به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، «علیاکبر لبافی»، رئیس این دبیرخانه در خصوص دستورکار ابتدایی این جلسه گفت یکی از موضوعات اساسی که بخش خصوصی دنبال می کند صدور پایان کار در عرصه و اعیان برای واحدهای صنعتی محور غرب مشهد است، از سال 1400 واحدهای صنعتی را پیگیری نمودیم و 8 بند توافقات تعیین تکلیف محور غرب انجام شد و در مرحله اجرا قرار داریم و لیکن تعدادی از واحدها وجود دارند که از اتحادیه مجوز دریافت نموده اند هرچند در حریم روستا قرار داشته و از خدمات روستایی استفاده می کنند ولیکن در طرح هادی روستا قرار ندارند لذا حسب ضوابط اجرای بودجه به دلیل خارج از محدوده بودن نمی توانند از خدمات زیر ساختی استفاده کنند و برخی سرمایه گذاری ها غیر فعال باقی مانده است.
امکان بهرهبرداری از واحدهای صنعتی و صنفی احداث شده در محدوده روستای امینیه وجود ندارد
لبافی افزود: در گذشته نیز این مسئله برای صنایع محدوده روستای عسکریه رخ داده بود که بررسی مجدد طرح هادی روستای عسکریه، راهحل مدنظر برای رفع این مشکل بود. در روستای امینیه نیز تعدادی واحد صنعتی و صنفی احداث و به مرحله بهرهبرداری رسیدهاند و علیرغم تلاشهای متعدد فعالان اقتصادی در این حوزه و رغبت دستگاههای خدماترسان به ارائه خدمات آب، برق و گاز به واحدهای صنفی و صنعتی روستای امینیه، ضوابط اجرایی بودجه مانع از ارائه خدمات شده است.
وی با بیان اینکه واحدهای صنفی و صنعتی روستای امینیه در محدوده این روستا هستند، تاکید کرد: شورای روستای امینیه، صحت قرارگیری این واحدهای صنفی و صنعتی در حوزه روستا را تایید کرده؛ اما این موضوع در طرح هادی روستای امینیه قرار نگرفته است. لذا بایستی بنیاد مسکن موضوع را پیگیری کند و طرح هادی روستای امینیه بازنگری شود. اگر این مسئله برطرف نشود، ظرفیت و سرمایهگذاری صورت گرفته فعال نخواهد شد.
لبافی با اشاره به اینکه دو پیشنهاد برای این دستور کار مطرح است، خاطرنشان کرد: بازنگری طرح هادی روستای امینیه و جانمایی واحدهای صنفی و صنعتی در این طرح، اولین پیشنهاد مطرح شده است. همچنین میتوان پیشنهاد داد که با استفاده از اختیارات استانی و دستگاه قضایی تا بازنگری قانون، مجوز ارائه خدمات آب، برق و گاز برای این واحدها صادر شود.
صنایع محدوده روستای امینیه برای بقا نیازمند حداقل خدمات هستند
«نیما حمیدیپور»، نماینده صنایع مستقر در محدوده روستای امینیه نیز با اشاره به اینکه خراسان رضوی به صنایع و اشتغال پایدار نیاز دارد، عنوان کرد: روستای امینیه قدمت بسیار زیادی دارد که برای بقا و ادامه راه نیازمند، حداقل خدمات هستند. لکههای صنعتی این روستا از سال 74 در این منطقه استقرار پیدا کردهاند.
وی ادامه داد: موضوع گازرسانی به صنایع و واحدهای صنفی محدوده روستای امینیه، بسیار بااهمیت است. هزینه عملیات لولهگذاری گاز، توسط صنایع محدوده روستای امینیه پرداخت شد؛ اما متاسفانه باتوجه به قوانین موجود، گازرسانی صورت نگرفت. واحدهای صنفی و صنعتی روستای امینیه در بافت روستا استقرار پیدا کردند؛ اما با گذشت زمان و احداث جاده اصلی، میان صنایع و روستا فاصله ایجاد شده است. شورای روستای امینیه، استقرار صنایع صنفی و صنعتی در بافت و حریم روستا را تایید میکنند.
