• امروز : پنجشنبه - ۲۶ تیر - ۱۴۰۴
  • برابر با : Thursday - 17 July - 2025
1
در نشست آشنایی با ضوابط واردات مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی مطرح شد:

از لزوم درج کد IRC بر روی محصولات تا انتقاد از عملکرد برخی مسئولان فنی

  • کد خبر : 54667
  • ۲۶ تیر ۱۴۰۴ - ۱۲:۳۸
از لزوم درج کد IRC بر روی محصولات تا انتقاد از عملکرد برخی مسئولان فنی
در نشست آشنایی با ضوابط واردات مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی که به همت کمیسیون مدیریت واردات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی برگزار شد، ضمن بیان ضوابط و شرایط واردات کالاها و مواد بهداشتی بر لزوم درج کد IRC بر روی محصولات تاکید شد و از عملکرد برخی مسئولان فنی انتقاد گردید.

فرصت طلایی واردت کالاهای اساسی در خراسان رضوی

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مشهد، «سعید بامشکی»، رئیس کمیسیون مدیریت واردات اتاق خراسان رضوی در این نشست که در محل اتاق بازرگانی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: در پی انعقاد تفاهم‌نامه همکاری مشترک میان معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد و اداره کل استاندارد خراسان رضوی برای پرهیز از موازی‌کاری در انجام تست‌های بررسی سلامت کالا، اکنون با تایید آزمون‌های غذا و دارو توسط سازمان استاندارد، روند واردات کالاهای اساسی در استان سرعت گرفته است.

وی ادامه داد: با اجرای این تفاهم‌نامه در سطح استان که با پیگیری کمیسیون مدیریت واردات اتاق مشهد منعقد شده، فرصت مناسبی برای واردات کالاهای اساسی برای واردکنندگان خراسان رضوی به وجود آمده است.

بامشکی در بخش دیگری از سخنان خود با انتقاد از بی‌مهری مسئولان اقتصادی کشور به حوزه واردات، گفت: متاسفانه حوزه واردات مغفول مانده و بی‌مهری‌هایی که به واردکنندگان می‌شود، بسیار زیاد است.

وی با تاکید بر اهمیت دستیابی به اقتصاد آزاد و تجارت آزاد و پرهیز از اقتصاد دستوری اظهار کرد: در آن صورت توازن لازم در واردات و صادرات به وجود آمده و بسیاری از مشکلات رفع می‌شود.

انتقاد از امضاهای صوری در فرآیند نظارت بر واردات

محمدحسین روشنک، عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی نیز در این نشست، اظهار کرد: در سال‌های اخیر، به حوزه تجارت و به‌ویژه واردات به خوبی و به قواره ظرفیت‌های آن، توجه نشده است. باید توجه داشت که برای رشد و توسعه اقتصادی باید همان مقدار که به صادرات اهمیت داده می‌شود، به واردات نیز توجه گردد.

وی با انتقاد از عدم اجرای دقیق مسئولیت‌ها توسط برخی از مسئولان فنی و کارشناسان ناظر دستگاه‌های مرتبط با حوزه واردات، گفت: متاسفانه شیوه فعالیت بدون حضور فیزیکی و استفاده از حق امضای مهندسان ناظر و مسئولان فنی که در کشور باب شده، شیوه مطلوبی نیست. اینکه کارشناس فنی مبلغی به ازای امضای خود دریافت کرده و نظارتی بر کار نداشته باشد، بسیار غلط است. کارشناس باید در محل مستقر شود و کار کند و حقوق دریافت کند و اگر صاحب کار تخلفی انجام داد، خیلی واضح مخالفت خود را اعلام کند.

روشنک تصریح کرد: ضروری است حق امضاء کارشناسان فنی به حق حضور تبدیل شود و اگر کارشناس و نماینده در محل خدمت خود حضور نداشت، امضاهای وی لغو گردد.

