به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، «محمدعلی چمنیان» در گفتوگو با خبرنگار ما اظهار کرد: در برنامه هفتم توسعه کلیاتی در حوزههای مختلف به ویژه در حوزه دانش بنیان ذکر شده است که باید محقق شود؛ به طور مثال، افزایش ساخت ماشین آلات و تجهیزات صنعتی یکی از اهداف برنامه هفتم توسعه است که عمده این ماشین آلات مدرن نیز باید توسط شرکتهای دانش بنیان طراحی و ساخته شود. به بیان دقیقتر، در برنامه هفتم اشاره شده که بایستی سالانه معادل 250 میلیون دلار، ماشین آلات و تجهیزات صنعتی در کشور تولید گردد و از واردات آن کاسته شود. علاه بر این، بایستی صادرات ماشین آلات و تجهیزات نیز به 15 درصد در سال افزایش یابد. از این رو انتظار این است که لایحه قانون بودجه 1404 نیز در راستای اهداف کلی برنامه هفتم توسعه باشد؛ این در حالی است که میزان تعرفه واردات ماشینآلات در لایحه مذکور، (حدود 2 درصد)، در تضاد با اهداف برنامه هفتم توسعه به منظور تولید و صادرات ماشین آلات و تجهیزات صنعتی است.
وی ادامه داد: اتحادیه اروپا به لحاظ خودروسازی بسیار پیشرفته است با این حال برای واردات خودروی برقی چینی 40درصد تعرفه اعمال کرده است؛ لذا افزایش تعرفههای واردات ربطی به سطح توسعه کشورها ندارد؛ چرا که تعرفه واردات ابزار به رسمیت شناخته شده برای حمایت از تولید و اشتغال داخل است که متاسفانه سیاستها در کشور ما خلاف این مباحث است.
در لایحه قانون بودجه 1404 به مقوله حمایت از شرکتهای دانشبنیان پرداخته نشده است
نایب رئیس اتاق بازرگانی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: در فصل نهم قانون برنامه هفتم توسعه اهدافی در حوزه انرژی در بحث کاهش مصرف و بهینهسازی در این زمینه عنوان شده و حتی در این فصل، ایجاد سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبردی انرژی نیز پیشبینی شده است که عمده مسئولیتها و وظایف در حوزه بهینهسازی انرژی بر عهده شرکتهای دانش بنیان است؛ اما در لایحه قانون بودجه 1404 به مقوله حمایت از این شرکتها پرداخته نشده است.
نگاهی به سقف معافیت از مالیات درآمد اشخاص حقوقی
وی در ادامه، از سقف مالیاتی تعیین شده در لایحه قانون بودجه 1404 برای اعمال معافیت مالیاتی سخن گفت و اظهار کرد: بر اساس آنچه در این لایحه آمده است، در صورتی که شرکتی حداکثر 750 میلیارد تومان درآمد مشمول مالیات در سال داشته باشد، میتواند از معافیت مالیاتی استفاده کند و در غیر این صورت مشمول پرداخت مالیات است.
چمنیان با تاکید بر اینکه قانون بودجه باید در امتداد برنامه هفتم توسعه باشد، اظهار کرد: درآمدهای مالیاتی در لایحه بودجه، معادل یک هزار و 700 همت و درآمدهای ناشی از مالیات بر واردات حدود 260 همت پیشبینی شده است. برآوردها حاکی از آن است که بخش زیادی از یک هزار و 700 همت درآمد مالیاتی ناشی از مالیات اخذ شده از حوزه صنعت و تولید تامین خواهد شد؛ این در حالی است که درآمد حاصل از تعرفههای واردات بسیار محدود است. به طوری که ارزیابیها حاکی از آن است که صرفا نیمی از 260 همت مالیات تعرفههای وارداتی مربوط به کالای اساسی و ماشین آلات و تجهیزات است و مابقی آن مربوط به واردات موبایل، خودرو و… است.
میزان درآمدهای پیش بینی شده در لایحه بودجه از تناسب لازم برخوردار نیست
وی ادامه داد: به نظر میرسد میزان درآمدهای پیش بینی شده در لایحه بودجه از تناسب لازم برخوردار نیست. شاهد این مدعا آن است که بایستی بخش زیادی از درآمد دولت حاصل از افزایش تعرفه های وارداتی باشد؛ اما شرایط به گونه دیگری است و در حال حاضر امکان واردات محصولات دانش بنیان مشابه تولید داخل نیز وجود دارد که این مساله فشار مضاعفی به شرکتهای دانش بنیان تحمیل میکند.
نایب رئیس اتاق بازرگانی خراسان رضوی اظهار کرد: نمایندگان مجلس با استدلال پیشگیری از افزایش قاچاق و جلوگیری از فشار بر روی مصرف کننده نهایی، از افزایش تعرفههای وارداتی ممانعت میکنند؛ این در حالی است که در صورت افزایش مالیات از تولیدکنندگان یا شرکتهای دانش بنیان نیز، فشار بر روی مصرف کننده نهایی اعمال میشود و باید به این نکته مهم توجه نمایند.