استقرار 20 واحد صنفی صنعت ریختهگری در روستای امینیه
سپس «کاظم زمانیان»، مدیر توسعه امور تولیدی اتاق اصناف مشهد بیان کرد: واحدهای صنفی متعددی در حریم روستای امینیه استقرار پیدا کردند که تمامی آنان دارای مجوز هستند و تنها مشکل آنان عدم ارائه خدمات آب، برق و گاز است. صنوف مختلفی در این محدوده حضور دارند از جمله 20 واحد در حوزه ریختهگری.
در ادامه «حمیدرضا کبیریان»، معاون حفظ کاربری اراضی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: براساس قانون، ارائه خدمات آب، برق و گاز توسط دستگاههای خدماترسان تنها به محدوده روستایی و شهری امکانپذیر است. جاده احداث شده در روستای امینیه، سبب انفصال واحدهای صنفی و صنعتی از بافت روستا شده است و براساس قانون امکان ارائه خدمات به این واحدها وجود ندارد. مجوز فعالیت و استقرار واحدها توسط اتحادیه صنوف در خارج از محدوده اخذ شده است و با بازنگری طرح هادی روستای امینیه، باید عوارضی به حساب خزانه واریز گردد. پیشنهاد جهاد کشاورزی، طرح این موضوع در کمیسیون تبصره یک ماده یک است قانون حفظ کاربری اراضی است.
«حمیدرضا نوری»، دیگر نماینده سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز در این نشست تاکید کرد: براساس اسناد روستای امینیه، واحدهای صنفی و صنعتی استقرار یافته در این روستا بر روی زمینهای زراعی فعالیت میکنند. نکته اینکه عدم کشت و کار بر روی زمین، ملاک کاربری غیر زراعی نیست.
برخی از روستاهای مشهد به منطقه صنعتی تبدیل شده است
سپس «مهدی ترکمنی»، رئیس بنیاد مسکن شهرستان مشهد اظهار کرد: از گذشته تاکنون واحدهای صنفی و صنعتی متعددی در محدوده روستاها احداث شدهاند. در واقع برخی از روستاهای مشهد به منطقه صنعتی تبدیل شده است و بعضا روستاییان از تبدیل روستا به کارگاه گلایهمند هستند.
وی افزود: موضوعات مربوط به خدمات رسانی به این واحدها در محدوده اختیارات بنیاد مسکن شهرستان مشهد نیست؛ اما امکان ارجاع این موضوعات به کمیته فنی بنیاد مسکن و سپس طرح در کارگروه زیربنایی استان وجود دارد.
طرح پیشنهاداتی در خصوص شکلگیری کمیته راهبردی توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی در استان
دستورکار دوم این نشست، پیگیری مصوبات چهل و نهمین جلسه دبیرخانه شورای گفتوگو و ارائه بسته پیشنهادی در حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی بود.
لبافی، رئیس دبیرخانه شورای گفتوگوی استان در خصوص این دستور کار بیان کرد: یکی از موضوعات اساسی کشور، صادرات خدمات فنی و مهندسی و توسعه آن است. ایران به نسبت جمعیت، فارغالتحصیلان زیادی در حوزه فنی و مهندسی دارد. خدمات فنی و مهندسی زیرمجموعههای متعددی از جمله ساخت، آموزش و… دارد. ایران علیرغم پتانسیل و ظرفیت بالا در این حوزه، صادرات قابل قبولی ندارد. همچنین، آمار دقیقی از صادرات خدمات فنی و مهندسی کشور در دسترس نیست اما افق 1404 پیشبینی حدود 36 میلیارد دلار است.
