکه 90 درصد تامین مالی کشور توسط نظام بانکی انجام می‌شود، این موضوع را نقص اقتصاد کشور دانست و گفت: در یک اقتصاد پویا، بانک‌ها تامین مالی پروژه‌های کوتاه مدت را برعهده دارند و بازار سرمایه، تامین مالی پروژه‌های بلندمدت را برعهده می‌گیرد.

وی با اشاره به اینکه در نخستین روز نمایشگاه تفاهم نامه چند همتی بین شهرداری مشهد و بانک رفاه امضا شد، گفت: با وجود 6 هزار واحد تولیدی، 600 شرکت دانش بنیان و 400 واحد R&D و چندین کارخانه بزرگ و پارک علم و فناوری در استان ظرفیتهای بالقوه ای داریم که باید از آن به نحو مطلوب بهره گرفت.

استاندار خراسان رضوی در بخش دیگری از این جلسه، اظهار کرد: در اولین فرصت برای راه اندازی مرکز مالی خراسان رضوی، فضای فیزیکی در نظر گرفته و تحویل خواهد شد.

استاندار خراسان رضوی از مدیران بازار سرمایه کشور خواست زمینه ورود دست‌کم ۱۰ شرکت از این استان به بازار بورس را تا پایان سال ۱۴۰۴ فراهم کنند.

او با اعلام این خبر افزود: در همین راستا، ستادی ویژه تشکیل خواهد شد تا علاوه بر پیگیری ورود شرکت‌های خراسان رضوی به بورس، با رایزنی و تعامل با فرابورس، امکان تامین مالی پروژه‌های نیمه‌تمام استان نیز فراهم شود.

به گفته مظفری، در حال حاضر یکی از پروژه‌های استان که تاکنون پنج هزار میلیارد تومان برای آن هزینه شده، برای ادامه فعالیت به سه هزار میلیارد تومان سرمایه در گردش نیاز دارد و به‌دلیل عدم تامین این منابع، دو سال است که متوقف مانده است.

پیشنهاد شکل‌گیری همکاری بورس و فرابورس با شرکت‌های صادرات محور

حسین محمدیان، رئیس کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: با وجود پیوستن ایران به بازارهای منطقه‌ای اوراسیا و پیوستن به توافق نامه تجارت آزاد با اتحادیه اوراسیا، شرکت‌های صادرات محور کمی هستند که بتوانند در این عرصه فعالیت داشته باشند.

وی اظهار کرد: متاسفانه به واسطه تحریم‌ها نتوانستیم سرمایه گذاری مناسبی در ایجاد شرکتهای صادرات محور یا شرکتهایی که پایه صادراتی داشته باشند، انجام بدهیم، پیشنهاد ما این است که بورس و فرابورس وارد همکاری با شرکتهایی شوند که پایه فعالیت آنها صادرات باشد، اقدامی که بسیاری از شرکتهای صادرات محور انجام می دهند.

وی بیان کرد: ابزار «پروژه – محور» در بورس برای واحدهای تولیدی صادرات محور و زنجیره های ارزش در استان مانند زنجیره فولاد و مس و گوهرسنگ‌ها ابزار مناسبی است که باید از آن برای توسعه این بخش‌ها و اقتصاد استان بهره گرفت.

بازار سرمایه برنامه خود برای حفظ ارزش شرکت‌های کوچک و نوپا را اعلام کند

در بخش دیگری از این نشست، محمدحسین روشنک، رئیس کمیسیون مسئولیت اجتماعی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به دغدغه‌های فعالان اقتصادی، پرسش‌هایی را از مدیران بورسی حاضر در جلسه مطرح کرد و افزود: سوال این است که با توجه به حساسیت شرایط کنونی و موج ورود شرکت‌ها به بورس، بازار سرمایه چه برنامه‌ای برای حفظ ارزش شرکت‌های کوچک و نوپا دارد؟ مشابه اتفاقی که در گذشته در موضوع تسهیلات زودبازده رخ داد و بخش زیادی از سرمایه‌ها بدون بازگشت باقی ماند، نگران آن هستیم که ورود بی‌برنامه به بازار سرمایه نیز پیامدهای مشابهی داشته باشد.

