نشست «آشنایی با فرصتهای تجاری کنیا و مالزی» به عنوان اولین نشست از سلسله نشستهای «توانمندسازی صادراتی» به همت کانون زنان بازرگان خراسان رضوی و با همکاری اتاق مشهد، برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسانرضوی؛ «آذر کیانینژاد»، رئیس کانون زنان بازرگان استان در آغاز این نشست اظهار کرد: شاخصترین هدف و محوریتی که کانون زنان بازرگان دنبال میکند؛ تقویت، توانمندی و حمایت از زنانی است که در حیطههای مختلف اقتصادی مشغول به فعالیت هستند. البته که ترفندها و روشهای حمایتی این کانون با پشتیبانیهای اتاق بازرگانی استان، رو به توسعه و پیشرفت است و اقدامات نوینی جهت تقویت توانمندی فعالان اقتصادی استان در دست عمل داریم.
وی افزود: از جمله اقدامات نوین مزبور، برگزاری سلسلسه نشستهای توانمندسازی صادراتی میباشد که امیدواریم برای تمامی شرکتکنندگان و حاضران این جلسه، مثمر ثمر واقع شود.
کنیا، دروازه ورود به سرزمین فرصتها
در ادامه این نشست، «هادی شهیر»، رئیس شورای ایران در اتاق بازرگانی بینالمللی کوالالامپور KLICC به تشریح فرصتهای سرمایهگذاری در کشور کنیا پرداخت و توضیح داد: کنیا یکی از بزرگترین و پیشرفتهترین اقتصادهای آفریقا است که بیش از 50 ٪ بازار این منطقه را تشکیل میدهد.
وی افزود: برخلاف همسایگان منطقهای کنیا، مشارکت خارجی این کشور در پنج سال گذشته به طور متوالی نزدیک به 54 درصد بوده است. این کشور با داشتن قویترین سرمایهگذاریهای خارجی و همچنین حضور تعداد زیادی از شرکتهای چند ملیتی با شبکههای گسترده منطقهای و قارهای که مقر اصلی آنها در کنیا است، به عنوان هاب تجاری منطقه شناخته میشود.
رئیس شورای ایران در اتاق بازرگانی بینالمللی کوالالامپور ادامه داد: از طرفی، این کشور به دلیل هم مرزی با اقیانوس هند، به عنوان پایگاه تولید و توزیع مناسب برای صادرات و واردات در قالب برنامه One road One Belt میباشد. همچنین فرودگاه بینالمللی جومو کنیا، یک مرکز هوایی موثر بین آفریقا، اروپا و آسیا است و به عنوان یک مزیت رقابتی باعث شده تا کنیا به عنوان مرکز ارتباطی در منطقه عمل کند.
شهپر گفت: شایان ذکر است عضویت کنیا در بلوکهای اقتصادی منطقهای همراه با موقعیت استراتژیک جغرافیایی، این کشور را به دروازهای برای بازار بزرگ جامعه آفریقای شرقی با (نزدیک به 200 میلیون نفر) و اتحادیه کشورهای شرق افریقا با بیش از 500 میلیون نفر تبدیل کرده است.
وی تشریح کرد: کنیا همچنین دارای امکانات زیرساختی فیزیکی نسبتا مطلوبی خصوصا در دهه اخیر میباشد. از جمله این امکانات میتوان به چهار فرودگاه بینالمللی، یک شبکه راه آهن گسترده و جادهای، امکانات بندری مدرن در مومباسا به عنوان بزرگترین و مجهزترین بندر منطقه و…. اشاره کرد.
رئیس شورای ایران در اتاق بازرگانی بینالمللی کوالالامپور عنوان کرد: کنیا در بخش انرژی، فناوریهای پیشرفته ارتباطات از راه دور و شبکههای انتقال پول پیشرفته یک هاب تجاری برای بازارهای آفریقای شرقی و مرکزی محسوب میشود. کنیا همچنین دارای یک بخش خصوصی چالاک و فعال است که نقشی اساسی در تنظیم و هماهنگی فضای کسبوکار دارد.
فرصت حضور شرکتهای دانشبنیان در کنیا
شهپر ادامه داد: کنیا ظرفیت بالایی در حوزه اقتصاد دیجیتال و فناوری ارتباطات و اطلاعات دارد؛ اما هنوز این توانمندیها به خوبی در این کشور شکوفا نشده است. کنیا دارای زیر ساختهای بهتری نسبت به سایر کشورهای آفریقا بوده و ازاین رو اکثر کشورها سعی دارند برای رسیدن به بازار سایر کشورها از فرصتهای کنیا بهره ببرند.
معرفی شعبه خانه نوآوری و فناوری ایران در کنیا
رئیس شورای ایران در اتاق بازرگانی بینالمللی کوالالامپور اضافه کرد: خانه نوآوری و فناوری ایران iHiT یکی از سازمانهای پیشرو در توسعه صادرات محصولات و خدمات دانشبنیان ایرانی در سراسر جهان است که در حال حاضر شعبههای بینالمللی متعددی در کنیا، چین، ترکیه، روسیه و سوریه دارد. این مراکز با هدف ایجاد زیرساختهای لازم، بستر همکاری کشورها را در زمینههای نوآوری و فناوری ایجاد میکنند. این مراکز همچنین پلی میان استارتاپها، کارآفرینان، سرمایهگذاران، محققان، تولیدکنندگان، شرکتهای خدماتی و پیشروان صنعت هستند. در iHiT میتوانید آخرین دستاوردهای علمی و فناوری ایران را تماشا کنید.
فرصت های تجاری ایران در مالزی
شهپر در بخش دیگری از این نشست به بیان فرصتهای تجاری ایران در مالزی پرداخت و توضیح داد: روابط تجاری ایران و مالزی مانند روند تغییر جهانی تجارت در سال ۲0۲1 بهبود یافت و حجم تجارت دو کشور با رشد حدود 68 درصدی از 1۵61 میلیون رینگیت (واحد پول مالزی) در سال ۲0۲0 به ۲6۲7 میلیون رینگیت رسید. ولیکن با توجه به پیوند محدود اقتصاد ایران با اقتصاد کشور مالزی، روابط تجاری دو کشور در هفتماه اول سال جاری نسبت به سال گذشته تغییر قابل ملاحظهای نداشت و با کاهش 1.۲ درصدی از 1904 میلیون به 1881 میلیون رینگت رسیده است.
وی خاطرنشان کرد: مهمترین کالاهای صادراتی مالزی به ایران را روغن نخل، کائوچو، کاکائو، مواد شیمیایی آلی، الیاف دست ساز، آهن و استیل، ماشین آلات، اقلام الکترونیکی و الکتریکی تشکیل میدهند. در مقابل، مهمترین کالاهای صادراتی ایران به این کشور نیز شامل خشکبار، آجیل و میوه، انواع ماهی و آبزیان دریایی، انواع شیرینیجات، سنگ معدن و خاکستر، سوختهای معدنی، قیر و مواد معدنی، سنگهای ساختمای و سنگ گچ و سیمان میباشد.