به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، «آریوبرزن مافی»، نایب رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق مشهد در این سمینار گفت: اتاق بازرگانی در راستای توانمندسازی افراد علاقهمند به اکتشاف طلا، برگزاری سلسله نشستهای آموزشی با حضور اساتید صاحب نام در این زمینه را در دستور کار قرار داده که امروز نخستین نشست آن در حال برگزاری است.
وی با بیان اینکه این روزها تب طلا در خراسان رضوی زیاد شده است، افزود: این موضوع از زمانی شروع شد که برون داد یکی از نشستهای رسمی به موضوع نتایج امیدبخش در خصوص شناسایی طلا و احتمال وجود منطقه جدیدی در این حوزه در استان اختصاص یافت.
به گفته مافی، مسائل و دغدغههای موجود در این حوزه، بن مایه برگزاری سمینار آموزشی اکتشاف طلا و روشها و چالشهای آن برای آموزش به افراد علاقه مند پیرامون اصول کلی اکتشاف و برنامه ریزی در این خصوص شد.
وی گفت: هم اینک برآوردها حاکی از وجود 190 هزار تن طلا در جهان است که 127 هزار تن از آن در 50 سال اخیر استحصال شده است. این امر حاکی از این است که دانشهای نوین در پیدا کردن این ذخایر بسیار موثر بوده است.
مافی اظهار کرد: طبق اعلام سازمان زمین شناسی آمریکا، در مجموع 53 هزار تن طلا در پوسته زمین باقی مانده است که قابلیت استحصال دارد.
ضرورت برنامهریزی دقیق در حوزه اکتشاف به منظور کاهش ریسک
«حسن عزمی» یکی از کارشناسان حوزه طلا و از سخنرانان این سمینار نیز در ادامه، به تشریح اصول اکتشاف طلا و وضعیت آن در خراسان رضوی پرداخت و گفت: اکتشاف مواد معدنی نیاز به یک برنامه سازمان یافته دارد تا میزان ریسک را به حداقل برساند، اکتشاف ذخایر معدنی و انتخاب روش اکتشافی مناسب، به نوع ماده معدنی، تیپ کانسار مورد اکتشاف، ویژگیهای زمین شناسی، شرایط اقلیمی، معیارهای زیست محیطی، منابع انسانی فنی و مالی، مطالعات انجام شده قبلی و استراتژی ملی معدنی هر کشور بستگی دارد.
این کارشناس مراحل چهارگانه اکتشاف ذخایر معدنی را به ترتیب شامل شناسایی، پی جویی، اکتشاف عمومی و تفصیلی (کانسار) و استخراج (معدن) دانست و گفت: قبل از اجرای عملیات اکتشاف ذخایر طلا در مراحل مختلف، شناخت و بررسی مدلهای توصیفی و زایشی انواع کانیسازی طلا ضروری است.
وی با اشاره به وجود پتانسیل اکتشاف طلا در استان خراسان رضوی، اظهار امیدواری کرد با یک عزم جدی در مسئولان اجرایی استان و فعالان اقتصادی در کنار نیروی کارشناسی کارآزموده، از ظرفیتهای این استان به نحو مطلوبی استفاده شود و سهم قابل توجهی از تولید طلای کشور به خراسان رضوی اختصاص یابد.
امکانسنجی استفاده از ظرفیت هوش مصنوعی در فعالیتهای معدنی
«مرتضی رزم آرا»، یکی دیگر از کارشناسان حوزه طلا در این سمینار به اهمیت رویکرد چند روشی، معیارهای کانی شناسی و هوش مصنوعی در اکتشاف ذخایر طلا پرداخت و گفت: تحولی که در حوزه اکتشاف بوجود آمده، این است که دیگر نیازی به بردن نمونه اکتشافی به آزمایشگاه و منتظر شدن برای دریافت نتیجه نیست، امروزه دستگاههای قابل حمل مانند دستگاه پرتابل بوده که بسیار پرکاربرد در حوزه اکتشاف به ویژه حوزه جواهرات است.
افزود: یکی از مشکلات استفاده از دستگاههای اکتشافی در کشور، کالیبره نبودن آنها است، امروزه به دستگاههایی نیاز است که بتوان آن را به هر منطقه برد و نمونه اکتشافی را آنالیز کرد، دستگاههای پرتابل این نقیصه را می توانند برطرف کنند که نمونه هایی از آن در ایران نیز وجود دارد.
وی به استفاده از هوش مصنوعی در سه بخش اکتشاف، بهره برداری، استخراج و فرآوری مواد معدنی اشاره و بیان کرد: هوش مصنوعی در حوزه اکتشاف میتواند به مدل سازی زیرسطحی، تغییرات آنالومی ها، برآورد کانسارها، بهینه سازی فعالیتهای اکتشافی و مشخص کردن استراتژی آنها و کمک به کاهش مخاطرات کمک کند.
رزم آرا اظهار کرد: استفاده از هوش مصنوعی در بخش بهره برداری از معادن نیز به کنترل کیفیت، نمونه برداری، تجزیه و تحلیل داده ها، کاهش تاثیرات زیست محیطی کمک می کند و در بخش استخراج و فرآوری مواد معدنی نیز می توان از هوش مصنوعی در پیش بینی عیار طلا، استفاده از روشهای جدید، بهینه سازی پارامترهای دخیل در این حوزه بهره گرفت.
این کارشناس در عین حال به برخی مشکلات استفاده از هوش مصنوعی در حوزه معادن اشاره کرد و گفت: پیچیدگی های فنی، هزینه های بالا و مهارت کم افراد در این بخش چالشهایی است که فعالان معدنی در استفاده از هوش مصنوعی با آنها درگیر می شوند.
«علیرضا مظلومی»، دیگر کارشناس حوزه طلا و از سخنرانان این سمینار به مدلهای کانه زایی طلا در خراسان رضوی پرداخت و گفت: این استان دارای ظرفیت قابل توجهی در بحث اکتشاف طلاست.
«علیرضا شمس»، یکی دیگر از کارشناسان این حوزه به موضوع روشهای آنالیز طلا پرداخت و گفت: آنالیز طلا بسیار حایز اهمیت بوده و انتخاب یک روش آنالیز مناسب در تمام فرآیندهایی که باید روی آن تصمیم گیری شود، تاثیر دارد. در آنالیز مناسب باید نوع ماده در نظر گرفته شود، ضمن اینکه دستگاه های آنالیز و روشهای آن با هم متفاوت است.
در ادامه این سمینار شیوه جدید آنالیز طلا برای حاضران تشریح شد. سپس هر یک از کارشناسان مربوطه به سوالات حاضران در نشست، در بخشهای مختلف پاسخ دادند.