امروز به این مسئله اذعان میشود که بسیاری از مسئولان عالیرتبه کشور، اهل خراسان و مشهد هستند؛ اما چرا با این وجود، خراسان بزرگ فقط ۳۰ کیلومتر بزرگراه دارد؟ چرا درآمد سرانه مردم این خطه از میانگین کشوری بسیار کمتر است؟
طبق سند چشمانداز شهری مشهد در افق 1404، دومین کلانشهر مذهبی جهان اسلام در چشم انداز خود، 6 محور استراتژیک زیارتی- سیاحتی و مذهبی، آرامش دهنده، فرح بخش، با اقتصاد خدماتی و صنایع برتر، مبتنی بر فناوری و با امنیت مناسب در سطح جهانی پیشبینی کرده است. حال، مسئولان پاسخ دهند در حال حاضر به چه میزان از پیشرفت در راستای تحقق این اهداف رسیدهاند و استان خراسان رضوی در چه جایگاهی از توسعه قرار دارد؟
امروز، مشهد بدون حرم امام رضا(ع) هیچ برند و تعریف مشخصی ندارد. اساس این شهر بر اساس مضجع شریف آن حضرت و توسعه در بافت پیرامونی آن، طی هزار و دویست سال شکل گرفته است.
در سال 1373 و بر اساس پیشبینیها، مقرر شد طی یک طرح کارشناسی شده با چشماندازی 10 ساله، جهت نوسازی بافت پیرامونی حرم رضوی، تحولات نوینی بر اساس نیاز زائر و مجاور شکل گیرد. طرح مذکور پس از تصویب و اذن مقام معظم رهبری با عنوان طرح مرحوم کازرونی شروع به کار کرد و بیش از 300 سرمایهگذار در راستای این مهم، پای کار آمدند.
امروز نهادهای متولی و نقش آفرین در این امر بایستی پاسخگو باشند که پس از ۲۵ سال از آغاز طرح مذکور، چه عملکردی در ایفای تعهدات خود داشتهاند؟ و با سرمایهگذاران داخلی و خارجی این طرح که حتی هزینههای زیربنایی طرح یعنی خیابانها و پارکها، کوچهها، ترمیم آثار باستانی منطقه، مساجد و زائرسراهای ارزان قیمت را از طریق محاسبه در پروانههای ساختمانی پرداختهاند، چه کردهاند؟ طرحی که قرار بوده در مدت ۱۰ سال ساخته و کامل شود تا سرمایهگذاران پس از این مدت، شاهد بازگشت سرمایه خود باشند، امروز بلاتکلیف مانده است.
با تاخیر در اجرای طرح مذکور، حقوق مکتسبه مالکان و سرمایهگذاران و کارآفرینان نادیده گرفته شده است و متولیان باید پاسخگو باشند چرا اجرای طرح را متوقف کردهاند؟
سوال این است که آیا دستکاری در حقوق مکتسبه، بدون رضایت مالکان آن مناطق امکانپذیر است؟ چرا طرحهای مصوب پیشین در خصوص بافت پیرامونی حرم را که به صورت قانونی و شرعی تصویب شده است و صدها حقوق شرعی مکتسبه در آن ایجاد گردیده، بهگونه ای تغییر دادهاند که حقوق شرعی و قانونی مردم را نابود کند؟ نادیده گرفتن حقوق مکتسبه و اختیار مالکیت افراد، خود نقض یک واجب شرعی به شمار میرود.
انتظار ما از استاندار خراسان رضوی که از اختیارات لازم برخوردارند این است که در این حوزه ورود نماید و با ارگانهای خاطی برخورد شود تا قفل طرح بافت پیرامونی حرم و بلاتکلیفی سرمایهگذاران آن، پس از گذشت 25 سال، گشوده شود. طرحی که بعد از سالها، اکنون به پیشرفت فیزیکی 50 درصد هم نرسیده است، نیازمند توجه ویژه برای اجرا و تکمیل است.
مسئولان و متولیان امر به این موضوع توجه کنند که تفکر ضد توسعه باعث فرار سرمایهها به دیگر استانها و خارج از کشور خواهد شد که نمونه آن را در آخرین آمار اعلامی کشور ترکیه شاهد هستیم.
سرمایهگذاری باعث رونق اشتغال و توسعه خواهد شد؛ اما عدهای با تقبیح سرمایهداری و توصیفهای نامطلوب از آن، موجب رنجش خاطر کارآفرینان و سرمایهگذاران میشوند. بایستی به این مسئله توجه نمود که فرق است بین رانت، دزدی و ثروت نامشروع با سرمایه حلال و مشروع.