هدف گزارش مرکز پژوهشها، رصد تحولات اثرگذار بر بازار جهانی نفت، بررسی پیشبینیهای موسسات مختلف بینالمللی از قیمت نفت در سالجاری، آتی و ارائه پیشبینیهایی برای بازار صادراتی نفت ایران است. اکثر موسسات بینالمللی رشد اقتصادی جهان را برای سال٢٠٢٤ حدود ٣درصد پیشبینی کردهاند. با درنظرگرفتن رشد تقاضای نفت از سمت کشورهای آسیایی ازجمله چین و هند و ازسوی دیگر مازاد عرضه بهخاطر افزایش تولید کشورهایی نظیر آمریکا، برزیل و گویان، مازاد عرضه نفت جهانی از ۴.۳میلیون بشکه تا ۴.۵میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت.
مطابق با پیشبینی موسسات بینالمللی، میانگین قیمت نفتبرنت در سال٢٠٢٤ در پیشبینی حد بالا و پایین به ترتیب معادل ۸۴ و ٧٤دلار به ازای هر بشکه خواهد بود. رابطه متقابلی میان رشد اقتصادی و تغییر نقطه تعادل عرضه و تقاضای نفت در جهان وجود دارد. عواملی نظیر عدمقطعیتهای ناشی از جنگ روسیه و اوکراین در کنار ناآرامیهایی که از اکتبر ٢٠٢٣ در خاورمیانه شدت گرفت و افزایش قیمت انرژی، باعث تردید در تحلیلهای رشد اقتصادی جهان شدهاست.
پیشبینی روند کند اقتصاد در ۲۰۲۴
با توجه به افزایش ٣٩درصدی قیمت نفت در سال٢٠٢٢ نسبت به سالماقبل و احتمال کاهش ٢١درصدی آن در سال٢٠٢٣ و تغییر در روند عرضه نفت ازسوی شرکتهای بزرگ نفتی، احتمال افول فعالیتهای اقتصادی جهان برای سال٢٠٢٤ وجود دارد. با توجه به اینکه چین مهمترین مصرفکننده انرژی در جهان است، بیشک اعمال هرگونه تغییر در سیاستهای اقتصادی، بر میزان رشد تقاضا و شدت انرژی اثرگذار خواهد بود. در صورت استمرار توافق اوپک و متحدانش موسوم به اوپکپلاس درخصوص احتمال تداوم کاهش عرضه ۵میلیون و ۱۶۰هزار بشکهای در روز، در کنار تحریم روزانه ۲میلیون و ۵۰۰هزار بشکهای نفت روسیه توسط کشورهای اروپایی و کشورهای عضو گروه هفت، بازار جهانی نفت با عدمثبات مواجه میشود. هند یکی از بازارهای هدف روسیه در شرایط فعلی است و حدود ٢میلیون بشکه در روز از روسیه واردات نفت دارد و با احتساب چین میتوان اظهار کرد که بیش از ٨٠درصد از نفت صادراتی روسیه به این دو کشور عرضه میشود.