وی ادامه داد: سوال دوم درباره شرکت‌هایی است که به‌عنوان واسطه میان شرکت‌های اقتصادی و بازار سرمایه فعالیت می‌کنند و در ازای دریافت مبالغ سنگین، خدماتی برای ورود به بورس و فرابورس ارائه می‌دهند. سوال این است که این مبالغ چشمگیر به چه دلیل گرفته می‌شود و چه سازوکار نظارتی برای کنترل این فرآیندها تعریف شده است؟

عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی مشهد همچنین در سومین پرسش خود گفت: مدیران بازار سرمایه در صحبت‌های خود بر اهمیت صنایع و اشتغال‌زایی در این حوزه تأکید دارند؛ اما باید توجه کرد که در استان خراسان رضوی، بیش از ۷۵ درصد اقتصاد در بخش‌هایی غیر از صنعت مانند خدمات و کشاورزی متمرکز است. آیا برای این حوزه‌ها نیز تعریف مشخص و برنامه مدونی در بازار سرمایه پیش‌بینی شده است؟

وی در پایان سخنانش با مقایسه شرایط خراسان رضوی با برخی استان‌های دیگر خاطرنشان کرد: متأسفانه برخلاف استان‌هایی مانند اصفهان که صنایع بزرگ خصولتی و دولتی در آن‌ها مستقر است، ما در خراسان از این ظرفیت‌ها محروم هستیم که همین امر باعث شده است، سرمایه‌های دولتی بیشتری به این استان‌ها تعلق گرفته و خراسان‌رضوی از این ظرفیت مغفول بماند.

استقبال سرمایه‌گذاران نیروگاه‌های خورشیدی از عرضه مستقیم برق در بازار

نسرین یوسفی‌ عارفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز با اشاره به تحولات جدید در سرمایه‌گذاری نیروگاه‌های خورشیدی گفت: در حال حاضر بسیاری از فعالان این حوزه دیگر تمایلی به استفاده از سازوکار خرید تضمینی برق توسط دولت ندارند و ترجیح می‌دهند برق تولیدی خود را به صورت مستقیم در بازار سرمایه عرضه کنند.

وی ادامه داد: با توجه به این رویکرد جدید، لازم است از ظرفیت کارگزاران معتبر و فعال بازار برق در استان خراسان بیشتر استفاده کنیم و این افراد را به متقاضیان احداث نیروگاه‌های خورشیدی معرفی کنیم.

یوسفی‌ عارفی خاطرنشان کرد: در گذشته مسیر اخذ مجوز و فرآیندهای اداری برای راه‌اندازی نیروگاه‌های خورشیدی بسیار طولانی و پیچیده بود، اما اکنون با آمادگی مجموعه‌های مختلف، زمینه برای تسهیل این مسیر فراهم شده است.

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی استان تأکید کرد: ما در استان امکاناتی تعریف کرده‌ایم تا فعالان این حوزه بتوانند بدون ورود به بخش‌های غیرتخصصی و صرف زمان زیاد، فعالیت خود را آغاز کنند. هم‌اکنون چند مجموعه نیز برای ارائه این خدمات شناسایی شده‌اند.

وی در بخش دیگری از سخنانش تاکید کرد: خواهان آن هستیم که اطلاع رسانی دقیقی نسبت به شرایط فروش برق سرمایه‌گذاران برق خورشیدی در بازار سرمایه انجام شود. ضمن اینکه میخواهیم بدانیم چطور می‌توان کنسرسیوم‌هایی را در استان تشیکل داد تا سرمایه‌گذاری در استان برای نیروگاه های خورشیدی افزایش یابد؟

درخواست ایجاد تابلوی منطقه‌ای شرق کشور در فرابورس

شهرام عیدی زاده، رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی مشهد نیز در این نشست، درخواست ایجاد تابلوی منطقه‌ای شرق کشور در فرابورس را برای استان‌های شرقی مطرح کرد و گفت: استان خراسان رضوی واحدهای کوچک و متوسط زیادی دارد که برای ورود به بورس با مشکلات زیادی مواجه هستند و از طریق راه اندازی این تابلو می‌توان به آنها کمک کرد.