ضرورت رعایت استانداردها در واردات مواد غذایی و بهداشتی

سپس، مرتضی قندچی، نایب رئیس کمیسیون مدیریت واردات اتاق بازرگانی خراسان رضوی، با اشاره به برنامه‌ریزی این کمیسیون برای برگزاری سلسله نشست‌های آموزشی در حوزه واردات، بیان کرد: دریافت مجوزهای قانونی برای واردات مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی موضوعات بسیار مهمی است و سازمان غذا و دارو و سازمان استاندارد نهایت سخت‌گیری را در اعطای مجوز و واردات این کالاها به کار می‌برند. نکته مهم اینکه کسی حق ندارد با واردات محصولات و کالاهای غیر استاندارد مشکلات سلامتی و اجتماعی و اقتصادی ایجاد کند و این درخواست عموم جامعه است.

حکم آبادی، دبیر کمیسیون مدیریت واردات اتاق مشهد نیز با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین اهداف کمیسیون، توانمندسازی اعضا و مخاطبان است، گفت: بر این اساس پیش‌بینی‌های لازم برای برگزاری دوره‌های آموزشی مختلف بر اساس نیازهای روز انجام می‌شود. لذا لازم است اعضا و مخاطبان ضمن برقراری ارتباط با کمیسیون، نیازها و نظات خود را با ما در میان بگذارند.

تشریح آخرین ضوابط و شرایط واردات کالاهای بهداشتی

در ادامه این نشست، تریبون در اختیار حسین مقدادی، رئیس اداره صادرات و واردات معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد، به تشریح آخرین ضوابط سازمان غذا و دارو در واردات مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی پرداخت و گفت: بر اساس قوانین واردات، ترخیص مواد آرایشی، بهداشتی، آشامیدنی و مواد غذایی باید گواهی بهداشتی و پروانه ورود از وزارت بهداشت داشته باشد. همچنین بر اساس قانون تشکیل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تعیین ضوابط واردات مواد آرایشی- بهداشتی بر عهده این وزارتخانه است.

وی ادامه داد: بر اساس قانون احکام دائمی برنامه‌‌های توسعه کشور، واردات هرگونه مواد آرایشی، بهداشتی، آشامیدنی و مواد غذایی باید در سامانه رهگیری و کنترل اصالت کالا (TTAC)  ثبت شده باشد و واردات و فروش هرگونه کالایی که در این سامانه ثبت نشده باشد، جرم محسوب شده و قاچاق محسوب می‌شود.

مقدادی با بیان اینکه بر اساس ماده 5 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، سامانه تیتک (TTAC)  به منظور نظارت بر فرایند واردات و صادرات و حمل‌ونقل مواد غذایی، آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی ایجاد شده است، تصریح کرد: بر اساس این قانون دسترسی غیرمجاز به اطلاعات سامانه‌ها و اعلام هرگونه اطلاعات غلط در این سامانه جرم است. همچنین بر اساس ماده 27 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، اگر واردات و حتی ساخت این کالاها بدون مجوز انجام شود، قاچاق تلقی شده و خرید و فروش آن جرم است.

تاکید بر استفاده از سامانه تیتک برای ثبت و رهگیری محصولات سلامت‌محور

رئیس اداره صادرات و واردات معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد در بخش دیگری از سخنان خود به تشریح این سامانه و نحوه ثبت کالا در آن پرداخت و خاطرنشان کرد: سامانه تیتک (TTAC) نظام ردیابی، رهگیری و کنترل اصالت فراورده‌های سلامت محور است که شامل انواع مواد آرایشی، بهداشتی و غذایی و آشامیدنی می‌شود. نشانی این سامانه ttac.ir  است و برای ورود به آن سامانه باید از آخرین نسخه مرورگر فایرفاکس استفاده شود.

وی افزود: این سایت شامل بخش‌ها و زیرسامانه‌های مختلفی است که از این میان زیرسامانه‌های ثبت اشخاص حقیقی و حقوقی، ثبت درخواست واردات، مدیریت پروانه‌ها و صدور مجوز مصرف برای مواد آرایشی، بهداشتی، مواد غذایی و آشامیدنی کاربرد دارد. برای دسترسی به این سامانه‌‌‌ها و پیشبرد فرایند لازم است مسئول فنی و مدیر واحد هرکدام به صورت جداگانه در زیرسامانه ثبت اشخاص حقیقی و حقوقی ثبت نام کرده و وارد سامانه شوند.

مقدادی تاکید کرد: نکته قابل توجه، لزوم ثبت حداقل یک انبار در سامانه توسط مدیر شرکت برای ترخیص کالا است و در صورت عدم ثبت انبار در این سامانه، امکان ترخیص کالا فراهم نمی‌شود.