وی با اشاره به اینکه باید برای صادرات خدمات فنی و مهندسی بسته پیشنهادی و جامع تهیه شود، عنوان کرد: در این بسته پیشنهادی و جامع باید نظرات تمامی دستگاههای ذیربط و بخش خصوصی اخذ گردد. بسته کامل پیشنهادی توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی، حلقه مفقوده خراسان رضوی و کشور است. در جلسات پیشین دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی، برخی از پیشنهادات در این حوزه جمعبندی و آماده شد.
رئیس دبیرخانه شورای گفتوگوی استان در خصوص تشکیل کمیته راهبردی در حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی و آییننامه آن، عنوان کرد: تشکیل کمیته راهبردی صادرات خدمات فنی و مهندسی و برگزاری جلسات آن، از موارد بسته جامع پیشنهادی در حوزه توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی است.
تنظیم آییننامه پیشنهادی با استفاده از نظرات تشکل و دستگاههای ذیربط
لبافی ادامه داد: در خصوص آییننامه اجرایی کمیته راهبردی صادرات خدمات فنی و مهندسی، اختلافاتی میان دستگاههای ذیربط در استان وجود دارد. به همین خاطر، آییننامه اجرایی براساس مصوبات پیشین تنظیم خواهد شد. این نسخه پیشنویس در اختیار کمیسیون خدمات فنی و مهندسی اتاق بازرگانی خراسان رضوی و تشکلهای بزرگ استان قرار خواهد گرفت. تشکلها و دستگاههای ذیربط تا 18 تیرماه مهلت ارائه نقطه نظرات خود در این زمینه را دارند. با بررسی و جمعبندی نهایی این موضوع، بسته پیشنهادی و نهایی توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی استان در آخرین جلسه از دبیرخانه شورای گفتوگوی خراسان رضوی در تیرماه، ارائه خواهد شد.
خراسان رضوی رتبه دوم خدمات فنی و مهندسی در کشور را دارد
سپس «حسن پورحسینی»، نایب رئیس اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی خراسان رضوی عنوان کرد: خراسان رضوی، بعد از تهران رتبه دوم در حوزه خدمات فنی و مهندسی را دارد. خراسان رضوی با بیش از 100 هزار فارغالتحصیل از رشتههای فنی و مهندسی ظرفیت بسیار خوبی برای توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی دارد. بایستی در تصویب و اجرایی شدن این بسته پیشنهادی و موضوعات آن تسریع صورت گیرد. در حال حاضر، متولی مشخصی در حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی در استان وجود ندارد.
ظرفیت صادرات خدمات فنی و مهندسی به کشورهای همسایه و حوزه خلیج فارس
در ادامه «محسن پورقاسمی»، دبیرکل اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی خراسان رضوی در خصوص دستورکار دوم، تاکید کرد: ظرفیتهای صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران به کشورهای همسایه و حوزه خلیج فارس زیاد است و باید این ظرفیتها را به مرحله اجرا رساند.
وی افزود: آییننامه کمیته راهبردی صادرات خدمات فنی و مهندسی آماده ارسال به دستگاه اجرایی و تشکلهای ذیربط است.
آییننامه اجرایی پیشنهادی کمیته راهبردی صادرات خدمات فنی و مهندسی برای اجرایی شدن نیاز به بررسی بیشتری دارد
دربخش پایانی این نشست، «محمدعلی امیرفخریان»، رئیس اداره بازرگانی خارجی اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در خصوص بسته پیشنهادی توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی استان، اظهار کرد: درخواستهای بخش خصوصی در خصوص توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی مشخص نیست. آییننامه اجرایی پیشنهادی برای کمیته راهبردی در این حوزه نیز مبهم است. باید وضعیت فعلی صادرات خدمات فنی و مهندسی استان و اهداف در نظر گرفته شده برای سالهای آتی در هنگام تنظیم آیین نامه مشخص گردد. همچنین، مشکلات شرکتها در حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی بررسی شود. تشکیل کمیته راهبردی صادرات خدمات فنی و مهندسی در استان ضروری است؛ اما این آییننامه نیاز به پیشنهادات اصلاحی دارد.