وی افزود: خراسان رضوی از گذشته قطب تولید زعفران کشور بوده و خوشبختانه صندوق ملی زعفران نیز شکل گرفته؛ اما سوال این است که آیا امکان دارد برای محصولاتی چون پسته و کشمش نیز استانداردهایی تعریف شود تا مسیر زعفران را طی کرده و صندوق مالی آن شکل گیرد؟ و آیا این اقدام برای زیره سبز نیز امکان پذیر است تا در قالب صندوق های کالایی و قراردادها در بورس وارد فعالیت شد؟

عیدی زاده در ادامه، به ابزار تامین مالی پروژه محور اشاره کرد و گفت: آیا می توان تامین مالی پروژه محور را برای پروژه های ریلی بزرگ خراسان رضوی مانند قطار سریع السیر مشهد – گلبهار یا قطار برقی مشهد – تهران یا پروژه هایی مانند آزادراه حرم تا حرم تعریف کرد؟

الماسی، مسئول حوزه سرمایه گذاری بانک صنعت و معدن نیز گفت: کارگزاری این بانک به عنوان یک بستر مالی با انتشار انواع اوراق که از سوی بورس تهران طراحی می شود، حمایتگر بسیاری از فعالان اقتصادی استان خراسان رضوی بوده است و فعالان اقتصادی می توانند امور مربوط به صورتهای مالی خود را از مسیر کارگزاری انجام دهند.

وی اضافه کرد: کارگزاری بانک صنعت و معدن در سالهای گذشته در راستای خرید نهاده های تولیه، انتشار اوراق و سایر موارد مربوط به تامین مالی در کنار صنعتگران خراسان رضوی بوده و توانسته نقشی در فرآیند توسعه استان ایفا کند.

علیرضا بوستانی، از فعالان اقتصادی استان اظهار کرد: بخش خصوصی همچنان در ورود به حوزه بازار سرمایه با تردیدهایی روبه‌روست. حل این مسئله نیازمند اخذ تجربه و حمایت فکری است. اگر همراهی در این مسیر نباشد، ورود به این عرصه دشوار خواهد بود. با این حال، بنگاه‌های اقتصادی باید توجه کنند که با ورود به بازار سرمایه، خود به خود از نظر توسعه و برندینگ رشد خواهند کرد.

وی تصریح کرد: در سال ۱۳۹۹ شاهد هجوم گسترده مردم به بازار سرمایه بودیم، اما متأسفانه با حبابی که ایجاد شد، اعتماد مردم از بین رفت. اگر شفاف‌سازی و زیرساخت‌ها جدی گرفته می‌شد، می‌توانستیم از این فرصت به‌خوبی بهره‌برداری کنیم.

علی اکبر علیزاده قناد، عضو کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: بیش از 50 درصد هتل‌های ایران در مشهد مستقر هستند که برخی از آنها هتلهای پنج ستاره با کلاس بالا می باشند و شرکتهای خدماتی خوبی نیز در این استان فعالیت دارند که همه آنها قابلیت پذیرش در بورس را دارند. مشکل اصلی ورود آنها به بورس، سود جاری پایین معاملات در آن است، این سود پایین در معاملات بورسی انگیزه شرکت را برای ورود در آن از بین می برد.

وی خواستار ارایه راهکاری از سوی سازمان بورس و فرابورس برای ایجاد انگیزه به منظور ورود شرکتهای خدماتی و هتلها و در مجموع صنعت گردشگری به بورس شد.

گفتنی است در پایان این نشست، تفاهم نامه ای در خصوص ایجاد مرکز مالی در مشهد و کمک به شرکتهای استان برای ورود به بورس بین استانداری خراسان، شرکتهای بورس و فرابورس و اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی به امضا رسید.

 

لینک کوتاه : https://news.mccima.com/?p=51674
  • نویسنده : روابط عمومی
  • ارسال توسط :
  • منبع : اتاق مشهد
  • 76 بازدید
  • دیدگاه‌ها برای ضرورت اعتمادسازی برای ورود بخش خصوصی به بورس بسته هستند

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰

دیدگاهها بسته است.