به گفته وی، در ادامه برای ثبت درخواست واردات، منبع خارجی مواد اولیه یا فرآورده نهایی باید در زیرسامانه مربوطه ثبت شود. ثبت منبع دارای سه متغیر واردکننده، محل تولید و خط تولید و گروه فرآورده تولیدی است و در صورت تغییر هرکدام از این موارد، باید ثبت منبع جدید صورت گیرد.

رئیس اداره صادرات و واردات معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: در مرحله بعد باید کد IRC که پروانه ساخت محصول است ثبت و اخذ شود. سپس باید ثبت سفارش بر اساس کد IRC در سامانه جامع تجارت انجام شده و پس از آن ثبت نام باید در سامانه EPL پنجره واحد تجارت فرامرزی انجام شود. سپس اظهارنامه یا کوتاژ اختصاص یافته باید توسط مسئول فنی در سامانه TTAC ثبت گردد تا صدور مجوز ترخیص در سامانه ثبت شود.

وی با اشاره به اینکه پس از این با انجام نمونه‌برداری و آزمایش محصول وارده شده اجازه ترخیص آن از گمرک صادر می‌شود، عنوان کرد: در حالی که پیش از این تایید استاندارد کالاهای وارد شده به صورت جداگانه توسط سازمان غذا و دارو و سازمان استاندارد انجام می‌گرفت، بر اساس تفاهم‌نامه منعقد شده میان سازمان غذا و دارو و سازمان استاندارد برای تسریع در توزیع کالاهای اساسی نمونه‌برداری توسط سازمان غذا و دارو انجام می‌گیرد که مورد قبول سازمان استاندارد نیز خواهد بود.

مقدادی افزود: پس از ارجاع پرونده به کارتابل معاونت غذا و دارو بازدید و نمونه‌برداری از محموله توسط کارشناس معاونت غذا و دارو انجام می‌شود و پس از انجام نمونه‌برداری و در صورت تایید نتایج آزمون و انبار ثبت شده، تاییدیه در سامانه TTAC ثبت می شود. سپس هزینه ترخیص پرداخت می شود و در نهایت، تاییدیه ترخیص به گمرک صادر می‌گردد.

لزوم درج کد IRC بر روی محصولات وارداتی

رئیس اداره صادرات و واردات غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد در بخش دیگری از سخنان با تاکید بر لزوم درج کد IRC بر روی محصولات وارداتی، اظهار کرد: یکی از بزرگ‌ترین مشکلات ما عدم درج کد IRC بر روی محصولات است و متاسفانه این کد بر روی بسیاری از محصولات درج نمی‌شود. باید توجه داشت هنگامی اصالت اجناس قابل تعیین است که کد IRC بر روی کالا ثبت شود و اگر کالایی این کد را نداشته باشد به عنوان کالای قاچاق شناخته می‌شود. ثبت کد IRC بر روی محصولات جزء الزامات است که مورد تاکید سازمان غذا و دارو قرار گرفته و واردکنندگان و تولیدکنندگان باید این موضوع را رعایت کند.

گرجی‌نیا، عضو کمیسیون واردات و بازرگانی داخلی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی نیز در این نشست، گفت: بر اساس قانون در صورتی که مسئولان فنی و شرکت‌ها به وظایف خود عمل نکنند از آن‌ها شکایت می‌شود و برایشان تبعات در پی دارد، اما اگر سازمان غذا و دارو و نمایندگان دولت به وظابف خود عمل نکنند چه می‌شود؟ متاسفانه تنها تبعات گریبانگیر بخش خصوصی می‌شود و مسئولان دولتی در صورت عدم انجام مسئولیت‌های خود، هیچ تبعاتی برایشان نخواهد داشت.

لینک کوتاه : https://news.mccima.com/?p=54667
  • نویسنده : روابط عمومی
  • ارسال توسط :
  • منبع : اتاق مشهد
  • 74 بازدید
  • دیدگاه‌ها برای از لزوم درج کد IRC بر روی محصولات تا انتقاد از عملکرد برخی مسئولان فنی بسته هستند

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰

دیدگاهها بسته است.